Практичне заняття № 2 «Уявна подорож Києвом часів Ярослава Мудрого»

Про матеріал
«Практичні роботи з історії України (7 клас)» розроблені згідно Державного стандарту ( 2016 р.) та нової програми з історії України ( 2017р.), що містить п'ять практичних робіт, в яких відсутні завдання репродуктивного характеру. Натомість основна увага спрямована на роботу з атласом та контурною картою, історичними документами та візуальними джерелами. Мета даної роботи реалізується шляхом виконання таких завдань : - показати особливості розвитку українських земель періоду становлення і розбудови Київської та Галицько-Волинської держави , Кримського ханства, здобутків української культури в ІХ- ХV ст., - закріпити навички роботи з першоджерелами: “ Повістю минулих літ” та “Галицько-Волинським літописом”; - навчити дітей працювати з візуальними джерелами, - розвивати вміння критично осмислювати досліджувані матеріали, вміння давати оцінку. - дослідити основні чинники розвитку Київської Русі-України на основі писемних та візуальних джерел.
Перегляд файлу

Дата: ______ Оцінка: ________

Практичне заняття № 2

«Уявна подорож Києвом часів Ярослава Мудрого»

Завдання І: Працюємо з атласом: За допомогою карти-атласа «Київська держава за князювання Ярослава Мудрого виконайте завдання:

D:\новые\2.png

1.Обведіть межі Київської держави за князювання Ярослава Мудрого, позначте штрихуванням території, які він приєднав.

2.Підпишіть міста: Київ, Чернігів, Полоцьк, Новгород, Тмутаракань.

3. Підкресліть назву міста, де правив Ярослав перед вокняжінням у Києві.

4. Підпишіть назву кочового племені, яке Ярослав переміг під стінами Києва в 1036 р.

Завдання ІІ

План подорожі:

1. Зупинка «Золоті ворота»;

2. Зупинка  «Софія Київська»

3. Зупинка «Києво-Печерська лавра»

На основі уривків з « Повісті минулих літ» та ілюстрацій складіть розповідь про побачене та почуте у Києві.

1РеконструкціяРеконструкція .  Зупинка «Золоті ворота»; [ 1037]. Заложив Ярослав город — великий Київ, а в города сього ворота є Золоті. Заложив він також

 

церкву святої Софії, премудрості божої, митрополію, а потім церкву на Золотих воротах, кам'яну, Благовіщення святої богородиці. Сей же премудрий великий князь Ярослав задля того спорудив [церкву] Благовіщення на воротах, [щоб] давати завше радість городу сьому святим благовіщенням господнім і молитвою святої богородиці та архангела Гавриїла. Після цього [він звів] монастир святого Георгія [Побідоносця] і [монастир] святої Орини '.

План розповіді екскурсовода:

1) Про яку подію розповідає літописець?

2) Чому Ярослав приділяє велику увагу розбудові Києва?

2. Зупинка «Софія Київська»

 А було ж печенігів без числа. Ярослав тоді виступив із города, приготував до бою дружину. І поставив він варягів посередині, а на правій стороні — киян, а на лівім крилі — новгородців, і стали вони перед городом. печеніги почали йти на C:\Documents and Settings\теска\Рабочий стол\Рисунок3.jpgприступ, і  

зступилися вони на [тім] місці, де ото є нині свята Софія, митрополія руська; бо тоді [це] було поле поза городом. І сталася січа люта, і ледве одолів під вечір Ярослав, і обігли печеніги в різні боки, і не знали вони, куди втікати, і ті, втікаючи, тонули в [ріці] Ситомлі, а інші — в інших ріках. І так погинули вони, а решта їх [десь] розбіглась і до сього

C:\Documents and Settings\теска\Рабочий стол\Рисунок7.pngЯрослав же сен, як ото ми сказали, любив книги і, многі списавши, положив [їх] у церкві святої Софії, що її спорудив він сам. І прикрасив він її іконами многоцінними, і злотом, і сріблом, і начинням церковним. У ній же належні співи воздають богові в належні часи. І інші церкви ставив він по городах і по містах, настановляючи попів і даючи їм частку 3 майна свого і велячи їм повчати людей і приходити часто до церков; попові бо часто належить повчати людей, оскільки це йому поручено богом. І – умножилися пресвітери і люди християнськії, і радувався Ярослав вельми, бачачи багато церков і люду християнського, а враг- [диявол] ремствував, люди християнські.

                                   

        

Ще не бачила наша земля такої святині! До неба підіймалися стіни, а прикрашали їх тринадцять бань. Були вони наче дванадцять апостолів на чолі з Ісусом Христом.

Всередині храму, як у казці: усі стіни в малюнках! На них і родина князя, і лики святих... Все прикрашено золотом та сріблом, дорогоцінним камінням.

Доньки Ярослава                   Ярослав Мудрий                  Апостол Павел

     Та храм був не тільки місцем для молитви: мудрий Ярослав зібрав під його стінами бібліотеку. У ній і математика, і граматика, і літописання... За цими За цими книгами діти вчилися читати та писати. Не один день будував диво-храм Ярослав. Не одне літо минуло, поки завершилися всі роботи. Довгі десять років пішло на те, щоб під блакитним небом засяяв собор - Софія Київська. Вона й досі стоїть. А назва храму означає „мудрість”, адже збудований він мудрим Ярославом тисячу літ тому.

Не один день будував диво-храм Ярослав. Не одне літо минуло, поки завершилися всі роботи. Довгі десять років пішло на те, щоб під блакитним небом засяяв собор - Софія Київська. Вона й досі стоїть. А назва храму означає „мудрість”, адже збудований він мудрим Ярославом тисячу літ тому.* баня – (син.) купол.

План розповіді екскурсовода:

1) Про яку славетну битву розповідає Нестор?

2) Поблизу якого міста відбулася битва, як князь розташував війська?

3) Чим оздоблена Софія?

4) Чи насправді Софію можна вважати центром розвитку культури?

3. Зупинка «Києво-Печерська лавра»

.C:\Users\yuriy\Desktop\Рисунок2.jpg

1. Головний вхід в Лавру

2-Велика Лаврська дзвіниця, ХVIII століття
3 - Свято-Успенський собор, ХI-ХХ століття.
4 - Церква Всіх Святих, ХVIII століття
5 - Церква Спаса на Берестові, ХII-ХVII століття.
6 - Трапезна палата з церквою, ХIХ століття.
7 - Хрестовоздвиженська церква, ХVII століття. Вхід у Ближні печери.
8 - Аннозачатіївська церква, ХVII століття. Вхід у Дальні печери.

 А не по багатьох днях знайшовся один чоловік, на мирське ім'я [Антипа], із города Любеча. І вложив йому бог у серце ' [намір] у землю [Грецьку] іти і монастирі, що є там, подивитися: Він і подався іти на Святу Гору , і побачив тутешні монастирі, і возлюбив чернецтво. І прийшов він у один монастир із сущих тут монастирів, і вмолив ігумена його, щоби возложив він на нього сан чернечий. І він тоді, послухавши його, постриг його і нарік його ім'ям Антоній.  

І, напутивши його і научивши його чернецтва, сказав він йому: «Тож іди назад в Русь, і хай буде на тобі благословення од Святої Гори, бо многі од тебе чорноризцями стануть». І благословив він його, ;' відпустив його, сказавши

Троїцька Надбрамна церква  Велика лаврська дзвіниця    Свято- Успенський собор

C:\Users\yuriy\Desktop\Рисунок3.jpg              C:\Users\yuriy\Desktop\Рисунок3.jpg        C:\Users\yuriy\Desktop\Рисунок18.jpg

йому: «Іди з миром». Антоній, отож, прийшов до Києва і думав: «Де жити?» І походив він по монастирях, і не вподобав [жодного], бо [цього] бог не хотів. І став він ходити по дебрях і по горах, шукаючи, де б йому бог показав [належне місце]. І прийшов він на пагорб, де ото Ларіон викопав був печеру, і возлюбив місце се, і вселився в неї, і став молитися богові, зі сльозами говорячи: «Господи! Утверди мене в місці сьому, і хай буде на місці сьому благословення Святої Гори і мойого ігумена, що мене постриг». А ігумен і братія заложили церкву велику, і монастир обгородили стовп'ям, і келій поставили багато, і церкву завершили, і прикрасили її іконами.  І відтоді почали називати монастир Печерським; тому що жили було ченці раніш у печері, то од того прозвався монастир Печерським. Постав же Печорський монастир по благословенню Святої Гори.

 План розповіді екскурсовода:

1.) Хто вважається засновником печер?

2.) Як описано процес створення монастирського комплексу?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

docx
Додав(-ла)
Шлома Ольга
Додано
10 лютого 2020
Переглядів
4586
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку