Презентація § 8. Безпека оселі 7 клас

Про матеріал
до підручника Основи здоров'я. 7 клас. І. Д. Бех, Т. В. Воронцова,В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. ,2020
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 8. Безпека оселіБілокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької областіРозробила: Прокоф’єва Л. Р.,практичний психолог, учитель основ здоров’я

Номер слайду 2

У цьому параграфі ти:пригадаєш основні причини виникнення пожеж;засвоїш правила безпеки під час роботи з горючими речовинами;дізнаєшся про користь і небезпеку паливних газів;перевіриш, чи вмієш користуватися газовою плитою;ознайомишся з правилами безпеки використання пічного опалення.

Номер слайду 3

СТАРТОВЕ ЗАВДАННЯПригадайте, що таке «трикутник вогню», назвіть умови виникнення горіння. Наведіть приклади джерел запалювання та горючих речовин у будинку з пічним опаленням. Назвіть чотири основні причини виникнення пожеж (мал. 21).

Номер слайду 4

Як поводитися з горючими речовинами. Деякі ре­човини (фарби, лаки, роз­ч инники), які використову­ю ть під час ремонту приміщень, — токсич­ні й пожежонебез­печ­ні. Забави із пожежонебезпечними чи вибухонебезпечними сумішами найчастіше призводять до втрати пальців, очей, до небезпечних опіків. Засоби побутової хімії часто випускають в аерозольних балончиках. Вони також вибухо- і пожежонебезпечні.

Номер слайду 5

Як поводитися з горючими речовинами1. Проаналізуйте кілька етикеток засобів побутової хімії. Знайдіть відповідні застереження і піктограми.2. Об’єднайтесь у чотири групи. Поміркуйте: Група 1: чому лак чи фарбу не можна розігрівати на газовій плиті, а треба робити це лише в гарячій воді?Група 2: чому не можна прикрашати ялинку саморобними електричними гірляндами, а треба користуватися лише тими, що куплені в магазині і мають відповідний сертифікат?Група 3: чому маскарадні костюми з вати чи паперу краще просочити вогнезахисним розчином?Група 4: чому всі засоби побутової хімії треба зберігати в оригінальній упаковці і в недоступних для дітей місцях?

Номер слайду 6

Види і небезпеки паливних газів. Паливний газтой, що подається в будинки з газових магістралей (метан)зріджений газ у балонах (суміш пропану і бутану)небезпекипожежавибухотруєння

Номер слайду 7

Види і небезпеки паливних газів. Вибух або пожежаотруєнняможливі, якщо у суміші паливного газу з повітрям проскочить іскра. Відчувши запах газу, не можна запалювати сірники, запальнички, навіть вмикати світло. Це може призвести до вибуху. У природі побутовий газ не має ні кольору, ні запаху. Тому до нього додають газ зі специфічним запахом у такій кількості, що його наявність відчуватиметься вже за незначного витікання. У разі витікання газу людина може отруїтися ним. Також є небезпека отруїтися продуктами його неповного згоряння.

Номер слайду 8

Види і небезпеки паливних газів

Номер слайду 9

Види і небезпеки паливних газів

Номер слайду 10

Газопроводи і газові прилади. Від магістралей до га­зових приладів у бу­динках газ подають тру­бами, які фарбу­ю ть у жовтий колір. Щоб підвищити рівень без­пеки, на цьому шляху встановлю­ю ть щонайменше чотири крани:• пер­ший — га­зовий кран там, де газ забирають з магістралі (мал. 22, а);• дру­гий — на вході в будівлю (мал. 22, б);• третій — перед кожним га­зовим приладом (мал. 22, в, г);• чет­вер­тий — на га­зовому приладі (мал. 22, ́). Він не лише відкриває пода­чу га­зу, а й регу­лює його тиск та інтенсивність горіння.

Номер слайду 11

Газопроводи і газові прилади. Га­зові крани ма­ють два положення — «відкрито» і «закрито» (ледь відкрито - теж відкрито). Якщо вентиль крану розташований уз­ довж га­зової тру­би – він відкритий (мал. 22, в), упоперек — закритий (мал. 22, г). У су­часних га­зових приладах встановлю­ю ть ще один кран, який працює в автоматич­ному режимі. Якщо прилад перегрівається або тиск га­зу знижується, він автоматич­но перекриває пода­чу га­зу й вимикає прилад.

Номер слайду 12

Користування побутовими газовими приладами. За допомогою блок-схеми у присутності дорослих перевір, чи вмієш правильно вмикати й вимикати газову плиту (ст.54).

Номер слайду 13

Правила користування пічним опаленням

Номер слайду 14

Правила користування пічним опаленням

Номер слайду 15

Правила користування пічним опаленням1. Обговоріть одну-дві ситуації, коли неправильне використання газових приладів призводило до нещасних випадків.2. Поміркуйте, чому в наведених нижче ситу­аціях можливе отруєння чадним га­зом.• За відсутності тяги в димоході печі, га­зового котла чи водонагріва­ча.• Побли­зу автомагістралі в години пік.• Якщо в за­чиненому гаражі увімкну­ти двигун автомобіля.• Якщо топити піч, яка має тріщини.• Під час перебу­вання в наку­реному приміщенні.• Якщо зачинити заслінку до повного згоряння палива в печі або каміні.• У задимленому приміщенні під час пожежі.

Номер слайду 16

За допомогою дорослих перевір пожежну безпеку свого помешкання.

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацюйте §8 "Безпека оселі" та презентацію. До наступного уроку радимо подивитися художній фільм «Дитсадковнй поліцейський» режисера Айвана Райтмана (кінокомпанія «Юніверсал Сіті Студіоз», 1990, США). Виконати тест за посиланням

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Kobzista Marina Volodymyrivna
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чудная Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Боровиченко Натали
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
25 листопада 2022
Переглядів
4348
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку