Презентація 5 клас НУШ. Поняття "Клітина"

Про матеріал
Презентація для експериментального 5 класу НУШ. У розробці є матеріал, що дає поняття клітина, типи клітин, основні органели.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЛІТИННА БУДОВА ОРГАНІЗМІВ.

Номер слайду 2

Організм — це жива істота, яка володіє сукупністю властивостей, що роблять її відмінною від неживої матерії.

Номер слайду 3

ОРГАНІЗМНеклітинніОдноклітинніКолоніальніБагатоклітинніОрганізми,що не маютьклітинноїбудови. Віруси Група організмів,тіло яких скдаєтьсяз однієї клітини. Бактерії Водні організми,які утворюютьколоніїОдноклітинніводоростіОрганізми, якіскладаються більшеніж з однієї клітини і існують, як єдине ціле. Більшість рослин, грибів,тварин

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Властивості живих організмів. Живлення. Дихання. Виділення. Розмноження. Ріст. Розвиток. Рух

Номер слайду 6

Дихання - це сукупність процесів,які забезпечують надходження в організм кисню, використання його в окиснювальних процесах і видалення з організму вуглекислого газу. ДИХАННЯКисневе (рослини, тварини, гриби, більшість бактерій)Безкисневе(наприклад, деякі бактерії дихають шляхом бродіння).

Номер слайду 7

Клітина, її будова і функції. Клітина (від латин. cellula — комірка) — це структурно-функціональна одиниця всіх живих організмів, для якої характерний обмін речовин та здатність до відтворення. Клітині притаманні всі властивості живих організмів, тому вона може бути окремим організмом (одноклітинні організми). Клітина вивчає окремий розділ біології, який називається цитологія.

Номер слайду 8

Вперше термін «клітина» увів англійський вчений Роберт Гук (1665р), який побачив під мікроскопом, що корковий шар деревної кори дуба складається з «комірок» — клітин. Кожна клітина має органели — структурні елементи. Центральною і найголовнішою органелою клітини є ядро.

Номер слайду 9

Тваринна клітина

Номер слайду 10

РОСЛИННАКЛІТИНА

Номер слайду 11

БАКТЕРІЯ

Номер слайду 12

Ядро. Клітинне ядро відкрито в 1831 році ученим Робертом Брауном. Його можна порівняти з комп’ютером, який зберігає, обробляє і передає до цитоплазми величезну кількість інформації. Ядро зберігає спадкову інформацію та регулює процеси життєдіяльності клітини.

Номер слайду 13

Цитоплазма являє собою в’язку рідину, яка заповнює внутрішній вміст клітини. У цитоплазмі розташовані всі органели. Цитоплазма на 90 % складається з води. Лізосоми — це органели (пухирці), які розщеплюють непотрібні речовини, беруть участь у травленні клітини. Рибосоми — це такі собі станції технічного обслуговування. Вони зчитують певну інформацію, на основі якої можуть полагодити ту чи іншу органелу або навіть побудувати нову клітину. Мітохондрії — це енергетичні станції клітини, у них виробляється енергія, яка необхідна клітині для життя. Комплекс Гольджі та ендоплазматична сітка здійснюють транспортні комунікації в клітині.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Вакуолі — органели, характерні для клітин грибів та рослин. Це великі порожнини, заповнені розчином (водою, з розчиненими в ній поживними речовинами). Також у клітинах запасаються різні речовини. Наприклад, запасною речовиною грибів і тварин є глікоген, а рослин — крохмаль.

Номер слайду 16

Також клітини рослин мають пластиди. Пластиди бувають трьох видів: хлоропласти (зелені) — у них відбувається фотосинтезхромопласти (яскраво забарвлені) — вони надають забарвлення квітам та плодамлейкопласти (безбарвні) — запасають поживні речовини.

Номер слайду 17

1. Основні царства живих організмів: Справжні бактерії, Віруси, 2. Найменша одиниця всього живого — це …3. До обміну речовин належать такі процеси, як дихання, 4. Кількісні зміни організму — це …5. Виведення з організму продуктів життєдіяльності — це6. За будовою організми поділяють на неклітинні, колоніальні, …7. Якісні зміни організму — це …8. Припинення усіх процесів життєдіяльності називається9. Жива істота, частини якої функціонують разом як біологічна система,— це…

Номер слайду 18

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

pptx
Додано
20 січня 2022
Переглядів
10174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку