Практична робота на тему: «Оцінка екологічного стану свого регіону»

Про матеріал
Методичні рекомендації до виконання практичної роботи № 3 з предмету "Біологія і екологія" 11 клас
Перегляд файлу

«Практична робота № 3.

«Оцінка екологічного стану свого регіону».

Вид заняття   практичне заняття

Мета роботи: використовуючи літературні та інтернет-джерела, а також інформацію, отриману від засобів масової інформації, оцінити екологічний стан регіону, у якому ви проживаєте; виховувати почуття обов’язку та відповідальності за стан довкілля; на основі проаналізованої інформації підготувати пропозиції щодо поліпшення екологічної ситуації в даному регіоні; розвивати екологічне мислення студентів.

Методи демонстрація, проблемно-пошукові методи, наочні.

Матеріально-технічне забезпечення та дидактичні засоби, ТЗН методичні рекомендації до виконання практичних робіт з дисципліни «Біологія і екологія», ноутбук, проектор, карта забруднення України, атлас України 10-11 клас.

Література (основна та додаткова)

1. Підручник для 10 класу Біологія і екологія : підруч. для 10 кл. закл. Загальної середньої освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2018. – 272 с. : іл.

2. Біологія: підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти/ Р. В. Шаламов, Г. А. Носов, М. С. Каліберда, А. В. Коміссаров — Харків: Соняшник, 2018. — 312 с.: іл.

3. О. А. Андерсон, М. А. Вихренко, А. О. Чернінський , « Біологія та екологія» рівень стандарту ,Підручник для 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів, Київ: Школяр, 2018.

4. Екологія та охорона навколишнього природного середовища/ Джигерей В.С.: Навч.посіб.-К.:Т-во «Знання» КОО, 2000.-203с.

Структура заняття

Організаційна частина перевірка присутніх; готовність студентів до заняття.

  1. Повідомлення теми, формування мети та основних завдань.
  2. Актуалізація опорних знань.

1. Дайте визначення поняттю екологічний моніторинг

2. Мета та завдання екологічного моніторингу

3. Що являється метою оцінки впливу на навколишнє середовище?

4. Дайте визначення екологічної експертизи.

  1. Формування вмінь і навичок.

Вміти: оцінювати екологічного стану свого регіону за певними показниками

Теоретичні відомості:

Що таке Google Earth?

Google Earth - це програма компанії Гугл, в рамках якої в мережі інтернет були викладені супутникові фотографії нашої планети. Головною відмінністю цієї програми від картографічної Google Maps і інших схожих програм - це можливість тривимірного перегляду ландшафту поверхні землі або будівель / споруд. Хочеться відзначити, що фотографії деяких регіонів мають дуже велике розширення, що дозволяє в найдрібніших деталях розглянути зображення.

https://bankchart.com.ua/var/corporate_site/storage/images/longred/2020/prostoweb/10/1.jpg

https://bankchart.com.ua/var/corporate_site/storage/images/longred/2020/prostoweb/10/2.jpg

Програма Google Earth була розроблена і випущена компанією Keyhole, але потім цю програму купила компанія Google. У 2005 році програму відкрили для загального доступу в США, потім Європі і в усьому світі.

В даний момент програма представлена ​​як у безкоштовній, так і платних версіях (платні Google Earth Plus і Google Earth Pro (їх можуть завантажити зареєстровані користувачі)б мають підтримку GPS навігації, більшу роздільну здатність при роздруківці фото та більше засобів презентації.

SaveEcoBot – єдиний в Україні екологічний чат-бот. Поєднує дані про забруднення, забруднювачів та інструменти захисту довкілля.

Для того щоб дізнатися рівень забруднення атмосферного повітря (якість повітря) у місті Кам’янське, необхідно обрати відповідну станцію моніторингу на мапі вище.

У місті Кам’янське (Дніпропетровська область) на цей час встановлено 13 станції моніторингу стану атмосферного повітря, з них 6 працює та зображені кольоровими колами на мапі.

Станції моніторингу встановлено мешканцями міста, незалежними проєктами, організаціями та органами місцевого самоврядування, такими як: Save Dnipro, Eco City, КП «ЦЕМ» ДОР.

Також у місті Кам’янське встановлено 1 веб-камер зовнішнього спостереження, які цілодобово ведуть візуальний моніторинг за головними забруднювачами міста. Камери належать та/або підтримуються наступними компаніями: dnepro.net.

Наприклад:

Хід роботи:

1. Проаналізуйте отриману інформацію щодо основних об’єктів вашого регіону, які можуть слугувати джерелами тих чи інших видів забруднення. Наприклад: промислові підприємства, великі автомобільні магістралі, АЗС, аеропорти, залізниця, теплові або атомні електростанції, інші енергетичні об'єкти, великі агропромислові комплекси, полігони побутових або промислових відходів тощо. Зазначте потенційні види забруднення довкілля та можливий негативний вплив на здоров'я людини. За допомогою програми Google Earth Prо визначити основні антропогенні джерела впливу на стан довкілля в місці проживання

2. Визначте природні та штучні комплекси (ліси, лісопарки, парки, водойми тощо), які можуть слугувати рекреаційними зонами. З’ясуйте тип зеленої зони, призначення, площу, екологічний стан.

3. Отримати дані про стан забруднення атмосферного повітря на станціях моніторингу за допомогою додатку SaveEcoBot протягом 48 годин та занести дані до таблиці.

4. На підставі проаналізованої інформації зробіть висновки щодо екологічного стану вашого регіону, зазначивши основні об’єкти, що завдають шкоди довкіллю. За можливості вкажіть рівень дотримання санітарних норм у регіоні. Зробіть пропозиції щодо можливих шляхів поліпшення екологічної ситуації, не завдаючи збитків економіці. Укажіть основні зелені зони регіону та їхній сучасний стан. Зробіть пропозиції щодо поліпшення їхнього стану та ефективнішого використання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дахно Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
27 жовтня 2020
Переглядів
12187
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку