Електричний стум у вакуумі

Про матеріал
Матеріал можна викоритрвувати під час очного, дистанційного або змішаного навчання. Можна використовувати вчителям та учням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕЛЕКТРИЧНИЙ СТРУМ В ВАКУУМІПІДГОТУВАЛИ УЧНІ 11-А КЛАСУ

Номер слайду 2

Електричний струм в вакуумі відносно слабо передається, оскільки вакуум є добрим ізолятором. Вакуум не має носіїв заряду, які відповідали б за рух електричного струму. Тому без наявності інших матеріалів, які містять заряди, електричний струм не може протікати у вакуумі.

Номер слайду 3

Однак, у вакуумних пристроях, таких як вакуум-лампи або засоби електронної вакуумної техніки, можна отримати електричний струм, використовуючи ефекти, які залежать від наявності носіїв заряду, таких як ефект термоемісії або положенням вакуумних електронів у електричному полі.

Номер слайду 4

Американський винахідник Томас Едісон, намагаючись збільшити термін служби свого винаходу — електричної лампи розжарювання, увів у балон лампи, з якого було відкачано повітря, електрод. Приєднавши електрод до позитивного полюса джерела струму, а нитку розжарення лампи — до негативного, так Едісон спостерігав появу струму.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Поняття вакуум схоже на “порожнечу”. У фізиці під ним розуміють простір, який звільнено від будь-яких речовин. Однак вчені вважають, що такого місця бути не може. Пояснюють це вони тим, що навіть в самому порожньому просторі повинні існувати флуктуації.

Номер слайду 10

Оскільки електрика утворюється при переміщенні елементарних носіїв зарядів, які в вакуумі практично відсутні, при простому впливі на середовище її отримати не вдасться. Тому єдиною можливістю пропустити струм через порожнечу є додавання в неї заряджених частинок.

Номер слайду 11

ОТЖЕ: електричний струм у вакуумі являє собою напрямлений рух вільних електронів. Для створення струму у вакуумі необхідно джерело електронів, у ролі якого використовують металеві провідники, нагріті до високої температури, опромінені світло.

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ.

pptx
Додав(-ла)
Макарчук Олена
Пов’язані теми
Фізика, 11 клас, Презентації
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
297
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку