Презентація 7 клас "Країни Європи"

Про матеріал
Актуалізувати та розширити знання і уявлення про деякі європейські країни; Детальніше познайомитися з європейськими країнами;Виховувати повагу до інших народів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

На які субрегіони поділяється Європа: Перевірка домашнього завдання:

Номер слайду 2

Назвіть країни по їх кордонах.

Номер слайду 3

Країни Європи: Велика Британія, Італія.

Номер слайду 4

Актуалізувати та розширити знання і уявлення про деякі європейські країни;Детальніше познайомитися з європейськими країнами;3) Виховувати повагу до інших народів. Мета уроку:

Номер слайду 5

ВЕЛИКА БРИТАНІЯЗахідна Європа

Номер слайду 6

Це країна стародавніх замків і давніх традицій. Вона розташована на Британських островах. Від материка її відокремлює вузька протока Ла-Манш. Велика Британія — могутня морська держава, яку колись називали «владичицею морів». Свого часу англійські мореплавці приєднали до Англії численні заморські землі, перетворивши її на найбільшу колоніальну імперію. І хоча нині її вплив ослаб, вона лишається однією з провідних держав світу.

Номер слайду 7

За природними умовами Велика Британія схожа на сусідні країни — Німеччину та Францію. На півночі й заході країни простяглися старі, сильно зруйновані гори, на південному сході лежать рівнини. На помірний морський клімат значний вплив чинить океан: зиму він робить м’якою і вологою (дощ іде майже щодня), а літо — прохолодним. Британська погода нестійка, мінлива, здебільшого похмура, із сильними вітрами. Густа завіса туманів, які утворюються і влітку, і взимку, не розсіюється іноді по кілька днів. Річок на островах багато, але вони короткі. Найповноводніша — Темза. Великі площі займають луки.

Номер слайду 8

Серед населення країни найчисленніші — англійці. Крім них живуть шотландці, ірландці, уельсці, які зберегли національні особливості. Державна мова — англійська — поширена в усьому світі. Велика Британія — густо населена країна, у якій переважає міське населення. Лондон — одне з найбільших міст Європи.ІрландціАнглійціУельсціШотландці

Номер слайду 9

Велика Британія, належить до сімки найбільш розвинених країн світу. Велике значення в господарстві має промисловість. Здавна в країні видобувають вугілля. Нині розробляють родовища нафти і газу з дна Північного моря. Металургійні заводи працюють на привізній з інших країн сировині. Машинобудівні підприємства випускають судна, автомобілі, літаки, верстати, радіоелектронні прилади. Хімічна промисловість виробляє пластмаси, синтетичний каучук, мінеральні добрива. Традиційним є виробництво тканин.

Номер слайду 10

У сільському господарстві британці вміють взяти все можливе з кожного клаптика землі. Вирощують пшеницю, овес, ячмінь, цукрові буряки, картоплю. На фермах розводять м’ясні й молочні породи корів, а також овець, свиней. Популярним є розведення коней із спортивною метою. Добре розвинене рибальство: у морях виловлюють оселедця, тріску, кільку.

Номер слайду 11

Розвинені всі види транспорту. Цікаво, що його рух у Великій Британії — лівосторонній, на відміну від більшості країн, де він правосторонній. Ця острівна країна має потужний морський флот.

Номер слайду 12

Велика Британія — батьківщина популярних в усьому світі спортивних ігор: футболу, баскетболу, тенісу.

Номер слайду 13

Як і в інших країнах, велике значення надається туризму. Лондон, який був заснований римлянами ще на початку нашої ери, нині - великий фінансовий і культурний центр світу. Всесвітньо відомими стали такі об’єкти: Тауер - замок-фортеця XI ст., Тауерський міст через річку Темзу, Букінгемський палац - головна резиденція англійських королів, годинник Біг-Бен та ін. Тауер – замок-фортеця. Годинник Біг-Бен Букінгемський палац Годинник Біг-Бен Тауерський міст

Номер слайду 14

Цікаві факти Великої Британії У Єлизавети ІІ ніколи не було паспорта. Проте він їй і не потрібен – вона уповноважена відвідувати інші країни без нього.Єлизавета ІІ носила лише яскравий одяг і ніколи не з’являється на люди без колготок тілесного кольору. За час правління королева відповіла на більш ніж три мільйони листів.

Номер слайду 15

Перше у світі метро з’явилося у Лондоні. У Лондоні відкрили перший магазин гарячого шоколаду. У Лондоні розташоване найвище колесо огляду у світі. Кожен його оберт триває півгодини.

Номер слайду 16

У Великобританії є професія – людина, яка стоїть у черзі. Наклеювання марки із зображенням королеви догори ногами ще донедавна вважалося державною зрадою. В Англії вихвалятимуть вашу англійську, навіть якщо вона ніяка. Це тому, що тамтешні мешканці почувають себе трохи ніяково, що всі інші мусять вивчати їхню мову. Шапки англійських гвардійців зроблені з хутра ведмедя гризлі, причому шапки офіцерів зроблені з хутра самців (вони ефектніші), а шапки рядових – з хутра самок.

Номер слайду 17

Фізкультхвилинка для очей.

Номер слайду 18

ІТАЛІЯ

Номер слайду 19

Природа країни різноманітна — від теплих рівнин півдня до вічних снігів гірських вершин. Італія має здебільшого гірський рельєф. На півночі здіймаються високі Альпи, з півночі на південь країну перетинають Апенніни. На півдні країни розташований один із найактивніших вулканів Європи — Везувій. На острові Сицилія здіймається Етна — найвищий діючий вулкан Європи (3340 м). Субтропічний середземноморський клімат вважається комфортним для здоров’я людей, а також сприяє розвитку землеробства. Річки Італії короткі і мають гірський характер. По — найдовша річка країни, на Тібрі стоїть Рим. Площі природних вічнозелених твердолистих лісів і чагарників, характерних для Середземномор’я, зайняті сільськогосподарськими угіддями з культурними субтропічними видами рослин.

Номер слайду 20

Населення країни однорідне за національним складом: 98 % становлять італійці. Більшість людей живе в містах. Рим — столиця Італії — одне з найстародавніших міст світу.

Номер слайду 21

Італія належить до найбільш розвинених держав світу. Основою її господарства є промисловість. Своїх корисних копалин недостатньо, тому багато сировини вона ввозить з інших країн. Італія славиться мармуром різноманітних відтінків, який видобувають з античних часів і використовують для створення скульптур та як облицювальний матеріал. Добре розвинені різні види промисловості машинобудування. Заводи «ФІАТ» випускають автомобілі. Продукцією хімічної промисловості. Розвинена легка промисловість. Місто Мілан вважають міжнародним центром моди. Харчова промисловість переробляє продукцію сільського господарства. Світове визнання здобули макаронні вироби. Зокрема, спагеті — національна італійська страва, що відома далеко за межами країни. Мілан

Номер слайду 22

Розвинені всі види транспорту: автомобільний, залізничний, повітряний, морський.

Номер слайду 23

Великі доходи країна одержує від іноземних туристів, яких приваблюють історичні пам’ятки, середземноморські пляжі та гірськолижні курорти.

Номер слайду 24

В італійському місті Піза є унікальна архітектурна споруда — «падаюча вежа» заввишки 55 м. Її будівництво розпочалося в 1174 р. і тривало майже 200 років. Але вже на початку робіт через осідання ґрунту споруда відхилилася від вертикальної осі. Нині її відхилення сягає 5 м. Щоб Пізанська вежа не впала, необхідно здійснити інженерні роботи.

Номер слайду 25

Рим існував уже в 753 р. до н. е., тому його називають «вічним містом». За багатством і різноманітністю пам’яток йому немає рівних у світі. У Римі збереглися пам’ятки архітектури античності, середньовіччя, епохи Відродження. У музеях зібрано унікальні твори італійського живопису та скульптури. Загалом Італія є світовим лідером за кількістю пам’яток, які належать до Світової спадщини ЮНЕСКО. У країні їх — 44. Колізей. Базиліка Святого Петра. Фонтан ТревіСанта-Марія-дель-Фйоре. Римський Форум. Палац дожів

Номер слайду 26

Цікаві факти ІталіїВ Італії заборонено відносити морську воду додому. Lamborghini колись випускала трактори. Prada шиє форму місцевим поліцейським.

Номер слайду 27

Італійці практично не вживають соки і рідко п'ють чай, основні напої — вино і вода. Іноді пиво. Італійські чоловіки бояться своїх дружин. Тут вважається нормою, якщо до 30-35 років тебе утримують батьки. Дітей тут дуже люблять, і вони ростуть у вседозволеності.

Номер слайду 28

Домашнє завдання: Опрацювати § 52. Відповідати на питання підручника ст. 217 Підготувати доповідь чи презентацію про одне чи декілька туристичних об'єктів країн, що ми розглянули(Велика Британія, Італія). Джерела інформації: https://uahistory.co/pidruchniki/geography-7-class-2020-boyko/56.php ; Google картинки.

pptx
Додав(-ла)
Угрюмова Анна
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
12 квітня 2023
Переглядів
1807
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку