Право соціального забезпечення (Контрольна робота)

Про матеріал
Варіант 7 1.Пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Задача 1. Після призначення пенсії за віком машиніст котельної АТ "Краян" Іванкін пропрацював 2 роки і звільнився з роботи 15 січня 2005 р. У лютому він мав отримати вина¬городу (дивіденди) за підсумками роботи за рік. Чи буде зважено на ці дивіденди під час перерахування Іванкіну пенсії з заробітку за 2 роки? Задача 2. Гр. Н. - отримував пенсію державного службовця. Після його смерті дружина гр. Н звернулася до управління пенсійного фонду з заявою про призначення пенсії по втраті годувальника на неповнолітню дочку померлого. Заявниця вимагала призначення пенсії за нормами Закону України "Про державну службу", їй було відмовлено, з мотивів, що гр. Н хоча і одержував пенсію як державний службовець, але на момент смерті не працював на посаді державного службовця. Який порядок призначення пенсії по втраті годувальника? Дайте обґрунтовану відповідь.
Перегляд файлу

1

 

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

 

 

 

Кафедра трудового, земельного та господарського права

Факультет №2 ННІПК

 

 

 

 

 

 

 

 

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з навчальної дисципліни

«ПРАВО СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ»

Варіант №7

 

 

 

Виконав:

студент 1 групи 5 курсу

галузь знань 08 Право

спеціальність 081 Право

 

 

Науковий керівник

_____________________________

_____________________________

_____________________________

 

 

 

Одеса 2022

Варіант 7

1.Пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 Задача 1.

Після призначення пенсії за віком машиніст котельної АТ "Краян" Іванкін пропрацював 2 роки і звільнився з роботи 15 січня 2005 р. У лютому він мав отримати вина­городу (дивіденди) за підсумками роботи за рік.

Чи буде зважено на ці дивіденди під час перерахування Іванкіну пенсії з заробітку за 2 роки?

    Задача 2. 

Гр. Н. - отримував пенсію державного службовця. Після його смерті дружина гр.   Н  звернулася  до управління пенсійного фонду з   заявою   про  призначення пенсії по втраті годувальника на неповнолітню дочку померлого. Заявниця вимагала призначення пенсії за нормами Закону України "Про державну службу", їй було відмовлено, з мотивів, що гр. Н хоча і одержував пенсію як державний службовець, але на момент смерті не працював на посаді державного службовця.

Який порядок призначення пенсії по втраті годувальника? Дайте обґрунтовану відповідь.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 Задача 1.

Після призначення пенсії за віком машиніст котельної АТ "Краян" Іванкін пропрацював 2 роки і звільнився з роботи 15 січня 2005 р. У лютому він мав отримати вина­городу (дивіденди) за підсумками роботи за рік.

Чи буде зважено на ці дивіденди під час перерахування Іванкіну пенсії з заробітку за 2 роки?

 

Відповідно до Кодексу законів про працю якщо особа вийшла на пенсію за віком раніше аніж здійснювалась виплата винагороди за рік у зв’язку з розірванням трудового договору при звільнені.

У зв’язку з цим відповідно до статті 116 до Кодексу законів про працю при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, із зазначенням окремо кожного виду виплати (основна та додаткова заробітна плата, заохочувальні та компенсаційні виплати, інші виплати, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до законодавства, у тому числі при звільненні) роботодавець повинен письмово повідомити працівника в день їх виплати.

У разі спору про розмір сум, нарахованих працівникові при звільненні, роботодавець у будь-якому разі повинен у визначений цією статтею строк виплатити не оспорювану ним суму.

Також керуючись статтею 42 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон) передбачено перерахунок пенсій, який проводиться:

- у зв’язку зі збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який враховується для обчислення пенсії.

Із 01.03.2019 діє новий механізм щорічної індексації пенсій, призначених за нормами Закону.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 № 124 „Питання проведення індексації пенсій у 2019 році” (зі змінами) затверджено Порядок проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Порядок).

У 2019 році при перерахунку пенсій згідно з Порядком застосовувався коефіцієнт збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який враховується для обчислення пенсії, в розмірі 1,17, у 2020-му і 2021 році – в розмірі 1,11, у 2022 році – в розмірі 1,14.

Кожен наступний перерахунок у зв’язку із збільшенням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, проводиться з урахуванням збільшеного у попередніх роках показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії.

Перерахунок пенсій відповідно до Порядку проводиться щороку з 1 березня (пункт 4 Порядку зі змінами, які набрали чинності 19.09.2020).

Щорічний перерахунок раніше призначених пенсій для забезпечення індексації пенсій проводиться незалежно від факту роботи пенсіонера.

 

- у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Перерахунок пенсії проводиться з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму. При цьому слід зауважити, що відповідно до частини третьої статті 42 Закону, якщо пенсіонер працює (провадить діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), такий перерахунок пенсії проводиться після його звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

- працюючим пенсіонерам.

Якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія.

За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

У разі якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Якщо пенсіонер, який продовжував працювати, набув стажу, достатнього для обчислення пенсії відповідно до частини першої статті 28 Закону (тобто 35 років страхового стажу для чоловіків, 30 років – для жінок), за його заявою проводиться відповідний перерахунок пенсії незалежно від того, скільки часу минуло після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Треба зазначити, що починаючи з квітня 2018 року органами Пенсійного фонду України проводиться автоматичний перерахунок пенсії відповідно до нової редакції частини четвертої статті 42 Закону, якою передбачено врахування страхового стажу особам, які після призначення пенсії працювали та на 1 березня року, в якому здійснюється такий перерахунок, відпрацювали не менш як 24 місяці, або відпрацювала менш як 24 місяці, але після призначення пенсії (попереднього перерахунку) пройшло два роки.

Дія цієї частини не поширюється на пенсіонерів, яким призначено пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України „Про пенсійне забезпечення”, та які не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону.

 

  Задача 2. 

Гр. Н. - отримував пенсію державного службовця. Після його смерті дружина гр. Н звернулася  до управління пенсійного фонду з заявою про призначення пенсії по втраті годувальника на неповнолітню дочку померлого. Заявниця вимагала призначення пенсії за нормами Закону України "Про державну службу", їй було відмовлено, з мотивів, що гр. Н хоча і одержував пенсію як державний службовець, але на момент смерті не працював на посаді державного службовця.

Який порядок призначення пенсії по втраті годувальника? Дайте обґрунтовану відповідь.

Згідно ст. 36 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності, а в разі смерті особи, яка виконала функцію донора анатомічних матеріалів людини, пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", а також у разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), - незалежно від тривалості страхового стажу.

При цьому дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні, мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, якщо втратили джерело засобів до існування.

Непрацездатні члени сім’ї особи, зниклої безвісти, у порядку, передбаченому Законом України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти", які були на її утриманні, незалежно від тривалості страхового стажу годувальника, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника у порядку, встановленому цим Законом, якщо інше не передбачено Законом України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти.

Непрацездатними членами сім'ї померлого годувальника вважаються:

1) чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування";

2) діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.

Діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

3) чоловік (дружина), а в разі їх відсутності - один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

До членів сім'ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відносяться особи, зазначені в частині другій статті 36 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", якщо вони:

1) були на повному утриманні померлого годувальника;

2) одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.Члени сім'ї померлого годувальника, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.

Усиновлені діти мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника нарівні з рідними дітьми.

Пасинок і падчерка мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника нарівні з рідними дітьми, якщо вони не одержували аліментів від батьків.

Неповнолітні діти, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, зберігають це право і в разі їх усиновлення.

Положення цього Закону, що стосуються сім'ї померлого, відповідно поширюються і на сім'ю особи, визнаної безвісно відсутньою або оголошеною померлою у встановленому законом порядку.

Пенсії у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, призначаються відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".

Для обчислення розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника необхідно обчислити розмір пенсії за віком померлого годувальника, враховуючи його стаж та заробіток.

Так, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в розмірі:

на одного непрацездатного члена сім’ї – 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника;

на двох та більше непрацездатних членів сім’ї – 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text

https://ips.ligazakon.net/document/RE11846

Конституція України

Закон України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування

Постанова Кабінету Міністрів України від 26 березня 2008 року № 265 "Деякі питання пенсійного забезпечення громадян"

Постанова Правління Пенсійного Фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1 "Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"

Постанова Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2022 року № 377 "Деякі питання виплати пенсії в разі втрати годувальника під час дії воєнного стану"

 

 

docx
Додано
10 січня 2023
Переглядів
339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку