Презентація "Адаптації дітей з ООП"

Про матеріал
З чого розпочати роботу з дітьми з ООП? Користуючись корисними посиланнями та доробками колег зібрано поради для вчителя, котрі допоможуть в перший рік навчання дитини у школі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лахман Т. В. –вчителька початкових класів Хмельницького навчально-виховного комплексу №4 Як підтримати учнів з ООП. Адаптації середовища, стратегій, завдань і оцінювання

Номер слайду 2

ЩО ТАКЕ АДАПТАЦІЇ У НАВЧАННІ І НАВІЩО ВОНИ ПОТРІБНІАдаптації та модифікації спрямовані, насамперед, на корекцію поведінкових особливостей дитини з ООП та надання їй якісних освітніх послуг (розуміння нею матеріалу, отримання освітніх навичок, стимулювання уваги та надання можливостей демонструвати свої знання), а також на соціальну адаптацію дитини в освітньому середовищі. Адаптації для дитини з ООП треба проводити паралельно в кількох напрямах: пристосування середовища; психолого-педагогічні стратегії; навчальні матеріали та завдання; система та критерії оцінювання.

Номер слайду 3

ПРИСТОСУВАННЯ СЕРЕДОВИЩАЗонування простору ( осередок групової роботи, осередок сенсорного розвантаження, осередок для індивідуальної роботи, ресурсна кімната ) Розміщення в класі, відповідно до потреб: поруч з учителем та асистентом Зміни навчального простору ( пуфи, бокси, м’які подушки тощо)

Номер слайду 4

Праймінг для стабілізації поведінки учнів з ООППраймінг – це метод підготовки дитини з ООП до певної діяльності, яку вона має завершити. За цією методикою дитину заздалегідь готують до певної ситуації: показують схожі матеріали, які будуть використовуватися під час виконання завдання, пояснюють послідовність майбутніх подій і правил, які будуть діяти, знайомлять із людьми, які будуть у цьому задіяні. Проте така підготовка не передбачає навчання чи проходження досвіду заздалегідь.

Номер слайду 5

ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ АДАПТАЦІЇОсновне завдання фахівців у цьому напрямі – організувати для дитини з ООП зрозуміле та чітко визначене середовище, у якому вона може почуватися захищеною та працювати у своєму режимі й відповідно до своїх здібностей, а також забезпечити комунікацію з рештою дітей у колективі. Налагодження комунікації з однокласниками. Візуальний розклад та план уроків на тиждень та конкретно у певний день. Рутини уроку. Рутини перерви. Візуальна інструкція правил поведінки

Номер слайду 6

1. Допомога однокласникам в розумінні і прийнятті дитини з ООП (перегляд мультфільму, бесіда про кольори веселки та створення «Веселкового нашого класу»)2. Позиція вчителя, його налаштованість на прийняття та підтримку, допомогу, повагу дитини з ООП3. Інтенсивність контактів з іншими учнями повинна бути строго дозованою;4. Спілкування з однокласниками повинно бути чітко організованим в рамках стереотипу уроку ( парна чи групова робота) і перерви, включення дитини з ООП в заходи позакласної роботи 5. Не допускати виникнення стійких конфліктів;Налагодження комунікації з однокласниками

Номер слайду 7

1. Дітям з особливими освітніми потребами надзвичайно важливо мати чіткий покроковий “план дій”: коли вони знають і розуміють, що за чим буде виконуватися, це дає їм змогу почуватися впевненіше. 2. Заздалегідь попереджати дитину з ООП про зміну розкладу чи незаплановані активності та мінімізувати періоди очікування виконання наступних завдань. Змушена бездіяльність і нерозуміння подальших дій можуть призводити до додаткового збудження і, відповідно, погіршення поведінки.

Номер слайду 8

Зміна формату завдань. Застосовування нестандартних підходів – комп’ютерні технології, моделювання ситуацій, картки-інструкції й картки з наочним матеріалом тощо.

Номер слайду 9

Перерви1. Розробити систему додаткових перерв у 2–5 хвилин, наприклад, кожні чверть години під час звичайного уроку.2. Надати дитині можливість сповіщати про свою втому самостійно, але так, щоби не заважати вчитися решті класу. У цьому можуть допомогти спеціальні картки – якщо дитина піднімає таку картку, їй можуть надати перерву.3. Перерв може бути не більше трьох за урок, щоби дитина вчилася не зловживати своїм особливим становищем.4. З дитиною має бути чітко обговорені та оформлені у візуальну інструкцію правила поведінки впродовж таких невеликих перерв, з огляду на її індивідуальні потреби.

Номер слайду 10

Скріншот зі статті Ольги Малікової

Номер слайду 11

АДАПТАЦІЇ НАВЧАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ ТА ЗАВДАНЬУсі матеріали мають містити не лише текстову частину, але і яскраві картинки, фотографії, схеми. Коли відомо про уподобання та зацікавлення дитини з ООП, варто використовувати образи, характеристики та предмети з цього списку. Наприклад, дитина цікавиться птахами або звірятками – отже, у візуальних матеріалах треба використовувати саме ці ілюстрації. Якщо серед уподобань – мультфільми чи комп’ютерна гра, то акцент робиться на героях та їхніх характеристиках тощо. Варто надавати інформацію в такій формі, яка пускає в дію органи чуття, що найбільш розвинені в цієї дитини Також можна надавати такій дитині змогу обирати методику виконання завдання: писати ручкою чи олівцем, відповідати на запитання усно чи письмово, читати чи слухати тощо.

Номер слайду 12

СИСТЕМА ЗАОХОЧЕННЯ ТА КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ1. Дитина має бачити не лише кінцевий результат, але і свої проміжні досягнення. А також розуміти, які її дії призводять до досягнення відповідної мети.2. Під індивідуальні потреби дитини розробляють наочні таблиці та графіки досягнень і заповнюються разом із дитиною: зірочки, смайлики, наліпки, картинки – усе це можна і треба використовувати тоді, коли є, за що хвалити дитину з ООП. Це може бути не лише досягнення в навчанні, але і приклади “правильної” поведінки, дотримання правил, виконання завдання чи його частини вчасно.

Номер слайду 13

За кожне правильне та вчасне виконання завдання дитину варто заохочувати приємними дрібницями – додатковою перервою, переглядом улюбленої книги чи картинок, можливістю потримати в руках іграшку, дозволом встати чи пройтись, відвідати ресурсну кімнату, пострибати на батуті тощо. Головне завдання такої додаткової перерви – дати учню можливість релаксації та перезавантаження для подальшого сприйняття інформації на уроці. Натомість жодні з цих дій не мають заважати навчанню класу.

Номер слайду 14

Отже, адаптація дитини з ООП – складний, але креативний і цікавий процес. Будь-яке рішення може стати визначальним на цьому шляху. Варто пам’ятати, що варіативність і гнучкість – основа успішності цієї справи, але потрібно пам’ятати: перш ніж вдатися до адаптації середовища, потрібно зрозуміти й визначити індивідуальні потреби дитини з ООП.

Номер слайду 15

З ВЛАСНОГО ДОСВІДУ: Праймінг. Тісний зв’язок з мамою. Навчальний контент «Країна мрій»Нейрогімнастикаhttps://www.youtube.com/watch?v=n. WK56 OV5 CBQ&ab_channel=Creative. Teacherhttps://www.youtube.com/watch?v=H3jbf. L0z. UYo&ab_channel=Creative. Teacher5. Пальчикова гімнастикаhttps://www.youtube.com/watch?v=RT7 Wwlo. HUq. A&ab_channel=Ninel. Zhylyutovahttps://www.youtube.com/watch?v=F6y. Ls. Ycyu. NI&ab_channel=Ninel. Zhylyutova

Номер слайду 16

Картки для формувального оцінювання:(з групи Facebook «Лінгвістичні смаколики»)Рівні шуму у класі: Картки самооцінювання Заохочувальні роботи: браслети:

Номер слайду 17

Використані джерела:1. ІНКЛЮЗИВНЕ НАВЧАННЯ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИКерівництво для тренерів - http://posibnyk.nus.org.ua/2. Інклюзія –статті - https://nus.org.ua/tags/129/3 Інклюзивне навчання у школі : кроки до успішного початку https://nus.org.ua/articles/inklyuzyvne-navchannya-u-shkoli-kroky-do-uspishnogo-pochatku/4. Як оцінювати дітей з особливими освітніми потребами- https://nus.org.ua/articles/yak-otsinyuvaty-ditej-z-osoblyvymy-osvitnimy-potrebamy/5. Портал ІРЦ - https://ircenter.gov.ua/6 Матеріали для батьків дітей з ООП https://ircenter.gov.ua/static-pages/useful_materials

pptx
Додано
24 липня 2022
Переглядів
1713
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку