Практичне заняття." Виготовлення зайчика з паперу."

Про матеріал
План-конспект практичного заняття для керівників гуртків позашкільних навчальних закладів.
Перегляд файлу

 

Тема заняття: Практична робота: Виготовлення об’ємної  іграшки – зайчик.

Мета заняття: Ознайомити гуртківців з технологією виготовлення об’ємної іграшки на основі розгорток геометричних тіл.

Розвивати просторову уяву, художній та естетичний смак.

 Виховувати любов до природи, праці.

Методи:

словесні (розповідь, пояснення);

наочні(демонстрація);

практичні (практична робота)

 

Рівень повідомлення навчального матеріалу:

- інформаційно-операційний

Тип заняття : комбінований

Форма заняття: індивідуальна.

Обладнання:  ілюстрації та малюнки до практичної роботи, технологічна картка, зразок виробу,заготовка, кольорові олівці, фломастери, клей ПВА.

 

Хід заняття :

І. Вступна частина

І.І. Підготовка гуртківців до заняття

Діти, відгадайте,  про кого йдеться в цій загадці

 

Швидкі лапки, куций хвіст,

Довгі вушка, чорний ніс,

Хліба з рук бере окрайчик

Сірий і пухнастий...

(Зайчик)

(Демонстрація гуртківцям малюнків з зображенням зайців)

 

І.ІІ. За зовнішнім виглядом зайці мають велику схожість з кроликами. Зайці, також як і кролики мають маленький хвостик, довгі і добре розвинені задні кінцівки, завдяки яким він здійснює величезні стрибки, короткий тулуб і дуже довгі вуха.

 

 Зайці відносяться до нічних тварин, так як на заході сонця постійно виходять на пошуки їжі. Днем зайці сплять у  теплому і затишному місці - в густій траві, ріллі, укриттях й т.п. На деяких територіях Європи, зайці мешкають в заростях чагарників, лісах, степах і т.п.

 Харчуються зайці переважно багатої вуглеводами рослинною їжею - культурними рослинами, насінням, листям, корою дерев, різними плодами і т.п.

 

 

 ІІ. Основна частина

ІІ.І.  Сьогодні на уроці ми з вами виготовимо об’ємну іграшку – зайчик. (Демонстрація зразка).

Давайте розглянемо з яких частин складається наш зайчик:

  1. Тулуб
  2. Передні  кінцівки (лапки)
  3. Задні  кінцівки (лапки)
  4. Хвостик
  5. Вушка. 

 

ІІ.ІІ.    Ознайомлення з технологією виготовлення об’ємної іграшки.

  • Розгляньте заготовку зайчика
  • Розфарбуйте відповідно до зразка або за власною уявою
  • Виріжте окремі деталі
  • Склейте тулуб
  • Приклейте до тулуба верхні  і нижні кінцівки, вушка, хвостик

Цікаві факти про зайчика

Чи багато ви знаєте про зайців? «Полохливий заєць і пенька боїться» - стверджує прислів’я. Але насправді така характеристика не зовсім виправдана – наприклад, задніми ногами довговухий може відбитись від орла або лисиці. Досить часто зайчихи відважно захищають своїх дитинчат від ворон. Відомий також факт, коли зайчиха зуміла налякати невелику собачку. А старі зайці, які знають почім ківш лиха, на очах у величезного гавкаючого пса на ціпку спокійнісінько поїдають те, що росте в саду або городі. Однак мовчазне опудало зазвичай вселяє в косооких вегетаріанців стільки поваги, що вони довго не можуть зважитись почати трапезу в його присутності.

Всі зайці, навіть літні, люблять пустувати. За хорошого настрою вони влаштовують веселу метушню, підстрибують вгору, катаються по землі. Іноді, просто заради забавки, перестрибують всіяні цвяхами двометрові паркани, навіть в річці плавають, якщо вода тепла. Не раз бачили, як зайці-русаки перепливали Рейн в тому місці, де її ширина сягала добрих півкілометра. А якийсь русак, якого прозвали "водяним", вирушаючи на годівлю, регулярно долав сорокаметрову водну перешкоду.

Якби зустрілись два довговухих родича: заєць-біляк і заєць-русак, вони цілком могли б вступити в законний шлюб – їх зайченята, так звані тумаки, будуть цілком життєздатними.

Біляк, названий так за звичку вдягатися на зиму в білосніжну шубу, переважно лісовий житель, щоправда, він не проти заглянути і в тундру або степ. А ось русак колір хутра взимку практично не змінює, до того ж він обожнює відкриті простори південніше лісової зони. Русак тісниться до сіл. Взимку в лісі йому голодно, та й бігати важко: на квадратний сантиметр його лапи припадає 16-18 г. А біляк по пухкому лісовому снігу ковзає, немов на лижах - навантаження на квадратний сантиметр його лапи, оброслої густою щіткою хутра, всього 10 г - це вдесятеро менше, ніж у вовка, і вчетверо менше, ніж у лисиці.

 

Взимку на черевці біляка шерсть подовжується, щоб на снігу не застудити нутрощі, а хутро навколо ніздрів, неначе біла хустина, прикриває ніс від морозу. У русака зимова шубка вдвічі густіша за літню. І ось що примітно: найбільші біляки (5,5 кг) живуть там, де сильні морози - в тундрі Західного Сибіру, а русаки (7-8 кг) облюбували Башкирію, де взимку теж аж ніяк не жарко. На зиму башкирські русаки біліють, але не так сильно, як біляки. В Україні і в Білорусії русаки трохи дрібніші, і вже зовсім маленькі (3 кг) русаки живуть у Закавказзі та Ірані.

Взимку неважко розібратись, де біляк і де русак, влітку ж обидва зайця якоїсь невизначеної рудо-бурої масті. І щоб точно впевнитись, з ким ви маєте справу, погляньте на хвости - посеред куцого хвоста русака і взимку і влітку красується чорна смужка.

З тим, що зайці не лежебоки, начебто згодні всі. А фахівці дивляться глибше, стверджуючи, ніби навіть сам вираз "заєць заліг" неправильний. Все життя він або бігає, або сидить, раз у раз піднімаючись на задні лапи, щоб оглянути околиці. Бігають зайці відштовхуючись від землі відразу двома задніми ногами, якийсь час летять у повітрі і приземляються то на одну, то на іншу коротку передню лапу. Траєкторія у зайця-біляка крутіша, ніж у русака, тому біляк швидше втомлюється і швидкість бігу у нього менша. Головний заячий рушій - потужні задні лапи, передні ж - лише амортизатори поштовхів при приземленні. І навряд чи зайці так хвацько б скакали, якби у них не було чудової спини: м'яз - розгинач хребетного стовпа важить третю частину від всіх м'язів передніх і задніх кінцівок. Згинання спини після приземлення як би зводить пружину для наступного стрибка. Для м'яза є спеціальне кріплення - відростки на хребцях. Так що заєць - все одно що жива пружина.

 

Пружина діє безвідмовно - заєць здатний кілька кілометрів поспіль галопувати зі швидкістю 50 км на годину, свідомо закладаючи немислимі віражі. Так, такого майстра петляти більше не знайдеш на планеті. Біг і петлі - заяча зброя.

Через довжелезні задні ноги зайцю важко стрибками спускатися з гори, і при гострій необхідності він з крутого схилу котиться як колобок. Зате якщо він стрибає в гору, ніяка собака його не наздожене - задні лапи і спинний м'яз вистрілюють косого вгору, як катапульта.

Вирушаючи на денний відпочинок, кожен поважаючий себе заєць робить обманні рухи, розплутати які не кожній лисиці або вовку по плечу. Дострибавши до якогось місця, довговухий хитрун, немов по команді "кругом марш", стрибає назад точно по своїх слідах. Нарешті він зупиняється і що є сил стрибає убік від своєї стежки, намагаючись потрапити під кущ або в ямку, де й ховається на день. На своїх двох, вірніше чотирьох, зайці, зібравшись гуртом, здійснюють далекі подорожі. При всій своїй любові до місця народження зайці, замучені голодом і хижаками, стрибають і стрибають десятки, а то й сотні кілометрів, іноді слід у слід.

 

Розпрощаємось із заячими ногами і візьмемось за вуха. У гарну погоду в моменти небезпеки, пригорнувшись до землі, звір ставить вуха вертикально і цим потужним слуховим перископом обстежує округу, сам залишаючись невидимим. У дощову погоду зайці підгинають вуха, щоб у них не потрапила вода. Інакше вони можуть захворіти. У спеку заєць цілісінький день ховається десь під кущем. Завдяки вухам його не дуже мучить спрага, не треба пріти, щоб врятуватися від перегріву: зайве тепло виходить через гарячі тонкі вушні раковини, де бурхливо пульсує кров.

Ну а тепер розберемось, чи правильно зайця називають косим? Його і тут оббрехав людський говір. Мабуть, русаки здаються косими через те, що в них під очима є щось на кшталт синців - темні плями. Чи тому, що підсліпуваті очі розставлені дуже широко, і тому дивляться вбік і навіть назад. Так чи інакше, в дійсності, зайці зовсім не косі.

Прийшла пора звернутись до енергетичної першооснови заячої фізіології - живота. У біляка і русака смаки трохи розрізняються. Літніми ночами біляки з особливим задоволенням хрумтять не морквиною чи капустою, а тонконогом, кульбабою, деревієм, вівсом або конюшиною. Якщо ж смакоти замало, біляки знехотя приймаються за кропиву, кінський щавель, подорожник, лободу або полин. Восени меню грубіє - зайці беруть приклад з лосів: остригають підріст верби, гілочки чорниці, впиваються в зелену осикову кору, а в Сибіру - в підріст модрини.

 

Інша річ - русак. Сільські угіддя так і манять його. Він уплітає картоплю і огірки, диню і горох, соняшник і топінамбур, але понад усе любить озимі та ярі хліба. Бур'яни та лікарські трави однаково потрапляють в його живіт. Русак дуже любить гірчак, з апетитом наминає волошку і буркун. Зазвичай вони з'їдають стебло, а у козельцю - листя. Взимку за допомогою свого кирпатого носа зайці розшукують харчі під солідним снігом. В сильні сніги перебиваються полином і пирієм. В тундрі в заметах біляки іноді роблять такі довжелезні нори, що вигнати їх немає жодної можливості. Кричи, стукай, стріляй - все дарма. До речі, треба відмітити, що при падінні ваги тіла русаків лише на 15% вони гинуть. Порівняйте: кабани безболісно для себе худнуть на 50%. Але ж зайці, мабуть, найбільш економні їдці на планеті. Як не крути, вухаті двічі з'їдають свій обід. Білком вегетаріанське меню не багате, тому-то зайці та кролики обзавелись травним трактом, пристосованим до повторного перетравлювання харчів, які бродильні процеси збагатили мікрофлорою. Інакше кажучи, заєць сам себе годує – він дістає з-під хвоста мікробний білок, синтезований на виході з організму.

Тримати зайців у неволі - справа нехитра. Ось тільки застуджуються вони часто, особливо русаки, якщо клітка без даху, а побігати можливості немає.

За старих часів вірили, ніби грішно обгризати заячі кістки і взагалі їсти їх м'ясо. Справа в тому, що мовчазний заєць, будучи пійманий собакою або поранений мисливцем, ридає один-в-один, як людське немовля, а помираючи, передні лапки складає хрестом на грудях. Але людей часто не хвилювали такого роду докази, і вони стріляли зайців як попало.

 

Зоологи вважають, що життя зайця може тривати не більше 9 років, хоча одна помічена самиця русака примудрилася дожити до 13,5 років. Вік самців коротший - років через п'ять вони прощаються з життям. Але співвідношення статей - один до одного. І тому довговухе суспільство не шушукається і не розпускає плітки з приводу шлюбів з великою різницею у віці. Все починається з того, що стара або молоденька наречена залишає на снігу сині плями, за якими її можуть знайти залицяльники, які носяться в цей час як очманілі по всій окрузі. А ще наречена особливим чином стукає лапами об землю. Якщо до неї примчиться відразу кілька захеканих кавалерів, то, забувши про пристойність, вони миттю починають тріпати один одного так, що ледь не відривають суперникам вуха.

Щоб виносити повноцінних дитинчат зайчисі потрібно 50 днів. Новонароджене зайченя важить близько 100 г, ця крихітка, ледь з'явившись на світ, добре вдягнена в хутро, все бачить і навіть вміє бігати! А через два-три дні його вже не наздоженеш. Силу дає материнське молоко, яке навіть не молоко, а концентрат з 12% білків, 15% жирів і інших високопоживних речовин. Попивши такої суміші, зайченята можуть протриматися 4 дні, зачаївшись під кущиком або в ямці в очікуванні матусі. До 17 днів зайченята, хоча вже й починають їсти траву, не можуть обійтися без молока, а потім, коли мати піде назовсім, живуть деякий час так званою дитячою сім'єю - триматися разом, що б не було страшно.

 

Інструктаж з техніки безпеки до практичної роботи

 

  ІІ.ІІІ Практична робота : Учні самостійно виготовляють іграшку, вчитель допомагає, підказує, нагадує правила техніки безпеки.

Виготовлення об’ємної  іграшки зайчик за технологічною карткою

 

ІІ.ІV Фізкультхвилинка

 

                                    Буратіно потягнувся.

                                    Раз нагнувся, два нагнувся

                                    Руки в сторони розвів

                                    Мабуть ключик загубив

                                    Щоб той ключик відшукати.

                                    На носочки треба встати,

                                    І тихенько присідати.

 

ІІ.ІV. Продовження самостійної роботи гуртківців.

 

ІІ.V Підведення гуртківців до узагальнень, висновків.

  • Діти, що нового ви дізналися сьогодні про зайчика?
  • З яких частин складається іграшка?

 

 

ІІІ. Заключна частина

ІІІ.І. Обґрунтування гуртківцями можливості використання отриманих знань, умінь, навичок;

  • Яких ще тваринок ми можемо виготовити таким способом? ( слоника, ведмедика)

ІІІ.ІІ. Загальний підсумок заняття із зазначенням його позитивних та негативних моментів;

ІІІ.ІІІ. Повідомлення завдань на наступне заняття.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

заєць

 

 

 

 


Технологічна картка виготовлення об’ємної  іграшки зайчик

D:\Копняк К.О\ПТМ\плани конспекти гуртків\Катіна робота\DSCF2707.jpg           D:\Копняк К.О\ПТМ\плани конспекти гуртків\Катіна робота\DSCF2708.jpg


1.Підготуйте заготовку зайчика, ножиці 2 Розфарбуйте заготовку

Клей ПВА, кольорові олівці, фломастери

D:\Копняк К.О\ПТМ\плани конспекти гуртків\Катіна робота\DSCF2709.jpg          D:\Копняк К.О\ПТМ\плани конспекти гуртків\Катіна робота\DSCF2711.jpg
3. Виріжте всі деталі зайчика                               4. Має бути всього 8 деталей ( тулуб,

                                                                                    2вушка, 2 передні кінцівки і 2 задні,

                                                                                      хвіст

D:\Копняк К.О\ПТМ\плани конспекти гуртків\Катіна робота\DSCF2712.jpg          D:\Копняк К.О\ПТМ\плани конспекти гуртків\Катіна робота\DSCF2714.jpg
5. Нанесіть клей на тулуб у вказаному              6. Склейте тулуб, як показано на

      місці                                                                                  малюнку

D:\Копняк К.О\ПТМ\плани конспекти гуртків\Катіна робота\DSCF2716.jpg         D:\Копняк К.О\ПТМ\плани конспекти гуртків\Катіна робота\DSCF2718.jpg
7. Приклейте вушка                                              8. Приклейте передні кінцівки ( лапки)

D:\Копняк К.О\ПТМ\плани конспекти гуртків\Катіна робота\DSCF2720.jpg            D:\Копняк К.О\ПТМ\плани конспекти гуртків\Катіна робота\DSCF2721.jpg

 9. приклейте задні лапки                                    10. Приклейте хвостик

D:\Копняк К.О\ПТМ\плани конспекти гуртків\Катіна робота\DSCF2722.jpg

11. зайчик готовий

 

1

 

docx
Додано
20 жовтня 2019
Переглядів
3551
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку