Практична робота «Властивості етанової кислоти» (урок)

Про матеріал
Розробка практичної роботи для 9 класу з теми "Властивості етанової кислоти"
Перегляд файлу

«Жодна наука не потребує експерименту такою мірою, як хімія. Її основні закони, теорії і висновки спираються на факти. Тому постійний контроль дослідом необхідний»

Практична робота «Властивості етанової кислоти»

Мета: дослідити хімічні властивості оцтової кислоти; закріпити вміння писати йонно-молекулярні рівняння реакцій.

Обладнання і реактиви: розчин оцтової кислоти  (СН3СООН), розчин натрій гідроксиду (NaOH), розчин кальцій карбонату (СaСO3), порошок цинку, універсальний індикатор, фенолфталеїн, метилоранж, шпатель, піпетки, штатив з пробірками.

Виконання роботи.

Номер

досліду

Хід роботи

(що робили)

 

Спостереження

Рівняння реакцій,

що відбувалися

Висновок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Дослід 1. Дія етанової кислоти на індикатори.      До двох пробірок з  розчином етанової кислоти додайте в першу пробірку 1-2 краплі метилоранжу та в другу  пробірку універсальний індикатор. Як змінилося забарвлення розчину? Що це засвідчує? Складіть рівняння дисоціації кислоти.

Дослід 2.Взаємодія етанової кислоти з основами.  До розчину натрій гідроксиду додайте фенолфталеїн, відзначте зміну забарвлення лугу, потім краплями додайте розчин етанової кислоти до знебарвлення розчину. Поясніть причину знебарвлення розчину. Складіть рівняння реакції.

Дослід 3. Взаємодія етанової кислоти з металами.   До розчину етанової кислоти додай трохи порошку цинку. Що спостерігаєте? Поясніть результати досліду. Складіть рівняння реакції.

Дослід 4. Взаємодія етанової кислоти з солями.  До розчину етанової кислоти додай розчин кальцій карбонату. Опишіть спостереження. Складіть рівняння реакції.

Висновок:

Ми визначили, що оцтова кислота має хімічні властивості неорганічних кислот і може реагувати з __________, що стоять в ряду активності зліва від Гідрогену, а також взаємодіє з ____________ та ______________, утвореними кислотами, слабшими за етанову кислоту.

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
31 березня 2020
Переглядів
5466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку