Практичне заняття № 2
Тема: Дослідження якості харчових продуктів
Мета: Оцінити якість харчових продуктів.
Матеріали та обладнання: продукти харчування (яйця, сир кисломолочний, масло, молоко, сметана, мед, варена ковбаса), спирт, йод, вода, склянка, мікрохвильова піч, оцет, сода харчова.
Хід роботи
1.Перевірка свіжості курячих яєць. Сире яйце опустить у склянку з холодною водою. Свіже яйце ляже на дно «на бік». Яйце тижневої давності будуть лягати на дно тупим кінцем догори. А яйця давністю від 2 до 3 тижнів будуть «висіти» у воді тупим кінцем догори. Яйце, яке спливе на поверхню, не можна вживати через його давність.
2.Перевірка якості вершкового масла. Залийте шматочок масла окропом. Якщо масло справжнє, воно відразу розтане і розпливеться. Якщо в маслі є рослинні жири, то в окропі воно розлетиться на шматочки.
3.Перевірка якості сметани. Деякі виробники для покращення консистенції сметани використовують крохмаль. Його можна дуже легко виявити, змішавши йод з невеликою порцією сметани. Сметана, яка містить крохмаль посиніє.
Перевірити сметану на наявність рослинних жирів можна таким чином: розведіть ложку сметани в гарячій воді. Якщо у сметані є рослинні жири, вони будуть плавати на поверхні у вигляді згустків.
Якщо в сметану додали згущувач, то розчинивши ложку сметани у склянці води, ви побачите на дні осад.
4.Перевірка якості молока. Вміст крохмалю, який додають для надавання густоти, у молоці можна виявити, додавши йод. Якщо є крохмаль, з’явиться синє забарвлення.
Для того, щоб перевірити свіжіть молока, додайте у нього гідрокарбонат натрію (харчову соду). Якщо молоко, хоч трохи скисло, сода вступить в реакцію з кислотою з виділенням газу.
Щоб зрозуміти, чи додали в молоко соду (або крейду), налийте в склянку трохи молока і додайте чайну ложку оцту. Якщо відбулася і молоко почало пінитися і шипіти, то в нього додали соду або крейду.
5.Перевірка якості кисломолочного сиру. Наявність крохмалю перевіряється за допомогою йоду, як і у випадку перевірка молока і сметани.
Деякі виробники додають в сир рослинні жири. Залиште трохи сиру на ніч при кімнатній температурі. Якщо у складі кисломолочного сиру є пальмова або кокосова олія, вранці на ньому буде помітна жовта шкірочка.
Наявність пальмової олії в сирі можна виявити за допомогою ультрафіолетової лампи. Якщо продукт містить пальмову олію, то під ультрафіолетовою лампою, він буде світитися синім.
Щоб визначити, чи є в сирі рослинні жири, розтопіть шматочок сиру в мікрохвильовій печі. Якщо разом із розплавленим сиром з’явилася олія, значить в сирі є рослинні жири.
6. Перевірка якості меду. Розчиніть мед у воді і додайте трохи оцтової кислоти. Якщо з’явиться піна, то у мед додана крейда.
Якщо налити мед на папір, а він розтечеться і утворить мокру пляму, значить у нього додали воду.
7. Перевірка якості цукатів. Цукати виварюються в сиропі, а потім сушать. Але деякі виробники роблять цукати не із справжніх ягід і фруктів. Опустіть цукати в теплу воду. Якщо цукати трохи розчинилися і втратили колір, значить воно зроблені із желатину з додаванням барвників.
8. Перевірка якості ковбаси. Потріть руками палку ковбаси і відкладіть її. Якщо через 15-20 хвилин на руках залишився ковбасний «аромат», значить в продукті багато підсилювачів запаху.
Відріжте шматочок ковбаси і полийте його горілкою. Якщо краплі горілки стали рожевими, в продукті міститься фуксин (барвник червоного кольору).
Йод виявить у ковбасі крохмаль, як у випадку перевірки молока, сметани і сиру.
Щоб оцінити якість сосисок (сардельок), дрібно їх поріжте і помістіть в склянку з водою. Якісний продукт впаде на дно, а не якісний буде плавати на поверхні. Соя, крохмаль і поліфосват, який додається у сосиски (сардельки), забезпечує їм «плавучість».
9. Перевірка якості чаю. Невелику кількість (0,5-1 чайну ложку) сухого чаю залийте звичайною холодною водою. Натуральний чайний листок не буде забарвлювати воду.
Заваріть чай окропом, а потім додайте трохи лимонної кислоти чи дольку лимону. Натуральний напій дуже швидко стану світлішим. Якщо в чаї є домішки і барвники, то чай не змінить свій колір після додавання лимонної кислоти чи лимону.
Висновок: на даній лабораторній роботі, ми дослідили …