Практична робота "Одновимірні масиви"

Про матеріал

Зразок виконання та оформлення практичної роботи з теми "Одновимірні масиви" для класів з поглибленим вивченням інформатики. Містить такі розділи: загальні уявлення про завдання, модель завдання, можливі обмеження, опис задачі на програмування, алгоритм вирішення задачі (блок-схема), вхідні та вихідні дані програми, аналіз результатів тестування.

Перегляд файлу

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 04_01 

 

Тема роботи: Одновимірні масиви.

 

Виконавець: Безкороваєва Н.В.

 

ЗАВДАННЯ РОБОТИ

Варіант завдання: 01_02

 

Завдання на розробку: Дано ціле число в бінарній системі зчислення, тобто послідовність цифр 0 та 1. Скласти програму переводу цього числа в десяткову систему зчислення.

АНАЛІЗ ЗАВДАННЯ

 

  1. Загальні уявлення про завдання: Перевести число з двійкової системи числення до десяткову.

 

  1. Модель завдання: для реалізації алгоритма переведення числа із двійкової системи числення в десяткову множиться кожна цифра числа на 2 в ступені, що відповідає розряду цієї цифри в числі, та додаються отримані добутки.
  2. Можливі обмеження: Програма буде працювати для двійкових чисел, що складаються із 10 цифр, тому що використовується  тип даних LONGINT.
  3. Задача на програмування: Потрібно ввести такі змінні у розділі опису змінних var: для розрахунку: k, а, b, d, s – задамо їх типу longint - довге ціле. Задане число вводимо до змінної а, потрібні додаткові змінні: b - для обчислення останньої цифри числа та d – для зберігання числа без останньої цифри. Результат обчислення буде записаний до змінної s. Використовується функція користувача STEP для возведення числа 2 в відповідну ступінь. Змінна х – аргумент функції – показчик ступіня. Функція починається з умови: якщо показчик ступіня дорівнює нулю, то функція повертає значення 1. Якщо умова не виконується, то виконується цикл з лічильником FOR. Цифра 2 перемножається стільки разів, чому дорівнює аргумент х. Функція повертає значення ступеня числа 2. В програмі використовується цикл з постумовою repeat: коли ціла частина числа стане рівною нулю, тобто відділимо всі цифри числа,  то вихід із циклу.
  4. Алгоритм вирішення задачі:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТЕСТУВАННЯ ПРОГРАМИ

Вхідні дані програми: 101  10101   111000111

Вихідні дані програми: 5     21    455

 

Аналіз результатів тестування: Програма працює на тестових прикладах. При введенні значень вхідних даних, що не відповідають умові, програма видає повідомлення.

docx
Додано
22 грудня 2018
Переглядів
728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку