Презенація "Передумови Другої світової війни"

Про матеріал
розглянути вплив світової економічної кризи на міжнародні відносини,охарактеризувати хід бойових дій на Далекому Сході, показати причини успіхів Німеччини в міжнародній політиці у міжвоєнний період, розглянути помилки політики «умиротворення»;- закріпити навички аналізу і співставлення історичного матеріалу та роботу з картою, уміння розглядати історичні явища в конкретних історичних умовах; дати оцінку радянсько - німецькому пакту про не напад та його ролі в розв'язанні війни; - виховувати учнів в дусі патріотизму, національної свідомості та гідності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Передумови другої світової війни Підготувала вчитель історії та правознавства. Михалковська Вікторія Вікторівна

Номер слайду 2

Мета уроку:- розглянути вплив світової економічної кризи на міжнародні відносини,охарактеризувати хід бойових дій на Далекому Сході, показати причини успіхів Німеччини в міжнародній політиці у міжвоєнний період, розглянути помилки політики «умиротворення»;- закріпити навички аналізу і співставлення історичного матеріалу та роботу з картою, уміння розглядати історичні явища в конкретних історичних умовах; дати оцінку радянсько - німецькому пакту про не напад та його ролі в розв'язанні війни; - виховувати учнів в дусі патріотизму, національної свідомості та гідності.

Номер слайду 3

Пригадаймо!1. коли була створена Версальська система міжнародних відносин?2. Дайте визначення поняття «репарації»3. назвіть обмеження, які накладали на Німеччину умови версальського договору.4. якими були основні положення мирних договорів із союзниками Німеччини?5. чи можна вважати мирні угоди із союзниками Німеччини справедливими?

Номер слайду 4

Вплив світової економічної кризи на міжнародні відносини. У січні 1930 року у Лондоні розпочала роботу міжнародна конференція з обмеження морських озброєнь. На ній було здійснено спробу поширити умови Договору п’яти держав на інші класи бойових кораблів. Франція та Італія відмовилися підписати угоду. Щодо підводних човнів було запроваджено принцип рівності.

Номер слайду 5

У лютому 1932 року у Женеві відкрилася конференція з роззброєння. Франція – вважала, що передусім треба створити міжнародну армію під зверхністю Ліги Націй. Німеччина –вимагала скасування всіх обмежень Версальського договору. СРСР - вимагав загальне або пропорційно поступове роззброєння. США – про скорочення сухопутних військ.Італія - пропонувала на рік увести мораторій на нарощування озброєння. Японія - вимагала визнання її особливої ролі на Далекому Сході та в басейні Тихого океану. КОНФЕРЕНЦІЯ ЗАКІНЧИЛАСЯ БЕЗРЕЗУЛЬТАТНО!!! 

Номер слайду 6

У 1933 році у Лондоні була скликана світова економічна конференція, на якій обговорювалися проблеми стабілізації валют і розроблення шляхів пожвавлення світової торгівлі.

Номер слайду 7

Осередок війна на далекому сходіУ1927 році прем’єр – міністр Японії Танака в меморандумі імператору виклав програму територіальних завоювань на Далекому Сході: Контроль над Китаєм;Завоювання Маньчжурії і Монголії;Завоювання Малої, Центральної Азії та Європи.

Номер слайду 8

Опрацюйте ст. 116 підпункт 2 і дайте відповіді на питання:1. в якому році Японія напала на Маньчжурію?2. Як називалася держава, яку утворила Японія в Північно – Східному Китаї?3. Як відреагувала ліга Націй на дії Японії?4. У якому році Японія вийшла із складу ліги Націй?5. про що домовилися США і Англія із Японією?

Номер слайду 9

Італо-ефіопська війна (1935–1936 рр.) — війна між Італійським королівством та Ефіопською імперією, підсумком якої стала анексія Ефіопії й проголошення разом з Еритреєю та Італійським Сомалі колонії Італійська Східна Африка. Ця війна продемонструвала неспроможність Ліги Націй, членами якої були як Італія, так і Ефіопія, в урегулюванні міжнародних конфліктів. У цій війні італійськими військами широко застосовувалась заборонена хімічна зброя: іприт і фосген.

Номер слайду 10

Опрацюйте підпункт 4 на ст. 117 і вставте пропуски у реченнях. До 1933 року становище Німеччини в межах Версальської системи було значно ……………… . Вона припинила сплачувати …………….. . Кроком до подальшої ліквідації Версальської системи стало підписання в ………………… ……. р. за пропозицією Б. Муссоліні ………………………… між Англією, ………….., …………………., ……………………. . У ……………….. р. Німеччина вийшла з Ліги Націй. Після виплати (кому?)………………… компенсацій за вугільні шахти земля ………….. за результатами плебісциту відійшла …………………. . Німецький уряд оголосив про запровадження загальної військової повинності й формування армії із ……………… . А. Гітлер у ………….. увів німецькі війська в ………………….. демілітаризовану зону.

Номер слайду 11

Створення блоку Берлін – Рим - Токіо25 листопада 1936 року Німеччина та Японія підписали Антикомінтернівський пакт, а 6 листопада 1937 року до нього приєдналася Італія. Утворилася «вісь» Берлін- Рим – Токіо. Сторони зобов’язалися вести спільну боротьбу проти Комінтерну, в разі війни однієї з країн із СРСР не робити нічого, що могло б полегшити становище СРСР. 

Номер слайду 12

Загарбницькі плани агресивних країн. НімеччинаІталія. Японія

Номер слайду 13

Політика умиротворення агресорів. Політика «умиротворення» агресорів – це потітика Англії та Франції спрямована на врегулювання відносин з Німеччиною, відкупитися від її вимог за чужий рахунок і направити її експансію виключно на Схід. Головне в політиці «умиротворення» - небажання створювати єдиний фронт демократичних сил проти фашизму, поступитися Німеччині за рахунок малих країн.

Номер слайду 14

Аншлюс АвстріїПідсумками політики «умиротворення» стали аншлюс (приєднання) Австрії. У лютому 1938 році було підписано угоду, яка поставила Австрію під контроль Німеччини. 12 березня 1938 року німецькі війська за підтримки австрійських нацистів окупували Австрію. Наступного дня було проголошено про возз’єднання Австрії з німецькою імперією. Ні великі держави, на Ліга Націй не відреагували на це.

Номер слайду 15

Мюнхенська угода. За спиною Чехословаччини главами урядів Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії 29 – 30 вересня 1938 року було підписано Мюнхенську угоду. До Німеччини відійшли всі прикордонні західні й північно-східні райони Чехословаччини. Мюнхенська угода зобов’язала ЧСР задовольнити претензії Польщі та Угорщини. Польща отримала Тешинську Силезію, Угорщина за І Віденським арбітражем – частину Словаччини та Карпатську Україну.

Номер слайду 16

Політика колективної безпеки та стримування агресора – провідник цього курсу народний комісар закордонних справ СРСР Максим Литвинов.1933 рік –СРСР встановив дипломатичні відносини зі США;1934 рік- СРСР прийняли до Ліги Націй;1935 рік – укладено радянсько- французький договір про взаємодопомогу

Номер слайду 17

Зміна зовнішньополітичного курсу СРСРНімеччина не могла здійснити агресію проти СРСР, не порушивши суверенітету Польщі та Румунії і, відповідно, не ризикуючи опинитися у стані війни з Англією та Францією. У квітні 1939 року радянський уряд запропонував пакт про взаємодопомогу між Англією, Францією та СРСР з одночасним наданням гарантій усім прикордонним із СРСР державам, проте Англія й Франція вбачали в ньому загрозу для суверенітету сусідніх із СРСР держав. Загострилися відносини між СРСР та Японією – конфлікт біля озера Хасан у липні 1938 року.

Номер слайду 18

Прочитайте підпункт 2 на ст. 122-123 і Дайте відповіді на запитання 1. Між якими країнами точилися бої на Халхін – гол?2. В якому році відбувалися бої на річці Халхін –Гол?3. На території якої держави відбувалися бої на Халхін – Гол?4. Покажіть на карті річку халхін – Гол?

Номер слайду 19

23 серпня 1939 року – «Пакт Молотова – Ріббентропа»Пакт гарантував нейтралітет Радянського Союзу в конфлікті Третього Рейху з Польщею та країнами Заходу, та надавав можливість захоплення колишніх територій Російської імперії, а також територій, що ніколи їй не належали.

Номер слайду 20

Узагальнення 1. де виник перший осередок Другої світової війни?2. коли було укладено Антикомінтернівський пакт?3. Коли було скасовано репараційні платежі Німеччини?4. Які держави в 1933році уклали між собою «пакт чотирьох»?5. Коли Японія і Німеччина вийшли з ліги націй?6. коли відбувся аншлюс Австрії? 7. лідери яких держав брали участь у підписанні мюнхенської угоди?8. Чому політика «умиротворення» зазнала краху?9. коли було укладено договори про взаємодопомогу між СРСР та Францією, СРСР та Чехословаччиною?10. у якому році СРСР став членом Ліги Націй?11. коли було укладено «пакт молотова - Ріббентропа»?

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яворська Катерина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
2920
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку