Практикум з правознавства "Віртуальний суд"

Про матеріал
Підбірка ситуативних задач з правознавства з основних галузей права. Стане в нагоді для учнів 11-х класів з профільним рівнем як практичне закріплення опанованого матеріалу
Перегляд файлу

1

 

ПРАКТИКУМ З ПРАВОЗНАВСТВА

«Віртуальний суд»

 

Одне з основних завдань шкільного курсу правознавства – розвиток у школярів умінь та навичок застосовувати здобуті теоретичні знання на практиці. Найбільш ефективним засобом, що забезпечує виконання цього завдання, є розв’язування учнями правових задач, що дає можливість не тільки перевіряти рівень засвоєння теоретичного матеріалу, а й виявляти прогалини у знаннях, щоб вчасно усувати їх. Розв’язування задач сприяє засвоєнню навчального матеріалу на якісно вищому рівні, створює передумови для розвитку умінь та навичок застосовувати аналоги закону та аналогії права, сприяє розвитку навичок критичного мислення та розвитку творчої уяви учнів.

Але, мабуть, найбільш цінним у процесі розв’язування задач є те, що школярі мають можливість уявити себе в ролі юрисконсультів, адвокатів, прокурорів, судей, що дозволяє ввести ігрові елементи в освітній процес, і як результат – навчити відстежувати взаємодію правових норм у конкретних юридичних ситуаціях та сприймати право саме як систему, а не як механічний набір правових норм.

 

 

Конституційне право України

 

  1.      Двоє молодих чоловіків – громадян України Олег і Дмитро поїхали на роботу до іноземної держави. Олег влаштувався водієм комерційну фірму, а Дмитро уклав контракт на проходження військової служби. Через три роки обидва повернулися в Україну і виявилося, що вони тепер мають різний статус щодо українського громадянства.

Поясніть ситуацію.

 

  1.      Відповідно до частини першої ст. 136 Кримінального кодексу України:

«Ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, при можливості надати таку допомогу або неповідомлення про такий стан особи належним установам чи особам, якщо це спричинило тяжкі тілесні ушкодження, - караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців».

Що у цій статті є диспозицією, гіпотезою, санкцією?

 

  1.      За народною ініціативою із дотриманням вимог ст. 72 Конституції України стосовно збору трьох млн. підписів громадян України, які мають право голосу не менш як у двох третинах областей і не менш як по 100 тис. підписів у кожній області, проголошено Всеукраїнський референдум. До бюлетеня для голосування внесено два питання:

чи погоджуєтеся ви з тим, щоб надати російській мові статус другої державної мови в Україні? Чи погоджуєтеся ви з тим, щоб на фінансування освіти витрачалося не менше 10 % Державного бюджету України?

Прокоментуйте внесені до бюлетеня питання.

 

  1.      Під час голосування на виборах Президента України 31 жовтня 2004 р.    на виборчу дільницю м. Овідіополя прибуло 15 ромів, із яких письменним був тільки один. Всі вони звернулися до голови дільничної виборчої комісії з проханням, щоб у кабіну для голосування з ними зайшов їхній товариш, який вміє читати і писати, з метою надання допомоги у заповненні виборчого бюлетеня. Голова ДВК відмовив їм у цьому, посилаючись на те, що відповідно до частини 4 статті 76 Закону України “Про вибори Президента України”, до кабіни для голосування може запросити іншу особу тільки той виборець, який має фізичні вади. Неписьменність такою вадою не є. Тому голова ДВК заборонив члену ДВК видавати ромам бюлетені для голосування. До того ж, на його думку, якби такий дозвіл було надано, мало б місце порушення таємниці голосування.

Чи правомірні були дії голови ДВК? Свою відповідь обґрунтуйте.

 

  1.      У міській газеті надруковано рекламне оголошення: «Державна середня школа імені Т. Шевченка запрошує на навчання до 10 класу гуманітарного профілю. Крім основних предметів, вивчаються додаткові за вибором: риторика - оплата 25 грн./міс., логіка - 25 грн./міс., менеджмент - 50 грн./міс».

Висловіть думку наскільки відповідає закону введення оплати навчання в державному навчальному закладі.

 

 

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО УКРАЇНИ

 

  1.      Жінка в магазині втратила свідомість і, упавши, розбила вітрину. Адміністрація магазину вимагає від жінки відшкодування збитків.

 

  1.      Громадянин Хрюков, перебуваючи у нетверезому стані, розбив вітрину магазину. Адвокат наполягає, що правопорушення скоєно по необережності, бо підсудний був у такому стані, що не контролював своєї поведінки.

 

 

  1.      Громадянин Б. у салоні автобуса викрав у громадянки О. гаманець. При виході з автобусу його затримала оперативна група працівників поліції. У вилученому гаманці виявилося 50 грн. та декілька талонів на проїзд. Під час розгляду справи адвокат полягав на закритті справи у зв’язку з тим, що дії Б. не завдали значної школи і не несуть великої суспільної небезпеки.

Прокоментуйте ситуацію та позицію адвоката.

 

  1.      Двоє юнаків – Олександр (19 років) і Ігор (17 років) вчинили серйозне адміністративне правопорушення, за що законом у виняткових випадках застосовується такий вид покарання як адміністративний арешт на строк до 15 діб і таке рішення приймає лише суд або суддя. Ви суддя і розглядаєте цю справу. Ваше рішення?

 

  1.      Пенсіонерка Лаврова переходила вулицю й була затримана працівниками міліції, які пояснили «Ви порушили правила переходу вулиць, бо пішохідний перехід знаходиться зовсім недалеко, за 200 метрів від цього місця». На це Лаврова відповіла «Це для вас 200 метрів - зовсім недалеко, а для 75 - річної людини робити такий «крюк» важко і, взагалі, - хіба я щось порушила?» А ви як вважаєте?

 

  1.      У хворого на грип під впливом високої температури стався тимчасовий розлад психіки, хоча до цього симптомів психічного захворювання не спостерігалося. Перебуваючи в цьому стані, він скоїв кримінальний злочин і тепер чекає на покарання. Покарають його чи ні?

 

 

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО УКРАЇНИ

 

  1.      Петро – син Івана вчинив умисне вбивство (ч. 1 ст. 115 ККУ). Іван приховав знаряддя злочину – ніж. Чи підлягає кримінальній відповідальності батько за заздалегідь не обіцяне приховування злочину?

 

  1.      Сірко А. запідозрив, що в його гараж заліз злодій, вистрелив у темряву та вцілив у Необачного Н., який зайшов в гараж слідом за кошеням. Сірко А. відвіз Необачного Н. у лікарню. Протягом всього часу перебування постраждалого в лікарні Сірко А. регулярно його відвідував, приносив їжу та ліки.

Кваліфікуйте дії Сірка А. Чи буде він притягнутий до кримінальної відповідальності?

 

  1.      Злодійкуватий С. вирішив вчинити квартирну крадіжку. Він заздалегідь обрав квартиру, господарі якої поїхали на дачу на вихідні, і хотів проникнути до неї вночі через кватирку. Для цього він попросив допомоги у свого 12-річного брата, пообіцявши йому 200 грн. Брат погодився. У результаті з квартири було викрадено 50 тис.грн.

Чи мала місце співучасть? Кваліфікуйте дії обох. Відповідь обґрунтуйте.

 

  1.      Пізнього вечора після перегляду кінофільму в кінотеатрі Савченко М. (15 років) проводжав додому свою однокласницю Семиренко О. У безлюдному провулку на них напав Нахабненко В. (17 років), ударив Семиренко О. кулаком в обличчя і, погрожуючи ножем Савченку М., вимагав віддати йому гроші, мобільні телефони та прикраси дівчини. Захищаючись, Савченко М. схопив із землі металеву палицю та вдарив Нахабненка В. по голові, у результаті чого спричинив тяжкі тілесні ушкодження останнього.

Кваліфікуйте дії Нахабненка В. Чи має місце в цьому випадку необхідна оборона? Чи було перевищено її межі?

 

  1.      Онищенко С. (15 років) проникнув у квартиру сусіда, де забрав ноутбук. Через деякий час, злякавшись скоєного, він повернувся до цієї квартири та повернув ноутбук на місце.

Кваліфікуйте дії Онищенка С. Чи буде розцінено дії Онищенка С. як добровільну відмову від вчинення злочину? За що Онищенко С. може понести покарання? Які заходи впливу можуть застосувати до нього

 

  1.      Стрельченко В., перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, захотів розважитися і і налякати трьох рибалок, своїх знайомих, які ловили рибу на протилежному березі ставка, зробив у їхній бік декілька пострілів з малокаліберної гвинтівки. Одним з пострілів було заподіяно тяжких тілесних ушкоджень одному з рибалок.

Кваліфікуйте дії Стрельченка. Визначте склад правопорушення.

 

  1.      Драченко С. (17 років) і Хвостов А. (16 років) тривалий час знущалися з  безхатька Іваненка С., били його палицями, кидали каміннями, унаслідок чого останній отримав значні тілесні ушкодження. За їхніми діями спостерігав Обережний Д. (17 років), але не втручався. Перехожі затримали Драченка С. і викликали поліцію. Хвостов А. устиг утікти.

Кваліфікуйте дії Драченка С., Хвостова А. і Обережного Д. Визначте характер правопорушення та його склад. Чи має в цьому випадку місце співучасть? Чи правомірні дії громадян щодо затримання Драченка С.?

 

 

ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО УКРАЇНИ

 

  1.      16-річний Павло Д. працював слюсарем та вчився у вечірній школі. Отримавши заробітну плату (900 грн), він придбав у свого однолітка школяра Олега Р. собаку за 250 грн, уклавши з ним письмову угоду. Мати Дмитра, довідавшись про покупку, почала вимагати від батька Олега забрати собаку назад і повернути гроші, мотивуючи це своєю незгодою з угодою, що її уклав неповнолітній син. Однак батько Олега відмовився зробити це, зазначивши, що дав попередню згоду своєму синові на продаж собаки. Мати Дмитра звернулася до суду. Яке рішення повинен прийняти суд?

 

  1.      У великому магазині побутової техніки родина придбала новий телевізор. Протягом кількох місяців телевізор працював нормально. Однак потім із ним виникли проблеми, а невдовзі він взагалі перестав працювати. Що ви порекомендуєте членам сім’ї в цій ситуації?

 

  1.      Громадянці Івановій було знижено шлюбний вік за її заявою до 16 років, вона уклала шлюб із громадянином Ракітіним. У зв’язку з цим переїхала до чоловіка в місто, а старий будинок, у я кому жила до того окремо від батьків і який отримала у спадщину від дідуся, продала громадянці Петровій під знесення за невелику суму. Проте батьки Іванової, довідавшись про це, заявили вимогу анулювати угоду, мотивуючи це тим, що Іванова – неповнолітня, їхньої згоди на продаж не отримала, а сума, яку їй сплатила громадянка А., не відповідає справжній вартості будинку. Хто правий у цій ситуації?

 

 

  1.      Петро залишив дружині Наталії записку про те, що вирішив покінчити життя самогубством. Після цього його ніхто не бачив. Через шість місяців Наталія звернулася до суду із заявою про оголошення Петра померлим. Суд відмовив у задоволенні заяви.

Чи правильне рішення прийняв суд? Свою відповідь обґрунтуйте.

 

  1.      Громадянці Івановій було знижено шлюбний вік за її заявою до 16 років, вона уклала шлюб із громадянином Ракітіним. У зв’язку з цим переїхала до чоловіка в місто, а старий будинок, у я кому жила до того окремо від батьків і який отримала у спадщину від дідуся, продала громадянці Петровій під знесення за невелику суму. Проте батьки Іванової, довідавшись про це, заявили вимогу анулювати угоду, мотивуючи це тим, що Іванова – неповнолітня, їхньої згоди на продаж не отримала, а сума, яку їй сплатила громадянка А., не відповідає справжній вартості будинку.

Хто правий у цій ситуації?

 

  1.      Збираючись у відрядження, сусід залишив вам для догляду свою кішку. Через тиждень у неї народилися кошенята. Чи має право сусід вимагати від вас повернення не тільки кішки, а й кошенят, адже він вам давав тільки кішку?

 

 

СІМЕЙНЕ ПРАВО УКРАЇНИ

 

  1.      Юрій (20 років) та Анжела (16 років, вагітна) вирішили одру­житися, про що дівчина повідомила своїх батьків. Батьки Анжели проти шлюбу, оскільки хлопець не має вищої освіти, ніде не вчиться і не має постійного заробітку. Як буде вирішено ситуацію?

 

  1.      Батьки Валентина та Маші товаришували з дитячих років своїх дітей, мріючи про їхній шлюб. Але Маша довго відмовлялася одру­жуватися із Валентином. Та лише після численних вмовлянь весілля таки відбулося. Чи буде визнано такий шлюб дійсним?

 

  1.      Громадянин Семиноженко звернувся до суду із заявою про розірвання шлюбу. Причиною цього, як вказано у заяві, був вступ дру­жини до педагогічного інституту без згоди чоловіка. Чи буде задо­волене позов?

 

 

  1.      Сімнадцятирічний Мирослав закінчив школу і поступив до університету на контрактну форму навчання. Хлопець стверджує, що його батьки зобов'язані платити за навчання, оскільки він є неповно­літнім. Як буде вирішено ситуацію?

 

  1.      У свідоцтві про народження дитини мати записана українкою, а батько — поляком. Як вирішити питання про національну приналежність дитини?

 

СПАДКОВЕ ПРАВО УКРАЇНИ

 

  1.      У померлої громадянки К. залишилися мати і чоловік. Крім того, громадянка мала двох братів і сестру. Мати, чоловік і сестра відмовилися від спадщини. Дайте їй відповідь про долю заповіту.

 

  1.      02 січня 2006 року помер громадянин П., після смерті якого залишилось спадкове майно у вигляді квартири в місті Донецьку. До нотаріальної контори звернувся гр.Н., який є онуком двоюрідної сестри спадкодавця з заявою про прийняття спадщини. Чи належить гр.Н до якої-небудь черги спадкоємців за законом. В якому разі він може одержати свідоцтво про право на спадщину?

 

  1.      Після смерті у 2008 гр. Петра Петрова. на спадкування його майна претендують:- дружина (гр. Марія Петрова.)- батько, інвалід І групи.Спадкове майно складається з трикімнатної квартири та автомобіля. Спадкодавець залишив заповіт на все майно на ім'я дружини (Марії Петрової). Яким чином буде оформлятися спадкова справа?

 

  1.      Після смерті одинокого чоловіка заповіту щодо його власного будинку та майна на суму 40 000 грн не було виявлено. Родичів в нього також не було. Постало питання про подальшу долю майна чоловіка. Як ви вирішите цю ситуацію?

 

  1.      Громадянин О. залишив заповіт, яким розпорядився все належне йому майно (на суму 50 000 грн) передати краєзнавчому музею. У нього залишилися син (31 рік, водій) та дочка (12 років, учениця 7-го класу). До вас, як до юридичного консультанта, звернулися жінка померлого (їй 47 років, працює на залізниці) і його мати (68 років). Дайте їм обґрунтовану відповідь щодо можливості отримання спадщини.

 

  1.      Після смерті громадянина В. у нього залишилося майно на 30 000 грн. Про своє бажання отримати це майно заявили 14-річна дочка, 86-річна мати і два брати померлого (відповідно 30 та 68 років). Прийміть рішення в цій ситуації.

 

ТРУДОВЕ ПРАВО УКРАЇНИ

 

  1.      Адміністрація підприємства веде набір нових працівників для виконання підсобних робіт. На дверях відділу кадрів вивішено таке оголошення: «Перелік документів, обов'язкових для оформлення на роботу:
  1.      паспорт;
  2.      трудова книжка;
  3.      атестат про середню освіту;
  4.      довідка про партійну приналежність;
  5.      медична довідка;
  6.      довідка РЕУ про відсутність заборгованості з комунальних платежів» Прокоментуйте зміст оголошення з правової точки зору.

 

  1.      Громадянин Р., прочитавши оголошення у газеті, звернувся до відділу кадрів підприємства з проханням прийняти його на роботу. Після бесіди йому запропонували прийти за остаточною відповіддю через кілька днів. Але коли він вдруге завітав, йому відмовили у прийнятті на роботу, пояснивши, що після його візиту до них звернувся інший кандидат, який має більший досвід роботи. Р. вважає це порушенням його прав і звернувся до суду. Яким має бути рішення суду?

 

  1.      Програміст Н. протягом тривалого часу намагався перейти на роботу до проектного інституту. Нарешті йому вдалося знайти можливість для переходу. Після бесіди директор написав на заяві Н. резолюцію та побажав успіху в роботі. Наступного дня Н. прийшов на роботу, але через дві години він відчув себе погано, і через деякий час «швидка допомога» відвезла його до лікарні, де йому було зроблено операцію. Коли майже через місяць він знову прийшов на робоче місце, начальник відділу, здивувавшись його появі, повідомив, що на його місце прийнято іншу людину - адже наказ про прийняття на роботу не був виданий. Прокоментуйте ситуацію.

 

  1.      Учителька ЗОШ І-III ступенів №19 м. Ужгорода Трусова, мати 10-річних близнят, звернулася до дирекції школи з заявою про надання додаткової відпустки тривалістю 5 календарних днів одразу після закінчення щорічної основної відпустки. Директор школи погодився надати відпустку тривалістю тільки 3 календарні дні, мотивуючи це рішення тим, що згідно з ч. III ст. 10 Закону «Про відпустки» загальна тривалість щорічних основної і додаткової відпусток не може перевищити 59 календарних днів, а Трусова, як педагог, має щорічну відпустку тривалістю 56 календарних днів. Чи правомірне рішення директора? Свою відповідь обґрунтуйте.

 

  1.      Новопризначеному на приватну фірму Н. роботодавець пояснив, що протягом двох років на відпустку він і не повинен розраховувати, а потім матиме відпустку по три тижні на рік. Прокоментуйте це.

 

  1.      Тетяна працює касиром на заводі. Вранці, коли вона збиралася на роботу, до неї без попередження приїхала подруга з іншого міста. Тетяна вирішила до обіду залишитися вдома і на завод прийшла замість восьмої ранку о десятій. Подруга залишилася вдома, з роботи Тетяна пішла на дві години раніше. Наступного дня Тетяну було звільнено за прогул. Тетяна говорить, що це не прогул, адже вона в цей день працювала, просто дещо запізнилася і трішечки раніше пішла з роботи. Хто краще вивчив курс «Основи правознавства» - директор чи Тетяна? Відповідь аргументуйте.

 

 

docx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Гавриш С.Б., Сутковий В.Л., Філіпенко Т.М.)
Додано
17 травня
Переглядів
68
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку