Презентація "8 березня: день «весни, жіночності та краси» чи «боротьби жінок за свої права»?"

Про матеріал
Станом на початок 2024 року Міжнародний жіночий день лишається державним святом в Україні та відзначають його 8 березня. У цей день згадуємо про культурні, політичні та соціально-економічні досягнення жінок. І хоча контекст свята дещо змінився, це не привід залишити українок без щирих слів вітання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 березня: день «весни, жіночності та краси» чи «боротьби жінок за свої права»?ОЗ НВК АСКАНІЯ-НОВА-ГІМНАЗІЯ

Номер слайду 2

Історія свята. Свій початок історія цього свята веде від серпня 1910 року, коли в Копенгагені (Данія) понад сто учасниць Другої міжнародної конференції жінок-соціалісток із 17 країн світу одностайно схвалили рішення: щороку у березні відзначати Міжнародний жіночий день – день солідарності жінок у боротьбі за рівноправність. Таку пропозицію висунула Клара Цеткін (1857-1933) – видатна німецька діячка та теоретик жіночого і робітничого руху. 1912 року день відзначили 12 травня. У 1913 та 1914 роках, у рамках руху за мир напередодні Першої світової, у Європі жінки організовують у кінці лютого або на початку березня антивоєнні мітинги. Лише 1914 року день відзначався 8 березня одночасно в шести країнах: Австро-Угорській імперії, Данії, Німецькій імперії, Нідерландах, Російській імперії та Швейцарії.

Номер слайду 3

Перший Міжнародний жіночий день був проведений 19 березня 1911р. з вимогами жінок права голосу та займати державі посади, права на працю і припинення дискримінації на роботі. Відзначався в Німецькій імперії, Австро- Угорщині, Швейцарії та Данії в різні дні.. Німкені обрали 19 березня, бо саме 19 березня 1848 року король Пруссії перед загрозою збройного повстання пообіцяв (але згодом не виконав обіцянки)провести  реформи — включно з узаконенням виборчого права для жінок. А в 1975 році ООН проголосив 8 березня, як День боротьби за жіночі права. Ще одна цікава історія про те, чому саме 8 березня обрали датою жіночого свята: Клара Цеткін і Роза Люксембург вирішили, що цифра 8 найбільш нагадує жіночі форми. Тому й прийняли рішення призначити свято на 8 число.

Номер слайду 4

Вперше відзначення Міжнародного жіночого дня у березні 1911 року вивело на вулиці європейських країн понад 1 млн жінок, які на мітингах та демонстраціях протестували проти нерівної оплати праці, відсутності виборчих прав, недоступності фахової освіти тощо. Щороку число учасниць таких акцій зростало, а з початком Першої світової війни серед вимог протестувальниць з’явилися й гасла про припинення війни.8 березня: день «весни, жіночності та краси» чи «боротьби жінок за свої права»?

Номер слайду 5

8 березня 1917 року відбулась жіноча демонстрація в Петрограді. У той час як два мільйони солдатів загинули під час війни, жінки вийшли з вимогами "хліба і миру". Ця історична неділя припадає на 23 лютого за юліанським календарем, або 8 березня за григоріанським – на початку російської революції. Протягом десятиліть радянської влади українці разом із рештою радянських людей щорічно відзначали 8 березня, яке з 1921 року мало статус державного свята, а з 1965 року навіть було оголошено вихідним днем. Однак, первісну ідею цього свята в СРСР спотворили до невпізнання. Свято повністю позбавили політичного емансипаційного смислу та перетворили на своєрідний сурогат Дня матері і Дня всіх закоханих, свято «весни, краси та жіночності», коли нікому вже й на думку не спадало згадувати про дискримінацію жінок.

Номер слайду 6

В Польщі, як і в Німеччині, в цей день не роблять вихідний, але чоловіки не забувають вітати жінок з цим святом. На квіткових базарах з'являються весняні квіти, які надзвичайно швидко розбирають. Деякі люди вважають що це комуністичне свято і його не потрібно святкувати, але зазвичай на них ніхто не звертає увагу. Польща. Німетчина

Номер слайду 7

ІталіяІталійці одні з небагатьох європейців, які до 8 Березня ставляться так само, як і українці. Проте цей день у них не є святковим. У 1946 р. Рада італійських жінок запропонувала символом свята зробити квітку мімози. З того часу в цей день італійським жінкам традиційно дарують букет жовтих мімоз. В Італії серед певної частини чарівної статі заведено святкувати 8 Березня в суто жіночому колі — таким чином вони відзначають свою незалежність. В Італії на 8 березня чоловіків не пускають до жіночих компаній. Саме таким чином жінки Італії відзначають свою незалежність і свій жіночий день. Вони йдуть в кафе або бари, п’ють легкі коктейлі. Пізніше прямують до чоловічих стрип-барів, бо тоді для жінок вхід – безкоштовний.

Номер слайду 8

Литва. Уперше свято 8 Березня було внесено до списку пам’ятних днів країни в 1994 р., але зі зміною влади в 1997 р. його виключили і повернули лише на початку 2002 р. Деякі вважають цей день святом приходу весни, а в деяких він асоціюється з радянськими часами.

Номер слайду 9

Франція. Не є популярним «Міжнародний жіночий день» і в Франції. Його святкують тут тільки комуністи та «ліві». Жінок у Франції вітають у травні, на День матері. До молодих дівчат це свято також не має жодного відношення, їх вітають на День св. Валентина.

Номер слайду 10

Греція. Якщо ми заглянемо в Грецію на святкування «Бабосів» – жіночого свята, – то ми побачимо, як відзначають найбільш шанобливу і шановану жінку міста чи села. За традицією, жінки користуються своєю тимчасовою владою над своїми чоловіками, обливаючи їх водою

Номер слайду 11

Болгарія. В Болгарії свято 8 березня не став державним. Це звичайний робочий день. Так що у чоловіків є можливість привітати не тільки свою дружину, а й жінок-колег на роботі. Зазвичай на роботі, після обіду влаштовуються гуляння або ж всім колективом відправляються в ресторан чи кафе. Останнім часом у деяких жінок в Болгарії ставлення до свята трішки охололо, інші ж почали сприймати його як атрибут радянських часів. Нерідко помічається і факт, що жінки на відміну від чоловіків з великим ентузіазмом вітають один одного в цей день

Номер слайду 12

Місце і роль жінки в ісламських країнах. Мусульманський світ характеризується найнижчим рівнем жіночої писемностіТак на Близькому Сході тільки 20 відсотків жінок старше 15 років залучені до ринку праці Так більшість мусульманського населення не сприймають жінок як потенційних політичних лідерок і вважають чоловіків більш підходящими для таких посад. В деяких країнах жінкам відкрита дорога займатися бізнесом та економічною діяльністю в більшій мірі ніж політичною. Консервативність мусульманських суспільств диктується не тільки вагомою роллю ісламу, а домінуванням патріархального дискурсу в структурі суспільства

Номер слайду 13

«День краси та жіночності» поступово почав втрачати свою актуальність в Україні, особливо сьогодні, коли жінки стоять на захисті держави на рівні з чоловіками. Жінки України роблять усе, що можуть, щоб зупинити війну — як і чоловіки. Воюють і волонтерять. Народжують дітей у підвалах. Закликають до відповідальності світових лідерів. Залучають світову спільноту. Допомагають. Рятують життя. Зберігають спокій. Жінки надихають на боротьбу за Україну весь світ. Україна

Номер слайду 14

Україна. Еліна Світоліна. Професійна тенісистка, бронзова призерка Літніх Олімпійських ігор 2020 в Токіо в одиночному розрядіДжамала. Неймовірно талановита співачка, представляла Україну на 8 міжнародному конкурсі "Нова хвиля" 2009 року, а також 2016 року на "Євробаченні" і в обох здобула перемогу. Катерина Кухар. Прима-балерина Національного академічного театру опери та балету України імені Т. Г. Шевченка, Заслужена артистка України, Народна артистка України і телеведуча. Жінки, які прославили Україну. Руслана Лижичко2004 року стала першою переможницею міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення", за що того ж року отримала звання Народної артистки України.

Номер слайду 15

Україна. Наталія Гуменюк, полковник Державної прикордонної служби України, керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України —ефективно робить свою роботу: поширює правдиву й важливу інформацію про стан справ на фронті .  Ната́ля Гуменю́к — українська журналістка-міжнародниця, викладачка. Співзасновниця і голова ГО «Громадське телебачення». Отримала міжнародну премію Democracy Award 2022, яку присуджує Національний фонд на підтримку демократії (NED). Ввійшла у топ-100 найвпливовіших жінок України від журналу «Фокус».

Номер слайду 16

Україна. Жінки в ЗСУ: українські красуні, які взяли до рук зброю та "насипають" окупантам. Колишня вчителька історії стала першою жінкою, яка очолила артилерійський підрозділ ЗСУ"Коли я побачила "Гіацинт-С" і вперше проїхалася на машині, від гуркоту якої перехоплює дух, зрозуміла, це – моє!" – пригадує Любов. Україна

Номер слайду 17

Україна«Українські жінки надсильні, і ми це демонструємо світу. В Україні зняті всі обмеження по професіях, які можуть опанувати у ЗСУ жінки. Тепер жінки у нас танкісти, артилеристи, снайпери тощо. І це — потужна українська сила"«Нам буває страшно. Але ще страшніше — зупинитися». Вперше в історії ВМС ЗСУ штурманом стала дівчина.Євгенія Бакай зруйнувала стереотип й обрала суто чоловічу професію."Я завжди марила армією, хоча в родині військових не було. І вирішила - стану першою. Спочатку пробувала вступити до Інституту ВМС. Але, на жаль, у Флотський ВНЗ не потрапила. Ну, через те, що опускати руки не в моєму характері, то я вступила в коледж, щоб в майбутньому отримати все-таки офіцерське звання", - згадує Євгенія.

Номер слайду 18

Україна. Майже два роки полону не здавалася і була сміливою: додому повернулася дівчина-морпіх Галина Федишин. Сьогодні чимало жінок захищають Україну. Одні боронять фронт: від початку вторгнення до лав ЗСУ долучилися близько 6 тисяч жінок, тож станом на липень їхня кількість перевищує 38 тисяч. Інші — забезпечують міцний тил та є надійною опорою для своїх побратимів і посестер, які перебувають у гарячих точках. Вони плетуть маскувальні сітки, створюють прихистки для переселенців, готують гарячі обіди, організовують поставку гуманітарних вантажів, доставляють карети швидкої з-за кордону, збирають кошти на допомогу армії та доглядають дітей. Кожна докладає зусиль у боротьбі з ворогом. І робить це так, як уміє найкраще. Матрос Анжела Лучко— Я насправді вже не могла сидіти вдома. Включиш телевізор, подивишся Інтернет, а там — переважно погані новини. Перебувати в такій невизначеності щодо подальшої долі моєї країни, наших дітей, нашого майбутнього вже не було сили.

Номер слайду 19

Станом на початок 2024 року Міжнародний жіночий день лишається державним святом в Україні і відзначають його 8 березня.8 березня у всьому світі є Міжнародним днем боротьби за права жінок. У цей день згадуємо про культурні, політичні та соціально-економічні досягнення жінок. І хоча контекст свята дещо змінився, це не привід залишити українок без щирих слів вітання . Вітаємо жінок нашого колективу з 8 Березня! Бажаємо вам і надалі бути найкращим прикладом для наших учнів. Відсвяткувати ПЕРЕМОГУ Українського народу над ворогом, більше сонячних днів, чудового настрою, квітучої краси.

Номер слайду 20

8 березня – день боротьби жінок за свої права, весни, жіночності та краси!!!Разом до перемоги!!!style.colorfillcolorfill.typefill.on

pptx
Додано
25 липня
Переглядів
51
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку