Практична робота. Конфігурація комп’ютера під потребу

Про матеріал
Конфігурація ПК — набір складових ПК, призначених до розв'язування певного типу задач (опрацювання офісної документації, робота з графікою тощо). • За призначенням і, відповідно, за конфігурацією розрізняють: • сервери; • робочі станції широкого та вузького профілю; • ПК для ентузіастів; • ігрові комп'ютери; • мультимедійні комп'ютери; • ПК загального призначення (офісні, навчальні); • портативні комп'ютери (ноутбуки та нетбуки, планшети); • вузькоспеціалізовані системи (у банкоматах, в автоматичних системах, іграшках тощо).
Перегляд файлу

Практична робота 2. Конфігурація комп’ютера під потребу.

Мета:

навчальна: формувати вміння добирати комплектуючі для комп’ютера; формувати навички пошуку інформації в Інтернеті;

розвивальна: розвивати логічне мислення;

виховна: виховувати інформаційну культуру, дбайливе ставлення до комп’ютерної техніки.

Тип уроку: Комбінований.

Хід уроку

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація опорних знань

Фронтальне опитування:

 Що таке процесор?

 Від чого залежить швидкодія комп'ютера?

 Для чого потрібна оперативна пам'ять?

 Які функції постійної пам'яті комп'ютера?

 Яке призначення пристроїв зовнішньої пам'яті?

 Що розуміють під конфігурацією комп'ютера?

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку . Мотивація навчальної діяльності

Учитель. Сьогодні ми навчимось визначати параметри ПК до потреб користувача.

IV. Вивчення нового матеріалу

Конфігурація ПК — набір складових ПК, призначених до розв'язування певного типу задач (опрацювання офісної документації, робота з графікою тощо).

 За призначенням і, відповідно, за конфігурацією розрізняють:

 сервери;

 робочі станції широкого та вузького профілю;

 ПК для ентузіастів;

 ігрові комп'ютери;

 мультимедійні комп'ютери;

 ПК загального призначення (офісні, навчальні);

 портативні комп'ютери (ноутбуки та нетбуки, планшети);

 вузькоспеціалізовані системи (у банкоматах, в автоматичних системах, іграшках тощо).

Огляд сучасних комп'ютерних комплектуючих

Не прив'язуючись до конкретного виробника, розглянемо, що на сьогодні пропонує нам ринок комп'ютерних комплектуючих і де пролягає золота середина між бажанням кращого та економією.

Центральні процесори

З процесорного різномаїття 90-х років до наших часів дожили лише двоє виробників центральних процесорів — Intel® та Adwanced Micro Devices Inc. (AMD). Обидва мають повну лінійку сучасних процесорів з інтегрованою графікою, що дозволяє в ряді випадків успішно обійтися без зовнішньої відеокарти.

Лінійка процесорів Intel® складається з чотирьох «родин», розмежованих за призначенням:

— Intel® Core™ i7 — 8-ядерний (4 ядра фізичні, 4 — віртуальні)

— Intel® Core™ i5 — 4-ядерний (2 ядра фізичні, 2 — віртуальні)

— Intel® Core™ i3 — 4-ядерний (2 ядра фізичні, 2 — віртуальні)

— Intel® Pentium® — 2-ядерний (2 фізичних ядра)

AMD Inc. на сьогодні представляє дві не пов'язані лінійки процесорів. Лінійка AMD FX — багатоядерні процесори для гравців та невимогливих ентузіастів. Лінійка AMD APU — чотириядерні процесори з вбудованою графікою дл ПК загального призначення.

Оперативна пам'ять

На відміну від процесорів, вся сучасна оперативна пам'ять, представлена виробниками, належить до одного типу — DDR3 і відрізняється лише робочою частотою (швидкодією) та можливістю працювати на підвищеній частоті. Вибір оперативної пам'яті для комп'ютера визначається, насамперед, фінансовими можливостями та довірою до певного виробника.

Материнські плати

Чи не першим параметром, на який потрібно звертати увагу при виборі комплексу процесор-материнська плата, є тип з'єднання (англійською socket), за допомогою якого процесор кріпиться до плати. Для сучасних процесорів Intel® це Socket LGA1150, для AMD, відповідно Socket FM2(+).

Відеокарти

На ринку відеоадаптерів представлено продукцію двох виробників графічних процесорів: nVidia® та Ati™, які на сьогодні представляють відеокарти на будь-який смак та об'єм гаманця.

Накопичувачі

Ще досить недавно наявність у комп'ютері жорсткого диску об'ємом 1ТБ (Терабайт = 1024ГБ, хоча виробники з цим не погоджуються: у них Терабайт означає 1000ГБ) була приводом для законної гордості. Зараз нікого не здивуєш накопичувачем на 3−4ТБ.

На цьому тлі курс світової спільноти на зменшення об'ємів інформації, що зберігається безпосередньо на ПК і перенесення її до «хмарних» сховищ виглядає дещо дивним. Проте саме така конфігурація (невеликий швидкий накопичувач для ОС та програм і великий об'єм інформації у «хмарі») видається найлогічнішим майбутнім.

Настав час закріпити знання за допомогою практичної роботи.

V. Інструктаж з ТБ

VI. Засвоєння нових знань, формування вмінь

Практична робота 2. Конфігурація комп’ютера під потребу.

Завдання: визначити конфігурацію комп’ютера під потребу комп’ютерної гри з такими системними вимогами: 30 Гб вільного місця на жорсткому диску; 8 Гб оперативної пам’яті; процесор і7 4790 3.6 ГГц або AMD FX-9 590 4.7 ГГц.

Обладнання: комп’ютер зі встановленими браузером і текстовим процесором, під’єднаний до мережі Інтернет.

1. За каталогами інтернет-магазинів доберіть складові для комплектування комп’ютера з конфігурацією, потрібного для гри.

2. Запустіть текстовий процесор. Створіть новий документ і введіть назви й вартість таких складових комп’ютера: корпус системного блока з блоком живлення; системна плата; процесор; монітор; оперативна пам’ять; накопичувач на жорстких магніт¬них дисках (вінчестер); оптичний привід; відеоадаптер (якщо не вбудований у системну плату); мережева карта; клавіатура; миша.

3. Визначте складові, від яких залежить відповідність конфігурації комп’ютера потребам гри. Разом із назвами складових комп’ютера скопіюйте їх стислі технічні характеристики та посилання на веб-сторінки.

4. Запишіть, за якими характеристиками ви вибирали процесор; материнську плату; які зі складових не є обов’язковими для конфігурування комп’ютера у цьому випадку.

5. Збережіть файл з іменем Практична робота 2 у папці за вказівкою вчителя. Завершіть роботу за комп’ютером.

Зробіть висновок: як визначити конфігурацію комп’ютера під потребу

VIІ. Підсумки уроку

Рефлексія

 Що ми навчились на уроці

 Що виявилось занадто важким

VІІI. Домашнє завдання

ІХ. Оцінювання роботи учнів

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк

Номер слайду 2

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Ти дізнаєшся: Апаратно-програмне забезпечення комп’ютера

Номер слайду 3

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. КОНФІГУРАЦІЯ КОМП’ЮТЕРА ПІД ПОТРЕБУ КОРИСТУВАЧА

Номер слайду 4

Вхідні даніРезультати. Внутрішня пам’ять. Процесор. Зовнішня пам’ять. Пристроївведення даних. Пристрої Виведення даних. Типова архітектура персонального комп’ютера

Номер слайду 5

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. ПРАКТИЧНА РОБОТА. КОНФІГУРАЦІЯ КОМП’ЮТЕРА ПІД ПОТРЕБУ КОРИСТУВАЧА

Номер слайду 6

призначення складових комп’ютера;типову архітектуру персонального комп’ютера;основні характеристики запам’ятовуючих пристроїв, процесорів, моніторів, відеоадаптерів, принтерів. У папці Прізвище Ім’я створи папку Практична робота 2 Під час виконання практичних завдань пам’ятай про правила безпеки життєдіяльності при роботі з комп’ютером!

Номер слайду 7

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Апаратне забезпечення. Розв’язуємо Завдання 1. Конфігурація комп’ютера (12 балів)Запропонуйте, як обладнати комп’ютером робоче місце для:учня на олімпіаді з комп’ютерної графіки;співробітника бюджетної установи, який працюватиме в бухгалтерії;учня, який буде використовувати мультимедіа та ігри;студента навчального закладу;офісного працівника, який працюватиме з великим обсягом документів, затративши мінімум ресурсів. Призначення комп’ютера для обладнання оберіть із запропонованого списку. Наведіть два приклади конфігурації. Укажіть загальну вартість обладнання. Результати роботи подайте в презентації і надішліть на навчальну електронну скриньку, яку вкаже вчитель (chashuk@ukr.net). Конфігурація комп’ютера. Архітектура комп’ютерів

Номер слайду 8

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Розв’язуємо Завдання 2. Призначення комп’ютера (5 балів)За конфігурацією комп’ютера визначте, які завдання можна виконувати на ньому. Для яких користувачів ви б його порадили? Запишіть свої висновки до тексту електронного листа та надішліть його на навчальну електронну скриньку, яку вкаже вчитель (chashuk@ukr.net). Конфігурація комп’ютера. Архітектура комп’ютерів. Апаратне забезпечення

Номер слайду 9

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Розв’язуємо Завдання 3. Пристрої введення та виведення (12 балів)Створіть текстовий документ із рекомендаціями щодо придбання пристроїв введення та виведення даних. У документі передбачте назву пристрою, 2–3 приклади моделей і їх зображення, ціну та посилання на інтернет-магазин для можливого придбання, поради щодо завдань, які можна виконувати за допомогою цього пристрою. Необхідні відомості знайдіть в Інтернеті. Надішліть документ на навчальну електронну скриньку, яку вкаже вчитель (chashuk@ukr.net). Конфігурація комп’ютера. Архітектура комп’ютерів. Апаратне забезпечення

Номер слайду 10

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Домашнє завдання. Повторити §3, виконати завдання §4 Опрацювати всі запитання і завдання з рубрик §3

Номер слайду 11

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Працюємо за комп’ютером

Перегляд файлу



Конфігурація комп’ютера

Архітектура комп’ютерів

Розв’язуємо 

Завдання 1. Конфігурація комп’ютера (12 балів)

Запропонуйте, як обладнати комп’ютером робоче місце для:

q  учня на олімпіаді з комп’ютерної графіки;

q  співробітника бюджетної установи, який працюватиме в бухгалтерії;

q  учня, який буде використовувати мультимедіа та ігри;

q  студента навчального закладу;

q  офісного працівника, який працюватиме з великим обсягом документів, затративши мінімум ресурсів.

Призначення комп’ютера для обладнання оберіть із запропонованого списку.

Наведіть два приклади конфігурації. Укажіть загальну вартість обладнання. Результати роботи подайте в презентації і надішліть на навчальну електронну скриньку, яку вкаже вчитель (chashuk@ukr.net).







Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. ПРАКТИЧНА РОБОТА. КОНФІГУРАЦІЯ КОМП’ЮТЕРА ПІД ПОТРЕБУ КОРИСТУВАЧА

Номер слайду 2

призначення складових комп’ютера;типову архітектуру персонального комп’ютера;основні характеристики запам’ятовуючих пристроїв, процесорів, моніторів, відеоадаптерів, принтерів. У папці Прізвище Ім’я створи папку Практична робота 2 Під час виконання практичних завдань пам’ятай про правила безпеки життєдіяльності при роботі з комп’ютером!

Номер слайду 3

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Розв’язуємо Завдання 1. Конфігурація комп’ютера (12 балів)Запропонуйте, як обладнати комп’ютером робоче місце для:учня на олімпіаді з комп’ютерної графіки;співробітника бюджетної установи, який працюватиме в бухгалтерії;учня, який буде використовувати мультимедіа та ігри;студента навчального закладу;офісного працівника, який працюватиме з великим обсягом документів, затративши мінімум ресурсів. Призначення комп’ютера для обладнання оберіть із запропонованого списку. Наведіть два приклади конфігурації. Укажіть загальну вартість обладнання. Результати роботи подайте в презентації і надішліть на навчальну електронну скриньку, яку вкаже вчитель (chashuk@ukr.net). Конфігурація комп’ютера. Архітектура комп’ютерів. Апаратне забезпечення

Номер слайду 4

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Розв’язуємо Завдання 2. Призначення комп’ютера (5 балів)За конфігурацією комп’ютера визначте, які завдання можна виконувати на ньому. Для яких користувачів ви б його порадили? Запишіть свої висновки до тексту електронного листа та надішліть його на навчальну електронну скриньку, яку вкаже вчитель (chashuk@ukr.net). Конфігурація комп’ютера. Архітектура комп’ютерів. Апаратне забезпечення

Номер слайду 5

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Розв’язуємо Завдання 3. Пристрої введення та виведення (12 балів)Створіть текстовий документ із рекомендаціями щодо придбання пристроїв введення та виведення даних. У документі передбачте назву пристрою, 2–3 приклади моделей і їх зображення, ціну та посилання на інтернет-магазин для можливого придбання, поради щодо завдань, які можна виконувати за допомогою цього пристрою. Необхідні відомості знайдіть в Інтернеті. Надішліть документ на навчальну електронну скриньку, яку вкаже вчитель (chashuk@ukr.net). Конфігурація комп’ютера. Архітектура комп’ютерів. Апаратне забезпечення

Номер слайду 6

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Домашнє завдання. Повторити §3, виконати завдання §4 Опрацювати всі запитання і завдання з рубрик §3

Перегляд файлу

ПІДБІР КОМП’ЮТЕРА

Назва властивості

Значення властивостей для комп’ютерів

письменник

студент

дизайнер інтерєру

Тип комп’ютера

 

 

 

Модель процесора

 

 

 

Тактова частота процесора, ГГц

 

 

 

Обсяг оперативної пам’яті, Гбайт

 

 

 

Ємність жорсткого диска, Гбайт

 

 

 

Тип відеоадаптера

 

 

 

Обсяг відеопам’яті, Гбайт

 

 

 

Тип звукового адаптера

 

 

 

Монітор

 

 

 

Діагональ монітора, дюймів

 

 

 

Роздільна здатність

 

 

 

Час відклику, мс

 

 

 

 

Перегляд файлу

Прізвище

 

Клас

 

Практична робота. Конфігурація комп’ютера під потребу.

Створіть у своїй папці папку Практична робота 2.

Збережіть документ в папці Практична робота 2 з іменем Практична робота2_Завдання_Прізвище.docx.

 

Завдання 1. (1б).

Позначте пристрої, призначені лише для виведення даних

 

Відповідь

А)

оперативна пам'ять, постійна пам'ять, кеш-пам'ять

 

Б)

клавіатура, миша, сканер

В)

CD-диск, DVD-диск, флеш-пам’ять

Г)

монітор, принтер, навушники

 

Завдання 2. ().

Позначте правильне закінчення речення: «Центральний процесор розміщений…

 

Відповідь

 

Варіанти

на адаптері

на материнській платі

на платі оперативної пам’яті

у блоці живлення

 

Завдання 3. (1,5б).

Установіть відповідність між пристроями комп'ютера та їх описами

 

Відповідь

1

центральний процесор

А

виведення результатів у зручному для людини вигляді

1

2

3

 

 

 

2

внутрішня пам’ять

Б

введення нових даних

3

пристрої введення даних

В

швидкодіюча пам’ять, розташована на материнській платі

 

Г

пристрої зберігання великих обсягів даних

Д

опрацювання даних і керування роботою всіх пристроїв комп’ютера

 

Завдання 4. ().

З’єднайте призначення апаратних засобів та їх назви

1

пристрої введення даних

А

оперативна, постійна, напівпостійна пам’ять

2

внутрішня пам’ять

Б

клавіатура, миша, маніпулятори, сканер

3

пристрої виведення даних

В

гнучкі та жорсткі магнітні диски, CD- та DVD-диски

4

зовнішня пам’ять

Г

звукові та відеокарти, цифрові фото- й відеокамери

5

мультимедійне обладнання

Д

принтер, гучномовці, навушники, плотер

 

Відповідь

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

Завдання 5. (1,5б).

З’єднайте лініями типи принтерів та їх описи.

1

струменеві

А

принцип дії полягає у створенні зображення за допомогою дуже малих крапель спеціальних чорнил, що виштовхуються з друкуючої головки на поверхню паперу або плівки

2

лазерні

Б

використовується принцип дії на основі електризації малих частинок порошкоподібної фарби (тонера), за допомогою якої і створюється зображення на поверхні паперу або плівки

3

матричні

В

низька якість друку, відносно невисока швидкість друку, неможливість якісно передавати відтінки кольорів, високий рівень шуму

 

Відповідь

1

2

3

 

 

 

 

Завдання 6. (1,5б).

З’єднайте лініями типи принтерів та їх описи.

1

Розрядність

А

частота керуючих сигналів, що узгоджують роботу процесора, яка визначає кількість виконуваних елементарних операцій за одну секунду

2

Тактова частота

Б

кількість двійкових розрядів, що можуть одночасно опрацьовуватися процесором

3

Кеш-пам’ять

В

обсяг кеш-пам’яті

 

Відповідь

1

2

3

 

 

 

 

Завдання 7. (1,5б).

З’єднайте лініями основні властивості моніторів та їх характеристики

1

розмір екрана

А

кількість точок екранного зображення по горизонталі та вертикалі

2

кількість кольорів

Б

довжина діагоналі екрана монітора

3

роздільна здатність

В

кількість відтінків кольорів, яку можна відтворити на моніторі

 

Відповідь

1

2

3

 

 

 

 

Завдання 8. ().

Позначте пристрої, що входять до складу мультимедійного обладнання

 

Відповідь

А)

мультимедійний проектор

 

Б)

мікрофон

В)

звукові колонки

Г)

сканер лазерний

 

Збережіть зміни файла Практична робота2_Завдання_Прізвище.docx. Відправте документ на e-mail chashuk@ukr.net ().

 

Перегляд файлу

Практична робота. Конфігурація комп’ютера під потребу.

Прізвище

 

Клас

 

Створіть у своїй папці папку Практична робота 2.

Збережіть документ в папці Практична робота 2 з іменем Практична робота2_Завдання_Прізвище.docx.

 

Завдання 1. ().

Позначте пристрої, призначені лише для виведення даних

 

Відповідь  

А)

оперативна пам'ять, постійна пам'ять, кеш-пам'ять

 

Б)

клавіатура, миша, сканер

В)

CD-диск, DVD-диск, флеш-пам’ять

Г)

монітор, принтер, навушники

 

Завдання 2. ().

Позначте правильне закінчення речення: «Центральний процесор розміщений…

 

Відповідь

 

Варіанти

на адаптері

на материнській платі

на платі оперативної пам’яті

у блоці живлення

 

Завдання 3. (1,5б).

 

Відповід

ь

1

2

3

 

 

 

Установіть відповідність між пристроями комп'ютера та їх описами центральний       виведення результатів у зручному для

1                                                                                             А

 

 

 

З’єднайте лініями типи принтерів та їх описи.

1

струменеві

А

принцип дії полягає у створенні зображення за допомогою дуже малих крапель спеціальних чорнил, що виштовхуються з друкуючої головки на поверхню паперу або плівки

2

лазерні

Б

використовується принцип дії на основі електризації малих частинок порошкоподібної фарби (тонера), за допомогою якої і створюється зображення на поверхні паперу або плівки

             процесор                                  людини вигляді

2                                                                                             внутрішня пам’ять Б          введення нових даних

3                                                                                             пристрої введення швидкодіюча пам’ять, розташована на даних      В           материнській платі

                                                                    Г        пристрої зберігання великих обсягів даних

 

опрацювання даних і керування роботою

Д всіх пристроїв комп’ютера

 

Завдання 4. ().

З’єднайте призначення апаратних засобів та їх назви

 

1

 

пристрої введення даних

 

А

 

оперативна, постійна, напівпостійна пам’ять

 

 

2

 

внутрішня пам’ять

 

Б

 

клавіатура, миша, маніпулятори, сканер

 

3

 

пристрої виведення даних

 

В

 

гнучкі та жорсткі магнітні диски, CD- та DVD-диски

 

4

 

Г

 

 

зовнішня пам’ять

 

 

звукові та відеокарти, цифрові фото- й відеокамери

 

5

 

мультимедійне обладнання

Д

 

принтер, гучномовці, навушники, плотер

 

 

 

Відповідь

 

 

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

Завдання 5. (1,5б).

3

матричні

В

низька якість друку, відносно невисока швидкість друку, неможливість якісно передавати відтінки кольорів, високий рівень шуму

 

 

Відповідь

 

1

2

3

 

 

 

 

Завдання 6. (1,5б).

 

 

З’єднайте лініями типи принтерів та їх описи.

1

Розрядність

А

частота керуючих сигналів, що узгоджують роботу процесора, яка визначає кількість виконуваних елементарних операцій за одну секунду

2

Тактова частота

Б

кількість двійкових розрядів, що можуть одночасно опрацьовуватися процесором

3

Кеш-пам’ять

В

обсяг кеш-пам’яті

 

 

Відповідь

 

1

2

3

 

 

 

 

Завдання 7. (1,5б).

 

З’єднайте лініями основні властивості моніторів та їх характеристики

1

розмір екрана

А

кількість точок екранного зображення по горизонталі та вертикалі

2

кількість кольорів

Б

довжина діагоналі екрана монітора

3

роздільна здатність

В

кількість відтінків кольорів, яку можна відтворити на моніторі

 

 

Відповідь

 

1

2

3

 

 

 

 

Завдання 8. ().

Позначте пристрої, що входять до складу мультимедійного обладнання

 

Відповідь  

А)

 

мультимедійний проектор

 

 

Б)

мікрофон 

В)

звукові колонки

Г)

сканер лазерний

 

Збережіть зміни файла Практична робота2_Завдання_Прізвище.docx. Відправте документ на e-mail chashuk@ukr.net

().

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ільченко Микола Дмитрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
2 серпня 2019
Переглядів
28610
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку