Презентація "Адаптація людини до навколишнього середовища"

Про матеріал
Презентація до теми "Адаптація і виживання людини за екстремальних умов" (поглиблене вивчення біології) , підтема "Адаптація людини до навколишнього середовища"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Адаптація людини до навколишнього середовища

Номер слайду 2

Заголовок слайда. Адаптація — здатність живого організму пристосовуватися до мінливих умов навколишнього середовища, що виробилась у процесі еволюційного розвитку.

Номер слайду 3

Значення адаптації: Допомагає організму переносити значні зміни в навколишньому середовищі;1235 Допомагає перебудувати фізіологічні функції,поведінку відповідно до змін;Забезпечує підтримку сталості внутрішнього середовища організму, якщо параметри деяких чинників навколишнього середовища виходять за межі оптимальних

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Структурні адаптації — це спеціальні частини організму, що допомагають йому виживати в природніх умовах. Наприклад:бути колір шкіри; форма тіла;відозміни покривів;

Номер слайду 6

Адаптації поведінки — це відозміни поведінкових реакцій організму у відповідь на зміни в оточуючому середовищі. Наприкладумовні або безумовні рефлекси.

Номер слайду 7

Фізіологічні адаптації — це системи всередині організму, що дозволяють виконувати деякі біохімічні або фізіологічні процеси . Наприклад:підтримання температури тіла; нейтралізацію токсинів при травленні.

Номер слайду 8

Адаптація людини до жари й холоду. Пристосування до холоду — найбільш складний вид кліматичної адаптації людини. Адаптації до жари в нас вироблені краще, ніж до холоду, тому що наші предки жилив умовах теплого клімату, і в процесі еволюції відбувалася адаптація до тепла.

Номер слайду 9

Пристосування до холоду1. Перша реакція організму на вплив холоду спрямова на зменшення тепловтрат. Рефлекторно звужуються кровоносні судини шкіри, і це зменшує тепловіддачу. 2. Організм посилює продукцію теплачерез посилення обміну речовин. Особливоактивується катаболізм ліпідів і вуглеводів, у процесі розпаду яких виділяється багато енергії.

Номер слайду 10

3. Тремтіння – мимовільне скорочення підшкірних м’язів, енергія якого перетворюється на тепло.

Номер слайду 11

Механізми адаптації до перегрівання1. Збільшення тепловіддачі й зниження теплопродукції: відбувається розширення кровоносних судин шкіри, і через шкіру організм віддає в навколишнє середовище надлишок тепла.2. Якщо температура перевищує +30 °С, провідним стає потовиділення. Волога, що випаровується з поверхні тіла й дихальних шляхів, охолоджує організм.

Номер слайду 12

Довготривалі захисні механізми1. Високий уміст холестерину й жирних кислот у сироватці крові, стовщений шар підшкірного жиру.2.Інтенсивність обміну речовин3. В ескімосів раціону становлять білки й жири.4. Невисокий зріст, короткі кінцівки, розвинений шар підшкірного жиру запобігають зайвим тепловтратам.

Номер слайду 13

Довгі кінцівки збільшують площу поверхні тіла, тож збільшується тепловіддача.

Номер слайду 14

АкліматизаціяІснує велика різниця між адаптацією та зовнішньо схожою на неї акліматизацією. Адаптація виникає та стабілізується протягом поколінь, що змінюють одне одного; акліматизація ж відбувається на проміжку часу всередині життєвого циклу однієї особини, і звичайно пов'язана з набагато менш критичними впливами оточуючого середовища.

Номер слайду 15

Людина, як і інші види живих організмів, здатний адаптуватися, тобто пристосовуватися до умов навколишнього середовища. Адаптація людини до нових природних і виробничих умов –це сукупність соціально-біологічних властивостей і особливостей, необхідних для стійкого існування організму в конкретному екологічному середовищі.

Номер слайду 16

Кожна людина повинна сприяти підвищенню витривалості свого організму. Необхідні умови: Вчасне і раціональне харчування;Чергування режиму сну та активності, праці і відпочинку;

Номер слайду 17

Але особливу роль у підвищенні адаптаційних можливостей організму відіграють фізичне тренування і загартовування.

Номер слайду 18

Регулярне заняття спортом(без зловживання фізичними навантаженнями) сприяє високому рівню витривалості. Позитивний вплив рухової активності на життєдіяльність організму: 4збалансованість метаболізму, 123активація вегетативних систем (кровообігу, дихання), формування нервових механізмів керування процесами, розвиток організму в цілому. Завдяки тренованості полегшується становлення адаптаційних реакцій організму до екстремальних умов.5

Номер слайду 19

Висновок: Людство - лише незначна частина біосфери, а людина є лише одним із видів органічного життя - Homo sapiens. Розум виділив людину з тваринного світу і дав йому величезну могутність. Людина протягом століть прагнула не пристосуватися до природного середовища, а зробити його зручним для свого існування. Тепер всім зрозуміло, що будь-яка діяльність людини впливає на навколишнє середовище, а погіршення стану біосфери небезпечно для всіх живих істот, у тому числі і для людини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стаценко Тетяна Анатоліївна
    ДЯКУЮ за чудову презентацію. Лаконічно і все зрозуміло для дітей.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Петрик Людмила Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Горпинко Олена
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Гулиева Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
11 травня 2020
Переглядів
36874
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку