Презентація. §10 Спілкування з дорослими 5 клас НУШ ВЖР

Про матеріал
Вчимося жити разом : підручник для 5 кл./ Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, К. С. Василенко, І. В. Лаврентьєва, Н. В. Андрук.:Видавництво «Алатон», 2022.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§10 Спілкування з дорослими Білокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької областіРозробила: Прокоф’єва Л. Р.,практичний психолог, учитель основ здоров’я

Номер слайду 2

У цьому параграфі ви:створите кола підтримки від дорослих, яким довіряєте;змоделюєте, як звертатися по допомогу за телефонами довіри;дізнаєтеся більше про своїх учителів/учительок;навчитеся визначати особистий простір;потренуєтеся долати невпевненість під час спілкування;розвиватимете уміння ефективно спілкуватися.• кола підтримки • гаряча лінія • особистий простір • подолання невпевненості

Номер слайду 3

дорослі, яким ми довіряємо. ЗАВЖДИ ВАЖЛИВО ЗНАТИ, ВІД КОГО МОЖНА ОТРИМАТИ ПОРАДУ ЧИ ДОПОМОГУ В РІЗНИХ ЖИТТЄВИХ СИТУАЦІЯХ. Розгляньте мал. 27. З’ясуйте, до кого Даринка можезвернутися по допомогу в родині, у школі, у спортивній секції.• Поміркуйте, до кого з дорослих ви можете звернутися по допомогу. Створіть своє «Коло підтримки».• Об’єднайтеся в пари та змоделюйте звернення до батьків/опікунів, учителів, психологів.

Номер слайду 4

коли потрібно звертатися по допомогу. ЯКЩО ВАМ ЗАГРОЖУЄ НЕБЕЗПЕКА, З ВАМИ ЖОРСТОКО ПОВОДЯТЬСЯ, ВИ МАЄТЕ ЗВЕРНУТИСЯ ДО ПОЛІЦІЇ ЧИ ЗАТЕЛЕФОНУВАТИ НА НАЦІОНАЛЬНУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ (МАЛ. 28). Розгляньте мал. 28 і дайте відповіді на запитання.• За яким номером можна безкоштовно телефонувати з мобільного телефону? Зі стаціонарного?• У які дні та години працює гаряча лінія?• З яких питань зверталися найчастіше?• Які питання цікаві особисто вам?• Хто найчастіше звертався по допомогу?У парах змоделюйте звернення за телефонами довіри.

Номер слайду 5

спілкування з учителями. Дехто думає, що вчителі занадто вимогливі. Наприклад, задають багато домашніх завдань, змушують надолужувати пропущене. А чи замислювалися ви над тим, що потрібно, щоб стати вчителем/вчителькою? І скільки зусиль вони докладають, щоб підготувати вас до дорослого життя?Обговоріть, яким було б суспільство без учителів. Запросіть на урок кількох учителів за їхньою згодою. Об’єднайтесь у групи та візьміть інтерв’ю в кожного вчителя за таким планом:• Де ви навчалися?• Скільки років довелося вчитися, щоб здобути професію вчителя?• Скільки часу ви витрачаєте на підготовку до уроків, перевірку зошитів, іншу роботу?• Чого ви очікуєте від нас — ваших учнів?• Чим ми можемо вам допомогти?• Чим ви цікавитеся поза основною роботою?Об’єднайтеся в пари та розкажіть про випадки, коли ви посоромилися чи полінувалися звернутися до вчителя/вчительки й мали через це проблеми. Обговоріть, як можна було вчинити інакше.

Номер слайду 6

особистий простір. Уявіть, що навколо кожного з нас є невидима оболонка — особистий простір, у якому під час спілкування ми почуваємося комфортно. Щоб не порушувати особистий простір співрозмовника, бажано стояти приблизно на відстані витягнутої руки (мал. 29). Перейдіть за QR-кодом і завантажте бланк завдання. Перевірте, чи дотримуєтеся ви особистих кордонів інших людей. Об’єднайтеся у групи й визначте, в яких ситуаціях за QR-кодом порушено особистий простір. Обговоріть, за якими ознаками це можна зрозуміти. Під час спілкування завжди тримайте дистанцію на відстані витягнутої руки!

Номер слайду 7

Як подолати невпевненість. Невпевнені у собі люди багато втрачають. Їм важко знайомитися, знаходити нових друзів, попросити про допомогу. На щастя, це можна виправити. Зіграйти роль як актор/акторка. Наприклад, якщо не наважуєтеся купувати щось у магазині, треба уявити, що ви граєте впевнену людину, для якої покупки — звична річь

Номер слайду 8

Як подолати невпевненість. Продумайте короткий сценарій спілкування з продавцем та слова, які для цього потрібні. Спочатку спробуйте самі зіграти таку сценку перед дзеркалом (мал. 30). Потім зробіть те саме разом із мамою чи другом/подругою. Нехай хтось грає роль продавця, а ви — покупця. Кілька репетицій — і ви готові вийти на сцену. От побачите, усе буде добре! Тільки не зупиняйтеся. Щоразу ускладнюйте ситуації, і за якийсь час помітите, що почуваєтеся набагато впевненіше.

Номер слайду 9

як робити та приймати компліменти. Об’єднайтеся у пари. Розподіліть між собою ситуації на мал. 31. Підготуйте сценки про впевнену поведінку в наведених ситуаціях. Продемонструйте їх у класі. Вам потрібно знайтивулицю і будинок,де живе ваш друг/подруга. Звернітьсяпо допомогудо поліцейського. На безлюдному пере-хресті стоїть бабуся. Вона розгублена —не знає, як перейтидорогу. Запропонуйтеїй допомогу. Учителька розмовляєз колегою. Вам терміново треба попросити у неї зошит. Перепросіть,зверніться з проханнямі подякуйте. Ви запізнилися на урок. Постукайте,привітайтеся, попросітьвибачення і дозволуввійти до класу. Мама приготувала кашу, але сьогодні ви хочете бутерброд. Скажіть про це так, щоб мама не образилася. Ви зайшли в автобус. Треба передати водієвігроші за проїзд. Зробіть це ввічливо. Мал. 31. Ситуації для моделювання упевненої поведінки

Номер слайду 10

МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ

Номер слайду 11

МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
9227
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку