Практична робота з географії 7 клас за темою клімат Пд. Америки та Африки

Про матеріал
Практична робота. Порівняльна характеристика Південної Америки та Африки. Навити дітей користуватися кліматичними картами материків та проводити порівняльний аналіз відмінних та схожих кліматичних показників материків
Перегляд файлу

Тема: Практична робота для 7 класу "Порівняння клімату (південної частини) Африки  та Південної Америки за кліматичними картами і кліматодіаграмами".

Мета: сформувати знання та уміння учнів виявляти відмінності в кліматичних умовах двох материків, таких як Африка  та Південна Америка  за допомогою кліматодіаграм, порівнювати показники клімату в межах Африки та в межах Південної Америки, визначати причини, що обумовлюють відмінності кламатичних показників двох материків.

Обладнання: електронний атлас кліматичних карт Африки та Південної Америки, карта географічних (кліматичних) поясів та областей, кліматодіаграми міст, розташованих у різних кліматичних поясах.

https://www.calameo.com/read/001758327cec9f0481def стор 21,22 та 29,30

ХІД УРОКУ

Учені повинні розуміти основні поняття, для виконання практичної роботи. Тому вони звертаються до словника та повторюють поняття, що таке:

Кліматичний пояс – це велика територія земної поверхні, що має характер широтного поясу, із відносно однорідним кліматом. 

Кліматична область – частина кліматичного поясу, що має певний тип клімату.

Кліматодіаграма – графічне зображення річного ходу двох елементів клімату, зазвичай температури й опадів.

Завдання 1. Використовуючи рисунок 1 та 2, ознайомтеся з елементами кліматодіаграми материків Африка та Південна Америка й укзати, які показники клімату та за який період можна визначити з їх допомогою.

рис. 1  Кліматодіаграмма материка Африка

 рис. 2 Кліматодіаграма материка Південна Америка

Завдання 2. Розгляньте карту кліматичних поясів в атласі та з’ясуйте, в яких кліматичних поясах знаходяться Африка та Південна Америка, які кліматичні області в них сформувалися.

 (Можна використати електронні атласи за посиланням https://www.calameo.com/read/001758327cec9f0481def  стор 21 для материка Африка, стор 29 для материка Південна Америка, або скористатися підручником з географії для 7 класу (автори В. М. Бойко, С. В. Міхелі https://pidruchnyk.com.ua/229-geografya-materikv-okeanv-boyko-mhel-7-klas.html), Африка стор 75-77, Південна Америка стор 139-141).

Завдання 3. Визначте типи клімату в містах материків Африка та Південна Америка  за допомогою кліматодіаграм (два міста на власний вибір) (за зразком нижче).

         

Материк Африка                               Материк Південна Америка

Зразок:

 

Діаграма 1 (зразок для материка Африка)

Середня температура липня +270

Середня температура січня +270, таким чином річна амплітуда температур мінімальна

Річна кількість опадів 2600-2700 мм, опади випадають відносно рівномірно протягом року, отже це екваторіальний тип клімату (екваторіальний пояс)

  

Діаграма 2 (зразок для материка Південна Америка)

Середня температура липня +280

Середня температура січня +250, таким чином річна амплітуда температур мінімальна

Річна кількість опадів 2550–3000 мм, опади випадають відносно не рівномірно протягом року, отже це субекваторіальний тип клімату (субекваторіальний пояс)

Завдання 4. Заповніть таблицю, використовуючи кліматичні карти Африки та Південної Америки.(Можно використовувати електронні карти за посиланням https://www.calameo.com/read/001758327cec9f0481def стор 21,22 - Африка та 29,30 Південна Америка), або використати електронний підручник за посиланням https://pidruchnyk.com.ua/229-geografya-materikv-okeanv-boyko-mhel-7-klas.html (Африка стор 75-77, Південна Америка стор 139-141).

 

Материк Африка

Материк Південна Америка

Кліматичні пояси

Область

Темп. січня

Темп. липня

К-ть опадів

Область

Темп.

січня

Темп. липня

К-ть опадів

Екваторіальний

 

 

 

 

 

 

 

 

Субекваторіальний

 

 

 

 

 

 

 

 

Тропічний

пустельний

 

 

 

волога (морська)

 

 

 

 

вологий

 

 

 

 

 

 

 

Субтропічний

 

 

 

 

середземноморська

 

 

 

 

з рівномірним зволоженням

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВОК

Укажіть відомості між кліматом материка Африка та кліматом материка Південна Америка, які ви отримали за допомогою кліматичних діаграм та карт.

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
6 лютого
Переглядів
377
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку