Презентація 8 клас Рядки в мові програмування Python

Про матеріал

За матеріалами книги «Пришвидшений курс Python», авт. Е.Маттес,

вид. Старого Лева, 2022

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рядки в мові програмування Python8 клас. Карпова Г. В. За матеріалами книги «Пришвидшений курс Python», авт. Е. Маттес, вид. Старого Лева, 2022

Номер слайду 2

Більшість програм визначає та збирає певні дані, а потім робить з ними щось корисне. І варто розрізняти різні типи даних. Перший з них, який ми розглянемо – це РЯДОК (string). Рядки спершу скидаються на щось дуже просте. Та вони мають дуже різноманітні застосування. String – це певна послідовність символів. Будь що всередині лапок вважається рядком. Можна використовувати як одинарні так і подвійні лапки, наприклад, ось так:

Номер слайду 3

Використання одинарних чи подвійних лапок дає змогу використовувати цитування чи апострофи всередині рядка. Одна з найелементарніших операцій з рядками – це зміна регістру літер у рядку. Подивіться на код нижче і спробуйте визначити, що він робить:

Номер слайду 4

В змінну name записаний рядок маленькими літерами. Метод – це це дія, яку Python може застосувати до елемента даних. Крапка (.) після name говорить Python, що він має застосувати метод title() до змінної name. В другому рядку бачимо метод title()Кожен метод має пару круглих дужок (), і, зазвичай, методи потребують для своєї роботи додаткової інформації, яку можна вказати в дужках.title() – не потребує додаткової інформації, тож у дужках нічого не пишеться.

Номер слайду 5

Метод title() робить так, щоб кожне слово рядка починалось з великої літери в англійській мові саме так пишуть заголовки. Така дія потрібна, наприклад тоді, коли знадобиться, щоб ваша програма вважала значення Ada, ADA, ada одним і тим самим іменем, та відображала їх усі як Ada.Існує ще декілька корисних методів, що змінюють малі літери на великі, та навпаки. Наприклад, можна змінити всі літери в рядку на великі або на маленькі ось так: Вище. Нижче

Номер слайду 6

Змінні всередині рядкаІнколи потрібно вставити значення змінної в рядок. Приміром, перша змінна містить ім’я, а друга змінна – прізвище, і ви хочете поєднати їх, щоб вивести на екран чиєсь повне ім’я:

Номер слайду 7

Домашнє завдання: Завдання 1: Особисте повідомлення. Створіть змінну для чийогось імені й виведіть на екран повідомлення для цієї особи. Воно має бути просте. Щось на зразок: «Привіт, Ерік! Може трохи повивчаємо Пайтон сьогодні?»Завдання 2: Перша літера. Створіть змінну для імені. Тепер виведіть на екран це ім’я з малої літери, з великої літери, у форматі англомовного заголовка. Завдання 3: Відоме цитування. Знайдіть висловлювання видатної людини, яке вас надихає. Виведіть на екран цитату та ім’я автора. Ваш вивід мусить виглядати так (включно з лапками): Альберт Ейнштейн якось сказав: «Хто ніколи не помилявся, той ніколи не брався за щось нове».

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
1 травня 2023
Переглядів
363
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку