Презентація 6 клас НУШ на тему: "Води суходолу. Річка: річкова долина, річкова система, басейн річки, вододіл. Живлення, водний режим річки"

Про матеріал
Презентація для 6 клас НУШ на тему: "Води суходолу. Річка: річкова долина, річкова система, басейн річки, вододіл. Живлення, водний режим річки" (за підручником авт. Запотоцький С. П., Карпюк Г. І., Гладковський Р. В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Води суходолу. Річка: річкова долина, річкова система, басейн річки, вододіл. Живлення, водний режим річки. Kohanova Olga

Номер слайду 2

Води суходолу. Води суходолу. Підземні:підземні річкиджереламіжпластові води. Поверхневі:річкиозераболотальодовикиштучні водоймиводотоки

Номер слайду 3

Поверхневі води: РІЧКИ

Номер слайду 4

Поверхневі води: ОЗЕРА

Номер слайду 5

Поверхневі води: БОЛОТА

Номер слайду 6

Поверхневі води: ЛЬОДОВИКИ

Номер слайду 7

Поверхневі води: ШТУЧНІ ВОДОЙМИ,ВОДОТОКИ

Номер слайду 8

Підземні води: ПІДЗЕМНІ РІЧКИ

Номер слайду 9

Підземні води: ДЖЕРЕЛА

Номер слайду 10

Підземні води: МІЖПЛАСТОВІ ВОДИ

Номер слайду 11

2. Річка, річкова система і басейн річки. Річка — природний водний потік,що протікає у зниженнях рельєфу, зроблених її рухом.льодовиквитікджереловитіквитіквитіклівапритокаправапритокаправийбереглівийбереггирло

Номер слайду 12

Місце, звідки річка витікає, називають витоком. Це може бути:болотоозероджерелольодовик

Номер слайду 13

Місце, де річка закінчує свою течію, впадаючи в океан, озеро, море, іншу річку, називають гирлом

Номер слайду 14

Річка з притоками утворює річкову систему. На географічній карті річки позначають лінією синього кольору і показують від витоку до гирла.

Номер слайду 15

Льодовик. Витік. Джерело. Витік. Витік. Витіклівапритокаправапритока. Правийберег. Лівийберег. Гирло. Щоб дізнатись, якою притокою ріки є інша річка — правою чи лівою, треба уявити, що ви стоїте вниз за течією (обличчям до гирла головної річки). Якщо притока впадає в головну річку справа — вона права, якщо ліворуч — ліва. Так само визначають береги річки.

Номер слайду 16

Пізнаймо більше. Найбільшою річкою України є Дніпро. Загальна площа її басейну 504 тис. км2. В Україні басейн Дніпра займає 65% усієї території. Річка бере початок на Валдайській височині із заболоченої місцевості. Довжина річки 2201 км, у межах України — 1121км.

Номер слайду 17

Територію, з якої води стікають у головну річку, називають басейном річки. Між басейнами двох головних річок утворюється вододіл — межа (гори, височина, підвищена місцевість), яка ділить басейни річок

Номер слайду 18

Пізнаймо більше. Одне з семи чудес світу — річка Амазонка в Південній Америці — є найдовшою і найповноводнішою річкою світу. Також у неї найбільший річковий басейн — 7 млн км2. Це майже материк Австралія. Довжина Амазонки близько 7 тис. км. А ще вона викидає в океан близько 200 тис. м3 прісної води за секунду. Її ширина в нижній течії 50 км. Донедавна найдовшою річкою світу вважали Ніл, що протікає в. Африці.

Номер слайду 19

3. Річкова долина та її складовіРічкова долина — поздовжнє заглиблення на земній поверхні, у якому річковий потік прокладає собі шлях.

Номер слайду 20

Річкові відклади. Коріннийберег. Долина. Тераси. Заплави. Річище. Заплава — це частина річкової долини, що заливаєтьсяводою в період повеней та паводків. Тераси утворюються з колишніх заплав та піднімаються над новою заплавою.

Номер слайду 21

Протікаючи майже рівнинною територією, шукаючи вихід до гирла, річка створює меандри — плавні вигини русла.

Номер слайду 22

Іноді на шляху річки трапляються тверді гірські породи, які вода не може подолати або розчинити. Їх називають порогами.

Номер слайду 23

Із виступів гірських порід у руслі річки формуються водоспади.

Номер слайду 24

Пізнаймо більше. Найбільше водоспадів можна зустріти в горах. Найвищий водоспад у світі — Анхель у Південній Америці. Його висота 1054 м.

Номер слайду 25

Живлення річок. ДОЩОВЕСНІГОВЕПІДЗЕМНЕЛЬОДОВИКОВЕ

Номер слайду 26

Водний режим річок. Коливаннярівня води. Час скресання. Час льодоставу

Номер слайду 27

Зміну рівня води в річці називають режимом річки. ПАВОДОК - підвищення води в річці, що виникає під час сильних дощів чи під час відлиги. МЕЖЕНЬ - найнижчий рівень води в річках. ПОВІНЬ - це затоплення місцевості внаслідок підйому рівня води в річці, озері

Номер слайду 28

Домашнє завданняпрочитати с. 200-204повторити с. 192-199виконати тести https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=9985258

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
6 березня
Переглядів
948
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку