Презентація 10 клас "Білки"

Про матеріал
Презентація 10 клас "Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків. Біологічні функції білків"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків. Біологічні функції білків Хімія 10 клас

Номер слайду 2

Як ви розумієте термін “біополімер”? Яке значення білків в природі? З чого вони складаються? Як називаються зв'язки між амінокислотами в білках? Чому вони можуть утворюватись? Актуалізація

Номер слайду 3

План 1. Коротка історія вивчення білків. 2. Хімічний склад і класифікація білків. 3. Структура білкових молекул. 4. Залежність фізичних властивостей білків від будови. 5. Хімічні властивості білків: гідроліз, денатурація, кольорові реакції. 6. Біологічне значення білків.

Номер слайду 4

Білки - це високомолекулярні, органічні, азотовмісні біополімери, які складаються в основному з амінокислот. Елементарний склад білків був визначений у 1810 році Жозефом Гей Люссаком та Луї Бенором. При хімічному аналізі білків були визначені їх складові елементи. Елементарний склад білків в процентах від молекулярної маси буде наступний: С - 50 - 54% Н - 6,5 - 7,3% О - 21,5 - 23,5% N - 15 - 17% S - 0,3 - 2,5% В склад білків входять також: P, Fe, Si і т.д.

Номер слайду 5

Відома велика кількість білків рослинного і тваринного походження, що відрізняються за своїм складом та біологічною роллю в організмі. Для систематизації та вивчення їх запропановано декілька класифікацій: По формі молекул білки класифікують на глобулярні і фібрилярні. За фізико-хімічними властивостями білки класифікують на прості і складні. Прості білки складаються тільки з залишків амінокислот. Складні – мають білкову частину, що складається із залишків амінокислот, і небілкову, що може бути представлена іонами металів, ліпідами, вуглеводами, залишком фосфорної кислоти.

Номер слайду 6

Структура молекули білків первинна Послідовність амінокислот

Номер слайду 7

Структура молекули білків вторинна Водневі зв'язки

Номер слайду 8

Структура молекули білків Третинна структура Зв’язки дисульфідні, водневі, йонні, гідрофобні

Номер слайду 9

Структура молекули білків Четвертинна Лише у протеїдів (складних білків)

Номер слайду 10

Білки – надзвичайно різноманітні речовини. Одні білки розчиняються у воді, інші в слабких розчинах нейтральних солей чи в 70%-му спирті, деякі – в розбавлених розчинах кислот або лугів. Є й такі білки, що в названих рідинах не розчиняються. Курячий білок добре розчиняється у воді. Білок волосся у воді не розчиняється. Розчинні білки мають глобулярну будову, а нерозчинні – фібрилярну.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Процес порушення природної структури (вторинної - четвертинної) білка називається денатурацією. При денатурації молекула розгортається і втрачає здатність виконувати свою біологічну функцію. Спричинити денатурацію білків можуть такі фактори: 1. Нагрівання або дія інфрачервоного або ультрафіолетових променів. 2. Сильні кислоти, сильні луги і концентровані розчини солей. 3. Важкі метали. 4. Органічні розчинники.

Номер слайду 13

Гідроліз Властивості білків

Номер слайду 14

Кольорові реакції білків застосовують для виявлення цих сполук поміж інших органічних речовин. Існують універсальні кольорові реакції, характерні для всіх білків незалежно від амінокислотного складу (біуретова), а також специфічні реакції, у яких беруть участь тільки певні амінокислотні залишки молекули білка (ксантопротеїнова, Фоля та реакція Паулі).

Номер слайду 15

Пригадайте функції білка з уроків біології

Номер слайду 16

Біологічне значення білків. Білки є насамперед незамінним пластичним матеріалом, потрібним для побудови клітини і тканини. Вони відіграють велику роль у процесах росту, розмноженням, передачі організмом спадкових властивостей. Білки входять до складу ферментів і гормонів. Білки, як і жири та вуглеводи, є важливим джерелом енергії в організмі. Енергетична роль білків має особливе значення при тяжких захворюваннях, на останніх стадіях голодування організму тощо.

Номер слайду 17

В промисловості білки використовують як сировину для різних виробництв. Так, з шерсті і шовку з давніх часів виготовляють тканини. З рогу і панцера черепахи виробляють гудзики, гребінці та інші дрібні речі. Білки кісток, хрящів і обрізків шкіри при кип'ятінні з водою утворюють клей. Застосування білків

Номер слайду 18

Установіть відповідність між типом структури білка та її характеристикою: Структура Характеристика 1- первинна А- утворення глобул 2- вторинна Б – послідовність амінокислот 3- третинна В – утворення водневих зв'язків між радикалами амінокислот 4- четвертинна Г – універсальна взаємодія між елементами поліпептидного ланцюга Д – утворення біполярного іона Закріплення

Номер слайду 19

Знаючи властивості білків поясніть чому: - Висока температура небезпечна для людського організму; - Посуд із під молока слід мити спершу холодною водою, а потім гарячою.

Номер слайду 20

- Білки є поліпептидами. А чи всі поліпептиди є білками? Відповідь поясніть. - Поясніть появу осаду під час скисання молока. - Чи потрібні людині знання про білки якщо в своєму подальшому житті вона не буде займатися хімією? Чому? - Чи можна повністю замінити білкову їжу вуглеводневою? - Чому сирі яйця організмом засвоюються погано?

Номер слайду 21

Домашнє завдання 1. Повторити матеріал §13-29 , підготуватися до контрольної роботи (26.04.). 2. Переглянути відео фрагменти https://www.youtube.com/watch?v=PG1twLkq5P8&t=49s https://www.youtube.com/watch?v=kfeIvrpwwtA https://www.youtube.com/watch?v=DqKpXsJml50 Підручник : Попель П. П., Крикля Л. С. Хімія:Підручник для 10 класу з/о навч. закл. – К.: ВЦ «Академія», 2018

Номер слайду 22

Презентацію підготувала Коструб Ірина Олександрівна вчитель хімії, біології, навколишнього світу Новоград-Волинської ЗОШ I-III ст. №5

Номер слайду 23

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Баришнікова Ніна Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ноженко Ірина Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
25 квітня 2021
Переглядів
16640
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку