Презентація - ментор "Педагогічна культура та професійна майстерність вчителя в НУШ"

Про матеріал

Педагогічну культуру і майстерність визначають як сплав індивідуально-ділових якостей і професійної компетентності викладача, як комплекс властивостей особистості, що забезпечують високий рівень самоорганізації педагогічної діяльності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Педагогічна культура та професійна майстерність учителя. Презентацію - ментор підготувала ЗДНВР Бараниківської ЗОШ Бірюченська Т. М.

Номер слайду 2

Майстерність - це те, чого можна домогтися, і як можуть бути відомі майстер-токар, прекрасний майстер-лікар, так повинен і може бути прекрасним майстром педагог ... А. С. Макаренко. Педагогічна культура – це частина загальнолюдської культури, розглянута в трьох аспектах: аксіологічному, діяльнісному і особистісному.

Номер слайду 3

У словниках можна знайти кілька значень слова «майстер»:

Номер слайду 4

1) кваліфікований працівник в будь-якій виробничій галузі (годинникових справ майстер, скрипковий майстер);2) керівник будь-якого виробничого цеху в окремій спеціальній області (змінний майстер, майстер складального цеху);3) людина, яка вміє добре, спритно щось робити (майстер на вигадки, майстер розповідати);4) фахівець, що досяг високого мистецтва у своїй справі (майстри мистецтв, спорту, майстер - золоті руки).

Номер слайду 5

ПЕДАГОГІЧНА МАЙСТЕРНІСТЬА. Дистервег :«Педагог - майстер, і тільки він має «розвинені пізнавальні здібності, досконалі знання навчального матеріалу, як з боку змісту, так і форми, як його сутності, так і методу викладання». А.І. Щербаков:«Педагогічна майстерність - це синтез наукових знань, умінь, навичок, методичного мистецтва і особистих якостей учителя. М. М. Тарасевич:«Педагогічна майстерність - комплекс властивостей особистості вчителя, необхідних для високого рівня професійної діяльності». Л. А. Байкова:«Педагогічна майстерність - вищий рівень педагогічної діяльності, що виявляється у творчості вчителя, в постійному вдосконаленні мистецтва навчання, виховання розвитку дитини».

Номер слайду 6

Компоненти педагогічної майстерності{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Високий рівень загальної та педагогічної культури. Гуманістична спрямованість. Професійні якостіСистемапрофесійних знань, умінь. Творчість іпедагогічні здібностіОснова педагогічної майстерності. Умова педагогічної творчості. Умова ефективності та якості навчально-виховного процесу. Засіб успішної самореалізації педагога. Людина-абсолютна цінність.Ідеали.Інтереси. Система цінностей. Гуманістичний стиль. Гуманістичні відносини. Громадянськість. Патріотизм.Інтелігентність. Духовно - моральна культура. Любов до дітей. Працьовитість і працездатність. Відповідальність. Технологічна компетентність. Знання: Філософські. Соціальні. Психолого-педагогічні. Додаткові. Вміння: Діагностичні. КомунікативніОрганізаторські. Дослідні. ПроектувальніДидактичні. Конструктивні. Перцептивні. Експресивні. ОрганізаторськіТворчі. Емоційно - ціннісні і т.д.

Номер слайду 7

Структура професійного розвитку педагога

Номер слайду 8

Творча атмосфера в педагогічному колективі складається з наступних компонентів: Єдиних педагогічних цілей. Високої трудової дисципліни. Відповідальності та авторитетності кожного вчителя. Безстрашного відношення до труднощів і суперечностей педагогічних пошуків. Принциповості педагогічних дискусій та наукових суперечок. Визнання лідерства кращих вчителів і неприйняття ілюзорного лідерства.

Номер слайду 9

Майстерністьпедагога. Майстерність володіння педагогічною технікою Майстерність переконання. Майстерність передачі знань і формування досвіду діяльностіМайстерність організатора колективної та індивідуальної діяльності дітей

Номер слайду 10

ПЕДАГОГІЧНА ТЕХНІКАПедагогічна техніка - це сукупність навичок, яка необхідна для ефективного застосування системи методів педагогічного впливу на окремих учнів і колектив в цілому:

Номер слайду 11

Педагогічна технікавміння вибирати правильний стиль і тон у спілкуванні з учнями;вміння керувати увагою;почуття такту, навички управління та демонстрації свого ставлення до вчинків учнів та інше.

Номер слайду 12

Критерії педагогічної майстерностіСтимулювання і мотивація особистості учня в процесі навчання;Організація навчальної діяльності учня;Володіння змістом і дидактичною організацією освіти;Організація та здійснення професійно-педагогічної діяльності в процесі навчання;Структурно-композиційна побудова уроку (заняття або іншої форми).

Номер слайду 13

Три аспекти педагогічної культури:- з погляду аксіологічного підходу-це сукупність педагогічних цінностей, на які спирається виховання і педагогіка як наука про виховання (цінності існують в матеріальній та духовній формах);- з погляду особистісного підходу – це актуальні властивості особистості педагога-професіонала як суб’єкта, що самореалізується, виховних відносин у педагогічній діяльності;- з погляду діяльнісного підходу – це сукупність специфічних способів професійної діяльності викладача. Що забезпечують реалізацію педагогічних цінностей.

Номер слайду 14

Педагогічна культура і майстерність є вищим рівнем педагогічної діяльності вчителя!Плідної праці! Дякую за увагу!

pptx
Додано
16 липня 2018
Переглядів
2712
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку