Практичне заняття на тему "Дослідження якості харчових продуктів"

Про матеріал
Практичне заняття на тему "Дослідження якості харчових продуктів". У ньому описані методи дослідження таких харчових продуктів як масло. молоко, яйця, мед, цукати, чай, сметана, сир, ковбаса.
Перегляд файлу

Практичне заняття № 2

 

 Тема: Дослідження якості харчових продуктів 

 Мета: Оцінити якість харчових продуктів. 

 Матеріали та обладнання: продукти харчування (яйця, сир кисломолочний, масло, молоко, сметана, мед, варена ковбаса), спирт, йод, вода, склянка, мікрохвильова піч, оцет, сода харчова. 

Хід роботи 

1.Перевірка свіжості курячих яєць. Сире яйце опустить у склянку з холодною водою. Свіже яйце ляже на дно «на бік». Яйце тижневої давності будуть лягати на дно тупим кінцем догори. А яйця давністю від 2 до 3 тижнів будуть «висіти» у воді тупим кінцем догори. Яйце, яке спливе на поверхню, не можна вживати через його давність. 

  

2.Перевірка якості вершкового масла. Залийте шматочок масла окропом. Якщо масло справжнє, воно відразу розтане і розпливеться. Якщо в маслі є рослинні жири, то в окропі воно розлетиться на шматочки.  

 

3.Перевірка якості сметани. Деякі виробники для покращення консистенції сметани використовують крохмаль. Його можна дуже легко виявити, змішавши йод з невеликою порцією сметани. Сметана, яка містить крохмаль посиніє. 

Перевірити сметану на наявність рослинних жирів можна таким чином: розведіть ложку сметани в гарячій воді. Якщо у сметані є рослинні жири, вони будуть плавати на поверхні у вигляді згустків. 

Якщо в сметану додали згущувач, то розчинивши ложку сметани у склянці води, ви побачите на дні осад. 

 

4.Перевірка якості молока. Вміст крохмалю, який додають для надавання густоти, у молоці можна виявити, додавши йод. Якщо є крохмаль, з’явиться синє забарвлення. 

Для того, щоб перевірити свіжіть молока, додайте у нього гідрокарбонат натрію (харчову соду). Якщо молоко, хоч трохи скисло, сода вступить в реакцію з кислотою з виділенням газу. 

Щоб зрозуміти, чи додали в молоко соду (або крейду), налийте в склянку трохи молока і додайте чайну ложку оцту. Якщо відбулася і молоко почало пінитися і шипіти, то в нього додали соду або крейду. 

 

5.Перевірка якості кисломолочного сиру. Наявність крохмалю перевіряється за допомогою йоду, як і у випадку перевірка молока і сметани. 

Деякі виробники додають в сир рослинні жири. Залиште трохи сиру на ніч при кімнатній температурі. Якщо у складі кисломолочного сиру є пальмова або кокосова олія, вранці на ньому буде помітна жовта шкірочка.  

Наявність пальмової олії в сирі можна виявити за допомогою ультрафіолетової лампи. Якщо продукт містить пальмову олію, то під ультрафіолетовою лампою, він буде світитися синім. 

Щоб визначити, чи є в сирі рослинні жири, розтопіть шматочок сиру в мікрохвильовій печі. Якщо разом із розплавленим сиром з’явилася олія, значить в сирі є рослинні жири. 

 

6. Перевірка якості меду. Розчиніть мед у воді і додайте трохи оцтової кислоти. Якщо з’явиться піна, то у мед додана крейда. 

Якщо налити мед на папір, а він розтечеться і утворить мокру пляму, значить у нього додали воду. 

 

7. Перевірка якості цукатів. Цукати виварюються в сиропі, а потім сушать. Але деякі виробники роблять цукати не із справжніх ягід і фруктів. Опустіть цукати в теплу воду. Якщо цукати трохи розчинилися і втратили колір, значить воно зроблені із желатину з додаванням барвників.

 

8. Перевірка якості ковбаси. Потріть руками палку ковбаси і відкладіть її. Якщо через 15-20 хвилин на руках залишився ковбасний «аромат», значить в продукті багато підсилювачів запаху. 

Відріжте шматочок ковбаси і полийте його горілкою. Якщо краплі горілки стали рожевими, в продукті міститься фуксин (барвник червоного кольору). 

Йод виявить у ковбасі крохмаль, як у випадку перевірки молока, сметани і сиру. 

Щоб оцінити якість сосисок (сардельок), дрібно їх поріжте і помістіть в склянку з водою. Якісний продукт впаде на дно, а не якісний буде плавати на поверхні. Соя, крохмаль і поліфосват, який додається у сосиски (сардельки), забезпечує їм «плавучість». 

 

9. Перевірка якості чаю. Невелику кількість (0,5-1 чайну ложку) сухого чаю залийте звичайною холодною водою. Натуральний чайний листок не буде забарвлювати воду. 

Заваріть чай окропом, а потім додайте трохи лимонної кислоти чи дольку лимону. Натуральний напій дуже швидко стану світлішим. Якщо в чаї є домішки і барвники, то чай не змінить свій колір після додавання лимонної кислоти чи лимону. 

 

 Висновок: на даній лабораторній роботі, ми дослідили …

 

docx
Додано
27 жовтня 2022
Переглядів
905
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку