Практичне завдання до уроку "Векторна графіка в середовищі Inkscape"

Про матеріал

Практичне завдання з теми "Комп'ютерна графіка" для використання в редакторі Inkscape, на прикладі побудови склянки з соком.

Використані можливості в даному завданні: еліпс, заливка, градієнт, обведення, тінь, відблиск.

Перегляд файлу

Векторна графіка (програмне забезпечення - Inkscape)

Приклад створення склянки з соком

На сьогоднішньому уроці ми навчимося малювати скляний стакан з соком, використовуючи можливості векторного редактора Іnkscape.

Базова форма скляного стакана з соком

Спочатку створимо основні елементи склянки з соком, без будь-яких скляних ефектів. Оскільки деякі елементи будуть білого кольору, намалюйте тимчасовий прямокутник для тла, наприклад, сірого кольору.

  1. Намалюйте еліпс без заливки з обведенням зеленого кольору # 629A61ff

  1. Намалюйте ще один еліпс. Помістіть його на рівень нижче зеленого. Колір обведення # FFF56Bff, заливка лінійним градієнтом від темного # D59707ff до світлого # F9B50Aff.

  1. Намалюємо сам майбутній стакан. Найпростіше це зробити з прямокутника. Тобто намалювати прямокутник, перевести його в контури і інструментом управління контурами змінити нижній контур витягнувши його вниз. Обведення немає. Заливка лінійним градієнтом лівий колір # DD9907ff, правий колір # F7E805ff.

  1. Намалюємо ще одне коло - це буде дно склянки. Переведемо її в контури і трохи витягнемо дно. Обведення у колі біло кольору. Заливка лінійним градієнтом. Нижній колір # CD8F06ff, а верхній # FCF2BEff.

скриншот к уроку inkscape

  1. Ще один еліпс, що б підкреслити білe обведення внизу склянки. Цей еліпс можна зробити копіюванням з попередньої фігури. Еліпс має тонкe обведення з кольором # 7d7556ff і заливку з суцільного кольору # a57e28ff.

скриншот к уроку inkscape

Cкляні хитрощі

Тепер, коли стакан готовий, зробимо різні маленькі хитрощі, які додадуть склянці скляний ефект.

  1. відблиски по краю склянки.

Це дві лінії намальовані пером, без заливки, обведення яких є радіальний градієнт з трьох точок. Крайні точки градієнта абсолютно прозорий білий колір, а точка посередині просто біла. Приклад лінії з контурами і градієнтом показаний на малюнку нижче в центрі. А результат без вузлів видно на зеленому колі.

скриншот к уроку inkscape

  1. Великий відблиск на склянці

Великий відблиск є ось такий контур. Найпростіше зробити його з оконтуренной окружності, додавши в неї кілька нових вузлів.

скриншот к уроку inkscape

  1. Так тепер повинен виглядати наш стакан. Непрозорість фігури відблиску 25%. Змінювати непрозорість можна в вікні "заливка і контур"

скриншот к уроку inkscape

  1. Бульбашки повітря

Сам по собі пляшечку це проста конструкцію. Це коло із заливкою # C1890Dff і обведенням # FFF29Fff, а також двох кривих фігурок білого кольору, які нескладно зробити з еліпсаскриншот к уроку inkscapeПомістіть на вільне місце на полотні бульбашку і форму плями. Виділіть бульбашку. Заповнити пляму бульбашками можна, звичайно, вручну, але це довго і складно. Тому скористаємося можливістю inkscape "Створити візерунок з клонів", яка знаходиться в меню "Правка" - "Клони".

Коли налаштовано за замовчуванням на закладці "Обведення" встановіть ось такі параметри, як на малюнку нижче.

скриншот к уроку inkscapeскриншот к уроку inkscape

 

Тепер натисніть кнопку "Створити" і якщо результат приблизно відповідає вашим очікуванням, то надайте якийсь хаос, натискаючи кнопку "Разровнять".

скриншот к уроку inkscape

  1. Якщо все готово, в меню "Правка" - "Клони" при виділеному вихідному бульбашці натисніть пункт - від'єднати клон. Виділіть пляму з бульбашками і згрупуйте об'єкти. Перемістіть пляму на склянку.
  2. Тінь від стакана. Основна тінь є ось такий контур. З плавним переходом градієнта з прозорого білого кольору в непрозорий чорний.

  1. Соломинка. Соломинка це звичайна пряма лінія, намальована пером і залита лінійним градієнтом з квітами # 048904 і # 28AE29.

  1. Додайте блиску соломинці, намалюйте розріз трубочки, додайте фону. І готово! Здавайте робочу вчителю. Не забудьте зберегти роботу у власну папку!

 

docx
Додано
22 жовтня 2018
Переглядів
1233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку