Презентація на тему "Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях. Профілактика харчових отруєнь"

Про матеріал
Презентація до уроку Основ здоров'я у 8 класі на тему "Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях. Профілактика харчових отруєнь".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях

Номер слайду 2

Харчове отруєння Харчове отруєння (харчова токсикоінфекція, ХТІ) виникає, коли людина вживає в їжу будь-які продукти, з хвороботворними бактеріями. Список патогенних мікроорганізмів дуже широкий, і багато хто з них при попаданні в травну систему може призводити до дуже тяжких наслідків. Проблема ускладнюється ще тим, що патогенні мікроорганізми, перебуваючи в продуктах харчування, продукують токсини. Ці речовини накопичуються в харчах та викликають симптоми отруєння, навіть коли їжа досить термічно оброблена й живих мікробних тіл у ній вже немає.

Номер слайду 3

Які продукти становлять ризик харчового отруєння?сирі молюски, риба, морепродукти4рибні продукти1сире або недоварене м’ясо або птиця2непастеризовані молочні продукти3немиті фрукти та овочі5

Номер слайду 4

Симптоми харчового отруєння З’явитися вони можуть як за кілька годин, так і через 2-5 днів після вживання неякісної їжі або напою. Тривалість безсимптомного періоду визначається масивністю надходження токсинів в організм. Чим більше зараженої їжі з’їдено / випито, тим коротшим буде благополучний період.

Номер слайду 5

Симптоми харчового отруєння Характерні ознаки харчової інтоксикації:млявість, вестибулярні порушення;зниження або повна відсутність апетиту;больові відчуття в шлунково-кишковому тракті;нудота, метеоризм, блювання;виникнення діареї (частий і рідкий стілець). Отруєння, викликане нейротоксинами, має зовсім іншу клінічну картину. Ці речовини впливають на нервову систему, після чого розвиваються такі симптоми інтоксикації:підвищене виділення слини;порушення зору;зниження тонусу м'язів;вестибулярні розлади (запаморочення, погіршення орієнтації в просторі);поява галюцинацій;симптоми дегідратації (зневоднення супроводжується сухістю слизових оболонок, прискореним диханням і відчуттям спраги). Сила прояву цих ознак залежить від кількості екзогенних токсинів, які потрапили в організм людини. Найбільш відомим і поширеним за кількістю отруєнь нейротоксином є алкоголь.

Номер слайду 6

Лікування харчової токсикоінфекції в домашніх умовах передбачає: Важливо промити шлунок, поки токсин не встиг потрапити в кровотік. Для цього використовується дуже слабкий розчин натрію гідрокарбонату (звичайна харчова сода) або просто тепла, обов'язково кип'ячена, вода. Заповнення втраченої рідини. Так як часто харчові токсикоінфекції супроводжуються діареєю та блюванням, відбувається серйозна втрата води. Щоб уникнути зневоднення, важливо підтримувати рясне пиття протягом усього періоду патологічного стану. Так як з втратою води організм втрачає електроліти і глюкозу, до води слід додавати трохи солі, цукру і харчової соди, або приймати спеціальні регідратацйні препарати (Регідрон, Хумана Електроліт, Ре-Соль, Регісол IC). Середня кількість споживаної води на добу має бути від двох до трьох літрів для дорослої людини. З'ясування природи збудника. Застосування ентеросорбентів. Сорбенти бажано приймати в перші години після прояву симптомів інтоксикації, так як вони допоможуть вивести з організму токсини, очистити шлунок і кишечник від продуктів життєдіяльності мікроорганізмів. Не можна приймати від нудоти й протидіарейні засоби без призначення лікаря. Це завадить природному виведенню токсинів, а в деяких випадках і погіршити перебіг діареї. Протягом всього періоду відновлення важливо дотримуватися дієти, яка виключає важкі на шлунок продукти. Звернутися до лікаря слід при тривалій лихоманці, пожовтінні очного яблука, безперервній блювоті і діареї з домішкою слизу або крові.

Номер слайду 7

Кишкові інфекції Гостра кишкова інфекція (ГКІ) — це група захворювань, збудниками яких є віруси і бактерії, що вражають слизову оболонку шлунка і кишечника (рідше ротоглотки). Потрапляючи в травний тракт, вони провокують нудоту, гастрит з блювотою, гостру діарею і як наслідок — зневоднення організму. Характерні симптоми включають також загальну інтоксикацію (отруєння), яка може проявлятися в легкій, помірній та тяжкій формі.

Номер слайду 8

Найбільш поширеними видами кишкових інфекцій серед пацієнтів всіх вікових категорій є: Ротавірусна інфекція. Джерело захворювання — ротавіруси, що провокують кишковий, шлунковий грип, ентерит. Шляхи передачі — від хворої людини до здорової, через ряд продуктів харчування, немиті руки. Даний вид вірусів є дуже стійким і може тривалий час зберігати життєздатність. Не гине при митті звичайною водою або низьких температурах. Знищується кип'ятінням (вода, молоко) і тепловою обробкою. Дизентерія. Переносник — патогенні бактерії (дизентерійна паличка), яка виділяє токсин, що впливає на травлення і загальне самопочуття. Шляхи передачі — некип'ячене молоко, немиті свіжі продукти, неочищена вода, брудні руки. Легко заразитися від хворої людини. Стафілококове харчове отруєння. Збудники — хвороботворні мікроорганізми (стафілокок). Шляхи поширення — продукти харчування, які пройшли недостатню термічну обробку. Серед тих, хто може бути джерелами зараження їжі стафілококами — носій захворювання в стертій формі. Дитина може заразитися від матері через грудне молоко.

Номер слайду 9

Сальмонельоз. Хвороба, часто протікає у важкій формі. Передається через продукти тваринного походження, сирі яйця. Причиною може стати порушення особистої гігієни, контакт із зараженими тваринами і хворими людьми. Ботулізм. Смертельно небезпечна інфекція, яку провокують токсини, що розвиваються в герметично закритих продуктах харчування. Як передається кишкова інфекція: через м'ясні і рибні домашні консерви, мариновані домашні гриби, в'ялену і солону рибу. Схожі з ГКІ ознаки (нудота, блювота, висока температура) спостерігаються і при деяких інших захворюваннях. Зокрема, вони відзначаються у хворих, яким діагностували Гепатит А — вірусне захворювання печінки. У зв'язку з цим для встановлення діагнозу потрібно звернення до лікаря. Нерідко пацієнти, у яких виявлена ​​в аналізах кишкова паличка, також мають ознаки розладу травлення. Небезпечними є лише деякі штами даної бактерії, вони можуть викликати діарею мандрівника, інфекції сечового міхура, коліт. Як і ГКІ, вони вимагають обов'язкової діагностики і лікування (іноді в умовах стаціонару). Clostridium botulinum

Номер слайду 10

Симптоми кишкової інфекції Основною ознакою, що дозволяє швидко відрізнити ГКІ від інших хвороб шлунково-кишкового тракту, є раптовий гострий початок. До виникнення типових проявів може спостерігатися короткочасна слабкість, зниження апетиту, сонливість, загальне погіршення самопочуття.

Номер слайду 11

Поради щодо запобігання харчових отруєнь:мити руки, продукти й кухонне приладдявідмовляйтеся від обвітрених продуктів, та таких, що давно лежать не кладіть сире і приготоване м’ясо на одну тарілкуготуйте м’ясо ретельно, у разі необхідності використовуйте термометр для м’яса: переконайтеся, що яловичина готується за температури не менше, ніж 70 ° C, курка й інша птиця – від 80 ° C, а риба – від 60 ° Cне використовуйте розфасовані продукти, термін придатності яких минуввикидайте консервацію з роздутих або деформованих банокякщо їжу не з’їсти протягом найближчих 4 годин – приберіть її в холодне їжте грибине їжте м’які сири в разі слабкого імунітету

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Майя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 листопада 2022
Переглядів
9687
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку