Практичні роботи: 4.Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин

Про матеріал
Практичні роботи: 4.Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин «Інструктаж з БЖ» МАТЕРІАЛ ДО УРОКУ МІСТИТЬ 4 ВАРІАНТА ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ ТА РОЗРОБКУ УРОКУ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичні роботи4. Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин.“Інструктаж з БЖ”

Номер слайду 2

Мета: ознайомитись з особливостями будови кровоносної системи хребетних тварин.

Номер слайду 3

Хід роботи

Номер слайду 4

{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Група хребетних Кількість кіл кровообігу. Особливості будови серця. Приклади видів. Риби Амфібії Рептилії Птахи Ссавці Завдання № 1. Заповнить таблицю.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Розглянути кровоносну систему риб. (Кровоносна система у риб має двокамерне серце, через яке тече венозна кров, одне коло кровообігу; тільки у дводишних риб з’являється друге коло, завдяки чому частина крові надходить до легень, селезінка; вони є холоднокровними тваринами; кров у них червоного кольору.)

Номер слайду 7

{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Група хребетних Кількість кіл кровообігу. Особливості будови серця. Приклади видів. Риби 11 передсердя,1 шлуночок (венозна кров)Короп, щука. Амфібії Рептилії Птахи Ссавці

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Розглянути кровоносну систему земноводних. (КС характеризується низкою ускладнень; у личинок земноводних кровоносна система побудована, як і у риб: двокамерне серце, одне коло кровообігу; у дорослих серце має три камери: два передсердя та шлуночок; передсердя, скорочуючись, виштовхують кров до шлуночка; зі шлуночка кров потрапляє в основні артерії і розноситься по всьому тілу. Частина крові зі шлуночка надходить до легеневих артерій і легенів; там вона перетворюється на артеріальну кров і по венах повертається до лівого передсердя(мале коло кровообігу), решта крові зі шлуночка повертає до лівого передсердя у вигляді венозної крові, але по шкірних венах сюди ж потрапляє артеріальна кров (шкіра – це один з головних органів дихання), отже у правому передсерді кров змішується. Найбідніша на кисень кров надходить до легенів, а змішана – до різних внутрішніх органів.)

Номер слайду 10

{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Група хребетних Кількість кіл кровообігу. Особливості будови серця. Приклади видів. Риби 11 передсердя,1 шлуночок (венозна кров)Короп, щука. Амфібії 2– велике і мале2 передсердя,1 шлуночок (змішана кров)Жаба, саламандра. Рептилії Птахи Ссавці

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Розглянути кровоносну систему плазунів. (КС подібна до КС земноводних, але в ній є і деякі відмінності. Так, Так їхнє серце, як і у земноводних трикамерне, але у шлуночку виникає неповна перегородка; тільки у крокодилів серце чотирикамерне, але кров у них змішується поза серцем;як і земноводні плазуни належать до холоднокровних тварин, оскільки в них так само кров змішана і обмін речовин відбувається повільно.)

Номер слайду 14

{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Група хребетних Кількість кіл кровообігу. Особливості будови серця. Приклади видів. Риби 11 передсердя,1 шлуночок (венозна кров)Короп, щука. Амфібії 2– велике і мале2 передсердя,1 шлуночок (змішана кров)Жаба, саламандра. Рептилії 2– велике і мале2 передсердя,1 шлуночок з неповною перетинкою (змішана кров)Ящірка, змії, черепаха, крокодили (4-х камерне серце, але кров змішується у судинах)Птахи Ссавці

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Розглянути кровоносну систему птахів. (КС характеризується наявністю чотирикамерного серця, завдяки чому артеріальна кров не змішується із венозною; до усіх органів, крім легень, надходить чиста артеріальна кров; серце відносно велике та здатне інтенсивно скорочуватися – у голуба у стані спокою серце скорочується 165 разів за одну хвилину, а під час польоту – 550 разів.)

Номер слайду 19

{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Група хребетних Кількість кіл кровообігу. Особливості будови серця. Приклади видів. Риби 11 передсердя,1 шлуночок (венозна кров)Короп, щука. Амфібії 2– велике і мале2 передсердя,1 шлуночок (змішана кров)Жаба, саламандра. Рептилії 2– велике і мале2 передсердя,1 шлуночок з неповною перетинкою (змішана кров)Ящірка, змії, черепаха, крокодили (4-х камерне серце, але кров змішується у судинах)Птахи 2– велике і мале2 передсердя,2 шлуночка. Ліва частина – артеріальнакров;Права - венозна. Голуби гуси. Ссавці

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Розглянути кровоносну систему ссавців. (КС в основному така сама як у птахів; у них є чотирикамерне серце, від якого беруть початок мале та велике кола кровообігу; артеріальна та венозна кров не змішуються; у ссавців, як і у птахів високий рівень обміну речовин; вони теплокровні тварини.)

Номер слайду 23

Порівняти будову кровоносної системи у хребетних тварин.

Номер слайду 24

{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Група хребетних Кількість кіл кровообігу. Особливості будови серця. Приклади видів. Риби Амфібії Рептилії 2 – велике і мале2 передсердя,1 шлуночок з неповною перетинкою (змішана кров)Ящірка, змії, черепаха. Птахи 2– велике і мале2 передсердя,2 шлуночка. Ліва частина – артеріальнакров;Права - венозна. Голубі, гуси. Ссавці 2– велике і мале2 передсердя,2 шлуночка. Ліва частина – артеріальнакров;Права - венозна. Кит, дельфін, собака

Номер слайду 25

Порівнюючи кровоносну систему хребетних тварин відповісти на запитання:1. Чим кровоносна система земноводних відрізняється від кровоносної системи риб?2. Чим кровоносна система плазунів відрізняється від кровоносної системи ссавців?

Номер слайду 26

Висновок. У хребетних тварин кровоносна система _________, складається із _______ та _____. У риб ___ коло кровообігу, серце двокамерне. У амфібій, рептилій, птахів та ссавців _____ кола кровообігу. У амфібій, рептилій серце 3-х камерне, а у птахів та ссавців 4-х камерне.

Перегляд файлу

Практична робота №4

 

Тема. Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин.

 

Мета: ознайомитись з особливостями будови кровоносної системи хребетних тварин.

 

Хід роботи

Завдання № 1. Заповнить таблицю.

Група хребетних

Кількість кіл

кровообігу

Особливості

будови серця

Приклади видів

Риби

1

1 передсердя,

 

1 шлуночок

(венозна кров)

Короп, щука

Амфібії

2– велике і мале

2 передсердя,

 

1 шлуночок

(змішана кров)

Жаба, саламандра.

Рептилії

2– велике і мале

2 передсердя,

 

1 шлуночок з

неповною

перетинкою

(змішана кров)

Ящірка, змії,

черепаха,

крокодили (4-х

камерне серце,

але кров

змішується у

судинах)

Птахи

2– велике і

мале

2 передсердя,

 

2 шлуночка

 

Ліва частина –

артеріальнакров;

 

Права - венозна

Голуби гуси

Ссавці

2– велике і мале

2 передсердя,

 

2 шлуночка

 

Ліва частина –

артеріальнакров;

 

Права - венозна

Кит, дельфін,

собака

 

 

 

 

 

 

Порівнюючи кровоносну систему хребетних тварин відповісти на запитання:

1. Чим кровоносна система земноводних відрізняється від кровоносної системи риб?

Земноводние: двокамерне серце, одне коло кровообігу; у дорослих серце має три камери: два передсердя та шлуночок; передсердя, скорочуючись, виштовхують кров до шлуночка; зі шлуночка кров потрапляє в основні артерії і розноситься по всьому тілу. Частина крові зі шлуночка надходить до легеневих артерій і легенів; там вона перетворюється на артеріальну кров і по венах повертається до лівого передсердя (мале коло кровообігу), решта крові зі шлуночка повертає до лівого передсердя у вигляді венозної крові, але по шкірних венах сюди ж потрапляє артеріальна кров (шкіра – це один з головних органів дихання), отже у правому передсерді кров змішується. Найбідніша на кисень кров надходить до легенів, а змішана – до різних внутрішніх органів.

Риби: Кровоносна система у риб має двокамерне серце, через яке тече венозна кров, одне коло кровообігу; тільки у дводишних риб з’являється друге коло, завдяки чому частина крові надходить до легень, селезінка; вони є холоднокровними тваринами; кров у них червоного кольору.

2. Чим кровоносна система плазунів відрізняється від кровоносної системи ссавців?

Плазуни: (КС  серце  трикамерне, але у шлуночку виникає неповна перегородка; тільки у крокодилів серце чотирикамерне, але кров у них змішується поза серцем; плазуни належать до холоднокровних тварин, оскільки в нихтак само кров  змішана і обмін речовин відбувається повільно..

Ссавці: КС  у них є чотирикамерне серце, від якого беруть початок мале та велике кол кровообігу; артеріальна та венозна кров не змішуються; у ссавців  високий рівень обміну речовин; вони теплокровні тварини.

 

Висновок.

У хребетних тварин кровоносна система _замкнута. Вона складається із сполучених між собою кровоносних судин, які в грубій схемі можуть бути зведені до двох стовбурів: спинному, де кров тече від голови до хвоста, і черевному, по якому вона рухається у зворотному напрямі.

У риб одне коло кровообігу, серце двокамерне. У амфібій, рептилій, птахів та

Ссавців два кола кровообігу. У амфібій, рептилій серце 3-х камерне, а у птахів та

ссавців 4-х камерне.

Перегляд файлу

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 4

ТЕМА. Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин

Мета: порівняти кровоносні системи різних хребетних тварин.

Обладнання та матеріали:  зображення будови кровоносної системи та серця представників різних хребетних тварин, підручник, зошит.

Хід роботи

http://red.8ruby.com/uploads/posts/2016-05/1463996650_7b_z_u2015rzpr4.png1. Розгляньте наведені малюнки із зображенням кровоносних систем різних хребетних тварин. Підпишіть, яким тваринам належать ці системи: риби, амфібії, рептилії, птахи, ссавці.

2. Визначте спільні елементи будови зображених кровоносних систем. Позначте на малюнках відповідними цифрами: 1 — серце; 2 — судини; 3 — шлуночок; 4 — передсердя.

 

3. Визначте особливості будови кровоносних систем різних груп тварин. Заповніть таблицю (крім останнього стовпчика).

Група хребетних тварин

Кількість кіл кровообігу

Кількість передсердь серця

Кількість шлуночків серця

Напрямок ускладнення будови кровоносної системи

Риби

 

 

 

 

 

 

 

Амфібії

 

 

 

Рептилії

 

 

 

Птахи

 

 

 

Ссавці

 

 

 

4. В останньому стовпчику таблиці поставте стрілку в напрямку ускладнення будови кровоносних систем: від менш складної до більш складної. 

5. Використовуючи матеріали підручника та інших джерел, поясніть, які особливості будови кровоносної системи різних груп хребетних дозволяють їм пристосовуватися до свого середовища існування.

 

 

 

 

 

 

5. За результатами практичної роботи сформулюйте висновок, у якому поясніть, із чим пов'язані особливості будови кровоносної системи різних груп хребетних тварин.

Висновок:  

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 4

ТЕМА. Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин

Мета: порівняти кровоносні системи різних хребетних тварин.

Обладнання та матеріали:  зображення будови кровоносної системи та серця представників різних хребетних тварин, підручник, зошит.

Хід роботи

http://red.8ruby.com/uploads/posts/2016-05/1463996650_7b_z_u2015rzpr4.png1. Розгляньте наведені малюнки із зображенням кровоносних систем різних хребетних тварин. Підпишіть, яким тваринам належать ці системи: риби, амфібії, рептилії, птахи, ссавці.

2. Визначте спільні елементи будови зображених кровоносних систем. Позначте на малюнках відповідними цифрами: 1 — серце; 2 — судини; 3 — шлуночок; 4 — передсердя.

 

3. Визначте особливості будови кровоносних систем різних груп тварин. Заповніть таблицю (крім останнього стовпчика).

Група хребетних тварин

Кількість кіл кровообігу

Кількість передсердь серця

Кількість шлуночків серця

Напрямок ускладнення будови кровоносної системи

Риби

 

 

 

 

 

 

 

Амфібії

 

 

 

Рептилії

 

 

 

Птахи

 

 

 

Ссавці

 

 

 

4. В останньому стовпчику таблиці поставте стрілку в напрямку ускладнення будови кровоносних систем: від менш складної до більш складної. 

5. Використовуючи матеріали підручника та інших джерел, поясніть, які особливості будови кровоносної системи різних груп хребетних дозволяють їм пристосовуватися до свого середовища існування.

 

 

 

 

 

5. За результатами практичної роботи сформулюйте висновок, у якому поясніть, із чим пов'язані особливості будови кровоносної системи різних груп хребетних тварин.

Висновок:  

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота №4. Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин

Номер слайду 2

Кровоносна система риб. Замкнена, одне коло кровообігу

Номер слайду 3

Кровоносна система риб. Серце двокамерне: передсердя і шлуночок

Номер слайду 4

Кровоносна система риб. У серці кров венозна, у зябрах стає артеріальною, в органах – знову венозною

Номер слайду 5

Кровоносна система амфібій. Замкнена, 2 кола кровообігу

Номер слайду 6

Кровоносна система амфібій. Серце трикамерне: 2 передсердя, 1 шлуночок

Номер слайду 7

Кровоносна система амфібій. Мале коло кровообігу: шлуночок – легені – ліве передсердя - шлуночок

Номер слайду 8

Кровоносна система амфібій. Велике коло кровообігу: шлуночок – органи – праве передсердя – шлуночок

Номер слайду 9

Кровоносна система амфібій. У шлуночку артеріальна і венозна кров змішуються

Номер слайду 10

Кровоносна система рептилій. Замкнена, 2 кола кровообігу

Номер слайду 11

Кровоносна система рептилій. Серце трикамерне: 2 передсердя, 1 шлуночок

Номер слайду 12

Кровоносна система рептилій. У шлуночку є неповна перегородка, яка не дає крові повністю змішуватися

Номер слайду 13

Кровоносна система рептилій. Мале коло кровообігу: шлуночок – легені – ліве передсердя – шлуночок

Номер слайду 14

Кровоносна система рептилій. Велике коло кровообігу: шлуночок – органи – праве передсердя – шлуночок

Номер слайду 15

Кровоносна система рептилій. У шлуночку венозна й артеріальна кров повністю не змішуються, мозок отримує практично артеріальну кров, інші органи – змішану

Номер слайду 16

Кровоносна система рептилій. У крокодилів у шлуночку повна перегородка, але кров все одно змішується на виході із серця

Номер слайду 17

Кровоносна система птахів і ссавців. Замкнена, 2 кола кровообігу

Номер слайду 18

Кровоносна система птахів і ссавців. Серце чотирикамерне: 2 передсердя, 2 шлуночки

Номер слайду 19

Кровоносна система птахів і ссавців. Мале коло кровообігу: правий шлуночок – легені – ліве передсердя

Номер слайду 20

Кровоносна система птахів і ссавців. Велике коло кровообігу: лівий шлуночок – органи – праве передсердя

Номер слайду 21

Кровоносна система птахів і ссавців. Венозна й артеріальна кров ні де не змішуються

Номер слайду 22

Чия кровоносна система?

Номер слайду 23

Чия кровоносна система?

Номер слайду 24

Чия кровоносна система?

Номер слайду 25

Чия кровоносна система?

Номер слайду 26

Чия кровоносна система?

Номер слайду 27

Чия кровоносна система?

Перегляд файлу

Урок 38

Тема. «Інструктаж з БЖД». Практична робота №4.

Порівняння  будови  кровоносної системи хребетних тварин.

Мета: навчитися порівнювати будову кровоносної системи хребетних тварин; розвивати вміння учнів працювати з картками, схемами; виховувати самостійність, спостережливість та бережне ставлення до шкільного майна.

Обладнання і матеріали: картки із зображенням кровоносної системи  хребетних тварин: риб, земноводних, плазунів, птахів, ссавців; комп’ютер, проектор, мультимедійна презентація, підручник.

Тип уроку: урок застосування вмінь і навичок

  Хід уроку

І. Організаційний момент

Інструктаж з БЖД

ІІ. Хід роботи

А) Перегляд презентації

  1. Розглянути кровоносну систему риб. (Кровоносна система у риб має двокамерне серце, через яке тече венозна кров, одне коло кровообігу; тільки у дводишних риб з’являється друге коло, завдяки чому частина крові надходить до легень, селезінка; вони є холоднокровними тваринами; кров у них червоного кольору.)
  2. Розглянути кровоносну систему земноводних.(КС характеризується низкою ускладнень; у личинок земноводних кровоносна система побудована, як і у риб: двокамерне серце, одне коло кровообігу; у дорослих серце має три камери: два передсердя та шлуночок; передсердя, скорочуючись, виштовхують кров до шлуночка; зі шлуночка кров потрапляє в основні артерії і розноситься по всьому тілу. Частина крові зі шлуночка надходить до легеневих артерій і легенів; там вона перетворюється на артеріальну кров і по венах повертається до лівого передсердя(мале коло кровообігу), решта крові зі шлуночка повертає до лівого передсердя у вигляді венозної крові, але по шкірних венах сюди ж потрапляє артеріальна кров (шкіра – це один з головних органів дихання), отже у правому передсерді кров  змішується. Найбідніша на кисень кров надходить до легенів, а змішана – до різних внутрішніх органів.)
  3. Розглянути кровоносну систему плазунів. (КС подібна до КС земноводних, але в ній є і деякі відмінності. Так, Так їхнє серце, як і у земноводних трикамерне, але у шлуночку виникає неповна перегородка; тільки у крокодилів серце чотирикамерне, але кров у них змішується поза серцем;як і земноводні плазуни належать до холоднокровних тварин, оскільки в них так само кров змішана і обмін речовин відбувається повільно.)
  4. Розглянути кровоносну систему птахів. (КС характеризується наявністю чотирикамерного серця, завдяки чому артеріальна кров не змішується із венозною; до усіх органів, крім легень, надходить чиста артеріальна кров; серце відносно велике та здатне інтенсивно скорочуватися – у голуба у стані спокою серце скорочується 165 разів за одну хвилину, а під час польоту – 550 разів.)
  5. Розглянути кровоносну систему ссавців. (КС в основному така сама як у птахів; у них є чотирикамерне серце, від якого беруть початок мале та велике кола кровообігу; артеріальна та венозна кров не змішуються; у ссавців, як і у птахів високий рівень обміну речовин; вони теплокровні тварини.)

Б) Порівняти будову кровоносної системи у хребетних тварин

C:\WINDOWS\Temp\FineReader11\media\image1.jpeg

ІІІ. Зробити висновки.

Порівнюючи кровоносну систему  хребетних тварин  відповісти на запитання:

1. Чим кровоносна система земноводних відрізняється від кровоносної системи риб?

2. Чим кровоносна система плазунів відрізняється від кровоносної системи ссавців?

ІV. Домашнє завдання

  1. Повторити матеріал підручника відповідно до теми уроку.
  2. Продовжити ведення записника учня (за бажанням учня), в якому діти записують, наклеюють вирізки з цікавими даними про кровоносну систему тварин.                                                                                                   
  • Маса крові у ластоногих становить 10-15% від маси тіла, у собак 6-8%, у свиней – 3-5%.
  • Серце слона скорочується в середньому 27 разів на хвилину, бика – 40-50, людини – 70, собаки – 120, миші – 600.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Меркулова Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Поворознюк Анна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пащенко Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. сусь надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
zip
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
18 лютого 2021
Переглядів
100976
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку