Практична робота. MS Access. Запити з полями, що обчислюються. Перехресні запити

Про матеріал
Матеріал містить розробку практичної роботи з вибіркового модулю "Бази даних" для 10-11 кл. Завдання підвищеної складності. Тема практичної роботи: запити з полями, що обчислюються. Перехресні запити.
Перегляд файлу

Практична робота №4

Тема: запити з полями, що обчислюються. Перехресні запити.

Мета: навчитися створювати запити з обчислювальними полями та формувати перехресні запити.

Обладнання: комп’ютер зі встановленою СУБД Access.

Теоретичні відомості

1. Інформатика: бази даних (модуль для учнів 10-11 класів, рівень стандарту) автора В.Д. Руденко (розділ 3 ст. 44-64).

2. Посібник із синтаксису виразів. URL: https://cutt.ly/IPddkdc.

3. Функції: Switch(), IIf(), IsNull(), FormatDateTime(). URL: https://cutt.ly/9I4CXD1.

4. Об’єднання таблиць і запитів. URL: https://cutt.ly/mPStGv6.

Хід роботи

Для виконання практичних завдань завантажте та відкрийте базу даних КнижковийКлуб.accdb за посиланням: http://surl.li/rased.

Завдання 1. Запити з полями, що обчислюються

1.1 Створіть запит на основі таблиць ЗАМОВЛЕННЯ, УЧАСНИКИ_КЛУБУ, КНИГИ. Результуючий набір записів має містити поля Код замовлення, ПІБ учасника, Дата замовлення, Вартість замовлення. Для розрахунку вартості замовлення необхідно брати клубну ціну за одиницю. Збережіть запит з ім’ям «Запит з обчис_полями_1».

Результат запиту:

1.2 Створіть запит на основі попереднього запиту. Результуючий набір записів має містити поля Код замовлення, ПІБ учасника, Дата замовлення, Вартість замовлення, Вартість замовлення зі знижкою. Знижка нараховується у розмірі 10% , якщо вартість замовлення перевищує 1000 грн. Збережіть запит з ім’ям «Запит з обчис_полями_2».

Результат запиту:

1.3 Створіть запит на основі попереднього запиту. Результуючий набір записів має містити поля Код замовлення, ПІБ учасника, Дата замовлення, Вартість замовлення зі знижкою, Сума до сплати. Сума до сплати розраховується таким чином: Вартість замовлення зі знижкою+15%. Збережіть запит з ім’ям «Запит з обчис_полями_3».

Результат запиту:

 

Завдання 2. Перехресні запити.

2.1 Створіть перехресний запит, за допомогою якого підраховується кількість книжок за рубриками та роками їх видання. Збережіть запит з ім’ям «Перехресний запит_1».

Результат запиту:

2.2 Створіть перехресний запит, за допомогою якого підраховується сума замовлення учасниками клубу по даті замовлення. Збережіть запит з ім’ям «Перехресний запит_2».

Результат запиту:

2.3 Створіть перехресний запит, за допомогою якого підраховується кількість книжок за видавництвами та роком видання. Збережіть запит з ім’ям «Перехресний запит_3».

Результат запиту:

2.4 Створіть перехресний запит, за допомогою якого підраховується скільки книг надрукували видавництва за мовою видання. Збережіть запит з ім’ям «Перехресний запит_4».

Результат запиту:

docx
Додано
29 лютого
Переглядів
188
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку