Практичне заняття за темою "Соціальні норми в житті людей"

Про матеріал
Мета уроку: • формувати вміння учнів розв’язувати життєві ситуації; • відстоювати власну точку зору; • застосовувати предметні компетентності на практиці; • виховувати повагу до права. Тип уроку: практичне заняття.
Перегляд файлу

Урок                                            Правознавство                                             9 клас

 

  Практичне заняття

 

Тема: Соціальні норми в житті людей

Мета уроку:

  • формувати вміння учнів розв’язувати життєві ситуації;
  • відстоювати власну точку зору;
  • застосовувати предметні компетентності на практиці;
  • виховувати повагу до права.

Тип уроку: практичне заняття.

Основні поняття і терміни: соціальні норми, норми права, норми моралі, звичаєві норми, корпоративні норми, релігійні норми.

Обладнання уроку: підручник Наровлянський О. Основи правознавства. – К.: Грамота, 2017; життєві ситуації

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

Повідомлення теми та мети уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань

Бесіда:

  1. Дайте визначення соціальних норм.
  2. Назвіть види соціальних норм залежно від способу встановлення і забезпечення.
  3. Дайте визначення кожного виду соціальних норм.

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Сьогодні ми проводимо з вами перше практичне заняття за темою «Соціальні норми в житті людини». Ваші знання, здобуті під час вивчення теоретичного матеріалу, матимуть цінність тільки тоді, якщо ви будете застосовувати їх на практиці. Тому на нашому практичному занятті вам доведеться виконати чимало практичних завдань. Отже, запрошую вас до співпраці.

 

 

ІV. Виконання практичних завдань

  1. Визначити вид соціальної норми, яка регулює поведінку людей у кожній із ситуацій.

Ситуація 1. Одружившись зі Степанидою, Гаврило запросив її проживати до себе. Коли подружжя вперше разом приїхало до помешкання чоловіка, Гаврило переніс дружину через поріг до житлового приміщення.

Ситуація 2. Напередодні Великодня всі прихожани храму повинні приходити до священника на сповідь.

Ситуація 3. Зі статуту цеху паризьких ткачів: «Тканина будь-якого гатунку може мати ширину 7 чвертей, інакше майстер заплатить 5 су».

Ситуація 4. Батьки зобов’язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття.

Ситуація 5. Поводься з іншими так, як би ти хотів, щоб інші поводилися з тобою.

Відповідь: 1 – побутовий звичай; 2 – релігійний звичай; 3 – корпоративна норма; 4 – правова норма; 5 – норма моралі.

  1. Визначити види соціальних норм, які регулюють поведінку людей у кожній із ситуацій.

Ситуація 1. Заборона вчиняти подружню зраду.

Ситуація 2. Заборона посягати на авторство чужого твору.

Ситуація 3. Громадянин України має право в будь-який час зупинити чи припинити членство в політичній партії шляхом подання заяви до відповідних статутних органів політичної партії.

Ситуація 4. Правила торговельного мореплавства.

Ситуація 5. Правила укладання шлюбу.

Відповідь: 1 – норми моралі та релігійні норми; 2 – норми моралі та правові норми; 3 – норми права та корпоративні норми; 4 – норми права та звичаї; 5 –релігійні норми, звичаєві норми та правові норми.

  1. У кожному із прикладів правових норм, які наділяють людей певними правами, чи забороняють людям вчиняти певні дії, визначити яким іншим видам соціальних норм суперечить наділення людей відповідними правами чи заборона на вчинення певних дій.

Приклад 1. Подружжя має право на сурогатне материнство (учням необхідно пояснити значення цього терміну, хоча не виключено, що окремі з них розуміють його значення).

Приклад 2. Кожна вагітна жінка має право на штучне переривання вагітності.

Приклад 3. Особи, які досягли шлюбного віку, мають право самостійно приймати рішення щодо укладання шлюбу, без схвалення батьків.

Приклад 4. Під час здійснення релігійних обрядів заборонено вчиняти дії, які б могли зашкодити здоров’ю учасників релігійних обрядів чи становити загрозу їхньому життю.

Приклад 5. Правові норми забороняють родичам, як і будь-яким особам, вчиняти розправу(чинити самосуд) над особою, яка скоїла умисне вбивство їхнього родича.

Відповідь: 1 – релігійним нормам; 2 – релігійним нормам та моральним нормам; 3 – релігійним нормам та звичаям деяких народів; 4 – релігійним нормам деяких релігійних конфесій; 5 – звичаєві кровної помсти, який на сьогодні зберігається у деяких народів.

  1. Відомий учений – юрист Левицький називав цю соціальну норму мірою народного світогляду; а інший, не менш відомий учений – юрист Дністрянський вважав, що ця соціальна норма носить на собі авторитарну марку народу. Ці вчені так говорили про:

а) норми моралі; б) звичаєві норми;

в) норми права; г) релігійні норми;

д) корпоративні норми.

Відповідь: звичаєві норми.

  1. Під час проведення весілля в деяких українських селах є звичай, за яким зять повинен помити ноги тещі. Дехто вважає дотримання такого звичаю принизливим для зятя, а є люди, які вважають, що такими діями зять проявляє глибоку шану не тільки до тещі, а й до її дочки, і вчиняє перший крок до того, щоб жити в мирі і злагоді із батьками дружини, зокрема тоді, коли вони проживатимуть разом. Подискутуйте з цього приводу. З якою думкою ви погоджуєтесь? Якщо ви не сприймаєте жодну з них, то висловіть власну думку.
  1. В одному із сіл Полтавської області одружувались Василь і Марина. У день, коли мало відбутися весілля, зранку вони планували пройти у храмі обряд вінчання, а ближче до обіду урочисто зареєструвати шлюб у сільській раді. Однак місцевий священик отець Аркадій у категоричній формі відмовився вінчати молодят доти, поки вони не зареєструють шлюб. Священик уважав, що якщо вінчання передуватиме реєстрації шлюбу, то це суперечитиме законодавству. Як ви вважаєте, чи має рацію священик у цій ситуації? Чи існує тут суперечність між нормами права і релігійними нормами?

Відповідь: священик не має рації. Це пояснюється тим, що релігійний обряд шлюбу не породжує жодних правових наслідків. Тобто, незалежно від того, чи пройдуть наречені обряд вінчання, чи вони не будуть вінчатися, у випадку проведення державної реєстрації шлюбу він уважатиметься укладеним. До того ж обряд вінчання можуть проходити не тільки наречені, а також чоловік і дружина, які прожили у шлюбі багато років. Такий обряд можуть пройти і особи, у яких нема наміру реєструвати шлюб. Отже. Ніякої суперечності між нормами права і релігійними нормами в цьому випадку не існує.

  1. Відповідно до норм сімейного права батьки можуть відмовитися від дитини, якщо вона має істотні вади фізичного і (або) психічного розвитку. Ця правова норма суперечить:

а) нормам моралі; б) звичаєвим нормам;

в) релігійним нормам; г) корпоративним нормам.

Відповідь: моральним та релігійним нормам.

  1. Якщо сторони уклали договір, то після його укладання досить часто присутній обряд рукостискання. Це є проявом норм:

а) моралі; б) звичаєвих;

в) права; г) релігійних;

д) корпоративних.

Відповідь: звичаєвих.

  1. У багатьох українських селах досі є такий звичай, як толока, тобто спільна праця під час спорудження будинку чи іншої будівлі без оплати, але за частування. Безперечно, що сама робота коштує значно дорожче, ніж частування. Як ви вважаєте, якщо б хтось із учасників толоки звернувся до суду з позовом, у якому б вимагав оплати своєї праці, то чи мав би бути цей позов задоволеним?

Відповідь: ні, бо суд мусив би керуватися звичаєвим правом.

  1. Визначити, яким видам соціальних норм суперечать норми права, що були застосовані в ситуаціях.

Ситуація 1. Степан, який проживав у будинку своїх батьків, без попередження покинув їх і чотири роки блукав світом. Ніякої звістки про себе батькам він не подавав. Повернувшись через чотири роки блукань додому, Степан не був прийнятий батьками. У проживанні в батьківському будинку йому було відмовлено на підставі правової норми, яка міститься у статті 406 Цивільного кодексу України. Згідно з цією нормою особа втрачає право на проживання в житловому приміщенні, якщо вона мала право проживати в такому приміщенні і не використовувала це право три роки поспіль.

Ситуація 2. Орися останні десять років свого життя була прикутою до ліжка через хворобу. Весь цей час за нею доглядала її дочка Гізелла. Все своє майно Орися заповіла синові Петру, який не брав жодної участі в догляді за матір’ю і не ніс жодних витрат на її утримання. Позбавивши спадщини Гізеллу, Орися скористалася правом, яке заповідачу надає стаття 1235 Цивільного кодексу України.

Ситуація 3. Павло отримав від рідного брата Кіндрата за договором позики

10 000 грн., які Павло використав на лікування сина. Кіндрат вимагав повернення боргу з відсотками, оскільки. Згідно зі статтею 1048 Цивільного кодексу України, договір позики, укладений фізичними особами на суму, що перевищує 850 гривень, передбачає виплату відсотків.

Ситуація 4. Одинока Ганна весь час проживала зі своїми батьками, які хворіли на цукровий діабет, у двокімнатній квартирі, яка належала батькові на праві власності. Після смерті батька, який на рік пережив свою дружину, заповіту складено не було. Сестра Ганни Надія, яка проживала з чоловіком та дочкою в розкішному приватному будинку, часто їздили за кордон на відпочинок, висунула сестрі вимогу про компенсацію половини вартості квартири, яку та хотіла успадкувати. Таке право Надії надає стаття 1267 Цивільного кодексу України.

Ситуація 5. 1990 року у тридцятирічного доцента Михайла померла дружина. Напівсиротами стали шестирічний син Тарас та трирічна дочка Гафія. Аспірантка Магдалина, у якої Михайло був науковим керівником дисертації, почала часто приходити до Михайла і допомагати йому по господарству. Через рік вона почала постійно проживати в сім’ї Михайла, фактично ставши його дружиною, а Тарасові і Гафії замінила матір. Однак шлюбу Михайло та Магдалина не зареєстрували. 2005 року Тарас одружився і почав проживати у своєї дружини, а ще через три роки батьківську квартиру покинула і Гафія, яка також перейшла мешкати до чоловіка. 2016 року Михайло раптово помер. Заповіту не залишив. Через пів року Гафія та Тарас поставили вимогу перед Магдалиною про виселення з квартири, позаяк вони хочуть житлове приміщення продати, а кошти від продажу розділити між собою, як єдині спадкоємці першої черги спадкування. Таке право синові і дочці померлого надавала стаття 1258 Цивільного кодексу України.

Відповідь: суперечність виникає із нормами моралі.

  1. У гуцулів у давні часи існував звичай, за яким тяжко хворого або старого і немічного родича вивозили в гори помирати. Визначте, яким видам соціальних норм цей звичай суперечить з точки зору сьогодення.

Відповідь: правовим нормам і нормам моралі.

 

V. Закріплення здобутих знань

Отже, на сьогоднішньому практичному занятті ми виконали з вами низку завдань, внаслідок чого ви змогли не просто покращити свої знання, а набути предметних компетентностей щодо застосування їх на практиці.

    VІ. Домашнє завдання

Опрацювати матеріал підручника.

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бухнаєва Марина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
17032
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку