Презентація "10 популярних кодів і шифрів"

Про матеріал
Код і шифр — це не одне і те ж. У коді кожне слово замінюється на якесь інше кодове слово, в той час як в шифрі замінюються самі символи повідомлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

10 ПОПУЛЯРНИХ КОДІВ І ШИФРІВКерівник гуртка Т.І. Єрьоміна

Номер слайду 2

Необхідність засекречувати важливі послання виникла ще в давнину. Згодом люди знаходили нові, все більш складні способи послання недоступні чужим очам. Всупереч поширеній думці, код і шифр - це не одне і те ж. У коді кожне слово замінюється на якесь інше кодове слово, в той час як в шифрі замінюються самі символи повідомлення. Коли люди говорять «код», вони, як правило, мають на увазі «шифр». Стародавні рукописи і мови були зрозумілі за допомогою технік декодування і дешифрування. Фактично коди і шифри визначали результат багатьох воєн і політичних інтриг протягом всієї історії людства.

Номер слайду 3

СТЕНОГРАФІЯСтеганографія - мистецтво прихованого листа. Цій техніці більше років, ніж кодами та шифруванню. Наприклад, повідомлення може бути написано на папері, вкрите ваксою і проковтну з тією метою, щоб непомітно доставити його одержувачеві. Інший спосіб - нанести повідомлення на голену голову кур'єра, почекати, поки волосся виросте заново і приховають послання.

Номер слайду 4

ROT1 Цей шифр відомий дітям. Ключ простий: кожна буква замінюється на наступну за нею в алфавіті. Так, A замінюється на B, B на C, і т.д. «ROT1» означає «ROTate 1 letter forward through the alphabet» (англ. «Посуньте алфавіт на одну букву вперед»). Цей шифр весело використовувати, тому що його легко зрозуміти і застосовувати, але його так само легко і розшифрувати.

Номер слайду 5

ТРАНСПОЗИЦІЯУ транспозірующіх шифри букви переставляються за заздалегідь визначеним правилом. Наприклад, якщо кожне слово пишеться задом наперед, то з «all the better to see you with» виходить «lla eht retteb ot ees joy htiw». Інший приклад - міняти місцями кожні дві букви. Таким чином, попереднє повідомлення стане «la tl eh eb tt re ot es ye uo iw ht».

Номер слайду 6

АЗБУКА МОРЗЕВ азбуці Морзе кожна буква алфавіту, всі цифри і найбільш важливі знаки пунктуації мають свій код, що складається з низки коротких і довгих сигналів, що їх називають «точками і тире». На відміну від більшості шифрів, азбука Морзе використовується не для утруднення читання повідомлень, а навпаки, для полегшення їх передачі (за допомогою телеграфу).

Номер слайду 7

ШИФР ЦЕЗАРЯШифр Цезаря називається так, тому що його використовував Юлій Цезар. Насправді шифр Цезаря - це не один шифр, а цілих двадцять шість, що використовують один і той же принцип! Так, ROT1 - всього один з них. Одержувачу потрібно сказати, який з шифрів використовується. Якщо використовується шифр «G», тоді А замінюється на G, B на H, C на I і т.д. Якщо використовується шифр «Y», тоді А замінюється на Y, B на Z, C на A і т.д.

Номер слайду 8

МОНОАЛФАВІТНА ЗАМІНАROT1, азбука Морзе, шифр Цезаря відносяться до одного і того ж типу шифрів - моноалфавитної заміни. Кожна буква замінюється на одну ііншу букву або символ. Такі шифри легко розшифрувати навіть без знання ключа. Робиться це за допомогою частотного аналізу. Наприклад, найбільш часто зустрічається буква в англійському алфавіті - «E». Таким чином, в тексті, зашифрованому моноалфавитной шрифтом, найбільш часто зустрічається буквою буде буква, відповідна «E». Друга найбільш часто зустрічається буква - це «T», а третя - «А». Людина, розшифровують моноалфавитной шифр, може дивитися на частоту зустрічаються букв і майже закінчені слова. Так, «T_E» з великою часткою ймовірності виявиться «ТНЕ»

Номер слайду 9

ШИФР ВІЖЕНЕРАЦей шифр складніше, ніж моноалфавитной. Уявімо, що у нас є таблиця, побудована за тим же принципом, що і наведена вище, і ключове слово, припустимо, «CHAIR». Шифр Віженера використовує той же принцип, що і шифр Цезаря, за тим винятком, що кожна буква змінюється відповідно за кодовим словом.

Номер слайду 10

СПРАВЖНІ КОДИУ справжніх кодах кожне слово замінюється на інше. Розшифровується таке послання за допомогою кодової книги, де записано відповідність всіх справжніх слів кодовою, прямо як в словнику. Переваги такого способу в тому, що з повідомленням необхідно бути НАДЗВИЧАЙНО довгим, щоб можна було його зламати за допомогою частотного аналізу, так що коди корисніше деяких шифрів.

Номер слайду 11

ШИФР ЕНІГМИПринцип її роботи такий: є кілька коліс і клавіатура. На екрані оператору показувалася буква, якої шифрувалася відповідна літера на клавіатурі.

Номер слайду 12

ШИФРУВАННЯ ПУБЛІЧНИМ КЛЮЧЕМЄ два ключі: відкритий і секретний. Відкритий ключ - це якесь дуже велике число, що має тільки два дільника, крім одиниці і самого себе. Ці два подільника є секретним ключем, і при перемножуванні дають публічний ключ. Відкритий ключ використовується для того, щоб зашифрувати повідомлення, а секретний - щоб розшифрувати. Без секретного ключа розшифрувати повідомлення неможливо

Номер слайду 13

ГРА “ ДЕШИФРУВАЛЬНИК”Зашифруйте за допомогою шифра Цезаря наступні слова: ГРАУРОКШКОЛА КВІТКАКВАРТИРАМАТЕМАТИКА

Номер слайду 14

ГРА “ ДЕШИФРУВАЛЬНИК”Зашифруйте за допомогою шифра Цезаря слова в реченнях: Я люблю читати. Завтра я піду до школи. Футбол – моя улюблена гра.

Номер слайду 15

ГРА “ ДЕШИФРУВАЛЬНИК”Цезаря Зашифруйте за допомогою шифра Цезаря із зсувом на дві літери слова: ГРАУРОКШКОЛА КВІТКАКВАРТИРАМАТЕМАТИКА

Номер слайду 16

ГРА “ ДЕШИФРУВАЛЬНИК”Зашифруйте за допомогою шифра із зсувом на дві літери слова в реченнях: Я люблю читати. Завтра я піду до школи. Футбол – моя улюблена гра.

Номер слайду 17

ГРА “ ДЕШИФРУВАЛЬНИК”Цезаря Зашифруйте за допомогою шифра Цезаря із зсувом на чотири літери слова: ГРАУРОКШКОЛА КВІТКАКВАРТИРАМАТЕМАТИКА

Номер слайду 18

ГРА “ ДЕШИФРУВАЛЬНИК”Зашифруйте за допомогою шифра із зсувом на чотири літери слова в реченнях: Я люблю читати. Завтра я піду до школи. Футбол – моя улюблена гра.

Номер слайду 19

ГРА “ ДЕШИФРУВАЛЬНИК”Цезаря Зашифруйте за допомогою шифра Цезаря із зсувом – перша літера на один знак, друга – на два і т.д. слова: ГРАУРОКШКОЛА КВІТКАКВАРТИРАМАТЕМАТИКА

Номер слайду 20

ГРА “ ДЕШИФРУВАЛЬНИК”Зашифруйте за допомогою шифра Цезаряіз зсувом – перша літера на один знак, друга – на два і т.д. слова в реченнях: Я люблю читати. Завтра я піду до школи. Футбол – моя улюблена гра.

Номер слайду 21

ГРА “ ДЕШИФРУВАЛЬНИК”Коли розгадку шифру Цезаря дізнався весь світ, криптографії довелося придумати що-небудь потужніший. Але, як часто буває, люди не стали винаходити щось зовсім нове, а ускладнили вже наявне. Замість того, щоб шифрувати всі букви по одному і тому ж зрушеному алфавітом, в таємних посланнях їх стали використовувати кілька. Наприклад, першу букву шифруємо за алфавітом із зсувом 3, другу - зі зрушенням 5, третю - із зсувом 20, четверту - знову зі зрушенням 3, п'яту - із зсувом 5, шосту - із зсувом 20 і так далі, по колу. Такий шифр називають поліалфавітних (тобто багатоалфавітних).

pptx
Додано
13 квітня 2021
Переглядів
3569
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку