Презентація." Адаптації у рослин"

Про матеріал
Презентація містить матеріали до уроку в 11 класі за темою " Адаптації у рослин" профільного рівня.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Адаптації у рослин. Учитель біології Драбівецького НВК Шульга Надія Іванівна

Номер слайду 2

Особливості адаптацій рослин. Неможливість вільно пересуватись у пошуках оптимальних місцеперебувань змусила рослини призвичаїтись до різких коливань зовнішніх умов. Жорстка конкуренція за ресурси змусила їх до поширення в районах із дуже суворим кліматом. Виживання в таких обставинах було б неможливим без спеціальних пристосувань.

Номер слайду 3

Пристосування до низьких і високих температур. Вплив як низьких, так і високих температур на рослину призводить до майже однакових результатів: руйнування органів та втрати води. Зменшенні площі листкових пластинок для обмеження випаровування води .посилення захисту поверхні через потовщення клітинних стінок епідермісу й утворення воскової кутикули . Рослини полярних широт часто набувають приземистої, подушкоподібної або сланкої форми, щоб захиститись від холодних вітрів .

Номер слайду 4

Адаптація рослин до низьких температур. Стійкість рослин до низьких температур поділяють на : Холодостійкість здатність рослин переносити позитивні температури дещо вищий О С. Морозостійкість здатність рослин переносити температуру нижче О ° С, низькі негативні температури.

Номер слайду 5

Адаптація рослин до високих температур. При високих температурах пристосування у рослин мають яскраво виражений характер, спрямований на зменшення випаровування вологи. А також на збереження маси тіла і поживних речовин разом зі зв`язаною водою всередині стебла. Найтиповішим прикладом є пустельні рослини - кактуси. Жорстокі умови існування під палючим спекотним сонцем змусили ці рослини перетворити листя в колючі голки, а стебло - в товстий м`ясистий стовбур, наповнений великою кількістю води.

Номер слайду 6

Пристосування до нестачі вологи. Рослини, які живуть у посушливих місцевостях, під час дощів запасають воду в листі та стеблах

Номер слайду 7

Листя перетворилося на колючки…. Пристосування до нестачі вологи

Номер слайду 8

Пристосування до нестачі вологи. Листя видозмінені на колючки. М'ясисте стебло. Довгий або розгалужений корінь

Номер слайду 9

У рослин, що мешкають в умовах надлишку вологи: листки широкі й мають тонкий епідерміс, продихи розташовуються на опуклих ділянках поверхні. Зайву вологу ці рослини можуть виділяти в рідкому вигляді шляхом гутації,Листки порізані. Пристосування до надлишку вологи

Номер слайду 10

Пристосування до недостатнього освітлення. Тіньовитривалі рослини компенсують нестачу світла збільшенням: площі листкової пластинки кількості хлорофілу, їхні листки зазвичай темно-зелені, великі,фазу активного розвитку проходять рано навесні, до розпускання листя дерев.

Номер слайду 11

Рослини, які потерпають від зайвої кількості світла: розташовують хлоропласти вздовж клітинних стінок, що розміщуються перпендикулярно до променів світла. Деякі види рослин накопичують у клітинах пігменти антоціани, що захищають хлорофіл від «перевантаження». Пристосування зайвого освітлення

Номер слайду 12

Пристосування до життя на оліготрофних ґрунтах Оліготрофні ґруни з низьким вмістом поживних речовин, наприклад, в напівпустелях, сухих степах, на верхових болотах. Рослини боліт можуть компенсувати нестачу Нітрогену, вдаючись до полювання на комах) або водних безхребетних .

Номер слайду 13

Рослини готуються до зими поступово, проходячи загартування: накопичення у клітинах цукрів, деяких амінокислот та деяких інших захисних речовин, які зв’язують воду. Морозостійкість клітин підвищується, оскільки зв’язана вода важче відтягується кристалами льоду, що утворюються в тканинах. Пристосування рослин до періодичних змін умов середовища.

Номер слайду 14

Пристосування рослин до періодичних змін умов середовища. Коли наступає осінь температура поступово знижуються, у рослин починає опадати листя. Тому, що через листя рослини віддають багато вологи під час випаровування, а взимку корені дерев і чагарників не можуть її поповнювати і рослини, позбавляючись від листя, захищають себе від засихання у холодну пору року. Листопад — дуже важливе пристосування рослин до умов зими.

Номер слайду 15

Бруньки в більшої частини дерев вкриті щільною смолистою лускою. Пристосування рослин до періодичних змін умов середовища.

Номер слайду 16

Ялина і сосна легко переносять узимку тимчасову нестачу води. Хвоя випаровує її набагато менше, ніж листки листяних дерев, бо має меньшу площу листка. Пристосування рослин до періодичних змін умов середовища.

Номер слайду 17

Однорічні рослини гинуть, у ґрунті залишається лише їх насіння, яке проросте наступної весни. Пристосування рослин до періодичних змін умов середовища.

Номер слайду 18

У багаторічних трав відмирає наземна частина рослин і зберігаються тільки підземні органи – кореневища , цибулини. Пристосування рослин до періодичних змін умов середовища.

Номер слайду 19

Також рослини реагують на періодичні добові зміни (добові ритми). Добові ритми — це пристосування рослин до зміни погодних умов довкілля впродовж доби: вологості, освітленості, температури. Наприклад, у деяких рослин (квітки яких запилюються комахами вдень) квітка відкривається вдень, а вночі закривається. А в деяких (які запилюють нічні комахи) все відбувається навпаки. Добові ритми

Номер слайду 20

Фотоперіодизм. Фотоперіодизм – це реакція організму на зміну тривалості світлового дня. Здатність до фотоперіодизму готовить організми до майбутніх умов

Номер слайду 21

Фотоперіодизм

Номер слайду 22

Рослини короткого дня. Рослини короткого дня цвітуть тоді, коли довжина дня менша за 12 годин. Приклади рослин короткого дня :

Номер слайду 23

Рослини довгого дня. Рослини довгого дня цвітуть тоді, коли довжина для більша за 12 годин. Приклади рослин довгого дня :

Номер слайду 24

Рослини нейтральніРослини нейтральні цвітуть незалежно від довжини дня . Приклади рослин довгого дня :

Номер слайду 25

Висновок. Життєдіяльність рослин залежить від: кількості світла, вологи, тепла, ґрунтових мінералів. Рослини пристосовуються до нестачі або надлишку кожного з цих чинників шляхом: зміни гістологічної будови органів, видозмінення листків, стебел і коренів, різноманітним сезонним явищам.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Дуже вдячна за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Світова Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Галінський Олексій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 листопада 2021
Переглядів
18701
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку