Властивості вод Світового океану, 6 клас, НУШ

Про матеріал
Презентація розроблена відповідно до Модельної навчальної програми «Географія. 6-9 класи»для закладів загальної середньої освіти (автори Запотоцький С.П., Карпюк Г.І., Гладковський Р.В., Довгань А.І., Совенко В.В., Даценко Л.М., Назаренко Т.Г., Гільберг Т.Г., Савчук І.Г., Нікитчук А.В., Яценко В.С., Довгань Г.Д., Грома В.Д., Горовий О.В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

6 КЛАСІНГА ЛИТВИН-МАТІЙЧУКВЛАСТИВОСТІ ВОД СВІТОВОГО ОКЕАНУ

Номер слайду 2

ПРАВИЛА РОБОТИ НА УРОЦІ1. Мати гарний настрій.2. Бути чемним та поважати один одного.3. Вміти вислухати відповідь свого однокласника.4. Працювати уважно.5. Допомагати один одному.6. Дарувати позитивний настрій.

Номер слайду 3

ПЛАН УРОКУОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИякі водні маси утворюються у Світовому океані та їхні властивості;від чого залежить розподіл температур поверхневих та глибинних вод у Світовому океані;чому вода в океані солона, від чого це залежить.- розуміє зміст поняття «солоність океану»;- встановлює з допомогою вчителявзаємозв’язки явищ і процесів, що відбуваються в гідросфері, унаслідок взаємодії гідросфери з атмосферою;- з’ясовує і пояснює з допомогою вчителязначення знань про гідросферу в житті людини,підприємницькій діяльності;- добирає математичний апарат для розв’язання навчальних завдань

Номер слайду 4

КВИТОК НА ВХІД1. Безперервний водяний простір на поверхні планети Землі…2. Поверхню Світового океану називають…3. Частини океанів, що глибоко заходять в сушу чи відокремлені від океанів островами й півостровами…4. Моря які розміщуються по окраїнах різних материків й мало вдаються у суходіл.5. Моря які розташовуються усередині материка чи між материками й з'єднуються із океаном однією чи кількома протоками.6. Моря які розміщуються між островами.7. Частину океану чи моря, які глибоко вдається в суходіл, однак має вільний зв'язок із океаном.8. Відносно вузька частина водяного простору, яка сполучає 2 сусідні водойми й роз'єднує ділянки суходолу.9. Порівняно невелика ділянка суходолу, із всіх боків оточена водами океану чи моря.10. Скупчення коралових островів, створених біля північно-східного узбережжя Австралії кораловими поліпами (тобто морськими організмами).

Номер слайду 5

ЗБІР ІДЕЙЧому Мертве мре має таку назву?Чому багато людей гинуло у відкритому морі?

Номер слайду 6

НОВІ ТЕРМІНИ ДО СКАРБНИЧКИ ЗНАНЬ солоність води, проміле

Номер слайду 7

ВОДНІ МАСИ це великі об'єми води, які утворюються в певних районах океану й відрізняються притаманними їм властивостями (температура, солоність, прозорість)

Номер слайду 8

Водні маси Назви водних мас та їхні властивості зумовлені особливостями клімату території, де вони утворюються у Світовому океані та збігаються з межами зональних кліматичних поясів.

Номер слайду 9

ТЕМПЕРАТУРА МОРСЬКОЇ ВОДИ- середня температура всієї маси океанічних води становить +4 °С- температура залежить від кута падіння сонячних променів на поверхню -вона закономірно змінюється від екватора до полюсів Поверхня Океану вбирає на 25-50 % більше тепла, ніж суходіл. Тобто Океан виконує функцію величезної батареї, яка нагрівшись улітку, повільно віддає тепло зимою. Якщо б цього не було, середня температура земної поверхні становила б -21 °С, що на 35 °С нижче ніж є насправді.

Номер слайду 10

ЗАВДАННЯ За картосхемою: 1) простежте, як змінюється температура поверхневого шару води Океану з просуванням від екватора вбік полюсів; 2) з’ясуйте, які причини такого розподілу температур; 3) встановіть, в якій півкулі (південній чи північній) більш холодна вода в приполярних районах; чим це можна пояснити? 4) знайдіть найтепліше й найхолодніше моря в світі. Спробуйте пояснити рекордні температури цих водойм.

Номер слайду 11

Графік зміни температури води в Океані з глибиною. Сонце здатне нагрівати лише верхні шари океанічних вод. Зоною його освітлення охоплений лише шар води завглибшки до 200 м . Нижче вода холоднішає, а тепло передається внаслідок постійного перемішування води. З глибини 4000 м температура знову починає зростати завдяки внутрішньому теплу Землі. Отже, на розподіл температури вод Океану впливають зовнішні (сонячне тепло) та внутрішні (тепло нашої планети) чинники.

Номер слайду 12

ПОПРАЦЮЄМОПРАКТИЧНА РОБОТА. ДІЗНАЙСЯ, У РЕАЛЬНОМУ ЧАСІ, ТЕМПЕРАТУРУ ПОВЕРХНЕВИХ ВОД СВІТОВОГО ОКЕАНУ https://www.meteoblue.com/ru/%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%8 B/index#coords=0.46/0/-63.5&map=sea. Surface. Temperature~3hourly~auto~sst~none

Номер слайду 13

Морська вода - це розчин багатьох десятків хімічних елементів. Серед котрих важливу роль грають солі. Солоність вимірюють в проміле, тобто тисячних частках будь-якої величини (%о). Середня солоність океану становить 35 %о . Це значить, що у 1 кг морської води розчинено біля 35 г солей. СОЛОНІСТЬ ВОДИОбчисліть, яка кількість кілограмів різних речовин отримати можна із 1 т чорноморської води, коли її солоність 18 %о. Рішення:1 літр води має масу біля 1 кг. Значить, у 1 кг чорноморської води розчинено біля 18 г речовин. В результаті у 1 т:18 • 1000 = 18 000 г = 18 кг.

Номер слайду 14

ХІМІЧНИЙ СКЛАД МОРСЬКОЇ ВОДИ У морській воді розчинено близько 60 різних компонентів, причому їхнє співвідношення дивовижно постійне. Є навіть золото, але в дуже малій кількості: 1 г на 2000 т води. Гірко-солоний смак морській воді надають солі: кухонна (Na. Cl) та магнієва (Мg. Cl). Окрім твердих речовин, у морській воді розчинені деякі гази: кисень, азот, аргон, вуглекислота, сірководень та ін.

Номер слайду 15

ЧИННИКИ СОЛОНОСТІПо-перше, солоність поверхневих вод залежить від співвідношення опадів і випаровування. Так, в екваторіальних широтах солоність нижча за середню — близько 34 ‰. Тут, незважаючи на спеку, рясні дощі опріснюють воду. У тропічних широтах спека не менша, але опадів випадає зовсім мало, тому і солоність підвищена — 36-37 ‰.

Номер слайду 16

ЧИННИКИ СОЛОНОСТІОпрісняють морську воду річкові води та льодовики, що тануть. Тому в районах впадіння в океан великих річок солоність поверхневих вод знижується. Найменша солоність у полярних широтах, особливо в морях Північного Льодовитого океану. Тут одночасно поєднуються декілька чинників: незначне випаровування через низькі температури, постійний приплив річкових і талих вод, які також зменшують концентрацію солей.

Номер слайду 17

У морях солоність може бути значно нижча або вища за середню. Так, найсолоніша вода в Червоному морі — 38-42 ‰. Найбільш прісні води Балтійського моря — лише 7 ‰. Солоність поверхневих вод морів, що омивають береги України, порівняно низька: у Чорному морі — 18 ‰, а в Азовському — 12 ‰. Солоність впливає на температуру замерзання морської води, яка замерзає за температури трохи нижче за 0 °С. Чим вище солоність морської води, тим нижче температура замерзання.«ВІРЮ - НЕ ВІРЮ»перевіряємо інформацію

Номер слайду 18

ПОПРАЦЮЄМОПРАКТИЧНА РОБОТА. ДІЗНАЙСЯ, У РЕАЛЬНОМУ ЧАСІ, СОЛОНІСТЬ ВОД СВІТОВОГО ОКЕАНУ https://www.meteoblue.com/ru/%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%8 B/index#coords=0.46/0/-63.5&map=salinity~3hourly~auto~sfc~none

Номер слайду 19

ПОПРАЦЮЄМООбчисліть, яка кількість кілограмів різних речовин отримати можна із 1 т води Карського (10 %о) та Червоного (42 %о) морів

Номер слайду 20

Як, на вашу думку, дослідним шляхом можна встановити солоність вод моря або океану?2. Чому колись на морських суднах моряки, вирушаючи в далеке плавання, брали із собою великий запас прісної води, а сьогодні в цьому немає потреби?3. Доведіть, що між розподілом температур та солоності поверхневих вод Світового океану існує взаємозв’язок.4. Поясніть чинники, що обумовили високу солоність вод Червоного моря та порівняно низьку солоність вод морів, що омивають береги України, — Чорного та Азовського.ІНТЕЛЕКТ КАФЕ

Номер слайду 21

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕВодні маси Світового океану — великі об’єми води, що відрізняються температурою й солоністю. Виділяють такі їх пояси: екваторіальний, два тропічні, два помірні та два полярні. Розподіл температур водних мас у Світовому океані залежить від зонального розподілу сонячного тепла на земній кулі, а також від інших супутніх чинників. Солоність Світового океану змінюється від екватора до полюсів зонально, а також залежно від співвідношення опадів, випаровування, притоку прісних вод, переміщення води океанічними течіями.

Номер слайду 22

САМООЦІНЮВАННЯОціни, як ти працюваи / ла. Оціни роботу вчителя. Оціни, чи цікавою була інформація на уроціОціни, чи багато нового ти дізнався/лася. Від 1до 3

Номер слайду 23

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати матеріал уроку Складіть до кожного пункту уроку по три запитання, які починаються зі слова «чому?». Проведіть наступного уроку конкурс «Чомучок».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Маргарид Галина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рябченко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гуцуляк Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Михалко Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Нічега Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Полежаева Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
7 лютого
Переглядів
2205
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку