Презентація "Активізація пізнавальних здібностей учнів шляхом використання нестандартних форм організації навчання"

Про матеріал
"Предмет математики такий серйозний, що корисно не нехтувати нагодою робити його трохи цікавішим." Б. Паскаль
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Активізація пізнавальних здібностей учнів шляхом використання нестандартних форм організації навчання

Номер слайду 2

Мета майстер-класупрезентація нестандартних форм навчання, які використовуються у практиці організації освітнього процесу з математики;поглиблення професійних знань щодо репрезентованої теми;спрямування подальшої професійної діяльності педагогів на активне використання нестандартних форм організації навчання з метою активізації пізнавальних здібностей учнів.

Номер слайду 3

Завдання педагога активізувати пізнавальні здібності своїх учнів,виховати в них сміливість думки і впевненість у тому, що вони розв'яжуть кожну задачу, в тому числі й творчого характеру

Номер слайду 4

Український психолог Г. С. Костюк визначив здібності як стійкі індивідуальні властивості людини, що виявляються в її навчальній, виробничій діяльності і зумовлюють їх успіх.

Номер слайду 5

Здібності складаються з властивостей, що тісно пов’язані з іншими якостями людини – життєвим досвідом, потребами й інтересами, знаннями, вміннями, навичками.це потенційні можливості людини. Вони не даються від народження, а розвиваються в процесі діяльності, при взаємодії дитини з навколишнім світом, під впливом навчання та виховання.

Номер слайду 6

Пізнавальні здібності - це індивідуально-психологічні особливості, які визначають успішність у вирішенні пізнавальних завдань. Їх не можна ототожнювати із знаннями, вміннями, навичками, але вони формуються у процесі набування останніх і зумовлюють легкість, швидкість навчання нових засобів та прийомів навчальної діяльності.

Номер слайду 7

Застосуваннянестандартних форм навчання сприяє: формуванню в дітей таких якостей особистості, як самостійність, колективізм, уміння планувати свою роботу, передбачати результати праці, відповідальності за наслідки своєї діяльності, організаторських і комунікативних здібностей; мотивації підростаючого покоління до ефективної трудової й навчальної діяльності; підвищення інтересу школярів до навчання.

Номер слайду 8

Структура уроку повинна забезпечувати успішне розв'язання його навчально-виховних завдань, активізацію пізнавальної діяльності учнів, відповідати характерові навчального матеріалу, дидактичним і методичним засобам, які використовує вчитель.

Номер слайду 9

На думку О. Антипової, В. Паламарчук, Д. Рум'янцевої, суть нестандартного уроку полягає в такому структуруванні змісту і форми, яке б викликало насамперед інтерес учнів і сприяло їхньому оптимальному розвитку й вихованню. Л. Лухтай називає нестандартним такий урок, який не вкладається (повністю або частково) в межі виробленого дидактикою, на якому вчитель не дотримується чітких етапів навчального процесу, методів, традиційних видів роботи.

Номер слайду 10

Е. Печерська бачить головну особливість нестандартного уроку у викладанні певного матеріалу у формі, пов’язаній з численними асоціаціями, різними емоціями, що допомагає створити позитивну мотивацію навчальної діяльності. О. Митник і В. Шпак наголошують, що нестандартний урок народжується завдяки нестандартній педагогічній теорії, вдумливому самоаналізу діяльності вчителя, передбаченню перебігу тих процесів, які відбуваються на уроці, а найголовніше — завдяки відсутності штампів у педагогічній технології.

Номер слайду 11

Основні групи нестандартних уроків. Уроки, що відбивають сучасні громадські тенденціїУроки з використанням ігрових ситуацій. Уроки творчостіТрадиційні уроки з новими аспектами. Уроки зі зміненими способами організаціїУроки, що спираються на фантазію

Номер слайду 12

Класифікація нестандартних уроків за педагогічними технологіями{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Інформаційно-комунікативні технологіїУрок-лекція, урок-семінар, урок-твір, урок-конференція, урок-творчий звіт, урок-консиліум, урок-залік, урок-експромт-екзамен, урок-взаємонавчання, урок-інформації, інтегрований урок2. Ігрові технології  Змаган-ня. KBK, турнір, аукціон, вікторина, конкурс, інтелектуальний футбол, «Щасливий випадок»Ділові, рольові ігриІмпровізація, імітація, «Суд», захист дисертації, «Слідство ведуть знавці», «Поле чудес», ерудит, ланцюжок, бізнес-гра. Драмати-зація. Драматична гра, пантоміма, драматична розповідь, ляльковий театр

Номер слайду 13

Класифікація нестандартних уроків за педагогічними технологіями{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}  3. Дослідницькі технології Діалог, усний журнал, роздуми, диспути, прес-конференції, репортаж, урок-протиріччя, урок-парадокс, пошук, розвідка, лабораторні дослідження, заочна подорож, експедиція, наукові дослідження, коло ідей  4. Інтерактивні технології   Кооперативне навчання. Робота в парах, змінювані трійки, 2-4 разом, карусель, малі групи, акваріум. Колективно-групове навчання. Мікрофон, незакінчені речення, мозковий штурм, «Навчаючи – вчуся», мозаїка, вирішення проблем, дерево рішень. Ситуативне моделюванняІмітаційні ігри, «Суд», громадські слухання, рольова гра. Опрацювання дискусійних питань. Метод «Прес», «Займи позицію», «Зміни позицію», дискусія, дебати, ток-шоу, оцінювальна дискусія

Номер слайду 14

Класифікація нестандартних уроків за педагогічними технологіями{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}5. Психотренінг Тренінг уваги, уяви, пам'яті, «Пізнай себе», «Пізнай свої здібності», «Твоя воля», «Твій характер», «Сам себе виховую», сугестопедагогічний урок

Номер слайду 15

Переваги нестандартних уроківпідвищується інтерес учнів до навчання, їх пізнавальна активність, самостійність пошуків знань, переживання успіху досягнень, ініціативність, можливість індивідуального підходу до учнів, використання інноваційних та інформаційних педагогічних технологій, розвиток культури спілкування, взаємовідповідальності

Номер слайду 16

Складності і недоліки використання нестандартних уроківзатрати більшого часу на підготовку і проведення таких уроків;не всі учні в рівній мірі активні;організаційні труднощі (дисципліна, правила поведінки);ускладнюється система оцінювання, аналізу результатів навчання;забезпечення науково-методичної і матеріально-технічної бази навчання;знаходження певного місця таких уроків в освітньому процесі тощо.

Номер слайду 17

Вимоги до уроку-казкивдалий вибір казкового сюжету, він повинен сприйматися з першого пояснення;підготовка демонстраційних засобів, ілюстрацій, іграшок-персонажів чи нескладних костюмів;наявність сюрпризного моменту;використання системи розвивальних завдань творчого характеру;забезпечення ситуації успіху, впевненості у власних силах;використання елементів змагання і пошуку;застосування аргументованих стимулів до навчально-пізнавальної діяльності на зразок «допоможи персонажеві».

Номер слайду 18

«Приваблива ціль»Наприклад, вивчаючи тему «Рівняння» у 5 класі пропоную учням допомогти Альоші Поповичу перемогти Тугарина змія, виконавши певні завдання: відгадати загадку чи ребус; назвати основні компоненти слова-відгадки; розв’язати рівняння і знайти їх корені; розставити знайдені числа за зростанням чи спаданням і скласти «магічне» слово тощо.

Номер слайду 19

«Чарівна паличка»Хто одержав «чарівну паличку», той має право озвучити свою відповідь (наприклад, назвати модуль даного числа, протилежне йому число, сусідні цілі числа тощо).

Номер слайду 20

«Знайомі персонажі в нових ситуаціях»Наприклад, пропоную допомогти Фіксикам подолати кам’янисту дорогу, обравши правильні і неправильні дроби, утворити місток через річку, виділивши цілу частину із неправильних дробів.

Номер слайду 21

Підготовка уроку-подорожі передбачає:вибір цікавого маршруту (куди буде подорож);визначення дидактичної мети подорожі і кінцевих результатів;побудову карти-схеми подорожі, на якій нанесено пункти зупинок;продумування логічного зв’язку і наступності між етапами подорожі;забезпечення мотивації перебування на кожній зупинці;чітке формулювання завдань і вмотивованість їх виконання;підпорядкованість усіх завдань досягненню мети уроку;вироблення критеріїв оцінювання навчальної діяльності учнів;продумування оригінального підсумку уроку (визначення результатів навчання та зіставлення їх із поставленими цілями).

Номер слайду 22

Уроки з ігровою змагальною основою. Використання таких уроків у процесі навчання математики спрямовано на підвищення якості математичної освіти, розвиток пізнавальної активності учнів. В основі гри – створення навчальних ситуацій успіху, змагання для емоційного та соціального самоствердження школярів на математичному матеріалі.

Номер слайду 23

Для закріплення і вдосконалення пізнавальних здібностей учнів практикую уроки-змагання. На таких заняттях учні змагаються, демонструючи свої знання, уміння й навички, набуті під час вивчення певної теми. Ці уроки мають різноманітні назви: конкурс винахідливих і кмітливих (КВК), вікторина, «Морський бій», «Математичний футбол», «Хто зверху» тощо. Для проведення уроків у формі змагання підбираю різні завдання (усні, тестові, «Так-ні», логічні, практичного змісту), які виконували б навчальну, розвивальну і виховну функції та не потребували громіздкого розвʼязання.

Номер слайду 24

Мета уроку-дослідження:розвивати в учнів уміння та навички, необхідні для вирішення нестандартних завдань, що зумовлені змістом уроку, навички самостійного пошуку шляхів з’ясування істини, самостійного здобування нової інформації.

Номер слайду 25

У 7 класі під час вивчення властивості вертикальних кутів учням пропоную такі завдання:1. Величина кута 3 дорівнює 1200. Знайти кути 1 і 2. 2. Яку властивість вертикальних кутів ви помітили?3. Доведіть теорему про рівність вертикальнихкутів 1 і 2, користуючись шаблоном:

Номер слайду 26

Будь-які два кути, що одержуються приперетині двох прямих, або суміжні, абовертикальні. Запишіть усі пари кутів івизначте їхній вид.5. При перетині двох прямих а i b один з кутів, що утворилися, дорівнює 1000 . Знайдіть інші кути.6. На малюнку зображені рівні трикутники, у яких кути А і Е - рівні. Вкажіть відповідні кути і запишіть рівність цих трикутників.

Номер слайду 27

Уроки однієї задачіРозв’язування задач різними способами дає змогу:активізувати пізнавальну діяльність учнів;розвивати гнучкість мислення та здатність прогнозувати;вибрати найраціональніший спосіб розв’язання;перевірити правильність розв’язання даної задачі;сприяти мобілізації всіх знань учнів, виявленню винахідливості й оригінальності мислення;систематизувати й узагальнити навчальний матеріал, установити міжпредметні зв’язки;отримати моральне задоволення учню, який знайшов спосіб розв’язання задачі.

Номер слайду 28

Характерні особливості лабораторно-практичних робітвикористання креслярських інструментів, моделей, шаблонів, обчислювальних приладів;обчислювальна обробка результатів вимірювань з допомогою необхідних формул, порівняння результатів вимірювань і обчислень.

Номер слайду 29

Етапи проведеннялабораторно-практичних робітповідомлення теми і мети роботи;повторення теоретичного матеріалу, потрібного для виконання роботи; ознайомлення зі змістом та описом роботи, яку слід виконати;здійснення необхідного інструктажу щодо етапів роботи, послідовності виконання вимірювань та обчислень, схеми оформлення роботи; самостійне виконання кожним учнем роботи, запис результатів вимірювання та обчислень до таблиці;спостереження вчителя за роботою учнів, перевірка правильності вимірювань та обчислень;підбиття підсумків виконання роботи.

Номер слайду 30

Зазначені нестандартні форми організації навчання сприяють активізації навчально-пізнавальної і творчої діяльності учнів, розвитку ініціативи, формують уміння працювати з різними джерелами знань, розвивають і вдосконалюють комунікативні навички, передбачають самостійний пошук засобів і способів розв’язання завдань, пов’язаних з реальними навчальними і життєвими ситуаціями.

Номер слайду 31

Урок-ділова гра. Це імітаційна модель навчальної діяльності учнів, що відтворюється в умовах, максимально наближених до дійсності. Мета ділової гри – поглибити та розширити діапазон знань учнів, формувати діловий стиль спілкування у практично-професійній діяльності.

Номер слайду 32

1. Кредит в банку. На ваш розгляд надійшло дві пропозиції:«Приватбанк» пропонує кредит у 30 000 грн під 10% річних на залишок кредиту на 10 років зі щорічною виплатою 1/10 частини кредиту;«Аваль» пропонує цю ж суму на той самий термін під 10% від суми кредиту. Пропозицією якого з банків ви б скористалися?

Номер слайду 33

2. Податки. Ваш прибуток за місяць складає 10 000 грн. Податок виплачується в розмірі 20% від прибутку щомісячно або в кінці року. За рік податок виплачується в кінці звітного періоду, але за кожний місяць прострочення необхідно платити не тільки податок, але і 10% від суми податку. Який спосіб сплати податків (щомісяця чи один раз в кінці року) оберете ви?

Номер слайду 34

3. Реклама. Представники двох рекламних агентств пропонують свої послуги з професійного виготовлення 3-х партій різноманітних рекламних проспектів вашого міні-маркету. Умови оплати фірми «Прогрес» такі: за першу партію 100 у.о., а кожна наступна на 4% дешевша за попередню. Умови оплати фірми «Омега»: перша партія коштує 100 у.о., а кожна наступна має знижку 10%. Чию пропозицію ви приймете?

Номер слайду 35

Дякую Вам, колеги, за увагуі дай Бог нам мудрості навчитися дбати про здоров’я учнів і своє, бо 9/10 щастя людини – здоров’я .

pptx
Пов’язані теми
Математика, Презентації
Додано
24 березня
Переглядів
108
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку