Презентація 7 клас НУШ на тему: "Географічні координати"

Про матеріал
Презентація для 7 класу НУШ з географії ( підручник Г. Довгань) "Географічні координати"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічні координати. Kohanova Olga

Номер слайду 2

1. Географічна широта. Уявіть, що ви заблукали, зв’язок відсутній. І поруч немає нікого, щоб запитати дорогу. Як з’ясувати, де ви перебуваєте? Як не дивно, для цього потрібно лише два числа.

Номер слайду 3

Географічна широта — відстань певної точки на північ або південь від екватора, виражена в градусах. 1. Географічна широта

Номер слайду 4

Максимальна відстань від екватора до полюса становить 90°, тому й широта може мати значення від 0° на екваторі до 90° на полюсах. При цьому в Північній півкулі широта буде північною, а в Південній півкулі — південною.90°Південна півкуля. Північна півкуляширота від 0°―90°

Номер слайду 5

Визначити географічну широту точки означає з’ясувати, на якій паралелі вона розташована. Розгляньте навчальну карту півкуль: паралелі проведені через 10°.

Номер слайду 6

На краю кола півкуль (це рамка карти) розташовані цифри, які вказують відстань від екватора в градусах (широту), що відповідає тій або іншій умовній лінії.

Номер слайду 7

Усі точки, розташовані на одній паралелі, мають однакову широту.

Номер слайду 8

Послідовні дії для визначення широти, якщо потрібна точка лежить між паралелями1) Знайти найближчу до об’єкта паралель із боку екватора та визначити її широту (значення на рамці карти).2) Визначити величину відрізка меридіана від цієї паралелі до об’єкта.3) Додати отримане число до широти паралелі.4) Уточнити, у якій півкулі (Північній чи Південній) розташований об’єкт, дописати поряд із числом пн. ш.

Номер слайду 9

3. Складаємо: 50° + 2° = 52°. Найближча до Берліна паралель із боку екватора — 50°.2. Відстань між цією паралеллю та містом (червоний відрізок)становить близько 2°.4. Місто розташоване в Північній півкулі, отже, його широта — 52° пн. ш. Визначення географічної широти міста Берлін.

Номер слайду 10

Спробуйте самостійно визначити широту Парижа Яка найближча паралель із боку екватора?Яка відстань між цією паралеллю та містом?Яку дію треба скласти?На якій широті розташоване місто?

Номер слайду 11

Географічна довгота — відстань певної точки на західабо схід від нульового меридіана, виражена в градусах.2. Географічна довгота

Номер слайду 12

Усі точки, через які проходить нульовий меридіан, мають довготу 0°. Нульовий меридіан ділить Землю на Західну й Східну півкулі. Меридіан, протилежний нульовому, має довготу 180°. Отже, довгота і у Східній півкулі (східна), і в Західній (західна) може змінюватися від 0° до 180°Західна півкуля. Східна півкулядовгота від 0°―180°180°

Номер слайду 13

Зверніть увагу: на навчальних картах півкуль межі Східної і Західної півкуль проходять по меридіанах 160° сх. д. і 20° зх. д. Це зроблено для того, щоб материки Євразія та Африка не опинилися в різних півкулях.002001600 Західна півкуля. Східна півкуля

Номер слайду 14

Визначити географічну довготу точки означає з’ясувати, на якому меридіані вона розташована. Відстань у градусах від нульового меридіана, що відповідає цьому меридіану (довготу), ви знайдете на місці перетину цього меридіана з екватором.

Номер слайду 15

Послідовні дії для визначення довготи, якщо потрібна точка лежить між меридіанами1) Знайдіть найближчий до об’єкта меридіан із боку нульового меридіана (значення дивіться на перетині меридіана з екватором).2) Визначте довжину відрізка паралелі від цього об’єкта до меридіана.3) Додайте отримане значення до довготи меридіана.4) Подивіться на карті, у якій півкулі (Східній чи Західній) розташований об’єкт, допишіть поряд із числом: сх. д.

Номер слайду 16

1) Найближчий до Берліна меридіан із боку нульового — 10°. Визначення географічної довготи міста Берлін.2) Відстань між цим меридіаном і містом (синій відрізок) — близько 3°.3) Складаємо: 10°+3°=13°.4) Місто розташоване у Східній півкулі, отже, його довгота — 13° сх. д.

Номер слайду 17

Широта та довгота — географічні координати точки земної поверхні.3. Географічні координати

Номер слайду 18

Кожне місце на планеті має свої унікальні координати за широтою і довготою. На дрібномасштабних картах визначити географічні координати точки можна лише приблизно. Великомасштабні карти дозволяють установити місце розташування об’єкта з більшою точністю. Наприклад, географічні координати Києва записують так: 50°27′16′′ пн. ш., 30°31′25′′ сх. д. (50 градусів 27 мінут 16 секунд північної широти; 30 градусів 31 мінута 25 секунд східної довготи). Отже, градуси поділяються на мінути, а мінути — на секунди (в одному градусі 60 мінут, а в одній мінуті —60 секунд). Навчальний фільм: "Де ти на Землі"

Номер слайду 19

Географічні координати активно використовують на картах пошукових систем, навігації, на туристичних картах. Визначення географічних координат із застосуванням GPS-навігатора лежить в основі геокешингу — міжнародної туристичної гри із застосуванням GPS, яка полягає в пошуку сховів, створених іншими учасниками гри. Вони наявні в геодезичних приладах, супутникових системах позиціювання, GPS-навігаторах та інших інструментах, необхідних для визначення розташування точки. с. 24

Номер слайду 20

Домашнє завдання: Прочитати § 4 Виконати завдання https://ua.izzi.digital/DOS/751080/753975.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Лисенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шульгіна Євгенія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. гриськова марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. гриськова марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
16 вересня
Переглядів
4741
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку