Урок "Косметичні проблеми підлітків"

Про матеріал
Ознайомлення учнів з косметичними проблемами підлітків та хворобами шкіри; особливостями функціонування шкіри в підлітковому віці; виховування гігієнічних навичок та потреба дотримання правил особистої гігієни.
Перегляд файлу

      Тема уроку: «Косметичні проблеми підлітків»

      Мета уроку : з'ясувати які існують типи шкіри,  визначити власний тип шкіри, дізнатися про особливості функціонування шкіри у підлітковому віці,

розглянути природні компоненти, які використовують у косметології для проблемної шкіри, ознайомитися з різними типами волосся та особливостями догляду за ним;

розвивати звички здорового способу життя;

виховувати охайність, бережливе ставлення до свого здоров’я.

     Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

     Форма проведення: міні-проект

     Обладнання: підручники, зошити, мультимедійна дошка, учительська презентація, учнівські презентації.

                                          Хід уроку

І. Організаційний етап.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

    Вступне слово вчителя. 

Слайд 1         Ллються коси як ранкові роси

                       В ланцюгах сріблястих, золотих,

                       Що є краще за дівочі коси

                       І троянди вплетені у них.

       Діти, сьогодні ми поговоримо про красу. З найдавніших часів краса викликала симпатії і любов. Дуже важко відшукати людину, яка б не хотіла подобатися оточуючим. Наш зовнішній вигляд – це як візитна картка. Майже щодня ми добровільно або за необхідності «підносимо» себе багатьом людям. Від того, на скільки успішно ми це робимо нерідко залежить наша доля. Адже як говорить народна мудрість: «Зустрічають по одягу, проводжають по розуму». Але як же мати привабливий вигляд, як у підлітковому віці виникає так багато проблем: то на обличчі з’явився не бажаний прищ, то волосся знову стало тьмяне, ламке без блиску, всюди  одні розчарування. Стільки проблем…Отже, ми сьогодні будемо говорити про проблеми підлітків.

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

      Оголошення теми уроку: «Косметичні проблеми підлітків».

Слайд  2      Записати тему уроку в зошиті.

            Оголошення мети уроку.

Слайд 3       

            Для вивчення даної теми ми вирішили підготувати міні-проект. Ми створили чотири групи експертів, які опрацьовували різні джерела інформації, проводили дослідження та підготували презентації.

            1.Типи шкіри.

  

 Надаємо слово першій групі експертів «Дослідникам», які з’ясовували, які є типи шкіри.

Розповідь 1 учня. Нашій групі було завдання підготувати інформацію про типи шкіри, визначити власний тип шкіри, дослідити , який тип шкіри переважає в нашому класі.

 Існує п’ять типів шкіри: нормальна, жирна,суха, комбінована, чутлива.

Слайд 4

Нормальна шкіра – свіжа, гладенька, еластична, добре зволожена, без надмірного блиску, на ній рідко виникають запалення і подразнення.

Жирна шкіра – має розширені пори, блищить. Схильна до утворення вугрів.

Із-за розширених пор зовнішньо нагадує лимонну скоринку. Під впливом інфекції на ній можуть виникати подразнення, запалення. Проте в жирної шкіри є і свої переваги: вона довше звичайної залишається пружною, на ній пізніше виникають зморшки. З віком жирна шкіра стає сухішою.

          Суха – тонка, матова з малопомітними порами, часто бліда, чутлива і схильна до подразнень. Така шкіра рано старіє і має не привабливий вигляд.

           Комбінована шкіра – поєднує ділянки сухої, жирної і нормальної шкіри.

Тому для неї характерні ознаки цих типів шкіри.

Чутлива – схильна до подразнень і алергічних реакцій, у тому числі й на косметику.

Розповідь 2 учня. Як же визначити власний тип шкіри?

Слайд 5

Для цього потрібно:

  • очистити шкіру водою кімнатної температури з милом;
  • через 1-2 години після вмивання взяти тонку паперову серветку  і щільно притиснути до обличчя;
  •  суха шкіра не залишить на серветці жодних слідів;
  • нормальна шкіра залишить легкий слід;
  • якщо на серветці залишаться жирні плями – у тебе жирна шкіра;
  • при комбінованому типі шкіри на деяких ділянка серветки будуть жирні сліди, а на інших  - ні.

Розповідь 3 учня. Ми визначили, який тип шкіри переважає в нашому класі. За результатами досліджень ми побудували діаграму, з якої видно, що п’ять  учнів класу має жирний тип шкіри, п’ять – комбінований,  два учня – сухий і лише один -  нормальний.

 

 

 

 

 

Висновок групи.

Опрацювавши багато матеріалу, ми  з'ясували:

  • жирна шкіра - схильна до утворення вугрів;
  • суха – чутлива і схильна до подразнень;
  • комбінована – схильна до подразнень і до утворення вугрів;
  • чутлива – схильна до подразнень і алергічних реакцій

 

     Слово вчителя. Ви уважно прослухали групу «Дослідників» і можете легко назвати, які існують типи шкіри?

Записати в зошиті.

 

              2. Як позбутися вугрів?

 Слово вчителя.

У підлітковому віці на шкіру впливають гормональні зміни, а також піт, інфекції та атмосферні забруднення. При закупорюванні сальних залоз і волосяних фолікул на шкірі утворюються вугри (наукова назва – акне). Досі точно не встановлено причину їх появи, але відомо, що до 20 -25 років вони зазвичай зникають самі по собі.

Які є типи вугрів та як можна їх позбутися розповість друга група експертів «Косметологи».

Розповідь 1 учня. Існує декілька видів вугрів. Найпоширеніші – комедони, пустули і кісти.

Слайд 6

Комедони – невеличкі чорні цяточки, що з’являються переважно біля носа й на підборідді. Утворюються внаслідок закупорювання волосяних фолікул. Самостійно видавлювати комедони не рекомендують, оскільки це може спричинити їх запалення й виникнення пустул.

Слайд 7

Пустули – запалені прищі з білою серцевиною. Утворюються при інфікуванні закупореного волосяного фолікула. У разі самостійного видавлювання пустул можуть утворювати кісти.

Кісти – це рубці навколо підшкірного запалення. Вони іноді залишають стійкі шрами.

             Розповідь 2 учня

       Слайд 8

        Головна зброя проти вугрів—гігієна, адже чиста шкіра має природні антибактеріальні властивості: через 20 хвилин на ній гине більше як 90% бактерій, а на брудній—лише 5%.

З огляду на це рекомендують двічі на день ретельно мити обличчя чистою водою з відповідним для твого типу шкіри миючим засобом  (милом, гелем або косметичним молочком).

        Відтак обличчя корисно сполоснути прохолодною водою чи трав’яним настоєм. Для витирання користуйтесь лише чистим и рушниками або одноразовими серветками, стежте за чистотою постільної білизни.

З невеликими висипаннями на шкірі можна боротися самостійно. Для профілактики і лікування вугрів використовують антибактеріальне мило, скраби, лосьйони. Найкраще купувати їх в аптеках. Однак  часте користування ними може спричинити, подразнення, тому завжди слід радитися з аптекарем або лікарем.

          Багатьом допомагають народні засоби: маски із свіжих огірків чи запареної вівсянки. Вони підсушують шкіру й водночас пом’якшують її

Цілком позбутися вугрів у підлітковому віці не завжди вдається, але  дотримання гігієни і рекомендацій лікаря дає чудові результати.

     Розповідь 3 учня.

     Як доглядати за шкірою?

     Поради фахівців. Хочете мати здорову шкіру? Тоді зверніть увагу на своє здоров'я, збалансоване харчування і настрій. Саме від цих чинників залежить наш зовнішній вигляд.

      1. Завжди підтримуйте водний баланс. А для того, щоб підтримувати водний баланс, необхідно випивати не менше 8 склянок води на день.

      2. Лужна їжа - основа здорового раціону. Для того щоб процеси в організмі протікали активніше, крові необхідно бути злегка лужною зміни кислотно-лужного балансу, роблячи організм більш кислотним. Як результат: шкіра стає сухішою, а волосся - ламким. Щоб цього не сталося, вживайте якомога більше сирих овочів та авокадо. Також вам допоможуть мигдальні горіхи, банани, свіжі лимони,  яблучний оцет.

      3. Зелені продукти. Якщо хочете, щоб у вас була здорова гарна шкіра, щодня з'їдайте дві жмені темно-зелених листяних овочів. Або робіть зелені коктейлі: овочі, зелень, пряні трави.

      4. Включіть в свій раціон омега-3 жирні кислоти (жирна риба), насіння льону. Ці продукти зволожують шкіру зсередини і знижують запалення. Візьміть за правило щодня з'їдати дві столові ложки насіння льону або масла лляного насіння. А два-три рази на тиждень необхідно їсти рибу, найкраще - форель і сардини.

       5. Їжте, але не переїдайте. Шкіра не любить ні переїдання, ні голодування. Намагайтеся щоб у вашій тарілці половину вмісту становили овочі, і половину - вуглеводи і білки. І пам'ятайте, що білок обов'язково повинен бути присутнім в щоденному раціоні.

          Розповідь 4 учня.

      Як зберегти здоров'я шкіри

      1. Пийте більше води.

 Вода зволожує і очищає ваш організм від шлаків, забезпечує нормальне функціонування всіх систем, покращує обмін речовин.

 У підсумку ви отримуєте здоровий колір обличчя і добре зволожений шкіру. Саме проста вода без газів так діє на наш організм. Ніякі соки, і тим більше газованої води сюди не зараховуються.

       2. Налягайте на фрукти.

  Вони містять багато антиоксидантів, які допомагають боротися з вільними радикалами - речовинами, що утворюються в організмі в результаті впливу несприятливих умов навколишнього середовища і стресу. Саме через вільних радикалів ваша шкіра виглядає тьмяним і втомленою.

       3. Знизьте вживання кофеїну.

  Кофеїн - речовина сечогінна. Іншими словами, при вживанні кофеїновмісних напоїв ваш організм не встигає отримати вологу, вона швидко виводиться.

Кофеїн міститься не тільки в каві, але і в чорному та зеленому чаї. Одна-дві чашки кофеїновмісних напою ще допустимі, а от більше - тільки на шкоду

      Існує дуже багато природних компонентів, які використовують у косметології для проблемної шкіри. Ось деякі із них.

Слайди 9-12

  • Екстракт кропиви – зменшує активність сальних залоз, усуває подразнення.
  • Огірковий сік – відбілює, зволожує, звужує пори.
  • Грейпфрут – підсушує шкіру, розчиняє комедони, стабілізує функцію сальних залоз.
  • Розмарин – очищує і стимулює оновлення клітин шкіри
  • Зелений чай – знімає подразнення,

    звужує пори

  • Ромашка – здійснює протизапальну, проти алергенну, заспокійливу дію.
  • Олія чайного дерева – знімає подразнення
  • Евкаліпт – знеболює, відновлює ушкоджені ділянки шкіри.
  • Алоє-вера - утримує вологу, зменшує запалення.

Слово вчителя. Дякуємо косметологам за змістовну і таку корисну інформацію. Отже, які ви запам’ятали типи вугрів?

Записати в зошиті.

            3. Найбільш поширені захворювання шкіри. Слово вчителя. Підлітки нерідко потерпають від різних вірусних захворювань. Про інші найбільш поширені захворювання шкіри розповість група лікарів.

          Розповідь 1 учня.

Слайди 13-15                           

                                                       Стригучий лишай

Стригучий лишай - заразливе грибкове захворювання шкіри. Грибок вражає шкіру на стопах, у волосяній частині голови і інших місцях. Стригучий лишай викликає свербіння і відчуття паління. У міжпальцевих проміжках стопи і на підошвах утворюються невеликі бульбашки і тріщини колії. Стригучий лишай волосяної частини голови приводить до випадання волосся на голові і утворення ділянок облисіння круглої форми. Спочатку грибок викликає пошкодження коріння волосся, потім стрижнів і навколишніх тканин в діаметрі близько 2 см.. В процесі загоєння шкіри поновлюється відростання волосся. Повністю волосся відновлюється протягом 3 місяців.

     Слайд 16                       

                                                                     Себорея

  Себорея - це захворювання всього організму, що виявляється в розладі функції сальних залоз. Поява себореї нерідко збігається з настанням статевого дозрівання, вона зникає в старості із згасанням функції статевих залоз.  Симптоми себореї: найрізкіше себорея виявляється на обличчі, волосяній частині голови, грудях, спині, статевих органах. При себореї шкіра може бути дуже жирною, маслянистою, набувати темно-сірий колір, покриватися дрібними лусками. Пори при цьому розширюються. Волосся на голові блищить, немов змащене маслом, окремі пасма волосся часто склеюються. Жирні рогові луски частково залишаються на волоссі, а частково відділяються у вигляді лупи, потрапляють на одяг і надають людині неохайного вигляду.

          Слайд 17                           

                                                         Екзема

Екзема - хронічне захворювання шкіри алергічної природи. Найчастіше екзема розвивається при розладах нервової і ендокринної систем при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і ін. Нерідко у хворих екземою, як і у їх родичів, спостерігаються алергічні реакції на деякі сорти риб, яйця, цитрусові і інші продукти, домашній пил, квітковий пилок і запах квітів, хімічні речовини (пральні порошки, фарби і ін.). . Захворювання супроводжується сильним свербінням..

        Слайд 18                      

                                                                Короста

Короста - це заразливе шкірне захворювання, що викликається коростяним кліщем. Збудник корости легко передається від людини до людини при тісному контакті з хворим, користуванні його одягом і постільною білизною, які можуть служити притулком для кліща. Самка кліща вгризається у верхні шари шкіри, де прокладає коростяні ходи, в які вона відкладає яйця. Коростяні ходи можна розгледіти, особливо на початку розвитку хвороби. Незабаром на шкірі з'являються почервоніння, набряк і висипання у вигляді вузликів, але триває це вельми короткий проміжок часу, оскільки інтенсивне свербіння приводить до розчісування і утворення подряпин. Ці пошкодження легко інфікуються бактеріями, що знаходяться на шкірі.

Симптоми корости: приблизно через 30 днів з моменту поселення паразита в шкірі на місці укусу виникають почервоніння і сильне свербіння. Ці явища спостерігаються в тих місцях, де кліщі прокладають собі дорогу. Коростяні ходи добре видно на руках, зап'ястях, бічних поверхнях пальців рук, в області ліктів, сідниць, живота, по краю пахвових западин, у маленьких дітей на долонях і підошвах.

      Слайд 19                         

                                    Веснянки «Поцілунки сонця".

Веснянки -- дрібні жовтувато-коричневі плями, що з'являються в основному на обличчі, грудях, руках і спині.  Симптоми веснянок: з'являються вони зазвичай в 5--6-річному віці, після 30 років кількість веснянок зменшується. Веснянки стають яскравішими навесні, під впливом сонячних променів, їх яскравість зберігається все літо і ранню осінь, зимою веснянки бліднуть.Частіше ластовиння буває у білявок і рудих,.Саме по собі ластовиння - не хвороба. Але для тих, хто вважає його проблемою, ми даємо такі поради: навесні від 11 до 15 годин менше бувайте на сонці.Носіть капелюхи та великі сонцезахисні окуляри, парасольку.Існує засіб відбілити себе внутрішньо. Щодня вживайте вітаміни С і РР (Вживайте квашену капусту, цитрусові, яблука, кріп, зелену цибулю, настрій шипшини, чорну смородину, молочні продукти. Двічі на день протирайте шкіру соком моркви та пийте щодня склянку морквяного соку з ложкою меду. І смак і користь!Відбілюють шкіру сік з огірків, петрушки, лимону, молочні продукти, відвар чистотілу, маски з смородини, томатів, полуниці і просто солона вода (краще використовувати морську сіль).Існує безліч відбілюючих та освітлюючих кремів. Але дуже захоплюватися відбілюванням шкіри не варто, тому що вона може стати сухою, а це спровокує появу зморшок.Кольорові хитрощі? Найпростіший спосіб позбавитися „сонячних крапель" на обличчі - замаскувати їх, вміло підбираючи сполучення кольорів в одязі та макіяжі. Є кольори, які нейтралізують один одного. Наприклад, червоний - зелений, фіолетовий -рудий.

Цікава інформація. 75% чоловіків вважають, що ластовиння надає жіночому обличчю неповторну привабливість і шарм.

Висновок групи

Ми вважаємо, що ластовиння - це не хвороба і не косметична проблема, а просто індивідуальна риса зовнішності людини.

Слово вчителя.  Отже, які ви запам’ятали найбільш поширені захворювання шкіри?

Записати в зошиті.

 

            4. Типи волосся. Догляд за волоссям.

                      Ллються коси як ранкові роси

                       В ланцюгах сріблястих, золотих,

                       Що є краще за дівочі коси

                       І троянди вплетені у них ?

 

        Наступна група експертів «Перукарі» працювала над дослідженням типів волосся та догляду за ним.

        Розповідь 1 учня. Типи волосся.

Слайди 20-23

Стильна зачіска, здорове й доглянуте волосся додають упевненості й гарного настрою.

Існує чотири типи волосся:

 -  нормальне;

 - сухе;

 - жирне;

 - комбіноване. 

 З давніх часів люди надавали величезного значення своєму волоссю, вбачаючи в них, в залежності від їх стану, або джерело привабливості, або причину життєвих невдач. І зараз, для того щоб надати своїй зовнішності неповторний стиль, люди постійно проробляють зі своїм волоссям всілякі маніпуляції: укладають, стрижуть, фарбують, завивають, випрямляють, покривають лаком і іншими косметичними засобами.

         Для правильного та ефективного догляду за волоссям важливо грамотно визначити свій тип волосся. Неправильне визначення свого типу волосся може погіршити їх стан. Волосся ділять на нормальні, сухі, жирні і змішані.

      Волосся нормального типу добре відбивають світло, переливаються на сонці. Якщо ваше волосся еластичне, майже не січеться, легко укладається і розчісується, має живий вигляд і зберігає ці якості протягом декількох днів після миття голови, значить, ви грамотно і правильно доглядаєте за ним. На жаль, волосся без проблем зустрічаються нечасто.

        Жирне волосся має характерний тьмяний блиск, за невеликий час після миття злипається і починає здаватися брудним, неохайним. Жирність волосся залежить від активності сальних залоз шкіри голови. У якійсь мірі кількість вироблюваного шкірного сала залежить від типу харчування і кількості споживаних з їжею вуглеводів  і жирів.

        Сухе волосся погано відбиває світло, внаслідок чого воно виглядає тьмяним, що не має глянцю. Воно легко рветься, плутається, важко розчісується, січеться на кінцях. Нерідко сухе волосся - це результат неправильного догляду, а не наслідок низької активності сальних залоз.

Волосся змішаного типу - це, як правило, довге волосся - жирне біля коріння і сухе на кінцях внаслідок того, що недостатньо змащуються жиром по всій довжині. Кінці волосся цього типу, не отримуючи необхідного змащення, часто січеться. Їм потрібний комбінований догляд за допомогою різних спеціальних засобів.

Розповідь 2 учня. Догляд за волоссям.

Слайд 24-26

      Не слід мити волосся дуже гарячою або дуже холодною водою: рекомендована температура води 35-45 С. Чим жирніше волосся, тим прохолоднішою повинна бути вода. Крім того, не слід наносити шампунь на сухе волосся: спочатку треба намочити волосся водою, потім, виливши на долоні трохи шампуню, розтерти його і повільно і акуратно втирати в шкіру голови, а волосся лише промити піною що утворилася, намагаючись не терти їх сильно один про одного, щоб не пошкодити кутикулу волосся. Намилювати волосся треба, як мінімум, два рази: так як при першому намилюванні з волосся віддаляється тільки частина бруду, пилу і шкірного сала, а лікувальний ефект шампуню настає лише при повторному мити. Не забувайте, що після використання шампуню та інших засобів волосся необхідно ретельно промивати водою, не допускаючи, щоб на їх поверхні залишалися елементи миючих засобів.

        Вважається, що волосся, добре розчесане до миття, краще буде розчісуватися і після. Рекомендується коротке волосся розчісувати від коріння, а довге - з кінців, поступово просуваючись до коріння. Мокре волосся краще не розчісувати, а якщо вже це необхідно, то не металевими гребінцями, а пластмасовими або дерев'яними. Найкращим сушінням є природне висихання волосся, іноді з використанням теплого рушники.              Сушити волосся феном не рекомендується, однак якщо ваша зачіска вимагає укладання феном, то слід використовувати по можливості режим холодної сушки.    

Розповідь 3 учня. Лупа – надмірне відлущення шкіри.

Для догляду за здоровими волоссям вищесказаного буде цілком достатньо. Але існує така неприємність, як лупа - проблема, яка зустрічається найчастіше. Сьогодні основною версією виникнення лупи є інфекційна, відомий і збудник - патогенний грибок. Він постійно існує на шкірі голови у вигляді спор, але як тільки з'являються відповідні умови для його бурхливого розмноження, а це можуть бути стрес, порушення імунної системи, неправильне харчування, хвороби шлунково-кишкового тракту. Грибок переходить в активний стан. Змінюється цикл розвитку клітин шкіри: замість визначеного місяця весь цикл скорочується до тижня. У результаті ми отримуємо масу липких, частіше жирних біло-жовтуватих лусок, кількість яких набагато перевищує норму, чому і стає помітним неозброєним оком. Але якщо, крім того, є ще і свербіння шкіри голови, окремі осередки почервоніння на шкірі голови - це вже симптоми себореї. Важливо розрізняти ці дві шкірні проблеми: якщо з лупою можна боротися косметичними засобами, то себорею потрібно лікувати.

 Себореєю називають захворювання шкіри, яке характеризується надмірним сало утворенням і викликається різними порушеннями в роботі організму. Лупа зазвичай виглядає як дрібні білі лусочки, при себореї ж лусочки жорсткі, жовтого кольору і настільки великі, що крізь одну лусочку можуть проростати 2-3 волосини. Не намагайтеся лікувати себорею caмостійно - лікування повинен призначити фахівець!

      Дуже важливо розуміти, що догляд за волоссям, як і догляд за обличчям і всім тілом, - це заняття довічне. Не можна доглядати за волоссям місяць-другий, а потім забути про це, сподіваючись, що вони тепер до кінця життя будуть здоровими. Будьте уважні до своєї зовнішності, послідовні і не залишайте ваші волосся без догляду. Вони вам будуть вдячні і з вашим зовнішнім виглядом все буде в порядку.

Розповідь 4 учня.

         Найбільш доступні народні засоби

 Відвар кореня лопуха

 Стародавня народна медицина проти випадіння волосся, лупи, сверблячки, а також для посилення росту волосся рекомендує відвари з кореня лопуха: 1 частина висушених, дрібно нарізаних коренів залити 10 частинами киплячої води, варити на слабкому вогні 10-15 хвилин, наполягати 2-3 години, процідити. Готовий відвар втирати у коріння волосся або полоскати ним волосся після миття голови.

 Інший спосіб приготування: коріння лопуха (реп'яха) залити в каструлі водою, щоб вона покрила вміст, поставити в духовку, кип'ятити до повного розм'якшення коренів, остудити, процідити. Відваром змочувати коріння волосся щодня для поліпшення росту волосся, призупинення їх випадіння та позбавлення від лупи.

Настій кропиви

 Кропива вже в XVI столітті широко використовувалася в рецептах народної медицини як засіб для догляду за волоссям. Столову ложку сухого здрібненого у порошок листя кропиви залити 1 склянкою окропу, настояти в темному місці протягом 1 години, процідити і відразу застосовувати: змочувати волосся або їх коріння, не витираючи рушником. Настій зміцнює волосся, покращує їх зростання, усуває лупу.

   Часниковий або цибулевий сік

   Дивовижне засіб проти випадіння волосся та облисіння, відоме з давніх часів. Для цього методу буде потрібно 2 цибулини або дві головки часнику. Натріть цибулю на терці

 На жаль, для того щоб відновити густоту волосся, доведеться трохи поплакати. Цибульну кашку викладіть на марлю і видавіть сік. Натріть на дрібній тертці часник і також вичавте з нього сік. Розділяючи волосся на пасма, змоченим в соку ватяним тампоном втирайте цибульну або часникову суміш у шкіру голови. Весь сік повинен бути втертий в голову. Після цього голову оберніть поліетиленом.. Тримайте цю маску для волосся близько 2 годин.

Відвар з кори дуба і цибулевого лушпиння

 У народній медицині проти випадіння волосся і для додання їм русявого відтінку використовують такий засіб: беруть порівну суміш кори дуба і лушпиння ріпчастої цибулі. 1 склянка сировини заливають 1 л окропу і тримають на повільному вогні протягом години. Відвар остуджують і змочують волосся, потім укутують голову. Через годину утеплення можна зняти і висушити волосся природним шляхом.

Найперший весняна квітка - мати-й-мачуха здавна відоме лікарська рослина

 Збирали його листя на початку літа, сушили в тіні, застосовували для кращого росту волосся і проти їхнього випадання.

 Зазвичай готують настій мати-й-мачухи в сполученні із кропивою. Три столові ложки висушених трав заливають літром гарячої води і настоюють протягом 30-40 хв, проціджують і відразу ж застосовують.

 

Слово вчителя. Отже, які є типи волосся?

Записати в зошиті.

Розповідь вчителя

5. Чи можна підліткам користуватися декоративною косметикою.

Розповідь вчителя. Можна користуватися косметикою підліткам, що призначена для молодої шкіри. Ніколи не можна користуватися кремами з маминої косметички, адже косметика для дорослих має жирну основу і не підходить для дітей. Для підлітків розробляють спеціальну косметику. Зазвичай вона не спричиняє алергії і запобігає виникненню комедонів. Пам’ятайте, що косметика – це засіб індивідуального користування, не позичайте її навіть найближчим друзям. Дівчатка. Які спільно користуються помадою та іншою декоративною косметикою, ризикують обмінятися герпесом та багатьма іншими інфекціями.

 

ІV. Закріплення вивченого матеріалу.

Вікторина

Слайд 27

  • Зовнішнє покриття організму людини, його найбільший орган.                   

                                                                                   (шкіра)

  • Схильна до подразнень і алергічних реакцій шкіра.

                                                                                   (чутлива шкіра)

  • Запалені прищі з білою серцевиною.    

                                                                                    (пустули)

  • Овоч, який відбілює. Зволожує шкіру, звужує пори.

                                                                                     (огірок)

  • Ламке без блиску волосся.

                                                                                       (сухе)

  • Доброякісні пухлини вірусного походження.

                                                                                     (бородавки)

  • Хронічне вірусне захворювання, що проявляється у вигляді висипання на губах.

                                                                                      (герпес)

  • Надмірне відлущення шкіри на голові.

                                                                                        (лупа)

  • Головна зброя проти вугрів

                                                                                       (гігієна)

 

 

V. Оцінювання учнів

     Прийшов час оцінити роботу учнів. Для цього у кожного на столі лежить табличка оцінювання. Підпишіть її. Тепер кожен зробить самооцінку за такими графами

 

П І П

Критерії оцінювання

Презентація проекту

Бали учня

Оцінка

 

Збір інформації

0 – 3 бали

Оформлення матеріалу

0 – 3 бали

Участь у презентації

0 – 3 бали

Культура мови

0 – 3 бали

 

 

Самооцінка учня

 

 

 

 

 

 

Оцінка команди (спікера)

 

 

 

 

 

 

Оцінка вчителя

 

 

 

 

 

 

 

     Далі оцінювання проводить спікер команди і вчитель. Підраховується сума балів і виставляється середній бал.

 

VІ. Домашнє завдання.

Слайд 28

      Опрацювати параграф 12. Завітайте до аптеки або магазину косметики, порадьтеся із фахівцями і складіть перелік косметичних засобів для догляду за молодою шкірою.

 

 

doc
Додано
30 грудня 2022
Переглядів
715
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку