Презентація "7 природних чудес Сумщини"

Про матеріал
Матеріал, поданий у презентації знайомить учнів із природними чудесами нашої рідної Сумщини. Це ботанічний заказник загальнодержавного значення “Банний яр”, Середньосеймський ландшафтний заказник, озеро Шелехівське у Лебединському районі, Парк “Тростянецький”, Кролевецька “Яблуня-колонія”, Національний природний парк “Деснянсько-Старогутський”, заповідник "Михайлівська цілина". Описується унікальність рослинного світу, рідкісні екземпляри рослин, занесені до Червоної книги України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

7 природних чудес Сумщини. Підготувала В. О. Биваліна. Вчитель початкових класів Мазівської гімназії Новослобідської сільської ради

Номер слайду 2

Ботанічний заказник загальнодержавного значення “Банний яр” Площа 236 га,  знаходиться у Сумському районі. Ліси цього урочища це нагірна діброва з переважанням в ярусі дуба та ясеня. 

Номер слайду 3

Середньосеймський ландшафтний заказник. Розміщений в спільній долині річок Сейм та Вир і має площу 2020,8 га. В заплаві багато озер і заток Привертає увагу характерна рослина – вороняче око з чотирма листочками і блискучою чорною ягідкою. Значний інтерес являє собою знаходження в заплавному лісі неподалік від русла Сейму великих ділянок реліктового виду страусового пера звичайного. Окремі екземпляри цієї рослини у заказнику досягає півтора метра заввишки. Водиться хохуля (на р. Клевень, Сейм)

Номер слайду 4

Озеро Шелехівське. Гідрологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення “Озеро Шелехівське” в Лебединському районі – це мальовниче лісове озеро. Озеро найстаріше в області, виникло ще в льодовиковий період. Тут близько десятка видів рослин і 7 видів тварин, занесених до Червоної книги.  На озері було засноване місто-фортецю Межиріч, яке потім стане одним із центрів українського гончарства.

Номер слайду 5

Парк “Тростянецький”Був закладений в 1809 р. на честь 100-річчя з дня перемоги над шведами у Полтавській битві. У складі місцевої флори з’явились нові види деревних порід: сосна австрійська і Веймутова, дуб північний, модрини європейська і сибірська.

Номер слайду 6

Кролевецька “Яблуня-колонія”Росте це дерево на території Кролевецької районної станції юних натуралістів. Це унікальна пам’ятка садово-паркової культури. Посаджена яблуня 220 років тому князем Петром Міщерським. 16 похідних від нього продовжують життя яблуні. Сьогоднішня площа цього дива-дерева складає 6 соток.

Номер слайду 7

Національний природний парк “Деснянсько-Старогутський” В першу чергу це стосується багатства водних ресурсів. Десна залишається однією з небагатьох річок, що зберігає свій первісний природний стан. У заплаві Десни ростуть злаки – китник лучний, лепешняк великий, мітлиця собача, осока лисяча. Можна зустріти вербу кошикову і гостролисту, реліктові види рослин – сальвінію плаваючу, водяний горіх плаваючий, плавун щитолистий.

Номер слайду 8

Михайлівська цілина. Унікальність заповідника полягає в тому, що тут охороняється ділянка плакорного лучного степу. Конезавод, що заснувався тут, у межиріччі Псла та Груні, спеціалізувався на постачанні до царської армії орловських рисаків та фуражу. Сьогодні тут налічується понад 520 видів рослин, з яких 11 занесені до Червоної книги.

pptx
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
939
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку