Практичне заняття №1." Ознайомлення з довідниковими виданнями з природничих наук різних типів"

Про матеріал

Мета: ознайомити учнів з існуванням різних довідкових видань. Дати учням поняття про правила користування ними. На прикладах показати роль довідкових видань для розширення світогляду людини, поповнення її знань про навколишній світ. Виховувати повагу до людей різних професій.

Перегляд файлу

Тема. Практичне заняття №1. Ознайомлення з довідниковими виданнями з природничих наук різних типів

 Мета: ознайомити учнів з існуванням різних довідкових видань. Дати учням поняття про правила користування ними. На прикладах показати роль довідкових видань для розширення світогляду людини, поповнення її знань про навколишній світ. Виховувати повагу до людей різних професій. Обладнання і матеріали: довідкові видання, комп’ютер.

Базові поняття і терміни: довідкове видання, енциклопедія, словник, довідник, атлас, хрестоматія. Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

І.Організаційний момент

 ІІ.Актуалізація опорних знань

Заслухати повідомлення учнів про видатних вчених-натуралістів.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

При роботі над уроками і в багатьох інших випадках для з'ясування та уточнення різних питань, подій, фактів, понять, термінів залучається довідкова література.

 IV. Вивчення нового матеріалу

  1. Довідкові видання (теоретичні відомості)

 Довідкове видання - видання містить короткі відомості наукового або прикладного характеру, розташовані в порядку, зручному для їх швидкого відшукання, не призначене для суцільного читання. До довідковій літературі відносяться різні енциклопедичні словники, довідники, статистичні збірники, хроніки історичних подій, календарі знаменних дат.

Енциклопедії

Термін «енциклопедія» походить від грецького словосполучення, що означає «навчання з усього кола знань». Енциклопедією називається однотомні або багатотомне довідкове видання, що містить в узагальненому вигляді основні відомості з однієї або всім галузей знання та практичної діяльності, викладені у вигляді коротких статей, які наводяться в алфавітному або систематичному порядку. Енциклопедії, містять найбільш істотні відомості по всіх галузей знань, називаються універсальними (загальними), 20 науково - довідкові матеріали з однієї якої-небудь галузі знання - галузевими (спеціальними).

 Словники

 Словником називається всяке збори слів (а також книга, яка містить перелік слів), розташованих у певному порядку, переважно алфавітному, з поясненнями або перекладом на іншу мову.

Довідники

Довідники - книги, в яких зібрані необхідні дані щодо певних питань. Вони розрізняються за цільовим і читацьким призначенням, змістом. Довідники містять матеріал в стислому, концентрованому викладі. Матеріал розташований в порядку, що полегшує швидке знаходження необхідних відомостей: в алфавітному, систематичному (за галузями знань), хронологічному і т.д. Довідники забезпечуються допоміжними покажчиками.

 «Електронні» довідкові видання

У 80-х роках нашого століття видання енциклопедій набуває нову форму - Електронний формат. На початку 1980-х «Академічна Американська енциклопедія», видана «Грольер», стає доступною користувачам деяких інформаційних служб - користувачі з допомогою комп'ютерів через телефонні лінії підключалися до Американської Академічної базі даних.

 Атласи

 Атлас географічний — систематизований збірник географічних карт з одноманітним зовнішнім оформленням і змістом, підпорядкованим меті його складання.

 Види атласів

Атласи географічні бувають: за призначенням — довідкові, навчальні, виробничі; за охопленою територією — атласи світу, окремих країн, областей; за змістом — загальногеографічні, комплексні, спеціальні (геологічні, кліматичні тощо).

Атласи-визначники рослин і тварин http://www.whatbird.ru/ - електронний атлас-визначник птахів http://goloskivlt.at.ua/dir/ornitologichni_sajti/47

Науково-популярна література

Науково-популярна література - літературні твори про науці, наукові досягнення і про вчених, призначені для широкого кола читачів.

 Хрестоматія

 Хрестоматія (греч. chrestomátheia, від chrestós — корисний і manthano — вчуся), учбова книга, що є збіркою систематично підібраних матеріалів по якій-небудь галузі знання, — художніх, мемуарних, наукових, публіцистичних або уривків з них, а також різних документів. Зазвичай матеріали, що включаються в Х., підбираються відповідно до цілей вчення певному учбовому предмету в даному типові учбового заклади або для самоосвіти.

2.Виконання практичної роботи

1. В фізичній енциклопедії: а) знати відомості про склад і будову атмосфери; б) вияснити, що означає термін «атмосфера»?

2. За допомогою довідника з фізики: а) встановити основні відомості про планету Земля;

б) скільки метрів має морська миля.

V. Узагальнення і систематизація знань

1.Назвати довідкові видання з природничих наук. 2.Чим довідкові видання допомогли вам в сьогоднішній роботі?

 VI. Домашнє завдання Вивчити відповідний параграф підручника

 

 

 

docx
Додано
22 серпня 2018
Переглядів
13759
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку