Практична робота " Основні райони видобутку сировини в Африці"

Про матеріал
Інструкційна картка №7 з навчальної дисципліни «Географія» Тема: Позначення на контурній карті Африки основних районів видобутку мінеральної сировини, транспортних магістралей та портів. Нова програма 2018
Перегляд файлу

Інструкційна картка №7

з навчальної дисципліни «Географія»

Тема: Позначення на контурній карті Африки основних районів видобутку мінеральної сировини, транспортних магістралей та портів.

Мета: нанести на контурну карту основні райони видобування мінеральної сировини, центри її переробки, транспортні магістралі та морські порти африканських країн-експортерів мінеральних ресурсів; встановити взаємозв’язки між районами видобування корисних копалин та конфігурацією транспортної системи в Африці.

Обладнання: політична карта світу та економічна карта Африки, атласи.

Література (основна та додаткова):

1.С.Г.Кобернік, Р.Р. Коваленко. Географія, 10 клас ст.212-231.

2. Стадник О. Зошит для практичних робіт, 10 клас, «Ранок», 2018.

 

 

ХІД РОБОТИ

  1. Використовуючи тематичні карти атласу, запишіть у таблицю 1 назви країн Африки, які ведуть значний видобуток мінеральних ресурсів у межах зазначених басейнів (районів).
  2. За економічною картою Африки визначте та запишіть у таблицю 1  назви центрів переробки мінеральних ресурсів: нафтопереробки, чорної та кольорової металургії.

Таблиця 1

Видобуток мінеральних ресурсів у Африці

Види мінеральних ресурсів

Основні басейни

Країни-видобувачі

Центри переробки

 

 

 

 

 

 

Нафта і природний газ

 

 

Сахарський басейн

 

 

 

 

 

 

 

 

Басейн Гвінейської затоки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залізні руди

 

 

Південна Африка

 

 

 

 

 

 

 

 

Басейн Гвінейської затоки

 

 

 

 

 

 

 

 

Мідні руди

 

 

«Мідний пояс»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Алюмінієві руди

 

 

 

Басейн Гвінейської затоки

 

 

 

 

 

  1. За заповненою таблицею 1 нанесіть на контурну карту Африки основні райони видобутку мінеральних ресурсів та центри їх переробки.
  2. Нанесіть на контурну карту Африки найбільші морські порти, з яких відбувається експорт мінеральної сировини та продукції її первинної переробки: Александрія, Каїр (Єгипет), Алжир (Алжир), Монровія (Ліберія), Лагос (Нігерія), Аккра (Гана), Конакрі (Гвінея), Кейптаун, Дурбан (ПАР).
  3. Використовуючи економічну карту Африки, на контурній карті з’єднайте райони видобутку ресурсів та їх первинної переробки з портами експортування.
  4. У висновку поясніть на конкретних прикладах, які риси характерні для просторової організації економіки африканських країн. Поясніть, як вона склалась й чому зберігається донині.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Корнєєва Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Orlik Dasha
    Практическая замечательная !!! Но не могли бы вы сделать ГДЗ по ней? Пожалуйста
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шомина Марина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
18 березня 2019
Переглядів
38088
Оцінка розробки
4.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку