Практична робота№ 1
Дата:_____________________
Тема: «Розв'язування експериментальних задач»
Мета: Навчитися розв'язувати експериментальні задачі, використовуючи знання про властивості оксигеновмісних органічних сполук; навчитися визначати органічні речовини у продуктах харчування, медичних препаратах; розпізнавати фальсифікацію продуктів, удосконалювати навички планування та проведення експерименту, продовжувати формувати вміння аналізувати результати дослідів,
робити висновки.
Реактиви та матеріали: Розчини:етанол, гліцерол, глюкоза, купрум(ІІ) сульфату, натрій гідроксиду, йоду спиртовий, аргентум нитрату, аммоній гідроксиду. .Зразки рису, макаронних виробів, картоплі, білого хліба, молока. Медичний препарат «Регідрон»
Обладнання: штатив з пробірками, спиртівка, пробіркотримач,склянки.
Правила техніки безпеки: 1. Виконуйте досліди згідно інструкції.
2. Уважно читайте етикетки на реактивах, не беріть їх руками, не пробуйте на смак.
3. Дотримуйтесь правил протипожежної безпеки при користуванні спиртівкою, при роботі з легкозаймистими речовинами.
4.Дотримуйтесь правил безпеки при роботі з лугом, обережно нагрівайте пробірку, що містить луг.
5. Після закінчення роботи приберіть робоче місце, вимийте руки.
З правилами безпеки ознайомлений (на) і зобов'язуюсь їх виконувати _______________________________(підпис)
Хід роботи
Дослід №1 . Розпізнавання органічних оксигеновмісних сполук.
В трьох пробірках без підписів знаходяться: етанол, гліцерол та глюкоза. Як їх розпізнати за допомогою одного реактиву? ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
№ |
Спостереження
|
Речовина |
|
1 |
|
|
|
2 |
|
|
|
3 |
|
|
|
Висновок:_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дослід №2 . Дослідження складу молекули глюкози.
Довести наявність альдегідної групи в молекулі глюкози.
Які реактиви для цього потрібні? __________________________________________
_______________________________________________________________________
Складіть план експерименту______________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Що спостерігається? _____________________________________________________
Рівняння реакції
__________________________________________________________________
Висновок:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дослід №3. Дослідження медичних препаратів
Доведіть експериментально, що зразок медичного препарату «Регідрон» містить глюкозу.
Які реактиви для цього потрібні? _________________________________________
_______________________________________________________________________
Складіть план експерименту______________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Що спостерігається? ____________________________________________________
__________________________________________________________________
Рівняння реакції
_________________________________________________________________
Висновок:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дослід №4. Визначення фальсифікації молочних продуктів (молока, сметани).
Молоко (сметану) можуть розбавляти водою, а, щоб воно не ставало занадто прозорим, в нього добавляють крохмаль. Як розпізнати фальсифікацію? Складіть план експерименту?
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________Виконайте дослідження. Що спостерігається? _____________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Висновок:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дослід №5. Визначення крохмалю у складі продуктів харчування.
Вам видані продукти харчування: зерна рису, борошно, картоплина, білий хліб, _________________.
За допомогою якого реактиву можна визначити наявність крохмалю у цих продуктах?________________________________________________________
_______________________________________________________________________
Якого кольору став реактив на поверхні продуктів харчування, які містять крохмаль?
_______________________________________________________________________
Які з виданих продуктів харчування містять найбільшу кількість крохмалю? Як ви це визначили? __________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
Висновок:____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Висновок: (Чому навчилися? Що дізналися? Що довели експериментально? Які знання, здобуті під час практичної роботи, можуть знадобиться вам у повсякденному житті?)______________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________