Презентація "Агроценози їхня структура, та особливості функціонування, шляхи підвищення продуктивності агроценозів"

Про матеріал
АГРОЦЕНОЗ – це штучні екосистеми які створює людина, та підтримує і контролює їх структуру і функції. АГРОЕКОСИСТЕМИ – це штучні екосистеми, створені людиною для отримання сільськогосподарської продукції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Агроценози, їхня структура, та особливості функціонування, шляхи підвищення продуктивності агроценозів.

Номер слайду 2

Повторення1. Що таке екосистеми?2. Які екосистеми ви знаєте?3. Чи існують екосистеми створені людиною?4. Наведіть приклади штучно створених екосистем.5. Чи може людина впливати на продуктивність штучних екосистем?6. Як можна збільшити продуктивність штучних екосистем?

Номер слайду 3

АГРОЦЕНОЗ – це штучні екосистеми які створює людина, та підтримує і контролює їх структуру і функції.

Номер слайду 4

АГРОЕКОСИСТЕМИ – це штучні екосистеми, створені людиною для отримання сільськогосподарської продукції. У світі масово вирощують лише 90 видів рослин, а основну масу рослинних харчових продуктів дають не більш ніж 20 видів, 14 з них належать до двох родин – злакових і бобових.пшениця, рис, кукурудза, жито, ячмінь, овес і просо А чим агроекосистеми відрізняються від природних екосистем?

Номер слайду 5

ПРИКЛАДИ АГРОЕКОСИСТЕМИПоля, штучні пасовища, городи, сади, виноградники, ягідники, квітники, лісопаркові смуги.

Номер слайду 6

Відповідно до законів загальної екології акроекосистеми нестабільні.

Номер слайду 7

Висновок: агроекосистеми мають ті самі структури, умови існування, що й екосистеми, але позбавлені таких властивостей, як стабільність і стійкість у часі.

Номер слайду 8

Порівняльна характеристика природної агроекосистеми екосистеми1. Обмежене видове різноманіття;2.трофічні ланцюги;3. Неповний кругообіг речовин;4. Штучний добір;5. Джерело енергії сонце, та діяльність людини;6. Екологічно не стійкі; 7. Нездатні до самооновлення та саморегуляції;8. Для існування потрібна підтримка людини; 1. Значна кількість видів організмів;2. Замкнені біохімічні цикли, повний кругообіг речовин;3. Джерело енергії – сонце;4. Природній вид добору;4. Екологічно стійкі, здатні до самооновлення, та саморегуляції;

Номер слайду 9

Основні екологічні проблеми сучасного землеробства. АГРОЕКОЛОГІЯ – розділ екології, що вивчає взаємини організмів з чинниками навколишнього середовища у процесі сільськогосподарського виробництва.

Номер слайду 10

ПРОДУЦЕНТИ(культурні рослини, бур'яни)КОНСУМЕНТИ(комахи, гризуни, птахи)РЕДУЦЕНТИ(гриби, бактерії)ЛЮДИНААГРОЦЕНОЗ

Номер слайду 11

Проблеми сучасного землеробства1. Спустелювання земель. Фактори впливу. ПРИРОДНІ(зміни клімат, водний дефіцит)АНТРОПІЧНІ(вирубування лісів, надмірне випасання хдоби, бдівництво доріг)

Номер слайду 12

2. Ерозія грунту. Види ерозіїВодяна ерозія. Вітрова ерозіяІригаційна ерозія. Техногенна ерозія

Номер слайду 13

3. Засолення грунту. Фактори впливу. Дія ґрунтових і поверхневих вод. Надмірний полив і зрошування

Номер слайду 14

4. Підтоплення та заболочування

Номер слайду 15

5. Забруднення грунтів

Номер слайду 16

6. Забур'яненість угідь. Поширення стійких до гербіцидів видів бур'янів, що знижує врожайність і якість продукції.

Номер слайду 17

7. Виснаження ґрунту - збіднення ґрунтів на вміст гумусу.

Номер слайду 18

ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ АГРОЕКОСИСТЕМ1. Боротьба з ерозією ґрунтів - висадження лісосмуг, безвідвальна.2. Меліорація ґрунтів - осушення та зрошування 3. Внесення добрив відповідно до науково обґрунтованих норм. 4. Раціональне використання пестицидів гербіцидів, фунгіцидів, інсектицидів.5. Використання нових високоврожайних сортів з урахуванням кліматичних зон.6. Дотримання сівозмін.7. Біологічні засоби боротьби із шкідниками.8. Застосування сидератів - зелених добрив.

Номер слайду 19

Нові технологій вирощування сільськогосподарських рослин і тварин 1. Альтернативне землеробство: контурне землеробство (формування полів відповідно до контурів певного типу ґрунтів), адаптивне рослинництво (управління ростом і розвитком культурних рослин на основі інформації простан рослин у кожний даний момент), органічне землеробство без добрив. 2. Застосування закритих або краплинних зрошувальних систем.3. Впровадження біологічних методів боротьби зі шкідниками, хворобами та бур’янами

Номер слайду 20

Завдання для самоконтролю1. Що таке агроекосистеми? 2. Наведіть приклад агроекосистем. 3. Що таке агроекологія? 4. Яке основне завдання агроекології? 5. Що таке альтернативне землеробство? 5. Наведіть приклади нових технологій альтернативногоземлеробства?7. Які особливості структури й функціонування агроекосистем? 8. Які основні екологічні проблеми сучасного землеробства? 9. Які шляхи підвищення продуктивності агроекосистем?

Номер слайду 21

Домашнє завдання§ 31. Агрозенози

pptx
Додано
25 березня 2021
Переглядів
2570
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку