Презентація § 9. Пожежна безпека у громадських приміщеннях 7 клас

Про матеріал
до підручника Основи здоров'я. 7 клас. І. Д. Бех, Т. В. Воронцова,В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. ,2020
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 9. Пожежна безпека у громадських приміщеннях. Білокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької областіРозробила: Прокоф’єва Л. Р.,практичний психолог, учитель основ здоров’я

Номер слайду 2

У цьому параграфі ти:обговориш необхідність дотримання правил пожежної безпеки у громадських приміщеннях;дізнаєшся, як діє система виявлення пожежі та пожежної сигналізації у твоїй школі;ознайомишся з правилами користування вогнегасниками;потренуєшся організовано евакуйовуватися з приміщення школи.

Номер слайду 3

СТАРТОВЕ ЗАВДАННЯНазвіть приклади громадських приміщень у вашому населеному пункті (школа, лікарня, магазин...). Чим відрізняються громадські приміщення від житлових будинків щодо пожежної безпеки?

Номер слайду 4

Правила пожежної безпеки у школіЯкі труднощі виникли під час евакуації?Які профілактичні заходи допомогли здійснити організовануевакуацію учнів?Які засоби протипожежного захисту спрацювали у школіпід час пожежі?Існу­ють Правила пожежної без­пеки, зокрема для шкіл. Вони зобов’язу­ють усіх оз­найомитися з системою оповіщення про пожежу, планом еваку­ації і відпрацю­вати дії на випадок пожежі. Для цього проводять пожежні трену­вання, з числа учнів організову­ють дру­жини юних пожежників. Чи доцільним було, на вашу думку, регулярне проведенняпожежних тренувань у школі?Обміняйтеся враженнями про фільм «Дитсадковий поліцейський» з Арнольдом Шварценеггером у головній ролі. Дайте відповіді на запитання.

Номер слайду 5

Оповіщення про поже­жу. Про пожежу в школі оповіщають через зву­кову пожежну сигналізацію, внутрішню радіо- й телефонну мережі, дзвінок та інші зву­кові сигнали. У коридорах встановлю­ють ручні пожежні сповіщувачі: металеві скриньки червоного кольору з про­зорим скляним віконцем, за яким є кнопка. Той, хто поба­чить пожежу, роз­биває скло і тисне на кнопку — оповіщає про пожежу. Для своєчасного виявлення пожежі на стелях встановлю­ю ть автоматичні пожежні сповіщувачі, які реагу­ють на появу диму чи підвищення температу­ри. Сигнал тривоги подається на пульт чергового.

Номер слайду 6

Пер­винні засо­би по­же­жогасіння. На початковій стадії для гасіння пожежі залежно від її виду використову­ю ть вогнегасники, воду, пісок, землю, покривала з негорю­чого теплоізоляційного полотна тощо. Школи забез­пе­чені первинними засобами пожежогасіння: пожежними кранами, пожежними щитами і вогнегасниками.

Номер слайду 7

Пер­винні засо­би по­же­жогасіння. По­жежне водопостачання. Школи обладну­ють пожежними кранами (скорочено — ПК). На дверцятах шафи пожежного крана є індекс ПК, його порядковий номер і номер телефону пожежної частини (мал. 24). У шафі — пожежні крани, обладнані ру­кавами і стволами, а також важіль для полегшення відкривання крана. Тут можуть встановлюватий вогнегасники.

Номер слайду 8

Пер­винні засо­би по­же­жогасіння. Пожежні по­сти. Школи також забез­пе­чені пожежними щитами і стендами (мал. 25). Тут вивішу­ють списки добровільних пожежних дру­жин та їхніх керівників, інструкцію з правил пожежної без­пеки, телефони пожежної охорони, прізвища і телефони відповідальних за пожежну без­пеку.

Номер слайду 9

Пер­винні засо­би по­же­жогасіння. Во­гне­гас­ни­киЇх розміщу­ю ть біля виходу на видному і легкодоступному місці (наприклад, у шафці для пожежного крана). Ці місця по­зна­ча­ють знаками і за­зна­ча­ють у планах еваку­ації. Роз­гляньте вогнегасники, які є у вашій школі. Прочитайте, для гасіння яких пожеж вони призначені та як ними користуватися. Під наглядом вчителя потренуйтеся використову­вати списані вогнегасники.

Номер слайду 10

Пожежа в громадському приміщенніЩо робити, якщо ти потрапив у зону пожежі на вок­залі, в готелі чи аеропорту? Зверни увагу на план еваку­ації, знаки пожежної безпеки (мал. 27), розміщення еваку­аційних виходів, пожежних драбин або хоча б запам’ятаєш маршрут, яким ру­хався. У великих громадських приміщеннях встановлю­ють спеціальні знаки, по­знач­ки і лампи, які допомага­ють лю­дям якнайшвидше вийти з приміщення. Знаки пожежної без­пеки вка­зу­ю ть напрямок ру­ху та еваку­аційні виходи (мал. 27, 28).

Номер слайду 11

Пожежа в громадському приміщенні

Номер слайду 12

Пожежа в громадському приміщенніЛампи зеленого кольору працю­ю ть від аварійної системи живленняй освітлю­ю ть дорогу, якщо вимкну­лось основне освітлення. Знайди на мал. 28 знаки пожежної безпеки, лампи аварійного освітлення і люмінесцентні стрілки, що вказують напрямок руху під час евакуації.

Номер слайду 13

Евакуація з приміщення школи. Перше й головне завдання в разі пожежі — вивести всіх лю­дей із небез­печ­ної зони. Діяти треба швидко, виконуючи нака­зи тих, хто здійснює еваку­ацію. Найменша затримка може кошту­вати комусь життя. Потренуйтеся виходити з приміщення школи згідно з планом еваку­ації (табл. 2). Якщо є можливість, запросіть до школипожежників і проведіть трену­вання під їхнім керівництвом.

Номер слайду 14

Евакуація з приміщення школи{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}Noз/п. Назва діїПорядок і послідовність дій1 Повідомлення про пожежу. У разі виявлення пожежі або її оз­нак треба негайно:• зателефонувати до пожежної частини;• увімкнути систему оповіщення про пожежу;• повідомити директору школи.2 Еваку­ація уч­­­­нів. У разі виявлення пожежі або за сигналом оповіщення (за­зна­чається вид сигналу) учнів якнайшвидше виводять на­зовні згідно з планом евакуації.3 Звірка списочного складу з фактич­­ною наявністю еваку­йованих. Усіх евакуйованих з будівлі учнів перевіря­ють поіменно за класним журналом або за списками.4 Пункти розміщення евакуйованих учнів. Удень учнів класами розміщу­ють у будівлі за адресою (адреса). У нічний час їх еваку­ю­ють до будівлі за адресою (адреса).5 Гасіння пожежі працівниками закладу до прибуття пожежників. Гасіння пожежі організовують негайно з моменту її виявлення і здійснюють працівники закладу, не зайняті евакуацією учнів. Для гасіння використовуть усі наявні засоби пожежогасіння.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Об’єднайтесь у групи й обстежте кілька громадських приміщень у вашому населеному пункті (супермаркет, кінотеатр, залізничний вокзал тощо). Ознайомтеся з планом евакуації, зверніть увагу на запасні виходи, знаки, позначки і лампи, які допомагають під час евакуації з приміщення.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацюйте § 9. Пожежна безпека у громадських приміщеннях та презентацію. Робота у зошиті: Записати три стадії пожежі (ст.58 або слайд 6 ) та пер­винні засо­би по­же­жогасіння (ст.58-59 або слайди 7, 8, 9 )3. Виконати тест за посиланням

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гапотченко Вікторія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
4 грудня 2022
Переглядів
6466
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку