ПРАВИЛА ГРИ У ФУТБОЛ 2018/2019

Про матеріал
ПРАВИЛА ГРИ У ФУТБОЛ 2018/2019 Завдання для самостійної роботи студентів для наступних дисциплін: "Футбол з методикою викладання"; "Теорія та методика викладання спортивних та рухливих ігор (футбол)", "Спортивно-педагогічне вдосконалення (футбол)"
Перегляд файлу

ПРАВИЛА ГРИ У ФУТБОЛ 2018/2019

 

Правило 1. Поле для гри

 

  1. Поверхня поля

Поле для гри повинно бути повністю природним або, якщо дозволяє регламент змагань, покриття поля повинно бути повністю штучним, за винятком  випадків, коли регламент змагань дозволяє застосувати інтегроване поєднання штучних та природних матеріалів (гібридна система).

Штучне покриття має бути зеленого кольору.

Якщо штучне покриття використовується в матчах змагань між збірними командами національних футбольних асоціацій-членів ФІФА або в матчах міжнародних клубних змагань, покриття має відповідати вимогам Програми якості ФІФА для футбольних газонів або Стандарту проведення міжнародних матчів за виключенням випадків, коли IFAB надає особливий дозвіл.

 

  1. Розмітка поля

 

Поле для гри повинно мати форму прямокутника та розмічатися безперервними лініями, що повинні бути безпечними; якщо це безпечно, для розмітки натуральних полів дозволяється використовувати матеріал штучного поля (рис.1).

Ці лінії є частиною площ, які вони обмежують. Поле для гри має розмічатися тільки лініями, зазначеними Правилом 1. Дві довгі лінії, що обмежують поле, називаються боковими лініями. Дві коротші лінії називаються лініями воріт.

Поле для гри розділяється на дві половини за допомогою середньої лінії, яка з’єднує середні точки двох бокових ліній.

Посередині середньої лінії розташована центральна позначка. Навколо неї проводиться коло радіусом 9,15 м (10 ярдів).

За межами поля для гри, на відстані 9,15 м (10 ярдів) від дуги кутового сектору та під прямим кутом до ліній воріт і бокових ліній можна зробити позначки

Ширина всіх ліній має бути однаковою, не більше 12 см (5 дюймів). Лінії воріт мають бути такої ж ширини, як стійки та поперечина воріт.

При використані штучного покриття, дозволяється наносити інші лінії за умови, що вони будуть іншого кольору, будуть чітко та помітно відрізнятись від ліній, що використовуються в футболі.

 

Рис.1. Розмітка футбольного поля

 

Гравець, який робить ногою заборонені розмітки на полі для гри, повинен бути попереджений за неспортивну поведінку. Якщо арбітр помітить, що це відбувається під час матчу, гравець попереджається, коли м’яч вийде з гри.

3. Розміри

Довжина бокової лінії має бути більше довжини лінії воріт.

 Довжина (бокова лінія): мінімум 90 м (100 ярдів) максимум 110 м (130 ярдів ).

 Довжина (лінія воріт): мінімум 45 м (50 ярдів) максимум 90 м (100 ярдів).

4. Розміри для міжнародних матчів

 Довжина (бокова лінія): мінімум 100 м (100 ярдів) максимум 110 м (120 ярдів).

 Довжина (лінія воріт): мінімум 64 м (70 ярдів) максимум 75 м (80 ярдів)).

Регламенти змагань можуть визначати довжину лінії воріт та бокової лінії в межах зазначених вище розмірів.

5. Площа воріт

Під прямим кутом до лінії воріт на відстані 5,5 м (6 ярдів) від внутрішньої сторони кожної стійки воріт проводяться дві лінії. Ці лінії заглиблюються  в поле для гри на 5,5 м (6 ярдів) та з’єднуються лінією, що наноситься паралельно до лінії воріт. Площа, що обмежена цими лініями та лінією воріт, є площею воріт.

6. Штрафна площа

Під прямим кутом до лінії воріт на відстані 16,5 м (18 ярдів) від внутрішньої сторони кожної стійки воріт проводяться дві лінії. Ці лінії заглиблюються в поле для гри на 16,5 м (18 ярдів) та з’єднуються лінією, що наноситься паралельно до лінії воріт. Площа, що обмежена цими лініями та лінією воріт, є штрафною площею.

Площа, що утворена цими лініями та лінією воріт, є штрафна площа.

У межах кожної штрафної площі на відстані 11 м (12 ярдів) від середньої точки між стійками воріт відмічається 11-метрова позначка.

За межами штрафної площі, від центру кожної 11-метрової позначки проводиться дуга кола радіусом 9,15 м (10 ярдів).

7. Кутова площа

Кутова площа позначається дугою радіусом 1 м (1 ярд) від кожного кутового флагштока, що наносяться у межах поля для гри.

 

 

8. Флагштоки

Флагшток не нижче 1,5 м (5 футів) з незагостреною верхівкою та полотнищем повинен бути встановлений в кожній кутовий площі.

Флагштоки з полотнищем також можна встановлювати навпроти кожного кінця середньої лінії на відстані, принаймні, 1 м (1 ярд) від бокової лінії.

9. Технічна площа

Застосування технічної площі передбачено в матчах, що проводяться на стадіонах з визначеними місцями для розміщення офіційних представників команд, запасних та замінених гравців з дотриманням умов наведених нижче:

• технічна площа може виступати тільки на 1 м (1 ярд) по обидві сторони від визначеної лави запасних гравців та має бути розташована

 для визначення меж технічної площі має бути використана спеціальна розмітка

 кількість осіб, яким дозволяється знаходитись в технічній площі, визначається регламентом змагань

• особи, що знаходяться в технічній площі:

• визначаються перед початком матчу згідно регламенту змагань

• мають поводити себе відповідним чином

 не мають права залишати межі технічної площі за винятком особливих обставин, наприклад, фізіотерапевт/лікар виходить на поле для гри, з дозволу арбітра, щоб надати допомогу травмованому гравцю

 одночасно тільки одна особа має право надавати тактичні інструкції з технічної площі

Ворота

Ворота повинні розташовуватись посередині кожної лінії воріт.

Ворота складаються з двох вертикальних стійок, розташованих на однаковій відстані від кутових флагштоків та з’єднаних угорі горизонтальною поперечиною (рис.2).

Відстань між внутрішніми сторонами стійок дорівнює 7,32 м (8 ярдів), а нижній край поперечини знаходиться на відстані 2,44 м (8 футів) від поля.

Стійки воріт відносно лінії воріт мають бути розташовані відповідно до поданих нижче схем (рис 2).

Стійки та поперечина мають бути виготовлені з затвердженого матеріалу. Вони повинні мати геометричну форму квадрату, прямокутника, круга або еліпса, вони також повинні бути безпечними для гравців.

 

 

Рис.2. Футбольні ворота та стійки воріт

 

Стійки та поперечина мають бути білого кольору та однакової ширини та товщини, що не повинні перевищувати 12 см (5 дюймів).

Якщо поперечину було зміщено або зламано, арбітр зупиняє гру, доки поперечина не буде відремонтована або встановлена на своє місце. Якщо поперечину неможливо відремонтувати, арбітр припиняє матч.

Поперечину не можна замінити мотузкою або будь-яким гнучким або небезпечним матеріалом. Гра поновлюється «спірним м’ячем».

Сітки можуть бути прив’язані до воріт та поля за воротами; вони повинні бути належним чином закріплені та не заважати діям воротаря.

Безпека

Ворота (в тому числі переносні ворота) мають бути надійно закріплені на полі.

11. Технологія лінії воріт (GLT)

З метою підтримки рішення арбітра, щоб перевірити, чи був забитий гол, можуть бути застосовані системи GLT.

У випадках застосування GLT, дозволяється здійснювати модифікацію каркасу воріт відповідно до вимог Програми якості ФІФА щодо систем GLT та Правил гри. Застосування систем GLT повинно бути обумовлене в регламенті змагань.

 

Правило 2. М’яч

 

1. Якість та дані (параметри)

Всі м’ячі повинні:

 бути сферичної форми

 виготовлені з придатного матеріалу

 мати довжину кола (окружність) між 70 см (28 дюймів) та 68 см (27 дюймів)

 мати вагу між 450 г (16 унцій) та 410 г (14 унцій) перед початком матчу

 мати тиск у межах 0,6 – 1,1 атмосфери (600 – 1,100 г/см2) на рівні моря (8,5 фунта/кв дюйм – 15,6 фунта/кв дюйм)

На всіх м’ячах, що використовуються у матчах офіційних змагань, організованих під егідою ФІФА або конфедерацій, повинно бути нанесене одне з наступних маркувань (рис.3):

 

Рис 3. Маркування для футбольних м’ячів

 

Кожне маркування підтверджує проведення офіційного тестування та відповідність конкретним технічним вимогам даної марки на додаток до мінімальних вимог, зазначених Правилом 2, та має бути затверджене IFAB.

Установи, що проводять тестування, підлягають затвердженню з боку ФІФА.

У випадках застосування технології лінії воріт (GLT), на м’ячах з інтегрованою технологією повинно бути нанесене одне з зазначених вище маркувань якості.

В змаганнях національних футбольних асоціацій можуть застосовуватись м’ячі з одним із таких маркувань.

На всіх м’ячах, що використовуються у матчах офіційних змагань, організованих під егідою ФІФА, конфедерацій або національних футбольних асоціацій, на м’ячах не дозволяється розміщення жодної комерційної реклами, за винятком логотипу/емблеми змагання, організатора змагання та торгової марки авторизованого виробника.

В регламенті змагання можуть бути зазначені обмеження розмірів та кількості таких маркувань.

2. Заміна непридатного м’яча

Якщо м’яч став непридатним

 слід зупинити гру та

 поновити гру «спірним м’ячем» у тому місці, де було зафіксовано непридатність попереднього м’яча

Якщо м’яч став непридатним при виконанні початкового удару, удару від воріт, кутового удару, штрафного/вільного удару, 11-метрового удару або вкидання м’яча з-за бокової лінії, удар або вкидання м’яча з-за бокової лінії слід повторити.

Якщо м’яч став непридатним при виконанні 11-метрового удару або серії ударів з 11-метрової позначки в той момент, коли він зрушився з місця та перш ніж його торкнеться гравець або він потрапить у поперечину або стійку воріт, то 11-метровий удар слід повторити.

Не дозволяється міняти м’яч під час матчу без дозволу арбітра.

3. Додаткові м’ячі

Додаткові м’ячі, що відповідають вимогам Правила 2, можуть бути розміщені навколо поля для гри, їх використання контролює арбітр.

 

 Правило 3. Гравці

 

1. Кількість гравців

У матчі беруть участь дві команди, у кожній з яких не більше одинадцяти гравців. Один з гравців повинен бути воротарем. Гру не дозволяється розпочинати або продовжувати, якщо в одній з команд виявиться менше семи гравців.

Якщо в команді менше семи гравців, тому що один або декілька гравців навмисно залишили поле для гри, арбітр не зобов’язаний зупиняти гру і може бути застосована перевага, але гру не дозволяється поновлювати після того, як м’яч вийде з гри, якщо в команді відсутня мінімальна кількість з семи гравців.

Якщо в регламенті змагання зазначено, що всі гравці та запасні гравці повинні бути внесені до рапорту арбітра перед початком гри, а на поле виходить менше одинадцяти гравців, тільки гравці та запасні гравці, зазначені в рапорті арбітра, можуть взяти участь у матчі після прибуття.

 

2. Кількість замін

 

Офіційні змагання

Кількість замін, до максимум п’яти, яку можна використовувати в будь-якому матчі офіційних змагань будуть визначати ФІФА, конфедерації або національні футбольні асоціації за виключенням змагань серед основних складів чоловічих та жіночих команд клубів вищого рівня або головних національних збірних «А», в яких дозволяється заміна не більше трьох гравців.

В регламенті змагань повинно бути зазначено наступне:

 кількість запасних, яка може бути заявлена, від трьох до, максимум, дванадцяти;

 чи може бути використана одна додаткова заміна в тому випадку, якщо матч перейшов до фази додаткового часу (незважаючи на те, чи вичерпала вже, чи ні, команда кількість дозволених замін).

 

 

Інші матчі

В матчах національних збірних «A» можуть бути заявлені максимум дванадцять запасних гравців, з яких для проведення самих замін можна використати максимум шість.

В усіх інших матчах дозволяється проводити більшу кількість замін, якщо:

 команди досягли домовленості про максимальну кількість;

• арбітр поінформований до початком матчу.

Якщо арбітр не проінформований або якщо команди не дійшли згоди перед початком матчу, кожна команда має право на проведення максимум шести замін.

Зворотні заміни

За умови згоди національної футбольної асоціації, конфедерації або ФІФА, застосування зворотних замін дозволено лише у змаганнях серед юнаків, ветеранів, осіб з обмеженими можливостями та у масовому футболі.

3. Процедура заміни

Прізвища запасних гравців мають бути надані арбітру перед початком матчу. Будь-який запасний гравець, не наданий до цього часу, не має права брати участь у матчі.

Для заміни гравця запасним гравцем, повинні бути виконані такі умови:

 арбітр має бути поінформований про намір проведення заміни;

 гравець, якого замінюють, отримує дозвіл арбітра залишити поле для гри, за виключенням випадків, коли він вже знаходився за його межами;

 гравець, якого замінюють, не зобов’язаний залишати поле на середній лінії і не має права брати участь у подальшій грі, за винятком випадків, коли дозволяється застосовувати зворотні заміни;

 якщо гравець, якого мають замінити, відмовляється залишити поле, гра не зупиняється;

Запасний гравець виходить на поле тільки:

 під час зупинки гри;

 на середній лінії;

 після того, як гравець, якого він замінює, залишив поле;

 за сигналом арбітра.

Заміна вважається завершеною, коли запасний гравець виходить на поле; з цього моменту, гравець, якого замінили, стає заміненим гравцем, а запасний гравець стає гравцем і може поновлювати гру.

Повноваження арбітра поширюються на замінених та запасних гравців незалежно від того, чи беруть вони участь у грі, чи ні.

 

4. Зміна воротаря

Будь-який з гравців на полі може помінятися місцями з воротарем, якщо:

• арбітр був заздалегідь поінформований про таку зміну;

• зміна відбувається під час зупинки гри.

5. Порушення та санкції

Якщо заявлений запасний гравець починає гру замість заявленого гравця, а арбітр не поінформований про таку заміну:

 арбітр дозволяє заявленому запасному гравцю продовжувати гру;

 дисциплінарні санкції до заявленого запасного гравця не застосовуються;

 заявлений гравець стає заявленим запасним гравцем;

 кількість визначених замін для такої команди не скорочується;

 арбітр доповідає про інцидент у відповідні інстанції.

Якщо заміна проводиться під час перерви між таймами або перед початком додаткового часу, процедура має бути завершена до поновлення гри. Якщо арбітра не було проінформовано, такий запасний гравець може продовжувати гру, дисциплінарні заходи не застосовується, про цей факт повідомляють у відповідні органи.

Якщо гравець міняється місцями з воротарем без дозволу арбітрів, арбітр:

 продовжує гру;

 попереджає обох гравців у найближчий момент, коли м’яч вийде з гри, але не у випадку, коли заміна відбулась під час перерви між таймами (включаючи додатковий час) або в проміжку між кінцем матчу та початком додаткового часу та/або серії одинадцятиметрових ударів.

У випадку будь-яких інших порушень:

 гравці отримують попередження;

 гра поновлюється вільним ударом з місця, де перебував м’яч на момент зупинки гри.

6. Вилучення гравців та запасних гравців

Гравець, що вилучений з поля:

 до подачі списку команди не може бути заявлений у будь-якій якості;

 після внесення до списку команди перед початком матчу може бути замінений заявленим запасним гравцем, якого потім не можна замінити; кількість визначених замін для такої команди не скорочується;

 після початку матчу не може бути замінений.

Заявлений запасний гравець, вилучений з поля до або після початку гри, не може бути замінений.

7. Зайві особи на полі для гри

Тренер та інші представники команд, внесені до рапорту (за винятком гравців або запасних гравців), вважаються офіційними представниками команди. Будь-яка особа, не внесена до рапорту арбітра в якості гравця, запасного гравця або офіційного представника команди, вважається сторонньою особою.

Якщо офіційний представник команди, запасний гравець, замінений або вилучений з поля гравець, або стороння особа виходить на поле, арбітр повинен:

 зупинити гру тільки, якщо ця особа втручається в гру;

 домогтися, щоб ця особа залишила поле, коли гра буде зупинена;

 вжити відповідні дисциплінарні заходи.

Якщо гра була зупинена, а втручання було з боку:

 офіційного представника команди, запасного гравця, заміненого або вилученого з поля гравця, гра поновлюється штрафним ударом або 11- метровим ударом;

 стороньої особи, гра поновлюється «спірним м’ячем».

Якщо м’яч летить у ворота і втручання не заважає захиснику зіграти в м’яч, арбітр зараховує гол, якщо він влучає у ворота (навіть якщо відбувся контакт з м’ячем), за виключенням тих випадків, коли м’яч потрапляє у ворота команди суперника.

8. Гравець за межами поля для гри

Якщо гравець, який потребує дозволу арбітра, щоб повернутись на поле для гри, повертається без дозволу, арбітр повинен:

 зупинити гру (але не одразу, якщо гравець не втручається в гру, або в дії офіційної особи матчу, або якщо можна застосувати «принцип переваги»);

 попередити гравця за вихід на поле без дозволу.

Якщо арбітр зупиняє гру, він повинен поновити її:

 штрафним ударом з місця, де відбулось втручання;

 вільним ударом з місця, де знаходився м’яч у момент зупинки гри якщо не було втручання.

Гравець, який перетинає обмежувальні лінії в рамках ігрового руху, не здійснює порушення.

9. Зарахування голу за присутності зайвої особи на полі для гри

Якщо після забитого голу та перед поновленням гри арбітр розуміє, що на полі для гри була присутня зайва особа, коли гол було забито:

 арбітр повинен не зараховувати гол, якщо зайва особа була:

 гравцем, запасним гравцем, заміненим гравцем, вилученим гравцем або офіційним представником команди, яка забила гол, гра поновлюється штрафним ударом з місця, в якому була зайва особа;

 стороння особа, яка втрутилась в гру, за виключенням тих випадків, коли взяття воріт було спричинено за умов, що зазначені вище у розділі «зайві особи на полі для гри», гра поновлюється «спірним м’ячем».

 арбітр повинен зарахувати гол, якщо зайва особа була:

 гравцем, запасним гравцем, заміненим гравцем, вилученим гравцем або офіційним представником команди, яка пропустила м’яч у власні ворота;

 стороння особа, яка не втручалась в гру.

В усіх випадках арбітр повинен змусити зайву особу залишити межі поля.

Якщо після взяття воріт та після поновлення гри, арбітр розуміє, що на полі для гри була присутня зайва особа на момент взяття воріт, зарахування голу не може бути скасовано. Якщо зайва особа не залишає межі поля, арбітр повинен:

 зупинити гру

 змусити зайву особу залишити межі поля

 поновити гру «спірним м’ячом» або штрафним/вільним ударом, в залежності від обставин Арбітр повинен доповісти про інцидент у відповідні інстанції.

10. Капітан команди

У капітана команди немає особливого статусу або привілеїв, але має певну ступінь відповідальності за поведінку команди.

 

Правило 4. Екіпірування Гравців

 

  1. Безпека.

Гравець не повинен використовувати обладнання/у своїй екіпіровці або носити будь-що, що становить небезпеку.

Всі ювелірні вироби (намиста, кільця, браслети, сережки, шкіряні або гумові пов’язки, тощо.) заборонені та повинні бути зняті. Заборонено закривати тейпом ювелірні вироби.

Перед початком матчу, перед виходом на поле, гравці та запасні гравці повинні пройти перевірку. Якщо гравець носить або використовує заборонені / небезпечні предмети/обладнання або ювелірні вироби, арбітр повинен наказати гравцю:

 зняти предмет

 залишити поле під час наступної зупинки гри, якщо гравець не може або не хоче виконувати вказівки Гравець, який відмовляється виконувати вказівки або знову носить заборонені предмети, повинен бутити попередженим.

2. Обов’язкові предмети екіпіровки:

До обов’язкових предметів екіпіровки гравця входять такі окремі предмети:

 футболка з рукавами;

 шорти;

 гетри – стрічка або подібний будь-який матеріал, що накладається або одягається зверху, повинен бути такого самого кольору, як і та частина гетрів, на яку його накладають або яку він перекриває;

 щитки – повинні бути виготовлені з такого матеріалу, що забезпечує надійний ступінь захисту та вони повинні бути прикриті гетрами;

 взуття.

Воротарі можуть одягати тренувальні штани.

Якщо гравець випадково втрачає бутсу або щиток, він повинен якнайшвидше повернути їх на місце але не пізніше ніж, коли м’яч вийде з гри; якщо перед цим гравець грає у м’яч та/або забиває його у ворота, гол зараховується.

3. Кольори

Форма двох команд має відрізнятися за кольором одна від одної та від форми офіційних осіб матчу

Форма кожного воротаря має відрізнятися за кольором від форми інших гравців та офіційних осіб матчу

Якщо колір футболок двох воротарів однаковий і в жодного з них немає іншої футболки, арбітр дозволяє участь у грі Колір майок має бути однаковим з основним кольором рукава футболки; колір підтрусників / рейтузів має бути однаковим з основним кольором шортів або нижньої частини шортів (облямівки) – у гравців однієї команди колір майок та підтрусників/рейтузів повинен бути однаковим.

4. Інша екіпіровка (обладнання)

Гравцям можна користуватися безпечною захисною екіпіровкою, як наприклад головні убори, маски, наколінники та налокітники, виготовлені з м’яких легких матеріалів, що мають прокладки, а також головними уборами воротарів та спортивними окулярами.

Головні убори

У випадках користування головними уборами (за виключенням кепок воротарів), вони повинні:

 бути чорного кольору або основного кольору футболки (за умови, що гравці однієї команди користуються головними уборами однакового кольору);

 відповідати професійному вигляду екіпіровки гравців;

 не кріпитись до футболки;

 не бути небезпечними для гравця, який користується ними, або будь-якого іншого гравця (наприклад, механізм відкривання/закривання навколо шиї);

 не мати жодної частини, яка б виступала на поверхні (виступають назовні).

Електронний зв’язок

Гравцям (включаючи запасних/замінених та вилучених гравців) не дозволяється носити/використовувати електронне/комунікаційне обладнання (за виключенням коли дозволяються EPTS). Не забороняється використання офіційними представниками команд будь-яких типів електронних систем зв’язку, за виключенням випадків, коли це безпосередньо пов’язано із здоров’ям гравця або безпекою або у цілях, пов’язаних із тактичними діями/тренерськими настановами, але використовуватись може лише малогабаритне, мобільне, ручне обладнання (наприклад, мікрофон, навушник, вушний вкладиш, мобільний телефон/смартфон, розумні часи, планшет, портативний комп’ютер). Офіційний представник команди, який використовує недозволене обладнання або демонструє неналежну поведінку в результаті використання електронного або комунікаційного обладнання, повинен бути вилучений з технічної площі.

5. Гасла, заяви, зображення та реклама

На екіпіровці не повинно бути жодних політичних, релігійних або персональних гасел, заяв або зображень. Гравці не повинні демонструвати натільну білизну з політичними, релігійними або персональними гаслами, заявами або зображеннями, або іншою рекламою, за винятком логотипу виробника. За порушення організатор змагань, національна футбольна асоціація або ФІФА застосовує покарання до гравця та/або команди.

6. Порушення та санкції

У випадку будь-якого порушення цього Правила гру не потрібно зупинятиі гравцю:

 арбітр наказує залишити поле, щоб привести до належного вигляду свою екіпіровку

 потрібно залишити поле, коли гра зупиниться, за виключенням випадку, коли екіпіровку вже було приведено до належного вигляду

Гравець, який залишає поле, щоб привести в порядок або змінити свою екіпіровку, повинен:

 бути перевіреним офіційною особою матчу на предмет екіпіровки перш, ніж він отримає дозвіл повернутися на поле

 повернутися на поле лише з дозволу арбітра (який може бути наданий під час гри).

Гравець, який повертається на поле без дозволу арбітра, повинен бути попередженим, а якщо гра зупинена, щоб винести попередження, призначається вільний удар з місця, де був м’яч на момент зупинки гри, за виключенням тих випадків, коли відбулось втручання і тоді, у цьому випадку, призначається штрафний удар (або одинадцяти метровий удар) з місця, у якому сталось таке втручання.

 

 Правило 5. Арбітр

 

1. Повноваження арбітра

Кожний матч контролюється арбітром, який має виняткові повноваження щодо забезпечення дотримання Правил гри в матчі.

2. Рішення арбітра

Арбітр повинен приймати рішення в силу своїх можливостей відповідно до Правил гри та «духу гри» на підставі власної думки, маючи право діяти на власний розсуд в межах Правил гри.

Рішення арбітра за всіма фактами, пов’язаними з грою, включаючи зарахування або не зарахування голу та результат матчу, є остаточними.

Рішення арбітра, та всіх інших офіційних осіб матчу, повинні завжди виконуватися.

Арбітр не може змінити рішення, зрозумівши, що воно помилкове, або за порадою іншої офіційної особи матчу, якщо гру було поновлено або арбітр подав сигнал про закінчення першого або другого тайму (включаючи тайми додаткового часу) та залишив поле для гри або завершив матч.

Якщо арбітр втратив дієздатність, гра може тривати під контролем інших офіційних осіб матчу до найближчого моменту, коли м’яч вийде з гри.

3. Права та обов’язки

Арбітр:

 забезпечує дотримання Правил гри

 контролює матч у взаємодії з іншими офіційними особами матчу

 здійснює хронометраж, робить нотатки щодо подій матчу та надає рапорт у відповідні організації, включаючи інформацію про дисциплінарні санкції та будь-які інші інциденти, що відбулися до, під час або після матчу

 контролює та/або подає сигнали про поновлення гри

Перевага

 не зупиняє гру тоді, коли було скоєне порушення, а команда, проти якої воно було здійснено, отримує вигоду, та, якщо застосована перевага не була реалізована, карає за таке порушення одразу або впродовж декількох секунд після цього.

Дисциплінарні заходи

 коли одночасно скоєно більше одного порушення, карає за більш серйозне порушення з точки зору санкції, поновлення, фізичної жорстокості та тактичного впливу;

 застосовує дисциплінарні санкції до гравців за скоєння порушень, які заслуговують на попередження або вилучення з поля;

 має право застосувати дисциплінарні заходи з моменту виходу на поле для гри, для проведення інспектування перед початком матчу і до виходу з поля для гри після завершення матчу (включаючи виконання серії 11- метрових ударів). Якщо, до виходу на поле для гри до початку матчу, гравець скоїв порушення, яке заслуговує на вилучення з поля, арбітр має право заборонити порушнику приймати участь у грі (див. Правило 3.6); арбітр повинен вказати у рапорті про будь-яку іншу неналежну поведінку;

 має право пред’явити жовту або червону картку та, де це дозволено регламентом змагань, тимчасово відстороняти гравця, з моменту виходу на поле для гри на початку матчу і до завершення матчу, включаючи перерву між таймами, протягом додаткового часу і виконання серії 11-метрових ударів;

 застосовує заходи до офіційних представників команди, що діють неналежним чином, і може вилучити їх з поля для гри та території безпосередньо навколо поля, до офіційного медичного працівника команди, який скоїв порушення, що заслуговує відсторонення, може залишитись, якщо в команді немає іншого медичного працівника, та надавати медичну допомогу гравцю, якщо він її потребує;

 діє за порадою інших офіційних осіб матчу щодо інцидентів, які не бачив.

Травми

 не зупиняє гру, доки м’яч не вийде з гри, якщо гравець отримує незначну травму;

 зупиняє гру, якщо гравець отримує серйозну травму, та забезпечує його евакуацію з поля для гри. Травмованому гравцю не можна надавати допомогу на полі і він може повернутись тоді, коли гру було поновлено;

 якщо м’яч перебуває у грі, гравець повинен повернутися на поле з бокової лінії, але якщо м’яч не перебуває у грі, він може зробити це з будь-якої обмежувальної лінії. З вимоги залишити поле для гри винятками є лише наступні випадки, коли:

 воротар отримує травму;

 відбувається зіткнення воротаря з гравцем і вони потребують негайної допомоги;

 відбувається зіткнення гравців однієї команди і вони потребують негайної допомоги;

 відбулося серйозне пошкодження;

 гравець отримує травму в результаті фізичного порушення, за яке арбітр виносить супернику попередження або вилучає його з поля (наприклад, нерозважливе або серйозне ігрове порушення), якщо оцінка/надання допомоги відбувається швидко;

 забезпечує, щоб будь-який гравець, у якого кровоточить рана, залишив поле. Гравець може повернутися на поле тільки за сигналом арбітра, який має переконатися, що кровотечу зупинено і на екіпіровці немає крові;

 якщо арбітр дозволив лікарям та/або санітарам з ношами вийти на поле, гравець повинен залишити поле на ношах або самостійно. Гравець, який не виконує вказівку арбітра, має отримати попередження за неспортивну поведінку;

 якщо арбітр вирішить попередити або вилучити з поля травмованого гравця, який має залишити поле для отримання допомоги, картку треба пред’явити перш ніж гравець залишить поле;

 якщо арбітр не зупинив гру з іншої причини, або якщо травма була отримана не в результаті порушення, гра поновлюється «спірним м’ячем».

Зовнішнє втручання

 арбітр зупиняє, тимчасово призупиняє або припиняє матч у випадку будь-яких порушень або зовнішнього втручання, наприклад, якщо:

 освітлення є неналежним;

 кинутий глядачем предмет потрапляє в офіційну особу матчу, гравця або офіційного представника команди, арбітр може не зупиняти матч, або зупинити, тимчасово призупинити або припинити в залежності від ступеня серйозності інциденту;

 глядач дає свисток, який став фактом втручанням у гру - гра зупиняється і поновлюється спірним м’ячом;

• зайвий м’яч, інший предмет або тварина потрапляє на поле для гри під час матчу, арбітр повинен:

 зупинити гру (та поновити спірним м’ячем) тільки якщо це впливає на гру шляхом втручання в неї, за виключенням тих випадків, коли м’яч летить у ворота і таке втручання не заважає захиснику зіграти в м’яч, гол зараховується, якщо м’яч потрапляє у ворота (навіть якщо стався контакт із м’ячем), за виключенням тих випадків, якщо м’яч потрапляє у ворота команди суперника;

 продовжувати гру, якщо це втручання не впливає на гру, і прибрати зайвий м’яч або інше при першій нагоді;

 не дозволяти особам, які не мають дозволу, виходити на поле для гри.

4. Відео Асистенти Арбітра (ВАА)

Застосування відео асистентів арбітрів (ВАА) дозволено лише за умови, що організатори матчу/змагання виконали вимоги протоколу ВАА , вимоги щодо застосування цієї системи (як це вказано у посібнику ВАА) і отримали письмовий дозвіл від IFAB та ФІФА. Відео асистент арбітра (ВАА) може допомагати арбітру лише у випадках із явною та очевидною помилкою або у випадках із важливими непоміченими епізодами, що пов’язані із наступним:

 гол /немає голу;

 був/не був 11-метровий удар;

 пряма червона картка (але не через отримання другого попередження);

 помилкова ідентифікація, коли арбітр виносить попередження або вилучає не того гравця команди, що скоїла порушення Допомога з боку Відео Асистента Арбітра (ВАА) буде полягати у перегляді повтору (-ів) епізоду. Арбітр приймає остаточне рішення, яке може ґрунтуватись навіть лише на інформації, що була отримана від ВАА та/або на підставі безпосередньо переглянутого арбітром змонтованого відеоматеріалу повтору (перегляд на полі).

За виключенням важливого непоміченого епізоду, арбітр (і коли це доречно - польові офіційні особи матчу) повинен завжди приймати рішення (включаючи рішення не карати за можливе порушення); це рішення є незмінним, за виключенням того випадку, коли це було явною та очевидною помилкою.

Перегляд після поновлення гри

Якщо гру було зупинено та поновлено, арбітр має право здійснити перегляд і застосувати відповідну дисциплінарну санкцію лише у випадку із помилковою ідентифікацією або порушення, що заслуговує на можливе вилученням, і яке пов’язане із агресивною поведінкою, плюванням, кусанням або застосуванням надзвичайно агресивного, образливого та/або лайливого жесту (-ів).

5. Екіпіровка арбітра

Обов’язкові предмети екіпіровки:

Обов’язкові предмети екіпіровки (обладнання) арбітра:

 свисток (свистки);

 годинник (-и);

 червоні та жовті картки;

 блокнот (або інший засіб для ведення нотаток стосовно матчу).

Інша екіпіровка (обладнання)

Арбітрам може бути дозволено користуватися:

 засобами зв’язку з іншими офіційними особами матчу – прапорці з зумером/коротким аудіо сигналом, гарнітура, тощо;

 електронними системами та системами спостереження (EPTS) або іншим обладнанням моніторингу фізичного стану.

Арбітрам та іншим польовим офіційним особам матчу заборонено носити будь-які ювелірні вироби або користуватися будь-яким іншими електронними пристроями, включаючи камери.

6. Сигнали арбітра

Дивіться у графіках затверджені сигнали арбітра (рис. 4).

На додаток до чинного сигналу арбітра «двома руками» для позначення переваги, зараз дозволяється застосовувати подібний сигнал «однією рукою» тому, що арбітрам не завжди легко бігти, подаючи сигнал обома руками.

Мова жестів

Мова жестів є способом, яким арбітр користується, щоб контролювати матч, продемонструвати повноваження і самоконтроль.

Свисток

Свисток потрібний, щоб розпочати гру, зупинити гру, для виконання штрафного/вільного або 11-метрового удару, в кінці кожного тайму, поновити гру, для виконання штрафних/вільних ударів, коли потрібне дотримання відповідної відстані, для виконання 11-метрових ударів, попередження або вилучення з поля, травми, проведення заміни.

 

 

 

 

Рис. 4. Сигнали арбітра

 

 

7. Відповідальність офіційних осіб матчу

Арбітр або інша офіційна особа матчу не несе відповідальності за:

 будь-яку травму, отриману гравцем, офіційним представником або глядачем;

 будь-яку шкоду, завдану будь-якому майну;

 будь-які інші збитки, що зазнала;

 будь-яка приватна особа, клуб, компанія, асоціація або інший органом, які є або можуть бути наслідком будь-якого рішення, прийнятого в межах Правил гри, або звичайних процедур, потрібних для організації, проведення та контролю матчу.

До таких рішень можуть бути віднесені наступні:

 що стан поля для гри або території навколо нього, або погодні умови дозволяють або не дозволяють провести матч;

 рішення не догравати (припинити) матч якою б не була причина щодо придатності обладнання футбольного поля і м’яча, що використовується під час матчу;

 зупиняти або ні через втручання глядачів або виникнення будь-яких проблем у секторах для глядачів;

 зупиняти або ні матч, щоб дати змогу евакуювати з поля травмованого гравця для надання йому допомоги;

 вимагати евакуації з поля травмованого гравця для надання йому допомоги;

 дозволити або заборонити гравцю носити певні елементи одягу або екіпіровки (обладнання);

 в межах компетенції арбітра, дозволити або заборонити присутність будь-яких осіб (в тому числі, офіційних представників команди або стадіону, співробітників охорони, фотографів або інших представників ЗМІ) поряд з полем для гри;

 будь-які інші рішення, прийняті відповідно до Правил Гри або в межах своїх обов’язків, передбачених регламентами ФІФА, конфедерації, національної футбольної асоціації, змагань або регламентом проведення матчу.

 

 Правило 6. Інші офіційні особи матчу

 

Інші офіційні особи матчу (два асистенти арбітра, четвертий арбітр, два додаткових асистенти арбітра та резервний асистент арбітра, відео ассистент арбітра (ВАА) та щонайменше один Помічник ВАА (ПВАА)) можуть бути призначені на матчі. Вони допомагають арбітру проводити матч відповідно до Правил Гри, але остаточне рішення завжди приймає арбітр.

Арбітр, асистенти арбітра, четвертий арбітр, додаткові асистенти арбітра та резервний асистент арбітра є польовими офіційними особами матчу.

ВАА та ПВАА є відеотехнічними офіційними особами матчу і вони, як це визначено IFAB, у відповідності до протоколу ВАА, допомагають арбітру.

Офіційні особи матчу в своїй роботі підпорядковуються арбітру. У випадку невиправданого втручання або неналежної поведінки, арбітр має право звільнити їх від виконання їхніх обов’язків та повідомити про це відповіді органи.

За виключенням резервного асистента арбітра, польові офіційні особи матчу допомагають арбітру у випадках порушень, які їм краще видно, ніж арбітру, та повинні повідомити у відповідні органи про будь-яку серйозну неналежну поведінку або інший інцидент, що трапився поза полем огляду арбітра та інших офіційних осіб матчу. Вони повинні консультуватися з арбітром та іншими офіційними особами матчу при складанні будь-якого рапорту.

Польові офіційні особи матчу допомагають арбітру інспектувати поле для гри, м’ячі та екіпіровку гравців (в тому числі, коли проблеми були усунені) та робити нотатки щодо часу, взяття воріт, неналежну поведінку, тощо.

В регламенті змагань має бути чітко зазначено, хто замінить офіційну особу матчу, яка не в змозі почати або далі виконувати свої обов’язки, та будь-які пов’язані з цим зміни. Зокрема, має бути зрозумілим, чи повинен четвертий арбітр або старший асистент арбітра або старший додатковий асистент арбітра замінити арбітра, якщо той не в змозі далі виконувати свої обов’язки.

1. Асистенти арбітра

Вони вказують, коли:

 м’яч повністю залишає межі поля та яка команда отримує право виконати кутовий удар, удар від воріт або вкидання м’яча;

 гравець у положенні «поза грою» може бути покараний;

 потрібно провести заміну;

 при виконанні 11-метрових ударів воротар рухається передчасно з лінії воріт до виконання удару по м’ячу та якщо м’яч перетинає лінію воріт;

 якщо призначені додаткові асистенти арбітра, асистент арбітра займає позицію на одній лінії з 11-метровою позначкою Асистент арбітра також контролює процедуру заміни Асистент арбітра може вийти на поле, щоб допомогти контролювати відстань 9,15 м (10 ярдів).

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 5. Сигнали асистента арбітра

 

2. Четвертий арбітр

Четвертий арбітр також допомагає:

 контролювати процедуру проведення замін;

 перевіряти екіпіровку гравця /запасного гравця;

 гравцю повернутися на поле після сигналу/дозволу арбітра;

 контролювати заміну м’яча;

 повідомляти про мінімальну компенсацію втраченого часу, яку призначає арбітр в кінці кожного тайму (включаючи додатковий час);

 повідомляти арбітра про неналежну поведінку будь-якої особи в технічній Площі.

3. Додаткові асистенти арбітра

Додаткові асистенти арбітра можуть вказати:

 коли м’яч повністю перетинає лінію воріт, включаючи епізоди з арахування голу;

 яка команда отримує право виконати кутовий удар або удар від воріт;

 при виконанні 11-метрових ударів, чи рухається воротар передчасно з лінії воріт до виконання удару по м’ячу та якщо м’яч перетинає лінію воріт.

4. Резервний асистент арбітра

Єдиним обов’язком резервного асистента арбітра є заміна асистента арбітра або четвертого арбітра, який не в змозі далі виконувати свої обов’язки.

5. Відеотехнічні офіційні особи матчу:

Відео асистент арбітра (ВАА) є офіційною особою матчу, який має право допомагати арбітру у прийнятті рішення, використовуючи змонтований відеоматеріал повтору, лише у випадку явної і очевидної помилки або важливого непоміченого епізоду, що пов’язаний із гол/не гол, був/не був 11-метровий удар, прямою червоною карткою (але не через отримання другого попередження) або у випадку із помилковою ідентифікацією, коли арбітр виносить попередження або вилучає не того гравця команди, яка скоїла порушення.

Помічник відео асистента арбітра (ПВАА) є офіційною особою матчу, який допомагає ВАА перш за все шляхом:

 спостереження телевізійного відеоматеріалу в той час, як ВАА зайнятий перевіркою або переглядом;

 ведення записів стосовно епізодів, пов’язаних із ВАА та вирішення будь-яких технічних або комунікаційних проблем;

 надання допомоги у спілкуванні ВАА із арбітром, особливо шляхом спілкування із арбітром в той час, як ВАА здійснює перевірку/ перегляд, наприклад, каже арбітру зупинити гру або почекати із поновленням гри тощо;

 ведення записів стосовно «втраченого» часу, коли поновлення гри затримується через перевірку або перегляд;

 передача інформації стосовно рішень, що мають відношення до ВАА, у відповідних матчах.

 

Правило 7. Тривалість матчу

 

1. Частини гри

Матч триває два однакових тайми по 45 хвилин кожний, хоча таку тривалість можна скоротити тільки за згодою між арбітром та двома командами до початку матчу і відповідно до регламенту змагання.

2. Перерва між таймами

Гравці мають право на перерву між таймами, тривалість якої не перевищує 15 хвилин та дозволено здійснювати короткотривалі зупинки гри (тривалість яких не повинна перевищувати однієї хвилини) для вживання води у перерві між таймами додаткового часу. В регламенті змагань має бути передбачена тривалість перерви між таймами, яка може бути змінена тільки за згодою арбітра.

3. Компенсація втраченого часу

В кожному таймі арбітр компенсує час, втрачений з наступних причин:

 проведення замін;

 визначення ступеня травм та/або транспортування травмованих гравців;

 затягування часу гри;

 дисциплінарні покарання;

 зупинки для вживання води (тривалість яких не повинна перевищувати однієї хвилини), або з інших причин медичного характеру, передбачені регламентом змагань;

 затримки, пов’язані із перевірками або переглядами ВАА;

 будь-яка інша причина, в тому числі будь-яка вважлива затримка із поновленням гри (наприклад, святкування голу).

На останній хвилині кожного тайму четвертий арбітр повідомляє про рішення арбітра щодо мінімального компенсованого часу. Арбітр може збільшити компенсований час, але не скоротити його.

Арбітр не повинен компенсувати помилковий хронометраж тривалості першого тайму, змінюючи тривалість другого тайму.

 

4. 11-метровий удар

У випадку призначення або повторення 11-метрового удару в кінці кожного з таймів, надається час для виконання цього удару.

 

5. Припинений матч

Припинений матч має бути зіграний повторно, якщо інше не визначено в регламенті змагань або організаторами.

 

Правило 8. Початок та поновлення Гри

 

Початковий удар є способом початку гри в обох таймах основного часу, в обох таймах додаткового часу та поновлення гри після зарахування голу.

Штрафні або вільні удари, 11-метрові удари, вкидання, удари від воріт та кутові удари є іншими способами поновлення гри (див. Правила 13 – 17).

«Спірний м’яч» є способом поновлення гри, коли арбітр зупиняє гру, а Правило не передбачає один з наведених вище способів.

Якщо відбувається порушення, коли м’яч не у грі, це не впливає на вибір способу поновлення гри.

 

1. Початковий удар

Процедура

 підкидається монета і команда, яка виграє жереб, отримує право вибирати ворота, які вона буде атакувати під час першого тайму;

 іншій команді надається право початкового удару;

 команда, яка виграє жереб, виконує початковий удар на початку другого тайму;

 у другому таймі команди міняються воротами та атакують ворота суперника;

 після зарахування голу, команда, яка пропустила м’яч, виконує початковий удар;

 

Перед виконанням кожного початкового удару:

 всі гравці за виключенням гравця, який виконує початковий удар, повинні розташовуватись на власних половинах поля;

 суперники команди, що виконує початковий удар, повинні розташуватися на відстані, принаймні 9,15 м (10 ярдів) від м’яча, доки він не ввійде у гру;

 м’яч має лежати нерухомо на центральній позначці;

 арбітр подає сигнал;

 м’яч ввійшов у гру, коли, після удару ногою, він очевидно рухається;

 гол може бути забитий у ворота суперника з початкового удару, якщо м’яч напряму потрапляє у ворота команди гравця, який виконував удар, призначається кутовий удар на користь суперника.

Порушення та санкції

Якщо гравець, що виконав початковий удар, вдруге торкнеться м’яча, перш ніж до нього торкнеться інший гравець, призначається вільний удар або, за навмисну гру руками, призначається штрафний удар.

У випадку будь-якого іншого порушення процедури виконання початкового удару, початковий удар повторюється.

 

2. Спірний м’яч

Процедура

Арбітр кидає м’яч у тому місці, де м’яч знаходився на момент зупинки гри, окрім випадків, коли гра була зупинена в той момент, коли м’яч знаходився в площі воріт. У цьому випадку арбітр кидає «спірний м’яч» на лінії, що обмежує площу воріт, паралельній до лінії воріт, у найближчій точці, до того місця, де перебував м’яч на момент зупинки гри.

М’яч вважається у грі в той момент, коли він торкається поля.

Будь-яка кількість гравців може брати участь у боротьбі за м’яч (в тому числі, воротарі); арбітр не може приймати рішення, хто саме може брати участь у боротьбі за м’яч, або щодо результату цієї боротьби.

Порушення та санкції

Розігрування «спірного м’яча» відбувається повторно, якщо:

 будь-який гравець доторкнувся до м’яча, перш ніж м’яч доторкнеться поля;

 м’яч залишає межі поля після того, як доторкнувся поля, але до нього не доторкнувся гравець;

Якщо після розіграшу «спірного м’яча», м’яч потрапляє у ворота і, при цьому його не торкнулось щонайменше двоє гравців, гра поновлюється:

 ударом від воріт, якщо м’яч потрапляє у ворота команди суперника;

 кутовим ударом, якщо м’яч потрапляє у власні ворота.

 

Правило 9. М’яч у грі та не у грі

 

1. Вихід м’яча з гри

Вважається, що м’яч вийшов з гри, коли:

 повністю перетнув лінію воріт або бокову лінію по землі або в повітрі;

 арбітр зупинив гру.

 

2. М’яч у грі

Вважається, що м’яч весь час знаходиться у грі, навіть коли потрапляє в офіційну особу матчу, відскакує від стійки воріт, поперечини або кутового флагштоку та залишається в межах поля.

 

Правило 10. Визначення результату матчу

 

1. Зарахування

Гол зараховується, коли м’яч повністю перетинає лінію воріт між стійками та поперечиною, за умови, що команда, яка забиває гол, не скоїла порушення.

 

 

Рис. 6. Зарахування голу

Якщо арбітр сигналізує про взяття воріт, перш ніж м’яч повністю перетнув лінію воріт, гра поновлюється «спірним м’ячем».

2. Команда-переможець

Команда, яка забила більшу кількість м’ячів, вважається переможцем.

Якщо обидві команди не забили жодного м’яча або забили однакову кількість м’ячів, матч слід вважати таким, що завершився внічию.

Коли за регламентом змагання потрібно визначити переможця після матчу, що завершується внічию, або двох матчів вдома і на виїзді, для визначення команди-переможця можуть бути передбачені тільки такі процедури:

 правило забитих м’ячів на виїзді;

 два рівних за часом тайми додаткового часу, тривалість кожного з яких не перевищує 15 хвили;

 серія 11-метрових ударів.

Дозволяється поєднання зазначених вище процедур.

 

3. Серія 11-метрових ударів

Серія 11-метрових ударів виконується після завершення матчу і, якщо інше не передбачено, застосовуються відповідні Правила гри.

 

Процедура

Перед початком виконання серії 11-метрових ударів

Якщо тільки немає інших перешкод (наприклад, стан поля для гри, безпека, тощо), арбітр застосовує жереб для визначення воріт, які будуть використані для виконання ударів.

Таке рішення може бути зміненим тільки з міркувань безпеки або якщо ворота або поверхня поля стає непридатною.

 Арбітр знову застосовує жереб, щоб визначити послідовність виконання ударів для команди-переможця жереба (першою чи другою);

 За винятком заміни, травмованого воротаря, який не взмозі продовжувати гру тільки гравці, присутні на полі або тимчасово відсутні на полі (травма, приведення свого екіпірування до належного вигляду, тощо) на момент завершення матчу, мають право виконувати удари;

 Кожна команда відповідає за визначення послідовності виконання ударів визначеними гравцями. Арбітра не інформують про таку послідовність;

 Якщо на момент завершення матчу та до або під час виконання ударів в одній команді виявиться більше гравців, ніж у суперника, кількість гравців цієї команди потрібно скоротити до кількості гравців у команді суперника. Арбітр має бути поінформований щодо прізвища та номера кожного виключеного гравця. Будь-який виключений гравець не має права виконувати удари (за винятком зазначеного нижче);

 Воротаря, який не в змозі далі виконувати свої функції до або під час виконання ударів, може бути замінено гравцем, якого було виключено задля зрівняння кількості гравців, або заявленим запасним гравцем, якщо власна команда не використала максимально дозволену кількість замін, але замінений воротар не може брати участь у подальшій грі та не має права виконувати удар;

 Якщо воротар вже виконав удар, то воротар, який його замінює, не має права виконувати удар до наступної серії ударів.

Під час виконання 11-метрових ударів

 Тільки гравці, що мають право, та офіційні особи матчу залишаються на полі для гри.

 Всі визначені гравці, за винятком гравця, який виконує 11-метровий удар, та двох воротарів, повинні перебувати в центральному колі.

 Воротар команди гравця, який виконує 11-метровий удар, повинен перебувати на полі, за межами штрафної площі, на лінії воріт, де вона з’єднується з лінією, що обмежує штрафну площу.

 Визначений гравець може помінятися місцями з воротарем.

 Удар вважається завершеним, коли м’яч зупиняється, виходить з гри або арбітр зупиняє гру за будь-яке порушення Правил, гравець, який виконує удар, не має права торкатися м’яча вдруге.

 Арбітр робить відповідні записи щодо виконання ударів.

 Якщо воротар скоїв порушення, внаслідок чого удар буде повторено, то він повинен бути попереджений.

 Якщо гравець, який виконує удар, карається за порушення, що було скоєно після того, як арбітр подав сигнал на виконання удару, то такий удар вважається нерезультативним, а цей гравець попереджається.

 Якщо обидва, воротар і гравець, одночасно скоюють порушення.

 Якщо удар не завершується взяттям воріт або м’яч було відбито, то удар повторюється і обидва гравця попереджаються.

 Якщо удар завершується взяттям воріт, гол не зараховується, удар вважається нерезультативним, а гравець, який виконував удар, попереджається.

 

Викладені нижче умови для обох команди, що виконують по п’ять ударів

 Команди виконують удари по черзі.

 Якщо, перш ніж обидві команди виконають по п’ять ударів, одна команда забила більше м’ячів, ніж суперник, хоча потрібно виконати п’ять ударів, виконання ударів припиняється.

 Якщо після виконання п’яти ударів обома командами, рахунок залишається нічийним, виконання ударів триває, доки одна з команд не забила більше м’ячів за умови виконання однакової кількості ударів.

 Кожний удар виконується іншим гравцем і всі визначені гравці повинні виконати по одному удару, перш ніж будь-який гравець зможе виконати другий удар.

 Зазначений вище принцип стосується будь-якої подальшої послідовності ударів, але команда може змінити послідовність гравців, які виконують удари.

 Виконання ударів не повинно затримуватись через гравця, який залишає поле для гри. Якщо гравець не повертається вчасно, щоб виконати удар, то його удар вважається виконаним, але нерезультативним (немає голу).

Заміни та вилучення під час виконання 11-метрових ударів

 Гравець, запасний або замінений гравець може отримати попередження або бути вилученим.

 Вилученого воротаря повинен замінити визначений гравець.

 Гравця, але не воротаря, який не в змозі далі виконувати свої функції, не дозволяється замінювати.

 Арбітр не повинен припиняти матч, якщо кількість гравців у команді скорочується і нараховує менше семи гравців.

 

 Правило 11. Поза грою

 

1. Положення «поза грою»

Перебування в положенні «поза грою» не вважається порушенням.

Гравець перебуває в положенні «поза грою», якщо:

 будь-яка частина його голови, тіла або ступні перебуває на половині поля суперника (за винятком середньої лінії);

 будь-яка частина його голови, тіла або ступні перебуває ближче до лінії воріт суперника, ніж м’яч та передостанній гравець команди суперника.

Руки всіх гравців, в тому числі воротарів, до уваги не беруться.

Гравець не перебуває в положенні «поза грою», якщо знаходиться на одному рівні з:

 передостаннім гравцем команди суперника або;

 двома останніми гравцями команди суперника.

2. Порушення положення «поза грою»

Гравець, який перебуває в положенні «поза грою» в момент гри у м’яч або його торкання (під «грою в м’яч» або «торканням», слід розуміти перший контакт з ним) з боку партнера по команді, карається тільки за участь в активній грі, тобто:

 втручається у гру, зігравши у м’яч або торкнувшись м’яча, який йому переадресував або якого останнім торкнувся партнер по команді, або

 втручається в дії суперника, тобто:

 заважає супернику зіграти або мати можливість зіграти м’ячем, явно перекриваючи поле зору супернику, або

 веде боротьбу з суперником за м’яч або

 очевидно намагається грати м’ячем, який знаходиться близько від нього, коли такі дії впливають на суперника, або

 виконує очевидну дію, що явно впливає на можливість суперника зіграти в м’яч, або

 отримує вигоду граючи м’ячем або втручаючись в дії суперника, коли він:

 відскочив або зрикошетив від стійки, поперечини воріт, офіційної особи матчу або від суперника;

 був свідомо відбитий суперником, рятуючи власні ворота від голу (сейв).

Вважається, що гравець, який, перебуваючи в положенні «поза грою», отримує м’яч від суперника, який свідомо зіграв у м’яч (за винятком ситуацій, коли суперник рятує свої ворота, навмисно відбиваючи м’яч (сейв)), не отримує вигоду.

«Відбитий м’яч» (сейв) - дії гравця, який будь-якою частиною тіла за винятком рук зупиняє або намагається зупинити м’яч, що летить у ворота або дуже близько до них (за виключенням воротаря у власній штрафній площі).

В ситуаціях, коли:

 гравець, який стоїть в/або виходить з положення поза грою, перебуває на траєкторії руху суперника і втручається в його рух до м’яча – це є порушенням поза грою в тому випадку, якщо це впливає на здатність суперника зіграти або вести боротьбу за м’яч; якщо гравець рухається, переміщуючись на траєкторію руху суперника та перешкоджає просуванню суперника (наприклад блокує суперника), то порушення повинно каратись у відповідності до Правила 12;

 проти гравця, який перебуває в положенні поза грою і який рухається до м’яча із наміром зіграти в нього, скоєно порушення (фол) до того, як він зіграв або намагався зіграти в м’яч, або вів за нього боротьбу із суперником, то карається порушення (фол) тому, що воно (порушення) мало місце до положення поза грою:

 порушення було скоєно проти гравця, який перебуває в положенні поза грою і який вже грає або намагається зіграти в м’яч, або веде за нього боротьбу із суперником, то карається порушення поза грою тому, що воно (поза грою) мало місце до боротьби, що містило порушення (фол).

3. Немає порушення

Порушення немає під час перебування «поза грою», якщо гравець отримує м’яч безпосередньо в результаті:

 удару від воріт;

 вкидання м’яча;

 кутового удару.

4. Порушення та санкції

У випадку порушення положення «поза грою», арбітр призначає вільний удар з того місця, де воно відбулося, включаючи власну половину поля команди гравця.

Гравець команди, що захищається, який залишив поле без дозволу арбітра, для визначення «поза грою» вважається таким, що перебуває на лінії воріт або на боковій лінії до наступної зупинки гри або доки команда, що захищається, не вибила м’яч зі своєї штрафної площі до середньої лінії. Гравець, який навмисно залишив поле для гри, повинен бути попереджений в наступний момент, коли м’яч вийде з гри. Гравець команди, що атакує може вийти або перебувати поза межами поля, щоб не брати активної участі у грі. Якщо гравець повертається на поле з лінії воріт та бере участь у грі до наступної зупинки гри або доки команда, що захищається, не вибила м’яч зі своєї штрафної площі до середньої лінії, для визначення «поза грою», вважається, що цей гравець перебуває на лінії воріт.

Гравець, який навмисно залишає поле для гри і повертається без дозволу арбітра, і якого не було покарано за порушення положення «поза грою», отримує вигоду і він повинен бути попередженим.

Якщо гравець команди, що атакує, стоїть нерухомо між стійками воріт і в глибині воріт, коли м’яч перетинає лінію воріт, гол має бути зарахованим за виключенням випадку, коли цей гравець порушує положення «поза грою» або Правило 12 – тоді гра поновлюється вільним або штрафним ударом.

 

Правило 12. Ігрові порушення (фоли) та неналежна поведінка

 

Штрафний та вільний удари, а також 11-метрові удари можуть бути призначені тільки у випадку скоєння порушення, коли м’яч перебуває у грі.

1. Штрафний удар

Штрафний удар призначається за будь-які з наступних порушень скоєних проти суперника, як вважає арбітр, через недбалість, нерозважливість або із застосуванням надмірної сили:

• напади;

• стрибки;

• удари або спроби вдарити ногою;

• поштовхи;

• удари або спроби вдарити (у тому числі удар головою);

• боротьба ногою за м’яч або єдиноборства;

• підніжки або спроби зробити підніжку.

Порушення, що містить контакт, карається штрафним або 11-метровим ударом.

 Недбалість – гравець діє або веде боротьбу необачно (необережно), поводить себе неуважно та необдумано, дисциплінарні санкції не застосовуються.

 Нерозважливість – гравець діє без огляду на безпеку або наслідки для суперника, повинен бути попередженим

 Застосування надмірної сили – гравець перевищує необхідне застосування сили та/або піддає (здоров’я) суперника небезпеці, повинен бути вилученим з поля

Штрафний удар призначається, якщо гравець скоює будь-яке з наступних порушень:

 навмисно грає рукою (за винятком воротаря в межах власної штрафної площі);

 затримує суперника;

 перешкоджання супернику за допомогою контакту;

 кусає або плює у будь-кого;

 кидає предмет у м’яч, суперника або офіційну особу матчу, або контактує з м’ячом предметом, що тримається у руці.

Дивіться також порушення Правила 3

Гра рукою в м’яч

Гра рукою означає навмисні дії гравця шляхом дотику до м’яча рукою або кистю.

Необхідно враховувати наступне:

 рух руки до м’яча (а не м’яча до руки);

 відстань між суперником і м’ячем (несподіваний м’яч);

 положення руки не обов’язково означає, що відбулося порушення.

Воротар, за межами власної штрафної площі, так само обмежений у грі руками, як і будь-який інший гравець. У власній штрафній площі, воротар не може бути винним у порушенні, пов’язаному з грою рукою, що призводить до призначення штрафного удару або будь-якого пов’язаного з цим покарання, але може бути покараним за порушення, пов’язане з грою рукою, що призводить до призначення вільного удару.

2. Вільний удар

Вільний удар призначається, якщо гравець:

 діє небезпечно;

 перешкоджає діям суперника без будь-якого контакту;

 демонструє незгоду, використовуючи образливі, зневажливі або непристойні слова та/або рухи, або інші образливі висловлювання;

 створює перешкоди воротарю, який намагається звільнитися від м’яча руками, або завдає удару, або намагається завдати удар по м’ячу, коли воротар вводить його у гру;

 скоює будь-яке інше порушення, не зазначене у Правилах, за яке арбітр зупиняє гру, щоб попередити гравця або вилучити його з поля.

Вільний удар призначається, якщо воротар у своїй штрафній площі скоює будь-яке з наступних порушень:

 контролює м’яч руками довше шести секунд перш, ніж звільнитись від нього;

 торкається м’яча руками, після того як:

 звільнився від м’яча і перш ніж інший гравець доторкнувся до м’яча;

 партнер по команді, стопою, навмисно спрямував м’яч воротарю;

 отримав м’яч безпосередньо після вкидання з-за бокової лінії партнером по команді.

Вважається, що воротар контролює м’яч, коли:

 м’яч перебуває між руками або між рукою та будь-якою поверхнею (наприклад, полем, власним тілом воротаря) або воротар доторкнувся до м’яча будь-якою частиною рук, за винятком ситуації, коли м’яч відскочив від воротаря або воротар відбив удар;

 м’яч перебуває на долоні простягнутої руки;

 б’є м’ячем об землю або підкидає його у повітря.

Супернику не можна вступати в єдиноборство з воротарем, який контролює м’яч руками.

Небезпечна гра

Небезпечною грою вважаються будь-які дії, за яких, в момент спроби зіграти у м’яч, вони (дії) загрожують травмою будь-кому (включаючи самого гравця) та перешкоджають супернику, який перебуває поблизу, зіграти в м’яч через страх отримання травми.

Удар ножицями або бісеклета дозволяється за умови, що це вважається безпечним для суперника.

Перешкоджання просуванню супернику за відсутності контакту

Перешкоджання просуванню суперника означає переміщення на траєкторію руху суперника, щоб перешкодити, заблокувати, уповільнити або змусити суперника змінити напрямок, коли м’яч не перебуває в межах ігрової відстані до будь-якого гравця.

Всі гравці мають право на свою позицію на полі для гри. Перебування на шляху суперника відрізняється від переміщення таким чином, щоб опинитися на шляху суперника.

Гравець може прикривати м’яч, займаючи позицію між суперником та м’ячем, якщо м’яч перебуває в межах ігрової відстані та суперника не затримують руками або тулубом. Якщо м’яч перебуває в межах ігрової відстані, суперник може у чесний спосіб нападати на гравця.

 

3. Дисциплінарні заходи

Арбітр має право застосовувати дисциплінарні заходи з моменту виходу на поле для гри, для інспектування до початку матчу та до виходу з поля після завершення матчу (включаючи 11-метрові удари).

Якщо, перед виходом на поле для гри до початку матчу, гравець скоїв порушення, що карається вилученням, арбітр має право заборонити порушнику приймати участь у матчі (див. Правило 3.6); арбітр повинен повідомити у рапорті про будь-яку іншу неналежну поведінку.

Гравець, який скоїв порушення, що карається попередженням або вилученням, на полі для гри або за його межами щодо суперника, партнера по команді, офіційного представника команди або будь-якої іншої особи, або порушення інших положень Правил гри, отримує покарання відповідно до характеру порушення.

Жовта картка застосовується для винесення попередження, а червона картка – для вилучення з поля.

Тільки гравцю, запасному або заміненому гравцю можна пред’явити червону або жовту картку.

Затримка поновлення гри з метою пред’явлення картки

Якщо арбітр вирішив попередити або вилучити з поля гравця, гра не повинна бути поновлена до винесення покарання.

 

 

Перевага

Якщо арбітр не зупиняє гру у випадку переваги в момент порушення, коли потрібно застосувати попередження / вилучення під час зупинки гри, таке попередження / вилучення треба застосувати, коли м’яч вийде з гри наступного разу, за винятком ситуацій, коли через наявність зриву очевидної гольової можливості, гравцю виноситься попередження за неспортивну поведінку.

Не бажано застосовувати «принцип переваги» у випадках серйозного ігрового порушення, агресивної поведінки або іншого порушення, що потребує другого попередження, за виключенням ситуації, за якої виникає очевидна гольова можливість. Арбітр повинен вилучити гравця з поля, коли м’яч вийде з гри наступного разу але якщо гравець грає у м’яч або веде єдиноборство / втручається в дії суперника, арбітр повинен зупинити гру, вилучити гравця з поля та поновити гру вільним ударом, за виключенням тих випадків, коли цей гравець скоїв будь-яке більш серйозне порушення.

Якщо захисник починає затримувати гравця, що атакує поза межами штрафної площі і продовжує робити це далі в межах штрафної площі, арбітр повинен призначити 11-метровий удар.

Порушення, що заслуговують попередження

Гравць отримує попередження за:

 затримку поновлення гри;

 прояв незгоди у вигляді слів або дій;

 вихід, повернення на поле або навмисний вихід з поля без дозволу арбітра;

 недотримання необхідної відстані, в епізоді поновлення гри кутовим ударом, штрафним / вільним ударом або вкиданням м’яча з-за бокової лінії;

 систематичне порушення Правил гри (без певної кількості або різновиду «систематичного» здійснення порушень);

 неспортивну поведінку;

 вхід до Площі Перегляду для Арбітра (ППА);

 неодноразове використання жесту «перегляд» (телевізійного екрану).

Запасний або замінений гравець отримує попередження за:

 затримку поновлення гри;

 прояв незгоди словами або діями;

 вихід, повернення на поле без дозволу арбітра;

 неспортивну поведінку;

 вхід до Площі Перегляду для Арбітра (ППА);

 неодноразове використання жесту «перегляд» (телевізійного екрану).

Якщо було скоєні два окремих порушення, які заслуговують на попередження (навіть в безпосередній часовій близькості між собою), то обидва попередження повинні бути винесені; наприклад, якщо гравець виходить на поле без необхідного дозволу і вчиняє нерозважливі дії або зриває перспективну атаку ігровим порушенням (фолом)

Попередження за неспортивну поведінку

Існують різні обставини за яких гравець повинен отримати попередження за неспортивну поведінку, включаючи наступні, якщо гравець:

 намагається ввести в оману арбітра, наприклад, імітуючи отримання травми або роблячи вигляд, що стосовно нього було порушення правил (симуляція);

 міняється місцями з воротарем під час гри або без дозволу арбітра;

 здійснює порушення в нерозважливій манері, що карається штрафним ударом;

 грає рукою в м’яч, щоб здійснити втручання або зірвати перспективну атаку;

 скоює ігрове порушення (фол) і цим втручається або зриває перспективну атаку, за виключенням випадків, коли арбітр призначає одинадцятиметровий удар за порушення, що було скоєне із намаганням зіграти в м’яч;

 зриває для суперника очевидну гольову можливість забити м’яч шляхом;

 порушення, що було скоєне із намаганням зіграти в м’яч, а арбітр призначає одинадцятиметровий удар;

 грає рукою у спробі забити м’яч (незалежно від того, чи була спроба успішною чи ні) або безуспішна спроба захистити ворота;

 робить на полі для гри заборонені розмітки;

 грає м’ячем залишаючи поле після отримання дозволу арбітра залишити поле;

 діє в манері, що демонструє неповагу до гри;

 використовує навмисний трюк, щоб зробити передачу (в тому числі, при виконанні штрафного удару) воротарю головою, грудьми, коліном, тощо, у спробі обійти Правило незалежно від того, торкнеться воротар до м’яча руками чи ні;

 в усній формі відволікає суперника під час гри або її поновлення.

 

 

Святкування забитого м’яча

Гравці можуть святкувати з приводу забитого м’яча, але такі прояви святкування не повинні бути надмірними;

Самостійний вихід з поля для святкування з приводу забитого м’яча не вважається порушенням, що заслуговує на попередження, але гравці повинні якнайшвидше повертатися на поле.

Гравця слід попередити, якщо він:

 вилазить на огорожу по периметру поля, та/або наближається до глядачів у спосіб, який призводить до порушення громадського порядку/проблем із безпекою;

 здійснює рухи або вчиняє дії у провокуючій, глузливій або підбурюючій формі;

 надягає на голову або на обличчя маску або інший аналогічний предмет;

 знімає свою футболку або накриває нею голову.

Затримка поновлення гри

Арбітри повинні попереджати гравців, які затримують поновлення гри шляхом:

 створення видимості наміру виконати вкидання м’яча з-за бокової лінії, а потім раптово залишають його партнеру по команді;

 затримки виходу з поля під час проведення заміни;

 надмірної затримки поновлення гри;

 вибивання м’яча або беручи його до руками, або провокуючи конфронтацію навмисним дотиком до м’яча після зупинки гри арбітром;

 виконання штрафного або вільного удару не з того місця, змушуючи арбітра призначити зазначений удар повторно.

Порушення, що заслуговують вилучення

Гравець, запасний або замінений гравець має бути вилучений з поля, якщо скоїв будь-яке з наступних порушень:

 перешкоджає голу або зриває очевидну гольову можливість команди суперника навмисною грою рукою (за винятком воротаря, у власній штрафній площі);

 перешкоджає взяттю воріт або зриває очевидну гольову можливість суперника, рух якого в цілому спрямовано до воріт команди порушника, порушенням, яке карається штрафним/ вільним ударом (за виключенням випадків, що зазначені нижче);

 серйозне ігрове порушення;

 кусає або плює у будь-кого;

 агресивна поведінка;

 використовує агресивні, образливі або лайливі вирази та/або жести;

 отримує друге попередження протягом одного матчу;

 входить до пункту відео-оператора (ПВО).

Гравець, запасний або замінений гравець, вилучений з поля, повинен залишити прилеглу до поля територію та технічну площу.

Перешкоджання голу або зрив очевидної гольової можливості

Якщо гравець перешкоджає голу або зриває очевидну гольову можливість команди суперника порушенням у вигляді навмисної гри рукою, він вилучається з поля незалежно від місця де було скоєно порушення.

Якщо гравець скоїв порушення проти суперника у його власній штрафній площі, що зриває очевидну гольову можливість і арбітр призначає 11-метровий удар, порушник попереджається, якщо порушення містило намагання (спробу) зіграти в м’яч; за всіх інших обставин (наприклад, затримка, поштовх, відсутність можливості зіграти в м’яч тощо) гравець, який скоює порушення, повинен бути вилучений.

Гравець, вилучений, запасний або замінений гравець, який вийшов на поле для гри у випадках, коли без дозволу арбітра цього робити не можна, та втрутився в гру або дії суперника та перешкодив команді суперника забити гол або зірвав очевидну гольову можливість, вважається таким, що скоїв порушення, що заслуговує вилучення.

Необхідно враховувати наступне:

 відстань між місцем порушення та воротами;

 загальний напрямок гри;

 ймовірність збереження або можливість заволодіння над м’ячем;

 розташування та кількість захисників.

Серйозні ігрові порушення

Боротьба ногою за м’яч або небезпечні для (здоров’я) суперника, або застосування надмірної сили або жорсткості повинні вважатись серйозним ігровим порушенням.

Будь-який гравець, який в боротьбі за м’яч стрибає на суперника спереду, збоку або ззаду, застосовуючи одну або дві ноги, надмірну силу, або створюючи небезпеку для суперника, винен у серйозному ігровому порушенні.

Агресивна поведінка

Агресивною поведінкою є застосування або спроба застосування гравцем надмірної сили або жорстокості щодо суперника без ведення боротьби за м’яч, або щодо партнера по команді, офіційного представника команди, офіційної особи матчу, глядача або будь-якої іншої особи, незалежно від того чи відбувся контакт чи ні.

Крім того, гравець, який, без боротьби за м’яч, навмисно вдарив суперника або будь-яку іншу особу по голові або обличчю кистю або рукою, вважається винним в агресивній поведінці, окрім тих випадків, коли застосована сила, була незначною.

Порушення, коли кидають предмет (або м’яч)

В усіх цих випадках, арбітр застосовує відповідну дисциплінарну санкцію:

 за нерозважливі дії – попереджає порушника за неспортивну поведінку;

 за застосування надмірної сили – вилучає порушника за агресивну поведінку.

 

4. Поновлення гри після ігрових порушень (фолів) або неналежної поведінки

Якщо м’яч не перебуває у грі, гра поновлюється відповідно до попереднього рішення.

Якщо, коли м’яч перебуває у грі і гравець скоїв порушення в межах поля для гри, проти:

 суперника – вільний або штрафний удар або 11-метровий удар;

 партнера по команді, запасного, заміненого, вилученого гравця, офіційного представника команди або офіційної особи матчу –штрафний удар або 11- метровий удар;

 будь-якої іншої особи – «спірний м’яч»;

Якщо м’яч перебуває у грі:

 гравець скоїв порушення проти офіційної особи матчу або гравця, запасного, заміненого або вилученого гравця, або офіційного представника команди суперника за межами поля або

 запасний, замінений або вилучений гравець, або офіційний представник команди скоює порушення проти, або втручається в дії, гравця команди суперника або офіційної особи матчу поза межами поля для гри.

Гра поновлюється штрафним/вільним ударом з місця на обмежувальних лініях, найближчого до місця скоєння порушення/втручання; якщо порушення, за яке призначається штрафний удар, сталось в межах штрафної площі порушника, призначається 11-метровий удар.

Якщо гравець, який перебуває в межах або за межами поля для гри, кидає предмет (включаючи м’яч) у гравця, запасного, заміненого або вилученого гравця або офіційного представника команди суперника або в м’яч, гра поновлюється штрафним ударом з місця, в якому він влучив або мав би влучити в будь-кого або у м’яч. Якщо це місце знаходиться поза межами поля для гри, то цей штрафний удар виконується з обмежувальних ліній з найближчого до події місця, якщо воно знаходиться в межах штрафної площі порушника, призначається 11-метровий удар.

Якщо порушення було скоєне за межами поля проти гравця, запасного, заміненого гравця або офіційного представника їхньої власної команди, гра поновлюється вільним ударом з місця на обмежувальній лінії, найближчого до місця скоєння порушення.

Якщо гравець торкається м’яча предметом, що тримає у руці (бутса, щиток, тощо), гра поновлюється штрафним ударом (11-метровим ударом).

Якщо запасний, замінений або вилучений гравець, гравець, який тимчасово перебуває за межами поля для гри, або офіційний представник команди кидає або завдає удару ногою по предмету, спрямовуючи його на поле, і він втручається в гру, дії суперника або офіційної особи матчу, гра поновлюється штрафним ударом (або 11-метровим ударом) з місця, в якому предмет здійснив втручання в гру або влучив або мав би влучити в суперника, офіційну особу матчу або м’яч.

 

Правило 13. Штрафні та вільні Удари

 

1. Типи штрафних/вільних ударів

Штрафний або вільний удар призначається на користь команди суперника гравця, запасного, заміненого або вилученого гравця або офіційного представника команди, який скоїв порушення.

Сигнал щодо виконання вільного удару

Піднятою над головою рукою арбітр вказує на виконання вільного удару; цей жест продовжує демонструватись, доки удар не буде виконаний і інший гравець не торкнеться до м’яча або доки м’яч не вийде з гри.

Вільний удар повинен бути повторений, якщо арбітр не зміг подати сигнал про те, що удар є вільним, і м’яч потрапляє безпосередньо у ворота.

М’яч потрапляє у ворота

 якщо після штрафного удару м’яч потрапив безпосередньо у ворота команди суперника, гол зараховується;

 якщо після вільного удару м’яч потрапив безпосередньо у ворота команди суперника, арбітр призначає удар від воріт;

 якщо після штрафного або вільного удару м’яч потрапив безпосередньо у ворота команди, що виконувала удар, арбітр призначає кутовий удар.

 

 

2. Процедура

Всі штрафні та вільні удари виконуються з того місця, де відбулося порушення, за винятком ситуацій, коли:

 вільні удари на користь команди, що атакує за порушення, які були скоєні в межах площі воріт команди суперника, виконуються з найближчої точки на лінії площі воріт, яка проходить паралельно лінії воріт;

 штрафні та вільні удари на користь команди, що захищається, можна виконувати з будь-якого місця її площі воріт;

 штрафні та вільні удари за порушення за участю гравця, який повторно виходить на поле для гри або залишає його без дозволу арбітра, виконуються з місця, де перебував м’яч, коли арбітр зупинив гру. Проте, якщо гравець залишив поле в результаті ігрових дій і скоїв порушення щодо іншого гравця, гра поновлюється штрафним/вільним ударом з місця на обмежувальній лінії, найближчого до місця скоєння порушення; у ситуаціях порушень, коли гра поновлюється штрафним ударом, призначається 11-метровий удар, якщо порушення відбулося в межах штрафної площі команди порушника.

Правило визначає інше місце (див. Правила 3, 11, 12)

М’яч:

 повинен лежати нерухомо і гравець, який виконує удар, не має права вдруге торкатися м’яча, доки це не зробить інший гравець;

 перебуває у грі, коли після удару ногою він очевидно рухається, за винятком штрафного / вільного удару на користь команди, яка захищається у власній штрафній площі, коли м’яч перебуває у грі і його вибивають безпосередньо за межі штрафної площі.

Доки м’яч не буде у грі, всі гравці команди суперника повинні перебувати:

 на відстані, щонайменше 9,15 м (10 ярдів) від м’яча, якщо тільки вони не перебувають на лінії воріт між стійками власних воріт;

 за межами штрафної площі при виконанні штрафних/вільних ударів зі штрафної площі команди суперника Штрафний/вільний удар можна виконувати так, щоб м’яч був піднятий у повітря однією або обома ногами одночасно.

Застосування оманливих рухів під час виконання штрафного/вільного удару з метою ввести в оману суперника дозволяється як частина футболу.

Якщо гравець, який виконує штрафний/вільний удар у правильний спосіб, навмисно влучив м’ячем у суперника, щоб знову зіграти м’ячем, але це не було скоєно у недбалій або нерозважливій манері або із застосуванням надмірної сили, арбітр продовжує гру.

 

3. Порушення та санкції

Якщо під час виконання штрафного/вільного удару, суперник перебуває ближче встановленої відстані від м’яча, удар повторюється, за винятком випадків, коли може бути застосована перевага; але, якщо гравець швидко виконує штрафний/вільний удар, і суперник який перебуває на відстані менше 9,15м (10 ярдів) від м’яча, перехоплює його, арбітр продовжує гру.

Проте, суперник, який навмисно перешкоджає швидкому виконанню штрафного/ вільного удару, повинен бути попередженим за затримку поновлення гри.

Якщо під час виконання штрафного/вільного удару зі штрафної площі команди, яка захищається, будь-які гравці команди суперника перебувають в цій штрафній площі, оскільки не встигли залишити її, арбітр продовжує гру. Якщо суперник, який перебуває в межах штрафної площі в момент виконання штрафного/вільного удару або входить до неї до того, як м’яч ввійшов у гру, торкнеться або вестиме боротьбу за м’яч до того, як його торкнеться інший гравець, то такий штрафний/вільний удар повторюється.

Якщо під час виконання штрафного/вільного удару з власної штрафної площі командою, яка захищається, м’яч не виходить безпосередньо за межі штрафної площі, удар повторюється.

Якщо гравець, який ввів м’яч у гру, вдруге доторкнувся до м’яча перш, ніж це зробив інший гравець, арбітр призначає вільний удар. Якщо гравець, який ввів м’яч у гру, навмисно зіграв рукою:

 призначається штрафний удар

 призначається 11-метровий удар, якщо порушення відбулось у штрафній площі гравця, який виконував удар, за винятком випадку, коли гравцем, який виконував удар, був воротарем і тоді у цьому випадку призначається вільний удар.

 

Правило 14. Одинадцятиметровий Удар

 

11-метровий удар призначається за порушення, що карається штрафним ударом, і яке було скоєне гравцем у власній штрафній площі або за межами поля в результаті ігрових дій, як зазначено Правилами 12 і 13. Гол може бути забитий у ворота безпосередньо з 11-метрового удару.

1. Процедура

М’яч повинен лежати нерухомо на 11-метровій позначці.

Гравець, який виконує 11-метровий удар, повинен бути чітко визначений.

Воротар, який захищає власні ворота, повинен залишатися на лінії воріт, обличчям до гравця, який виконує удар, між стійками воріт, доки не буде виконаний удар по м’ячу.

Гравці, але не той, який виконує удар та воротар, повинні розташуватися:

 на відстані, щонайменше 9,15 м (10 ярдів) від 11-метрової позначки;

 за 11-метровою позначкою;

 в межах поля для гри;

 за межами штрафної площі.

Після того, як гравці розташуються відповідно до цього Правила, арбітр подає сигнал на виконання 11-метрового удару.

Гравець, який виконує 11-метровий удар, повинен спрямувати м’яч вперед; дозволяється виконувати удар п’яткою за умови, що м’яч рухатиметься вперед.

М’яч увійшов у гру, коли, після удару ногою, він очевидно рухається.

Гравець, який виконує 11-метровий удар, не повинен вдруге торкатися до м’яча, перш ніж це зробить інший гравець.

11-метровий удар вважається завершеним, коли м’яч зупиняється, виходить з гри або арбітр зупиняє гру через будь-яке порушення.

Наприкінці кожного тайму основного часу або додаткового часу матчу дозволяється додавати час для виконання та завершення 11-метрового удару. У випадках, коли дозволяється застосування доданого часу, 11-метровий удар вважається завершеним, коли м’яч зупинив свій рух, вийшов з гри, в нього зіграв інший гравець (включаючи гравця, який виконував удар) або будь-хто окрім воротаря команди, яка захищається, або арбітр зупинив гру за порушення, що було скоєно гравцем, який виконував удар, або його командою.

Якщо гравець команди, яка захищається, (включаючи воротаря) скоює порушення, а 11-метровий удар був нерезультативним/м’яч було відбито, то 11-метровий удар повторюється.

2. Порушення та санкції

Коли арбітр подав сигнал на виконання 11-метрового удару, удар повинен бути виконано. Якщо, перш ніж м’яч увійде у гру, виникає одна з таких ситуацій:

 Гравець, який виконує 11-метровий удар, або його партнер порушує Правила гри:

 якщо м’яч проходить у ворота, удар повторюється;

 якщо м’яч не проходить у ворота, арбітр зупиняє гру і поновлює вільним ударом;

 за винятком наступних випадків, коли гра буде зупинена і поновлена вільним ударом, незалежно від того, чи було забито м’яч:

 виконання 11-метрового удару ногою назад (у зворотному від воріт напрямку);

 партнер визначеного гравця виконує удар; арбітр попереджає гравця, який виконав удар;

 застосування оманливих рухів після завершення розбігу гравцем, який виконує удар (оманливі рухи під час розбігу дозволяються) арбітр попереджає цього гравця;

 воротар або партнер по команді порушує Правила гри:

 якщо м’яч проходить у ворота, гол зараховується;

 якщо м’яч не проходить у ворота, удар повторюється; воротар, якщо винен у порушенні, отримує попередження;

 гравці обох команд порушують Правила гри, удар повторюється, за винятком ситуації, коли гравець не скоїв більш серйозного порушення (наприклад, заборонені оманливі рухи); якщо обидва, воротар і гравець, одночасно скоюють порушення:

 якщо удар не завершується взяттям воріт або м’яч було відбито, то удар повторюється і обидва гравця попереджаються;

 якщо удар завершується взяттям воріт, гол не зараховується, гравець, який виконував удар, попереджається, і гра поновлюється вільним ударом на користь команди, яка захищається.

Якщо, після виконання 11-метрового удару:

 гравець, який його виконав, вдруге доторкнувся до м’яча, перш ніж це зробить інший гравець:

 призначається вільний удар (або штрафний удар за навмисну гру рукою);

 стороння особа торкається м’яча, який рухається вперед:

 удар повторюється, за виключенням випадків, коли м’яч летить до воріт, а втручання не перешкоджає воротарю або гравцю, команди, яка захищається, зіграти в м’яч. В цьому випадку гол зараховується, якщо м’яч потрапляє у ворота (навіть якщо відбувся контакт із м’ячем), за виключенням випадків, коли м’яч було забито у ворота суперників.

 м’яч відскакує в поле від воротаря, поперечини або стійок воріт, а потім стороння особа доторкнулася до м’яча:

 арбітр зупиняє гру;

 гра поновлюється «спірним м’ячем» з того місця, де стороння особа доторкнулася до м’яча.

 

Результат виконання 11-метрового удару

 

Гол

Немає голу

Порушення, скоєне

гравцем атаки

Удар повторюється

Вільний удар

Порушення, скоєне

гравцем захисту

Гол зараховується

Удар повторюється

Порушення, скоєне

воротарем

Гол зараховується

Удар повторюється,

воротар попереджається

Удар виконується

у зворотній від воріт

Вільний удар

Вільний удар

Заборонені оманливі

дії

Вільний удар, гравець,

що виконував удар

попереджається

Вільний удар, гравець,

що виконував удар

попереджається

Партнер визначеного

гравця

Вільний удар, партнер

попереджається

Вільний удар, партнер

попереджається

Воротар та гравець,

що виконує удар

одночасно скоюють

порушення

Вільний удар,

гравець, що

виконував удар

попереджається

Удар повторюється,

воротар і гравець, що

виконував удар

попереджаються

 

 

Правило 15. Вкидання

 

Вкидання м’яча з-за бокової лінії виконується суперниками гравця, який останнім доторкнувся до м’яча, що повністю перетнув бокову лінію по землі або в повітрі.

Якщо м’яч потрапляє у ворота безпосередньо після вкидання з-за бокової лінії, гол не зараховується:

 якщо м’яч потрапляє у ворота команди суперника – призначається удар від воріт;

 якщо м’яч потрапляє у ворота команди гравця, який виконував вкидання м’яча з-за бокової лінії – призначається кутовий удар.

1. Процедура

На момент звільнення від м’яча, гравець, який виконує вкидання, повинен:

 перебувати у стоячому положенні обличчям до поля для гри;

 розташувати ступні обох ніг так, щоб хоча б частина кожної з них перебувала на боковій лінії або за межами поля;

 вкидати м’яч обома руками з замахом із-за голови на тому місці, де м’яч залишив поле.

Всі суперники повинні стояти на відстані, щонайменше, 2 м (2 ярди) від місця вкидання м’яча.

М’яч у грі, щойно опиниться в межах поля. Якщо м’яч торкнеться землі, перш ніж опиниться в межах поля, вкидання виконується вдруге тією ж командою з того ж місця. Якщо вкидання виконується неправильно, його виконає команда суперника.

Якщо гравець, який правильно виконує вкидання, навмисно кинув м’яч у суперника, щоб знову заволодіти м’ячем, але це не було скоєно у недбалій або нерозважливій манері або із застосуванням надмірної сили, арбітр продовжує гру.

Гравець, який виконує вкидання м’яча, не повинен знову торкатися його, доки це не зробить інший гравець

2. Порушення та санкції

Якщо, після введення м’яча у гру, гравець, який виконує вкидання, знову торкається м’яча, перш ніж це зробить інший гравець, призначається вільний удар; якщо гравець, який виконує вкидання, навмисно грає рукою:

 призначається штрафний удар;

 призначається 11-метровий удар, якщо порушення відбулось у штрафній площі гравця, який виконував вкидання, за винятком випадку, коли рукою зіграв воротар команди, яка захищалася, і в цьому випадку призначається вільний удар.

Суперник, який у нечесний спосіб відволікає гравця, який виконує вкидання, або перешкоджає йому (в тому числі, перебуваючи на відстані менше 2 м (2 ярдів) від місця, де мало бути виконано вкидання), попереджається за неспортивну поведінку, якщо вкидання було виконано, призначається вільний удар.

У випадку будь-якого іншого порушення, вкидання виконується гравцем команди суперника.

 

Правило 16. Удар від воріт

 

Удар від воріт призначається, коли м’яч повністю перетнув лінію воріт по землі або у повітрі, після того, як останнім до нього доторкнувся гравець команди, що атакує, і при цьому взяття воріт не відбулось.

Гол може бути забитий безпосередньо після удару від воріт, але тільки у ворота команди суперника; якщо м’яч проходить безпосередньо у ворота команди гравця, який виконав удар від воріт, арбітр призначає кутовий удар на користь команди суперника, якщо м’яч залишив штрафну площу.

1. Процедура

 М’яч повинен лежати нерухомо і удар від воріт виконується з будь-якої точки в площі воріт гравцем команди, яка захищається.

 М’яч у грі, коли залишає штрафну площу.

 Гравці команди суперника повинні перебувати за межами штрафної площі, доки м’яч не увійшов у гру.

2. Порушення та санкції

Якщо м’яч не залишає межі штрафної площі або гравець доторкнувся до нього, перш ніж м’яч залишить межі штрафної площі, удар від воріт повторюється.

Якщо гравець, який ввів м’яч у гру, вдруге доторкнувся до м’яча перш, ніж це зробив інший гравець, арбітр призначає вільний удар, а якщо гравець, який вів м’яч у гру, навмисно зіграв рукою:

 призначається штрафний удар

 призначається 11-метровий удар, якщо порушення відбулось у штрафній площі гравця, який виконував удар, за винятком випадку, коли гравцем, який виконував удар був воротарем і у цьому випадку призначається вільний удар.

Якщо суперник, який перебуває у штрафній площі, під час виконання удару від воріт, або який входить до штрафної площі до того, як м’яч увійшов у гру, торкається м’яча або веде боротьбу за нього, перш ніж інший гравець доторкнеться до м’яча, удар від воріт повторюється.

Якщо перш ніж м’яч буде введений у гру, гравець увійшов у штрафну площу і скоїв порушення або суперник проти нього скоїв порушення, удар від воріт повторюється, а порушник може бути попередженим або вилученим з поля в залежності від порушення.

У випадку будь-якого іншого порушення, удар повторюється.

 

 

 

Правило 17. Кутовий удар

 

Кутовий удар призначається у тому випадку, коли м’яч повністю перетнув лінію воріт по землі або у повітрі, після того як останнім до нього доторкнувся гравець команди, що захищається, і при цьому взяття воріт не відбулось.

Гол може бути забитий безпосередньо з кутового удару, але тільки у ворота команди суперника; якщо м’яч потрапляє безпосередньо у ворота команди гравця, який виконує кутовий удар, призначається кутовий удар на користь команди суперника.

1. Процедура

 М’яч повинен бути розташований у кутовій площі, найближчій до місця, де м’ яч пройшов над лінією воріт.

 М’яч повинен лежати нерухомо і удар ногою виконує гравець команди, що атакує.

 М’яч у грі, коли, після удару ногою він очевидно рухається; при цьому не є обов’язковим щоб він залишив кутову площу.

 Забороняється пересувати кутовий флагшток.

 Гравці команди суперника повинні перебувати на відстані, щонайменше, 9,15 м ( 10 ярдів) від кутової площі, доки м’яч не у грі.

2. Порушення та санкції

Якщо гравець, який ввів м’яч у гру, вдруге доторкнувся до м’яча перш, ніж це зробив інший гравець, арбітр призначає вільний удар, а якщо гравець, який вів м’яч у гру, навмисно зіграв рукою:

 призначається штрафний удар;

 призначається 11-метровий удар, якщо порушення відбулось в межах штрафної площі команди гравця, який виконав кутовий удар, за винятком випадку, коли гравцем, який виконував удар був воротарем і у цьому випадку призначається вільний удар.

Якщо гравець, який правильно виконує кутовий удар, навмисно пробив м’яч в суперника, щоб знову заволодіти м’ячем, але це не було виконано у недбалій або нерозважливій манері або із застосуванням надмірної сили, арбітр продовжує гру.

У випадку будь-якого іншого порушення, удар повторюється.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кузьмін Віктор
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Казнавецька Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
8334
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку