Презентація § 13. Протидія тиску, насильству і цькуванню 5 клас НУШ ВЖР

Про матеріал
Вчимося жити разом : підручник для 5 кл./ Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, К. С. Василенко, І. В. Лаврентьєва, Н. В. Андрук.:Видавництво «Алатон», 2022.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 13. Протидія тиску, насильству і цькуванню. Білокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької областіРозробила: Прокоф’єва Л. Р.,практичний психолог, учитель основ здоров’я

Номер слайду 2

У цьому параграфі ви:з’ясуєте, як соціальне оточення впливає на наші рішення;вчитиметеся розпізнавати негативні впливи та впевнено їм протистояти;дослідите способи маніпуляцій;потренуєтесь упевнено відмовлятися від небажаних пропозицій;дізнаєтеся, як протидіяти агресії та булінгу;розвиватимете навички протидії тиску і насиллю.• вплив оточення • маніпуляції• насилля • булінг • здорові стосунки

Номер слайду 3

впливи найближчого оточення. Важливо навчитися розпізнавати негативні впливи, а також протидіяти тиску і маніпуляціям. Наведіть приклад, коли ваші друзі позитивно вплинути на вас або на когось із ваших знайомих.• Об’єднайтесь у пари й обговоріть випадок, коли ви під впливом друзів зробили щось, про що потім шкодували.• Що сталося?• Які це мало наслідки?• Що ви відчували у зв’язку з цим?• Як можна було вчинити краще?

Номер слайду 4

розвиваємо впевненість. Упевнена людина може легко захиститися від негативного впливу та відмовитися від небажаної пропозиції. Прочитайте поради (мал. 42), які допоможуть вам поводитися впевнено. Поміркуйте, в яких ситуаціях ви почуваєтеся впевнено.• Об’єднайтесь у пари та визначте одну ситуацію,коли почуваєтеся невпевнено. Розіграйте сценку, якпотрібно діяти в такому випадку.

Номер слайду 5

розпізнаємо маніпуляціїМаніпуляції – намагання змусити вас прийняти рішення обманои, під тиском, вдаючись до лестощів тощо. УНИКНУТИ НЕБАЖАНОГО НЕГАТИВНОГО ВПЛИВУ ДОПОМОЖЕ ВМІННЯ РОЗПІЗНАВАТИ МАНІПУЛЯЦІЇ. Пригадайте сюжет «Казки про колобка» та байки. Леоніда Глібова «Ворона та Лисиця».• Обговоріть:• Які способи маніпуляцій використовувала Лисиця?• Чому треба розповідати дорослим, яким ви довіряєте,про друзів, котрі змушують вас робити те, чого ви нехочете?Уміння розпізнавати маніпуляції допоможе захиститися від психологічного тиску.

Номер слайду 6

учимося впевнено відмовляти. Об’єднайтесь у пари. Використовуючи вищенаведеніпоради, розіграйте сценки, як сказати «ні» у ситуаціях:• Ваш друг/подруга пропонує втекти з уроків.• Ваші однокласники/однокласниці пропонують вла-штувати бойкот новому учневі/учениці.10 способів сказати «ні»1. Просто відмовтеся: «Ні!»2. Метод «заїждженої платівки» — відмовляйтеся знову і знову:• «Ні!»• «Дякую, ні!»• «Я сказав/ла, що не хочу!»3. Відмовтеся і йдіть геть: «Я не хочу. Мені треба додому».4. Вибачтеся і відмовтеся: «Вибач, я цього не робитиму».5. Відмовтеся і поясніть причину: «Ні, я не люблю когось ображати».6. Відмовтеся і запропонуйте альтернативу: «Не думаю, що це добра ідея! Давай краще...»7. Відмовтеся і подякуйте: «Ні, дякую».8. Відмовтеся і переведіть розмову на інше: «Ні! Краще послухай, що я тобі розкажу».9. Переведіть на жарт: «Не знав/ла, що ти супергерой/ка».10. Зверніться по підтримку до інших: «Краще цього не робити. Чи не так, хлопці/дівчата?»

Номер слайду 7

протидіємо насиллю та булінгу. Випадки переслідування однієї людини з боку іншої. Часто це відбувається за участі групи осіб. Таке явище називають цькуванням або булінгом (від анãл. to bully — задиратися, знущатися). Ознаками булінгу є :приниження, глузування, залякування, ігнорування та інше. Якщо ви стали свідком булінгу чи його жертвою, обов’язково постарайтеся припинити це, а коли не виходить — повідомте дорослим (мал. 43).

Номер слайду 8

протидіємо насиллю та булінгу. Перейдіть за QR-кодом, прочитайте метафору «Два яблука» і дайте відповіді на запитання у бланку.• Проведіть мозковий штурм і назвіть, до кого можназвернутися, якщо ви стали свідком або жертвоюнасильства з боку однолітків. Запишіть на дошці всі ідеї. Проведіть голосування, щоб з’ясувати, до кого визвернулися б по допомогу насамперед.

Номер слайду 9

стосунки без насильства. Назвіть переваги здорових стосунків. Наведіть ознаки нездорових стосунків. Що їх характеризує?Що означає вислів: «Стосунки — це дорога із двобічним рухом»?Здорові стосунки ґрунтуютьсяна взаємоповазі, довірі, турботі й чесності.

Номер слайду 10

МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ

Номер слайду 11

МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ

Номер слайду 12

МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кучер Вероніка
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коновалова Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 грудня 2022
Переглядів
3704
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку