Практична робота "Раціон здорового харчування"

Про матеріал
Розробка практичної роботи "Раціон здорового харчування" з інтергрованого курсу "Я досліджую світ" для 3 класу. Розробка містить правила здорового харчування, матеріали до розповіді про вітаміни, білки, жири та вуглеводи, практичні завдання.
Перегляд файлу

image


image


image

image

Правила здорового харчування

Їсти сл д 4 рази на день. 3 прийоми їж є основними - сн данок, об д, вечеря, а четвертий - другий сн данок або полуденок - є додатковими.

imageН коли не сл д забувати мити руки з милом перед їдою, а п сля прийому їж прополоскати рот теплою водою. Їжа повинна бути р зноман тною, м стити вс необх дн компоненти.

Н коли не варто переїдати, нав ть якщо їжа дуже смачна. Це шкодить шлунку.

Правила здорового харчування

Не вживайте на н ч чай, каву, какао. Вони збуджують нервову систему.

imageЦукерки, морозиво, солодку воду краще зам нити на овоч та фрукти, вони корисн для орган зму. Вживаємо не б льше 1 цукерки чи 1 склянки солодкої води в день.

Зуби чистимо дв ч на день. Обов'язково виконуємо це правильно.

Ходимо до зубного л каря на огляд не менше 2-3 раз в на р к. Не забувайте прибрати за собою брудний посуд  подякувати дорослим за смачну їжу.

Перетвори шкідливі поради на корисні:

 

 

1)            Їжа не повинна бути різноманітною.

2)            Їсти не потрібно в один і той самий час.

3)            Вранці, перед уроками, не обов’язково снідати.

4)            Вечеряй не за 2 години до сну. Переїдай.

Вибери правильну відповідь:

1)         З’їдай щодня 5 порцій фруктів і овочів.

image image

     Однією порцією вважається: 1 фрукт       середнього розміру, 2 маленьких фрукти, 10-15 ягід, 1 ст. л. сухофруктів.

2)         Випивати за добу 0, 5л води.

3)         Їсти багато страв жарених, солених копчених.

4)         Обмежити вживання ковбаси, фаст-фуду, солодощів, чіпсів, газованоїводи

5)         Їсти 4-5 разів на добу.

Продовж речення:

 

1)                      Перед їжею завжди треба    …           .

2)                      Овочі і фрукти перед вживанням треба  …            .

3)                      Якщо їжа впала на підлогу,      …           .

4)                      Продукти,  термін придатності яких минув,  …    .

Б лки, жири та вуглеводи

    Вуглеводи – головне джерело енергії, їх треба вживати найбільше, вони легко засвоюються.

- Далі ідуть овочі і фрукти.

    Фрукти і овочі – містять багато вітамінів, які необхідні для збереження і зміцнення здоров’я.

    Білки – речовини, які вважають основним «будівельним матеріалом» для тіла людини. Особливо потрібні дітям, бо їх організм росте і розвивається.

image    Жири – забезпечують організм енергією, їх також вважають «будівельним матеріалом» для тіла. Але вживати багато їх не можна, бо це може викликати захворювання організму. Не забувайте, що жир має властивість відкладатися про запас.

imageВчені підрахували, що за 70 років життя людина з’їдає приблизно 8 тонн

хлібобулочних виробів, 10-12 тонн

картоплі, 6-7 тонн м’яса і риби, 10-12

тисяч яєць, випиває 10-14 тисяч літрів молока. На приймання їжі людина витрачає 6 років життя.


image


image

image image

image

image


Гра «Відгадай страву за описом»

В докремлений в д м’яса п дшк рний свинячий жир, що збер гається солоним  вживається сирим, смаженим, печеним, вареним.

Закручена в листки капусти начинка з каш  м’ясного чи грибного фаршу. Начинка може бути овочева.

Популярна в Україн р дка страва, яку варять з пос чених буряк в, капусти, моркви, картопл та нших овоч в  приправ.

Борошняний вир б у форм п вм сяця. Начинкою слугує картопля, капуста, сир.

Всі відгадані страви є традиційними стравами української кухні.

З давніх-давен найпоширенішими стравами в Україні були ті, які виготовленні з рослинних складників. Каші становили більшу частину народної їжі. Найулюбленіші овочеві страви: борщ, капусняк. Борщ – король народної кухні. Для українського борщу з м’ясом необхідно

близько 12 компонентів, які в своїй сукупності й дають смаковий букет.

Готували різні страви з картоплі: деруни, галушки, вареники. М’ясні страви були рідкість, натомість споживали багато сала. Страви з птиці готували лише в неділю. Яйця споживали на свята. Молочні страви вживали частіше.

В давнину українці очищали свій організм – постилися. Перед великими святами завжди є піст. Постили також у середу і п’ятницю.

image

image

pdf
Додано
25 лютого 2023
Переглядів
829
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку