Презентація - метод бригадної організації праці

Про матеріал
У дев'яності роки я викладав трудове навчання. Але перед цим я був на курсах у Донецькому педагогічному університеті там зустрічався з педагогами новаторами і за допомогою Шалви Олександровичем Амоношвілі і Віктором Федоровичем Шаталова. На основі їхніх рекомендацій я працював над новою програмою трудового навчання. Основою цієї методики становив метод бригадної організації праці. Що це таке можна проілюструвати главою з книги, над якою я зараз працюю.
Перегляд файлу

У дев'яності роки я викладав трудове навчання. Але перед цим я був на курсах у Донецькому педагогічному університеті там зустрічався з педагогами новаторами і за допомогою Шалви Олександровичем Амоношвілі і Віктором Федоровичем Шаталова. На основі їхніх рекомендацій я працював над новою програмою трудового навчання. Основою цієї методики становив метод бригадної організації праці. Що це таке можна проілюструвати главою з книги, над якою я зараз працюю.

 

- Панове,  дозвольте вас поінформувати, що з сьогоднішнього  дня на ввіреній мені території майстерень вводиться республіканське правління.

 - Як це? – закліпав очима Боря Павлушина.

-  А так,  загадково посміхнувся Костянтин Іванович.

- Але  для початку ми  з вами оберемо президента.

- Ого, -  тепер вже весь клас зацікавлено втупився у вчителя.

- А як будемо обирати? – поцікавився Гриць Смичка.

- Звичайним демократичним методом - прямим і незалежним голосуванням. Ще Черчіль сказав, що демократія має багато недоліків, але краще поки ніхто не придумав.  То як, будемо обирати правління, чи залишимо все, як є?

-  Будемо, різноголосо відгукнувся клас. Ще б пак, такого на їх пам'яті ще не було.

- Спочатку, гадаю, треба обрати президента, - сказав Костянтин Іванович. - Він же староста, він же найповажніший у вашому класі учень і людина.

- Я буду президентоьм! - вигукнув товстий Юрко Міщенко, який відрізнявся від усіх неймовірною швидкістю поїдання бутербродів.

- Я нікого не призначаю, - відк4азав Костянтин Іванович. - Вибираєте ви. Але запам'ятайте, від людини, якого ви виберете, буде залежати багато що.  Адже саме він буде ставити вам оцінки за урок.

- Я обіцяю всім ставити тільки відмінно! - крикнув Юрко. Він навіть  нре заважив, що весь клас диви вся на нього з іронією.

- А ще він буде вибирати бригадирів.

-  А навіщо нам ще й бригадири? – здивувався Алік Зінченко.

- Вони  будуть набирати собі бригаду і розподіляти виділені ресурси.

- Ресурси?

-  Атож.  Кожній бригаді будуть видаватися матеріали та інструменти.  Але ви вже не будете  гуртом накидатися на мене. Інструменти та матеріали  отримуватимуть тільки бригадири. Вони  ж стежитимуть і за порядком в  своїй бригаді.

- А яка їм з того користь?

- Якщо все в бригаді нормально, то бригадир отримує додатковий бал, так само як і, до речі, староста. Тільки той отримує свій бал за роботу всього класу.

- А у нас вже є староста класу.

- Ні, на працях ми вибиремо свого старосту.  Най- най .... - тут Костянтин Іванович зробив паузу, а потім запитав: - якого?

Відповіді посипалися як з відра:

- Найрозумнішого!

- Найкмітливішого!

- Найдобрішого!

- Того, хт о найкраще працює!

- Дотримується дисципліни!

- Сильного!

- Сміливого!

- Щедрого!

Костянтин Іванович з посмішкою подивився на хлопців і сказав:

- Все це правильно. Але є більш важлива якість для нашого президента ...

Тиша стала повна. Всі дивилися на вчителя.

- Ми вибираємо найсправедливішого! - закінчив свою думку Костянтин Іванович.

Клас заусміхався і почав приди влятися один до одного, вишукуючи найсправедливішого.

-Отже, записуємо кандидатури на дошці…

 Спочатку було записано мало не півкласу. Якщо хтось не хотів бути президентом, його не змушували. Кожен міг голосувати лише за одного кандидата. Для проходження першого туру досить було набрати всього більше двох голосів. Після першого голосування лише четверо четверо набрали максимальну кількість голосів. Це були Юрко Міщенко, Боря Павлушина, Алік Зінченко, Фіма Крейцер. Юрко обіцяв більше всіляких благ і  бутербродів. Боря працював  на уроках праці краще за всіх. Алік Зінченко вчився непогано, а ще займався спортом. Фіма ж  був у класі круглим відмінником.

До фіналу дійшли Фіма та Алік. І, нарешті, останнє голосування виявило переможця. Ним став Алік Зінченко.

Костянтин Іванович зітхнув з полегшенням. Перший етап введення демократії в майстерні пройшов успішно і результат його влаштовував.

- А на наступний урок ми тебе переоберемо, - замість привітання сказав Алікові невдоволений Юрко Міщенко.

- Ні, - заперечив Костянтин Іванович, - старосту ми вибираємо на весь рік. А то тільки й будемо замість роботи  займатися перевиборами.

Потім Алік призначив бригадирів.

Він поступив мудро. Бригадирами стали - Юрко Міщенко, Боря Павлушина, Фіма Крейцер. А Фіма отримав ще й посаду заступника старости. Тобто він ставав старостою, якщо Алік, наприклад, захворіє. Таким хитрим маневром Алік відразу отримав підтримку найбільш шанованих в класі людей і зміцнив своє становище.

Потім бригадири почали набирати бригади. Вони по черзі вигукували прізвища учнів.  Ті з їхнім вибором і погоджувалися. Ніхто не хотів, щоб його вибрали останнім з класу або взагалі відмовилися від нього.

- Ось в такому складі і будете працювати, - підсумував результати виборів Костянтин Іванович.

Урок пройшов навдивовижу організовано і спокійно. Бо це був уже не просто клас, а маленька держава зі своєю чіткою структурою.

Бригадний метод починав давати плоди.

 

docx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
397
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку