Практичне зстосування закону електромагнітної індукції

Про матеріал
Матеріал можна використати під час очного, дистанційного або змішаного навчання. Можна використовувати як вчителям так і учням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне застосування закону електромагнітної індукціїПідготувала учениця 11-б класу прокопенко анастасія

Номер слайду 2

У 1831 році світ вперше дізнався про поняття електромагнітної індукції. Саме тоді Майкл Фарадей виявив це явище, яке стало в підсумку найважливішим відкриттям в електродинаміки.

Номер слайду 3

Електромагнітна індукція – явище виникнення електричного струму в провіднику, що перетинає магнітні лінії.

Номер слайду 4

Історія розвитку та досліди Фарадея. До середини XIX століття вважалося, що електричне і магнітне поле не мають ніякого зв’язку, і природа їх існування різна. Але М. Фарадей був упевнений в єдиній природі цих полів і їх властивостей. Явище електромагнітної індукції, виявлене ним, згодом стало фундаментом для пристрою генераторів всіх електростанцій. Завдяки цьому відкриттю знання людства про електромагнетизм зробили крок далеко вперед.

Номер слайду 5

Якщо провідник помістити в середину магніту або виймати його так щоб він перетинав магнітні лінії, то в ньому виникає та існує за весь час руху електричний струм. Це видно по відхиленню стрілки гальванометра. Можна рухати магніт, а провідник закріпити нерухомо, важливо щоб був рух провідника відносно магнітного поля і щоб магнітні лінії і провідник при цьому перетинались.  Струм, що виник при цьому називається індукційним струмом. Дослід Фарадея

Номер слайду 6

Причина виникнення індукційного струму. Полягає в тому, що в замкненому контурі спочатку виникає ЕРС, а вже потім під її впливом у контурі, опір якого R, проходить індукційний струм.

Номер слайду 7

Про саме явище Електромагнітної індукціїПоширене в природі і застосовується людиною в різних електротехнiчних пристроях i машинах. Завдяки існуванню електромагнітної індукції енергія механiчного руху на електростанціях перетворюється на енергію електричного струму, без якого важко уявити собі сучасне життя. Докладне вивчення цього явища дало змогу створити численні засоби зв'язку - телефон, телеграф, радіо, телебачення тощо.

Номер слайду 8

ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАКОНУ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОЇ ІНДУКЦІЇ

Номер слайду 9

Одним з найвідоміших практичних застосувань закону електромагнітної індукції є перетворення енергії. На сьогоднішній день ми завжди оточені пристроями, які використовують цей принцип. Традиційні генератори електроенергії, що використовують магніти та провідники, базуються на законі електромагнітної індукції. Вони конвертують механічну енергію, що постачається від парових турбін, в електричну енергію, яка потім живить наші домівки, підприємства та міста.

Номер слайду 10

Магнітотерапія. У спектрі частот різні місця займають радіохвилі, світло, рентгенівське випромінювання та інші електромагнітні випромінювання. Їх зазвичай характеризують безперервно пов'язаними між собою електричними та магнітними полями

Номер слайду 11

Радіомовлення. Змінне магнітне поле, що збуджується струмом, що змінюється, створює в навколишньому просторі електричне поле, яке в свою чергу збуджує магнітне поле, і т.д. Взаємно породжуючи одне одного, ці поля утворюють єдине змінне електромагнітне поле – електромагнітну хвилю. Виникнувши там, де є провід зі струмом, електромагнітне поле поширюється у просторі зі швидкістю світла -300000 км/с.

Номер слайду 12

Крім того, закон електромагнітної індукції знаходить застосування у бездротовому передачі енергії. Саме цей закон дозволяє вам заряджати ваші смартфони чи електронні годинники за допомогою бездротових зарядних пристроїв. Необхідно лише розмістити ваш пристрій на зарядній платформі, яка використовує електромагнітну індукцію, і енергія буде передана у ваш пристрій без потреби в підключенні проводів.

Номер слайду 13

Закон електромагнітної індукції також знаходить практичний використання у сучасних технологіях комунікацій. Наприклад, при роботі провідного мікрофона чи навушників, магніт премікує в бобіну з провідником, що породжує електричний струм. Цей струм потім використовується для перетворення аналогового звуку на електричний сигнал і подальшої передачі.

Номер слайду 14

Висновок. Отже,сьогодні ми ознайомилися із законом електромагнітної індукції та його практичним застосуванням. Таким чином, практичне застосування закону електромагнітної індукції є вельми широким і рознообразним. Він є базою для розвитку сучасних технологій та дозволяє забезпечувати ефективне використання електричної енергії у різних галузях життя.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Макарчук Олена
Пов’язані теми
Фізика, 11 клас, Презентації
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
352
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку