Презентація.33. Як влаштований всесвіт

Про матеріал
" Як влаштований Всесвіт. Гео- та геліоцентрична система світу. Утворення всесвіту. Основні об’єкти всесвіту.» 6 клас НУШ до підручника Пізнаємо природу: інтегрованого курсу для 6-го класу Автор: Дарія Біда.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як влаштований всесвіт

Номер слайду 2

1. ГЕО ЧИ ГЕЛІОПлан2. ЯКИЙ ВІН, ВСЕСВІТ3. ЯКА НАША АДРЕСА У ВСЕСВІТІ

Номер слайду 3

Слово «космос» у перекладі з грецької означає «всесвітній порядок». Астрономів, які вивчають будову Всесвіту, називають космологами, а вчення про Всесвіт та місце людства в ньому — завдання космології.

Номер слайду 4

Здавна люди спостерігали за зоряним небом. Пригадай фотографію зоряного неба ГЕО ЧИ ГЕЛІОСпостерігачу видається, що небесна сфера обертається навколо велетенської осі, що є продовженням земної осі. Не дивно, що колись центром Всесвіту вважали Землю, навколо якої обертаються зорі, планети, Сонце та Місяць. Геліоцентрична Геоцентрична

Номер слайду 5

Геоцентрична система пояснювала видиме добове обертання зір та Сонця відображенням обертання Всесвіту навколо світової осі. Однак деякі явища пояснити було вкрай важко. Якщо Сонце й Місяць завжди рухаються в одному напрямку (із заходу на схід), то планети іноді рухаються й у зворотному, періодично «задкуючи» на тлі зір Щоб пояснити рух планет й усвідомити істину, знадобилися тисячоліття. У 1543 році у праці «Про обертання небесних сфер» польський учений Міколай Коперник проаналізував відомі на той час моделі Всесвіту і довів правдивість однієї з них — геліоцентричноїЯк рухаються планети

Номер слайду 6

За геліоцентричною системою, Сонце і планети утворюють систему, в центрі якої розташоване Сонце, а планети обертаються навколо нього.• Геліо (гр. Сонце) — у складних словах відповідає поняттям «сонце», «сонячний». Пригадай такі слова та їхнє значення. Геліоцентрична система пояснює, що видимий рух небесної сфери є ілюзією внаслідок відносності руху. Причина такого руху насправді в тому, що ми спостерігаємо за зоряним небом і планетами, що рухаються, із Землі, яка також рухається — обертається навколо своєї осі та навколо Сонця.

Номер слайду 7

ЯКИЙ ВІН, ВСЕСВІТСьогодні ми знаємо, що Всесвіт утворився приблизно 14 мільярдів років тому і є велетенським. У ньому мільярди мільярдів зір, серед яких є такі, що мають планетні системи. Мільярди зір утворюють велетенські «зоряні острови» — галактики. Учені вважають, що існує 150 мільярдів галактик, і це приблизно стільки само, скільки секунд минуло за 6 000 років історії людства.

Номер слайду 8

Галактики мають різні формиспіральніовальні неправильної форми. Вони обертаються з величезною швидкістю навколо своїх центрів.

Номер слайду 9

Сонячна система, до якої належить наша Земля, є мікроскопічною пилинкою в гігантському Всесвіті. Вона розташована на периферії галактики, що має назву Молочний Шлях. Усі зорі, які ми бачимо на небі неозброєним оком, належать до цієї галактики. Якщо дивитися в напрямку центру нашої галактики, кількість зір зростає, а на небі це виглядає як світла смуга. В Україні Молочний Шлях здавна називають Чумацьким.

Номер слайду 10

Наш Всесвіт розширюється. Що це означає? Найкраще розширення простору асоціюється зі збільшенням поверхні тістечка з родзинками або поверхні повітряної кульки, яку надувають. При цьому площа поверхні кульки — двовимірного простору — збільшується, хоча меж у такої поверхні немає. Якщо намалювати на поверхні кульки декілька «двовимірних» галактик, то під час її надування відстань між такими галактиками, виміряна вздовж поверхні кульки, збільшуватиметься. Цей приклад — досить точна аналогія того, як відбувається розширення нашого тривимірного простору і як змінюються відстані між галактиками*. Отже, ми живемо у просторі, що розширюється. Важливо зауважити, що розміри самих галактик при розширенні Всесвіту не змінюються.

Номер слайду 11

ЯКА НАША АДРЕСА У ВСЕСВІТІКосмологи встановили, що галактики — це основні об’єкти Всесвіту. Найчастіше галактики утворюють такі самі групи як Місцева Група галактик, до якої входить наша Галактика. Групи, у свою чергу, утворюють скупчення галактик. Скупчення галактик утворюють скупчення скупчень галактик. Чи це вже все? Ніхто цього не може знати. Тож нашу космічну адресу у Всесвіті можна записати так: Всесвіт — Місцева Група галактик — Молочний Шлях — Сонячна система — Земля Сонячна система — це малесенька піщинка, що згубилася в галактиці Молочний Шлях, а Галактика — це зоряний острів у безмежному Всесвіті: 1 — Земля й Місяць; 2 — Сонячна система; 3 — галактика; 4 — скупчення галактик (фото телескопа Джеймса Вебба)

Номер слайду 12

Спостерігаючи за зоряним небом, ми подорожуємо в часі. Коли ми дивимося на тіла поблизу нас, то бачимо їх такими, якими вони є насправді. Але що далі перебуває від нас тіло, то більше часу треба, щоб світло, яке воно випромінює (або відбиває), дійшло до нас. Місяць розташований від нас на відстані 1,3 світлових секунди, а найближча до нас зоря — Альфа Центавра — на відстані 4,3 світлових роки. Коли ми дивимося на неї, то бачимо її такою, якою вона була 4,3 роки тому. А коли споглядаємо окраїни Чумацького Шляху, бачимо їх такими, якими вони були 80 тисяч років тому. Якби хтось відтіля дивився на Землю, то бачив би її такою, якою вона була за часів динозаврів.

Номер слайду 13

Цікаво, яка доля очікує людство? Від чого залежить, чи буде воно благоденствувати і процвітати в далекому майбутньому? А чи може воно самознищитися під час зведення рахунків, адже тепер ми маємо ядерну, хімічну та бактеріологічну зброю? Відповіді на ці запитання шукай за QR-кодом.

Номер слайду 14

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ• Система світу, в центрі якої розташована Земля, а навколо неї по колових орбітах обертаються планети, Сонце та Місяць, називається геоцентричною.• Система світу, в центрі якої розташоване Сонце, а планети обертаються навколо нього, називається геліоцентричною.• Спостережуваний нами Всесвіт наповнений мільярдами зір, які згруповано в галактики. Наш Всесвіт розширюється.• В одній із галактик під назвою Молочний Шлях розташована Сонячна система і наша Земля.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Опрацювати §33

pptx
Додано
22 лютого
Переглядів
403
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку