Матеріали підібрані таким чином, щоб унаочнити поданий у підручнику матеріал, зробити його цікавим, показати досягнення та перспективи сучасної науки біотехнології. Розглядається біотехнологія як сучасний вид промисловості, ведеться ознайомлення учнів з генною інженерією та генетично модифікованими організмами, визначаються можливості застосування цих перспективних галузей науки.
Чи відрізняються методи селекції від методів генної інженерії?Основною ціллю створення ГМ рослин є утворення нових сортів із специфічними ознаками, які не притаманні для рослин цього виду. Прикладом таких ознак можуть бути стійкість до різного роду гербіцидів, шкідників, стійкість до несприятливих умов зовнішнього середовища чи набуття нових якостей харчового значення.
ЯКІ БУВАЮТЬ ГМО?ГМО використовують в біологічних та медичних дослідженнях, виробництві ліків та у сільському господарстві. За допомогою ГМО вивчаються закономірності розвитку деяких захворювань, процеси старіння та регенерації. Найбільше вирощують генетично модифіковану сою, кукурудзу та бавовну.
Трансгенні організми. Трансгенними називають рослин і тварин, що містять у своїх клітинах ген чужого організму, включений у хромосоми. Трансгенні організми можуть мати велике значення для підвищення ефективності сільського господарства та в дослідженнях у галузі молекулярної біології.
ЯК ДАВНО З’ЯВИЛИСЯ ГМО?Перший тваринний трансгенний організм (миша) був одержаний Дж. Гордоном зі співробітниками 1980 р. На початку 90-х років у Китаї було проведено перше комерційне випробування генетично модифікованих сортів тютюну й томатів, стійких до вірусів. А 1994 р. в США вперше надійшли в торговельну мережу продуктів харчування плоди генетично змінених томатів зі скороченим строком дозрівання.
Які створені трансгенні організми? Наприклад, створенийкомпанією "Новартіс" сорткукурудзи містить ДНКкукурудзи, одного вірусу і двох видів бактерій. Ще одним"дивом генної інженерії" є сортпомідорів, для морозостійкостіякого в овочі вживлено генмедузи. Тож чи впевнені ви утому, що саме їсте?!
Перспектива використання ГМОТранснаціональні корпорації стверджують, що при допомозі ГМП подолають голод. Зараз чисельність населення планети 6,6 млрд населення. За рік воно збільшується на 80 млн. До 2050 року воно досягне 9 млрд.,тож навіть індустріально розвинені країни можуть мати проблеми з кількістю продуктів харчування.
Список іноземних компаній, помічених у використанні ГМО: Nestle (Нестле) - виробництво шоколаду, кави, кавових напоїв, дитячого харчування. Hershey's (Хершіс) - виробництво шоколаду, безалкогольних напоїв. Coca-Cola (Кока-Кола) - виробництво напоїв Кока-Кола, Спрайт, Фанта, тонік «Кінлі».
Список іноземних компаній, помічених у використанні ГМО: Mc. Donald's (Макдональдс) - «ресторани» швидкого харчування. Danon (Данон) - виробництво йогуртів, кефіру, сиру, дитячого харчування. Mars (Марс) - виробництво шоколаду Марс, Снікерс, Твікс. Pepsi. Co (Пепсі-Кола) - напої Пепсі.
Чи безпечна генетично-модифікована продукція для здоров'я людини?Встановлено, що можливими наслідками вживання людиною генетично модифікованих продуктів можуть бути: Алергічні прояви. Білки, що продукуються вбудованими генами, можуть викликати алергічні захворювання. Безпосередня токсична дія. Вплив на здоров'я людини можуть чинити нові, «незаплановані» білки, що з'являються в генетично-модифікованих рослинах. Це пояснюється тим, що в процесі створення ГМО неможливо передбачити, в яку саме ділянку геному вбудується новий ген.
Вплив ГМО на здоров`я людинивживання продуктів з ГМО може призвести до появи алергічних реакцій;порушення структури слизової оболонки шлунку, поява стійкої до антибіотиків мікрофлори кишечника. Наслідком може стати неможливість лікування багатьох інфекційних хвороб. зниження імунітету всього організму (70 % імунітету людини – в кишечнику), а також порушення обміну речовин. Продукти з ГМО можуть провокувати рак rrrrr
Генетично модифікована їжа. Спеціалісти не можуть констатувати шкідливість ГМО на організм людини. Але й виключати факт небезпеки генномодифікованих організмів теж немає підстав. У зв'язку з цим нещодавно був прийнятий закон про обов'язкове маркування харчових продуктів на наявність або відсутність у них ГМО.r
Як може проявлятися шкідливість ГМО?Негативний вплив трансгенних рослин, стійких до шкідників, на нецільові організми можливий завдяки наявності в організмі згаданих рослин біологічно активних речовин (інсектициди, фунгіциди та ін.). Вплив цих речовин може бути прямої або опосередкованої дії через трофічні ланцюги. До сьогодні за 13 років польових випробувань достовірних експериментальних даних про негативний вплив трансгенних рослин, стійких до шкідників, на нецільові організми не отримано.fillcolorfill.typefill.on
Вивільнення в довкілля ГМОШирокомасштабне вивільнення в довкілля генетично модифікованих сортів рослин різних таксономічних груп з різними генетичними конструкціями, що надають їм нових властивостей, поставило ряд питань, на які необхідно звернути увагу під час розбудови системи біобезпеки довкілля. Головними питаннями біобезпеки при цьому є можлива передача генів, убудованих у трансгенний організм, організмам навколишнього природного середовища
Трансгенні мікроорганізми. Бактерії були першими організмами, генетично модифікованими у лабораторії. На сьогодні їх використовують для виробництва великої кількості людських білків, які можуть використовуватися у медицині. Наприклад, генетично модифіковані бактерії використовують для виробництва інсуліну. Також бактерії використовують для виробництва факторів згортання крові для лікування гемофілії.style.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.on