Презенація до хімічного вечора

Про матеріал

До хімічного вечора додається слайдова презентація, яка розпочинається вікториною. Далі учні розгадують загадки та слідкують за хімічними дослідами:

«Диво» 1. Проявлення тайнопису;

1.На аркуші паперу фенолфталеїном зробили малюнок. Висушили. Тоді збризнули натрій гідроксидом.

2. На аркуші паперу намалювали малюнок кислотою , підсушили та подержали над полум'ям.

Дослід 2 . „Негорюча хусточка”;

Хусточку опускають у розчин натрій силікату,висушують і складають. Для демонстрації негорючості його змочують спиртом і підпалюють. Хусточку треба тримати тигельними щипцями в розправленому вигляді. Спирт згоряє, а тканина, вимочена натрій силікатом, залишається неушкодженою.

Дослід 3. «Фараонові змії»;

Підпалюємо сухий спирт. На нього кладемо глюконат кальцію. C12H22CaO14+O2 = 10C+2CO2↑+CaO+11H2O . Як бачимо, відбувається реакція реакція з выділенням воды, вуглекислого газу, вуглецю та оксиду кальцію. Саме виділення газу забезпечує ріст "Фараонових змій" .

Дослід 4. „Зірковий дощ”.

Висипають на листок чистого паперу, гарно перемішуючи, по три ложечки калій перманганату, вугільного порошку і порошку відновленого заліза. Отриману суміш висипають у залізний тигель, який укріплюють в кільці штатива і нагрівають у полум'я спиртівки. Починається реакція, і суміш викидається у вигляді іскри, що складає враження вогненного дощу.

Дослід 5.„Різнокольорове полум'я”.

Різний колір полум'я можна показати при спалюванні хлоридів у спирті. Для цього беруть чисті порцелянові горнятка з 2-3мл спирту. У спирт додають по 0,2-0,5г розтертих хлоридів. Спирт підпалюють. У кожному горнятку колір полум'я характерний для того катіона, що входить до складу солі: літій – малиновий, натрій – жовтий, калій –фіолетовий, рубідій і цезій – рожево-фіолетовий, кальцій – цегляно-червоний, барій – жовто-зелений.

Дослід 6. Дослід «Вулкан».

В тигель насипають амоній дихромат, змішаний з металічним магнієм (у центрі пагорба змочують спиртом). Запалюють „вулкан” запаленою скібкою. Реакція екзотермічна, відбувається бурхливо, разом із азотом вилітають розкалені часточки хром (ІІІ) оксиду та магнію, що горить. Якщо виключити світло, то створюється враження виверження вулкану, із кратера якого висипається розкалена маса.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
28 жовтня 2018
Переглядів
1373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку