Презенетація до проекту "Літературна Сумщина"(письменники рідного краю)

Про матеріал
У рамках проекту "Літературна Сумщина" вивчаємо творчість письменників-земляків та створюємо мультимедійні презентації. У презентації представлено вірші поета-земляка О.Демиденка (с.Іволжанське Сумського району Сумської області) та світлини з краєвидами рідного села.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олександр Демиденко «На крилах лелек»

Номер слайду 2

Олександр Демиденко народився на Сумщині. Закінчив Чернівецький університет. Працював у системі народної освіти та управлінні культури у Чернівцях, Сумах, Києві. І при цьому завжди залишався поетом у глибині своєї чутливої, доброї душі. Його поезіям властива метафоричність, простота вислову. А ще – надзвичайна мелодійність. Неспроста ж Степан Сабадаш, Анатолій Гайденко, Ярослав Вишиваний, Остап Гавриш та інші українські композитори беруть їх за основу своїх пісень, які потім співає вся Україна.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Скільки слів малечі,Скільки милих звуків – Я живу, до речі,У сузір'ї внуків…

Номер слайду 5

Там, де вивільги стерли всі крила. Об левади і мішаний ліс, Світла юність моя пролетіла. У цій батьківській хаті колись…

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Куди поділися літа?Тих юних мрій стежки далекіЧомусь пригадую не раз, Що пролітали, як лелеки,Через літа і бистрий час. Отут ще вчора ми бродили. В шовкових травах берегів, І карасі в ставку ловили,І пасли з хлопцями корів. Майнуло літечко зелене. Туди, де вже його нема, Пройшла вже осінь через мене, Й на сивині моїй – зима.І сад я виростив, і внуків,І нову хату збудував,І десь між нив, гаїв та луків. Літа зіркам пороздавав.

Номер слайду 8

Люблю я музику природиІ світлі арії краси – Там, де в гаю складають оди. Дзвінкі пташині голоси. Де ллються, як весняна повінь,П'янкі відлуння Божих струн,І звуків тих чарівний промінь. Мене пронизує, мов струм. Де заворожують і гами,І дивних клавішів пісніТак, що й землі вже під ногами. Не відчуваєш і вві сні.

Номер слайду 9

Портрет осеніЯкби я був художник і поетІ володів би сущими дарами,Намалював би осені портрет. Казковими й живими кольорами. Якби я мав божественні слова, Я осінь описав би так магічно, Що горобина в золотих дивах. Всіх чарувала б солодко і вічно. Якби я міг знайти такі ключі,Що відмикали б навіть таємниці,Закарбував би вдень чи уночіТой клин, що увігнали в обрій птиці.

Номер слайду 10

Люблю я світлий камертон природи,Коли звучать у щебеті ліси. Й міцні дуби козацької породи. Нам подають могутні голоси. Люблю калин коралове намисто,Що кожну гілку сяйвом прикраша. Здається, квітом і черленим листом. Знов очищається моя душа. Люблю я вітру вільного дозвілля,І запашний любисток у саду,І гомін степу та євшанське зілля,Що знали скіфів й Золоту Орду. Люблю всім серцем близьке і далеке – І шир землі, і всю небесну вись,І шлях отой, що із варяг у греки. По руслах рік віками зачепивсь.

Номер слайду 11

Сріблясту нитку бабиного літа. Пришила осінь до кленової кори, І жовте листя, воском перевите, Висвічує казкові кольори. Побільшало і золота на вітах,Й нічного холоду в пошерхлому садку,Де павутинки бабиного літа. Кудись мандрують в білім сповитку.

Номер слайду 12

Голки стерні, облизані туманом,До обрію біжать в полях, мов їжаки,І сонце не встає уже так рано,Хоч є опеньки вже і маслюки.

Номер слайду 13

Танцює з вітром осінь у діброві, Де листопад махає лисячим хвостом,І карнавалу маски кольоровіРозносять дні у пелені кругом. Стоять дерева в мареві розп’яття. Й малюють жар кострів без олівця,- То золотим палаючим багаттям. Ми очищаєм душу і серця.

Номер слайду 14

Рясні вінки вогнистої калини. До оніміння паморочать кров,Де гоготять червоні хуртовини,Неначе в мрійній юності любов. На пишних гронах світлого галуззя. Горить її нев’януча краса,Здається, диво це, що квітне в лузі,Чарує зорі й світлі небеса. Немарно, ні, дівочу ніжну вроду. Прирівнюють до шлюбних цих калин. Це ж про її красу, ясну і горду,Несуть віки пісні, як цвіт перлин. Сріблясті краплі чистого росиння. Дзвенять у тиші, начебто кришталь,І знов плодів багряне горошинняЇх п’є і п’є, мов промені світань. Тремтять навкруг полони насолоди. У золотім кораловім плащі,Немов краплинки серця і природи. Злились у цім осінньому кущі.

Номер слайду 15

Намовчалась тиша коло ставу,Надимілись трави на рядні,Як косили вицвілу отаву. Укорочені осінні дні. Відлетіло сонце десь у небо,Заховавши в хмарах все тепло,Тільки занімілі сизі верби. У воді купають жовте тло. Он гасає шум очеретами,У вітри впрягаючи коня,Й відчиняють зорі срібні брами. Відгорілим свічам плину дня…

Номер слайду 16

Просмолений, як човен, синій вечір. Кудись веслує свій казковий плин,Ховає місяць в хмарах жовтий глечик,Останній промінь зливши між долин. Над ставом верби розіпнули шатраІ цідять тишу через сито віт,Де Божа вічність, мудра і ошатна,Цвіте, мов яблунь буйний ясноцвіт…

Номер слайду 17

Я дивлюсь, скільки вистачить зору,На красу цю магічно земну…

Номер слайду 18

В низині в срібний іній травичкуІнкрустує легкий морозець…

Номер слайду 19

Зима. Мороз. Снігів замети,В лисицях різьблені шибки,І чути співи, чути злети – То йдуть селом колядники. В колядці тій – різдвяна сила. Й блаженний дар благословінь – Родила в яслах Діва Сина. Для світла нашого й спасінь. Горить, палає святвечірня. Різдвяна тайна і свіча,І ллється в серце нам прозріння,І світ яснішає в очах. І прозріває мудрість наша,За вченням Господа йдучи. О життєдайна щедра чашо,Звучи колядками, звучи!

Номер слайду 20

pptx
Додано
25 березня 2019
Переглядів
895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку