Презентація "26 лютого - День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя"

Про матеріал
Виховна година до ,,26 лютого - Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя". Мета: відзначення річниці проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополь мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участі кримських татар, українців та представників інших національностей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Мета: відзначення річниці проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополь мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участі кримських татар, українців та представників інших національностей.

Номер слайду 2

День кримського спротиву російській окупації — пам'ятна дата на річницю проведення мітингу кримських татар та українців у місті Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України.

Номер слайду 3

Логотип Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, розроблений 2021 року кримськотатарським художником  Рустемом скібіним 

Номер слайду 4

26 лютого Україна відзначає День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. У цей день у Сімферополі відбувся організований Меджлісом кримськотатарського народу масовий мітинг під будинком кримського парламенту проти намірів відірвати Крим від України.

Номер слайду 5

події у Криму стали взірцем громадянської мужності, твердого волевиявлення та патріотизму місцевих мешканців, які  вийшли на мітинг у центрі м. Сімферополь на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової «референдумної» сесії Верховної Ради Криму.

Номер слайду 6

Верховна Рада Автономної Республіки Крим. Сімферо́поль — місто в Україні, столиця Автономної Республіки Крим. З березня 2014 року місто тимчасово окуповане Росією.

Номер слайду 7

Учасниками мітингу були представники кримськотатарської громади, активісти руху «Євромайдан Крим», члени ГО «Армія спасіння», представники конгресуукраїнських націоналістів, ультрас фк «Таврія» та окремі особи, не залучені до діяльності жодних організацій.

Номер слайду 8

25 лютого під будівлею кримської Верховної Ради відбувся проросійський мітинг, організований організацією «Кримський фронт» та «козацькими» організаціями. Учасники акції вигукували проросійські гасла та вимагали відокремлення від України шляхом проведення референдуму.«Сепарати́зм» в Украї́ні — діяльність, направлена на зміну статусу окремих територій відповідно до законів України та протизаконна діяльність, направлена на сецесію ( відділення ) від материкової України частини територій та їх мешканців.

Номер слайду 9

Перед мітингувальниками виступив голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов, який оголосив про проведення 26 лютого позачергової сесії. У ЗМІ з'явилася інформація про те, що на сесію може бути винесено питання про вихід Криму зі складу України. Константинов Володимир Андрійович  — український  колабораціоніст з Росією, бізнесмен, політик. Після початку  тимчасової окупації Криму Росією — голова окупаційної Державної ради Криму з 17 березня 2014 року. Секретар кримського відділення путінської партії Єдина Росія з 2014 року.

Номер слайду 10

26 лютого під стінами Верховної Ради АРК паралельно відбулися 2 акції: проукраїнський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, рухом «Євромайдан Крим» та іншими проукраїнськими організаціями, котрий зібрав до 10 тисяч учасників, та проросійський чисельністю близько 7000 осіб, ініціатором якого стала партія  «руська єдність». Меджлі́с кримськотата́рського наро́ду — представницький орган кримських татар, подібний до парламенту.

Номер слайду 11

Через незадовільні заходи безпеки, вжиті правоохоронцями, між проукраїнськими та проросійськими учасниками мітингів сталися сутички, у результаті чого загинули 2 людини. Проросійський мітинг був відтіснений до внутрішнього двору кримської Верховної Ради, а призначена днем раніше сесія парламенту була скасована.

Номер слайду 12

26 лютого, в результаті сутичок під будівлею Верховної Ради Криму, двоє людей загинули й декілька десятків зазнали поранень. Згодом, після окупації півострова, слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу (так звана «справа 26 лютого») і влаштував політичне судилище над Ахтемом Чийгозом, Мустафою Дегерменджі, Алі Асановим та іншими кримськотатарськими активістами.

Номер слайду 13

На наступний день озброєні російські спецпризначенці захопили будівлі верховної ради арк та ради міністрів арк у м. сімферополі.

Номер слайду 14

Вже наступного дня, 27 лютого, спецпідрозділи ГРУ Росії зайняли приміщення Верховної Ради і Ради Міністрів Криму. Впродовж наступних кількох днів вулиці міст і магістральні дороги півострова заповнили російські війська. «Зелені чоловічки» захопили адміністративні будівлі, взяли в облогу гарнізони Збройних сил України, морські порти і аеропорти. Керівництво Росії неодноразово стверджувало, що ці озброєні люди не є російськими військовослужбовцями. Однак після окупації півострова і проведення там фейкового «референдуму про статус Криму» росіяни визнали, що «зелені чоловічки» були військовослужбовцями ЗС РФ.

Номер слайду 15

1 березня 2014 року Рада Федерації Росії підтримала звернення президента Путіна про дозвіл на застосування ЗС РФ на території України. В свою чергу, РНБО України через агресію Росії ухвалила рішення привести Збройні сили України у повну бойову готовність.

Номер слайду 16

16 березня на окупованому півострові Росія провела так званий референдум щодо статусу Криму, а вже через два дні, 18 березня, в Кремлі відбулось підписання так званого Договору про прийняття Республіки Крим до складу Російської Федерації.

Номер слайду 17

Міжнародні організації визнали окупацію півострова незаконною і засудили дії Росії. Зокрема, за цей час було ухвалено чотири резолюції ООН щодо Криму. Разом з тим, ряд західних країн запровадили проти РФ економічні санкції. Президент Володимир Зеленський вважає, що питання деокупації Криму є спільним завданням для світової спільноти, яка об’єднується на майданчику Кримської платформи. Про це він зазначав у Твіттері.« ... Вперше за роки після анексії півострова Україна робить конкретні кроки для повернення захопленої території. Деокупація Криму – це спільне завдання для світової спільноти, яка об’єднується на майданчику Кримської платформи. Крим – це Україна!", - підкреслював Президент.

Номер слайду 18

ситуація на окупованому Росією українському півострові залишається напруженою: окупанти обрали тактику залякування і терору місцевого населення. Нині в Криму заборонена діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Хвиля за хвилею проходять репресії, обшуки і незаконні затримання. Країна-агресор цинічно нехтує основоположними правами і свободами людини та міжнародним правом.

Номер слайду 19

Використані матеріали: День кримського спротиву російській окупаціїhttps://uk.wikipedia.org/wikihttps://armyinform.com.ua/2021/02/26/26-lyutogo-v-ukrayini-vidznachayut-den-sprotyvu-okupacziyi-ar-krym-ta-mista-sevastopolya/https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3198158-sogodni-den-sprotivu-rosijskij-okupacii-krimu.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Поліняк Галина Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Божкевич Яна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  5.  7Galka7
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Куванова Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
16474
Оцінка розробки
4.8 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку